Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 356
  • 873
  •   1
Отговори
# 495
Изследванията са на ММ. Моля за коментар.
ММ, която имаше проблем с дванадесетопръстника и чернодробните и трябваше да си прави гастроскопия ли? Развила е анемия. Не си спомням в старите ѝ изследвания да е била с анемия. Има данни и за инфекциозен процес. КК показва, че има проблеми, проблеми освен анемията, но не става ясно какви точно. Ще трябва да се правят изследвания и консултации.
--
Редактирам се:
Да не би "ММ"  да означава предполагам 'моя мъж'? Обърках се, защото в темата пише потребител 'мм' и мислех, че става въпрос за нея.
--
С риск да съм нахална, мисля че моя пост се затри между останалите Simple Smile
Скрит текст:
Здравейте,
Бременна съм в 18 г.с. и вчера си пуснах кръвни изследвания (сама).
Витамин Д приемам от месец и половина. Месец пих от 400, а от две седмици пия от 1000. Преди да започна прием на витамина, стойността му беше 54, а сега виждам, че е паднала. При последните ми кръвни изследвания от 19.12 хемоглобина ми е бил 131, а сега е паднал на 120.
Желязо, Магнезий, Калций не бяха изследвани до сега, като магнезий приемам от 7 седмица.
Ако може коментар дали има нещо притеснително Simple Smile
Да, буквално постът се е 'затрил' измежду останалите.

Откога е това положение с КК? В момента не е проблем, би бил, ако продължи дълго време, над месец-два. Тоест просто да се следи.
На железния профил липсва феритин, добре е да се погледне, защото ми се струва че е нисък.
Препоръчвам да се увеличи приемът на магнезий.
Калцият и вит. Д са ниски и са взаимно свързани.
Дозата на вид. Д да се вдигне на 5,000iU (с К2), поне. Може и още, но да се вдига плавно. С вдигането на "Д", ще се вдигне и калцият, което в случая е добре.

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 11:47 от sleek

# 496
Изследванията пуснах на 30.01.
Вчера бях на консултация с друг гинеколог, който ми изписа да пия хомоцистеин формула или баланс, който обаче не успявам да намеря. За витамин Д, каза да продължавам с 1000. В момента съм увеличила магнезия 3х2 за 10 дни.

[/quote]

Откога е това положение с КК? В момента не е проблем, би бил, ако продължи дълго време, над месец-два. Тоест просто да се следи.
На железния профил липсва феритин, добре е да се погледне, защото ми се струва че е нисък.
Дозата на вид. Д да се вдигне на 5,000iU (с К2), поне. Може и още, но да се вдига плавно. С вдигането на "Д", ще се вдигне и калцият, което в случая е добре.
[/quote]

# 497
Много силно препоръчвам вит. Д да е поне 5,000+К2, а магнезият 400-500мг за неопределен срок.

# 498
Изследванията са на ММ. Моля за коментар.
ММ, която имаше проблем с дванадесетопръстника и чернодробните и трябваше да си прави гастроскопия ли? Развила е анемия. Не си спомням в старите ѝ изследвания да е била с анемия. Има данни и за инфекциозен процес. КК показва, че има проблеми, проблеми освен анемията, но не става ясно какви точно. Ще трябва да се правят изследвания и консултации.
--
Редактирам се:
Да не би "ММ"  да означава предполагам 'моя мъж'? Обърках се, защото в темата пише потребител 'мм' и мислех, че става въпрос за нея.
--
С риск да съм нахална, мисля че моя пост се затри между останалите Simple Smile
Скрит текст:
Здравейте,
Бременна съм в 18 г.с. и вчера си пуснах кръвни изследвания (сама).
Витамин Д приемам от месец и половина. Месец пих от 400, а от две седмици пия от 1000. Преди да започна прием на витамина, стойността му беше 54, а сега виждам, че е паднала. При последните ми кръвни изследвания от 19.12 хемоглобина ми е бил 131, а сега е паднал на 120.
Желязо, Магнезий, Калций не бяха изследвани до сега, като магнезий приемам от 7 седмица.
Ако може коментар дали има нещо притеснително Simple Smile

ММ е мъжът ми, незнам защо така го съкратих...
Болен е от седмица, тези изследвания се пуснаха вчера, за да реши личният дали да дава антибиотик. Та вече пие.
Хемоглобинът за трети пореден път му е нисък, но предишните два пъти не беше чак толкова.
Той прави изследвания доста често, та общо взето следим нещата. Има онкологично заболяване, в ремисия е от 5г, та маркери, чернодробни и кръвни се следят всеки месец. До преди 3 месеца се мъчихме да свалим чернодробните в норма. Бяха вдигнати страшно много. Стотици над горна граница, първо вследствие на химиотерапията, в последствие и наднормено тегло (омазнен черен дроб). Нормализираха се лека полека, влязоха в граници. Преди месец започна диета, но свали много килограми изведнъж. Та ето резултатът е на лице, сега и анемия ще следим. Имаме час за хематолог, но до тогава му взех две добавки да пие.
Благодаря ви за мнението, и аз предположих че е с анемия, но понеже до сега не е имал реших да попитам.

# 499
Здравейте! Дали някой ще може да ми помогне да разбера какво пише тук. Бременна съм в 30-та седмица и видях, че АГ е написала нещо на гърба на снимката от ехографа, но не мога да разбера напълно какво пише.

# 500
ММ е мъжът ми, незнам защо така го съкратих...
Болен е от седмица, тези изследвания се пуснаха вчера, за да реши личният дали да дава антибиотик. Та вече пие.
Хемоглобинът за трети пореден път му е нисък, но предишните два пъти не беше чак толкова.
Той прави изследвания доста често, та общо взето следим нещата. Има онкологично заболяване, в ремисия е от 5г, та маркери, чернодробни и кръвни се следят всеки месец. До преди 3 месеца се мъчихме да свалим чернодробните в норма. Бяха вдигнати страшно много. Стотици над горна граница, първо вследствие на химиотерапията, в последствие и наднормено тегло (омазнен черен дроб). Нормализираха се лека полека, влязоха в граници. Преди месец започна диета, но свали много килограми изведнъж. Та ето резултатът е на лице, сега и анемия ще следим. Имаме час за хематолог, но до тогава му взех две добавки да пие.
Благодаря ви за мнението, и аз предположих че е с анемия, но понеже до сега не е имал реших да попитам.
От това, което е снимано като изследвания, не може да се определи дали да се пие антибиотик. Как точно го решил ЛЛ, не ми става ясно. Все пак той/тя го наблюдава и вероятно знае повече, но само от сниманото АБ не може се вземе издържано решение.
Съдейки по КК, най-вероятно онкозаболяването е колоректален карцином или е хематологично.
Много трябва да пазите черния дроб, там са нужни всички усилия. Увредили се силно и непоправимо, борбата с всичко останало става почти невъзможна. Ако е с омазнен дроб, нужен е специален режим.
Желязото е ниско, доста. Да не би да е рецидив на раковото заболяване, което сте преборили веднъж?
Освен ако състоянието му не е силно влошено, ви препоръчвам да обсъдите с хематолога да постъпи в болница, за да му вдигнат нивата на желязо венозно. Явява се най-бързият начин, като това ще му помогне с всички други проблеми.
Иначе произходът самата анемия е важно да се установи във връзка с онкозаболяването.

# 501
Рак на тестиса е онкодиагнозата-семином, правена е операция и една химиотерапия януари 2019г.,от тогава е в ремисия.   Вчера е правена е и ренгенова снимка на синусите и е с ангина, затова е изписан антибиотика. Неможа да се оправи без, една седмица пи други лекарства.
Беше 2г на режим за омазнения черен дроб от миналото лято там всичко е наред. Прави пет скенер на всеки 6месеца. Чист е сега му предстой поредния, ако не го отложат заради инфекцията.
 Имаме час за хематолог вече, ще видим какво ще каже. И с онколога ще се съгласува, те са в една болница. В момента е с гнойна ангина и възпалени синуси, затова мина и на антибиотик.
Ако трябва ще влезе и в болница, колкото и да не му се иска.

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 17:43 от GoSSipSs

# 502
Ако не сте до момента, проверете му нивата на вит. Д.

# 503
Ако не сте до момента, проверете му нивата на вит. Д.
Благодаря и това ще пуснем, ноември някъде пускаше,беше малко под границата, от тогава всички сме на Ойлесен. Ще пуснем всичко тази седмица.
Благодаря за вниманието и помощта.

# 504
  • Пловдив

Здравейте.Моля за коментар за изследванията на дъщеря ми-19г.От 3 години е с Хашимото ,последно жлезата ехографски беше добре.Не пие хормон.Инсулин,витамини и Фт3 изследваме за първи път по мое усмотрение.Никой лекар не го е пускал досега.Миналата година и половите хормони бяха в норма,сега чакаме да дойде цикъла и да се пуснат отново.Ще посетим гинеколог и ендокринолог.Кръвната захар винаги е била 4.6-4.9

# 505
Здравейте.Моля за коментар за изследванията на дъщеря ми-19г.От 3 години е с Хашимото ,последно жлезата ехографски беше добре.Не пие хормон.Инсулин,витамини и Фт3 изследваме за първи път по мое усмотрение.Никой лекар не го е пускал досега.Миналата година и половите хормони бяха в норма,сега чакаме да дойде цикъла и да се пуснат отново.Ще посетим гинеколог и ендокринолог.Кръвната захар винаги е била 4.6-4.9
Това Хашимото не може да бъде оставено така повече, защото дъщеря ви не е със суб, а вече открит клиничен хипотиреоидизъм. Задължително ще трябва да се започне терапия.

С инсулинова резистентност е. На млади години трябва да се действа, за да се реши проблемът по-бързо и по-лесно.

Нужно е да се изследва за СПКЯ / LН, FSH, Тестостерон, Естрадиол Пролактин, DHEA-s + ехография/
Проверете чернодробна и бъбречна функция, както и липидния профил.
Витамините Б12 и Д са ниски и ще се наложи да ги качите.

# 506
  • Пловдив
Трябва да започне задължително да пие хормон ли?А за инсулиновата резистентност ще може ли да се справи със спорт и режим и някакви добавки или и за нея се пият лекарства?

# 507
Трябва да започне задължително да пие хормон ли?А за инсулиновата резистентност ще може ли да се справи със спорт и режим и някакви добавки или и за нея се пият лекарства?
На 19г? Абсолютно сигурно е, че може без лекарства. Правилна диета, движение, дисциплина и позитивно мислене.

На мнение съм, че хормон е нужен, за да коригира хормоналния баланс и въведе ред в метаболитния профил, но вашият ендокринолог ще каже със сигурност, както и да проследи и титрира дозите.

# 508
  • Около Костинброд
Може ли коментар на прикачените изследвания, ако виждате нещо, което не е ок.
Изследванията са за жена, на 40 години, правени на 5-ти ден от цикъла, височина 154 см, 58 кг.
Имам Хашимото, не пия още хормон, защото хормоните са още в норма.
Имам лека инсулинова резистентност, гастрит и рефлукс. Имам постоянно доста газове, проблеми с изхождането, коремът ми е нон стоп подут и често ме наболява (изключени са АГ и урологични причини, според мен са гастроентерологични).
От края на януари съм на безглутенова диета, като цяло гледам почти нищо тестено да не приемам, хем за да смъкна килограми, хем да пробвам дали ще повлия по някакъв начин на Хашимото.
Приемам витамин Д, а заради проблеми с кръста - Б комплекс и магнезий почти постоянно.
Като цяло от години се чуствам постоянно уморена, сутрин се събуждам недоспала, въпреки че спя по минимум 8 часа. Изпадам в депресии поне 2-3 пъти годишно. Напоследък косата ми капеше доста повече от нормалното.
Имам доста нередовен цикъл, в смисъл, че никога не зная кога ще ми дойде и това ме побърква, защото нищо не мога да планирам.
Например последните няколко месеца ми идва на:
09-10-2023
15-11-2023
12-12-2023
05-01-2024
31-01-2024
Никога досега не са ми изследвани половите хормони. Гинеколозите ми пишат СПКЯ по амбулаторните листове без да са ми назначавали каквито и да е изследвания.

# 509
Хормонално, нещата изглеждат в норма, но не сте изследвали прогестерон и естроген -- те отговарят за МЦ.
Желязото е в норма.
Изследвайте инсулин, захар и липиден профил.
Консултации с ендокринолог и гастроентеролог.

Общи условия

Активация на акаунт