Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 46 036
  • 760
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
Всички законодателни промени са следствие на лобизъм и нечие настояване. Именно браншовите организации във всяка една професионална област са тези, които подготвят промените в законите и настояват те да бъдат приети. Влизат в работни групи по министерства, тормозят депутатите и т.н.
Ако чакаме законодателите сами да се сетят за тях, има да чакаме.
Същото е и с медиите.
Но за да се случи това, са необходими знания и умения извън сферата на недвижимите имоти, както и разбирането какво точно искаме, какъв е пътят това да се случи и как да го организираме с наличните политически и административни ресурси.
Лицензите, за които говори НСНИ, са само една част от пъзела. Зад която прозира силното му желание да събира едни пари, за да вписва в регистър някакви хора, желаещи да станат брокери.
Глобите са друга част - но налагани от кого? Няма такъв регулаторен орган към момента. Пак НСНИ? Етични комисии?
Браншът в момента е орел, рак и щука. Както и други браншове, впрочем. Докато не се намери някой, който да поеме нещата с ясна цел и стратегия, ще страдат всички - и брокери, и клиенти.
А необходимост от брокери има, жалкото е, че докато намериш твоя човек, губиш нерви, време и пари.

# 211
Когато си "малък" си сам и е трудно да се справиш с всичко, но когато много "малки" се обединят стават сила.
Ако агенцията "не може да се справи с всичко" просто трябва да пусне кепенците, това не е някакъв особено сложен бизнес. Като си останат хаймани с фалшивите обяви и шикалкавенето всичко ще продължи както си е до сега, дори да си създадат пет-десет организации, то вече роенето явно е започнало Satisfied

# 212
  • София
Фалшивите обяви са патент точно на малките агенции, на големите не са им нужни набирателни обяви. Това е и смисъла за генерирането им - да захранят с количество и да имитират големи мащаби на работа. За съжаление не виждам нищо в положителна посока, дори новия законопроект за посредническите услуги е противоречив Confused

# 213
tomeva, и на мен ми беше интересно какво се случва. Обаче тази идея за регулиране на бранша, ограничаване на фалшиви обяви и т.н. не е ли тема, подета и от вашето сдружение НСНИ  и т.нар. големи агенции? Те също нямат интерес от все по-лошия имидж на бранша и все по-трудната работа на всеки негов член. Също правеха събития, семинари и т.н. (друг е въпросът, че малко лаишки бяха тези събития, малко като - "искахме, ама нямахме желание". Та в този смисъл - кое е новото? Разцеплението на бранша на малки и големи?
Няма разцепление на малки и големи. Не изключваме в един момент и по-големи агенции да се присъединят. Стига егото им да го позволи. Ние не сме против агенции на основата, колко са големи или малки. Против сме на тези с лоши, нелоялни практики, фалшиви обяви и обяви "само за частни лица".  В НСНИ има такива агенции, те го признават, но не желаят да се освободят от тях. Като ти го каза:
Цитат
малко като - "искахме, ама нямахме желание"
.
Другото ново е, че създаваме хоризонтални връзки, което е много различно за структурите, където обикновено са вертикални. Аз съм много добра в технология на сделката, процесите и споделям моя опит с колеги, като обучения, но нетипични, в конкретика с примери, казуси. Други колеги са много добри, с онлайн маркетинг и реклама, правят страхотни презентации на имоти и постигат много добри резултати. Те правят обучения на тези теми.. и т.н. Имаме колеги адвокати и то много добри, те правят обучения на тема юридическата страна на сделката. Архитекти, геодезисти подготвят тема парцели и НС...
Заразяващото е, че всичко това колегите го правят на добра воля, плащаме само за зала и кетъринг. Плануваме и професионални коучове да каним, но това сигурно ще е за втората половина на годината.

Цитат
Че какво му е лошото на “само за частни лица”?

Това е ограничен пазар!!! За продавача: Брокерът спира достъпа на потенциални купувачи, чакайки да се появи частното лице. Основен принцип е: колкото повече потенциални купувачи, толкова по-добра сделка.
А на купувача, че го принуждават да работи с този " брокер" без да има избор! Аз, като купувач искам да имам правото да си избера брокера, а не по задължение да плащам на някой.  И да се моля да не се прецака сделката.
Кой печели?! - Брокерът с обява "Само за частни лица", който прави двойна сделка.

Никой не принуждава купувача да работи с този брокер без да има избор. Като не го кефи, пропуска, само този брокер го предлага. Много често обявата се предлага от един брокер и без да е написано “само за частни лица” (и примерно колегите брокери, като му звънят, обяснява че по този имот не работи с колеги). “Само за частни лица” означава, че брокерът който работи по имота, не иска да е секретарка на телефона, той така или иначе ще си свърши работата. Аз лично нямам доверие на никакви брокери - доверени/недоверени.. преди предварителен договор всички докс минават през нотариуса ми за проверка. Имайте си доверен нотариус/адвокат.

Бих казала, че дори да пише само за частни лица, брокерът който работи по имота, иска по-бързо да свърши работата и да не изгуби сделката, ако например продавачът отиде при друг брокер.

А относно продавача има резон, но нека и той да се образова и да си знае правата, за да не случва така, че да се обвърже с един брокер. Или ако отиде при няколко - обявата му да лъсне с 10 различни описания в нета, което би подразнило потенциалните купувачи

Последна редакция: чт, 28 дек 2023, 07:58 от MaryPop

# 214
А течове се случват на всякакви етажи. Надолу дори е по-кофти, защото може да не можеш да разбереш откъде тече.
на мен ми се е случвало да наводня съсед (банята) и да не мога да разбера от къде тече, всичко около сифона на ваната беше сухо. Извиках фирма за аварии с вода, и те веднага установиха, в горния пример, течеше от силконовото уплътнение на ваната към стената. Специалистите знаят, имат си методи.

# 215
  • София
Местя си питането в другата тема....

Последна редакция: чт, 28 дек 2023, 20:58 от nad_tab

# 216
Здравейте, признавам не съм чела старите теми и се учудих, че няма информация в първия пост.

Ще купуваме апартамен за сега с инвестиционна цел, като ще го отдаваме под наем, може ли да кажете какво се дължи като данък? 10% върху годишния наем, деклариран в годишната декларация? Има ли разходи, които го намаляват?

Ако търсите информация за наеми, данъци върху доходи от наеми, как се декларират и пр. - има тема по тези въпроси - https://www.bg-mamma.com/?topic=1594484

# 217
Имам чуденка,подобна на тази на lola92.
Притежавам жилище в ЕПК,но искам да купя ново. Все още проучвам,ще ми трябва доста време. Искам комуникативно място с тец. Харесвам южни и източни райони (източни повече). Централни също,но не всички.
Намирам много ново строителство около парк възраждане,но не ми е предпочитан район.
СЪщо така се чудя дали да продавам или да давам под  наем ЕПК-то. Не мисля,че ще имам проблем с изплащане на апратамент.
Търся 3стаен апартамент,задължително с гараж, като цена гледам до 170к евро необзаведено.
Искам,също така, да ви покажа и ново строителство (на тъмно зелено) в много предпочитан от мен район -
https://nvresidence.com/

Цените много не са ми по джоба (преполагам на повечето не са). Най-вероятно са само проучвателни,но все пак, 5К евро на квадрат си е УАУ!

# 218
Аз бих давала под наем, в случай че нямам необходимост от кеш пари в момента. За цените - все повече продавачи са склонни да преговарят, според мен, ние спазарихме тези дни апартамента до нас и ни свалиха 15% без никакви преговори, приеха ни първоначалната оферта. Все си мисля, че можеше да се пазаря за още.

# 219
Амброзия, честито Simple Smile

Голдева, ти не живееш ли отскоро отсреща - как е сградата, доволна ли си?

На въпроса ти за епк-то - ако няма проблем със сградата, съседите или нещо подобно, аз не бих продавала. Още повече, че пишеш как нямада имаш проблем с изплащането на другия.
Иначе и аз се интересувам от този район, от линка. Харесва ми, близо е до два парка, до метростанция, мисля, че има доста добро бъдеще.

# 220
Амброзия, честито Simple Smile

Голдева, ти не живееш ли отскоро отсреща - как е сградата, доволна ли си?

На въпроса ти за епк-то - ако няма проблем със сградата, съседите или нещо подобно, аз не бих продавала. Още повече, че пишеш как нямада имаш проблем с изплащането на другия.
Иначе и аз се интересувам от този район, от линка. Харесва ми, близо е до два парка, до метростанция, мисля, че има доста добро бъдеще.

Много сложен за отговор въпрос ми зададе Simple Smile
Живях отсреща за 1 месец,оставих мъжа ми да живее там. Мисля,че ударихме кьоравото с този апартамент (https://newcomforthome.bg/bg/apartments), защото към настоящият момент цените са поне 100% отгоре.
Аз също харесвам много района,но дай да коментираме цените от 5к Евро. Само за мен ли са безумни?
Също така за изплащането-да,мисля,че ще мога,ама пусто се тревожа....Ами ако остана без работа..

# 221
Ами скъпо е 4 000 без ддс, ама те да му мислят как ще го продават Grinning

# 222
Не просто скъпо, на мен чак ми се вижда нереално. Но знае ли се Grinning

# 223
Имам чуденка,подобна на тази на lola92.
Притежавам жилище в ЕПК,но искам да купя ново. Все още проучвам,ще ми трябва доста време. Искам комуникативно място с тец. Харесвам южни и източни райони (източни повече). Централни също,но не всички.
Намирам много ново строителство около парк възраждане,но не ми е предпочитан район.
СЪщо така се чудя дали да продавам или да давам под  наем ЕПК-то. Не мисля,че ще имам проблем с изплащане на апратамент.
Търся 3стаен апартамент,задължително с гараж, като цена гледам до 170к евро необзаведено.
Искам,също така, да ви покажа и ново строителство (на тъмно зелено) в много предпочитан от мен район -
https://nvresidence.com/

Цените много не са ми по джоба (преполагам на повечето не са). Най-вероятно са само проучвателни,но все пак, 5К евро на квадрат си е УАУ!

Който много иска, ще трябва много да дава.

# 224
goldeva, аз за сега клоня повече към запазване на епкто (отдаване под наем и евентуално в бъдещ момент продажба ако се наложи и искаме да погасим предсрочно)
 В района на парк възраждане попадала ли са на по-малко от 2 хиляди Евро на квадрат? Питам понеже за толкова на квадрат взехме новото тук и от това, което ми беше попадало (не претендирам, че съм ровила особено задълбочено) цената за ново строителство не падаше под 2 хиляди Евро на квадрат...

Общи условия

Активация на акаунт