Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 614
  • 760
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Аз като видя линк за блиц не отварям. Толкова измислени статии имаше преди,сега предполагам ,че са станали още по-добри виртуози в писането.

# 376
Аз не мисля, че заплатите ще продължат да растат, за да догонят ръста в цените на имотите и нещата да се уравновесят и жилищата да стнат по-достъпни. Ако продължат да растат, и цените на имотите ще продължат. По-скоро да има пренамествания, съкращения и малко хаос и от там да се уравновесят нещата преди следващата вълна. Вече и в IT сектора не наемат куцо и сакато без опит с идеята да обучават и инвестират в човешки капитал, търсят се готови обучени хора със стаж в сферата.

# 377
Аз не мисля, че заплатите ще продължат да растат, за да догонят ръста в цените на имотите и нещата да се уравновесят и жилищата да стнат по-достъпни. Ако продължат да растат, и цените на имотите ще продължат. По-скоро да има пренамествания, съкращения и малко хаос и от там да се уравновесят нещата преди следващата вълна. Вече и в IT сектора не наемат куцо и сакато без опит с идеята да обучават и инвестират в човешки капитал, търсят се готови обучени хора със стаж в сферата.

Ами, свършиха безплатните безкрайни пари. Инвестираше се в стартъпи, еднорози, наливаха се пари, защото бяха много и се чудеха къде да наместват. Преди не се гледаше на печалбата, колкото на растежа. Набираха се много хора, поне половината да могат да останат и работят. Сега вече си гледат печалбите, растежа ще поизостане. Икономически цикли са това, няма значение AI, войни, цени на имоти, че и човешки съдби и животи. Всичко ново е добре забравено старо. Някои хора ще погладуват малко - няма лошо, позатлъстяхме. И все пак в България няма умрели от гладна смърт, както има в историите на други държави, ще оцелеем. Само малко повече ще се пости. И понеже на никой не му е приятно намаляване на заплатите, има други механизми за намаляване - съкращаване!

# 378
  • София
В ИТ сектора може и да съкращават,в други има глад за специалисти,там скоро ще са навити също за "куцо и сакато" да го обучат .
Не знам защо се хващате само за един сектор и едва ли не той определя цените на имотите.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 08:49 от trikitil

# 379
В ИТ сектора може и да съкращават,в други има глад за специалисти,там скоро ще са навити също за "куцо и саката" да го обучат .
Нре знам защо се хващате само за един сектор и едва ли не той определя цените на имотите.

Всъщност, гледах едно интервю на един строителен предприемач по Блумбърг, човека каза - ИТ-тата изобщо не са фактор - били 1,2 - 1,5 % от клиентите му (не зная дали само неговите или говори от името на цялата Асоциация на стр. предприемачи). Голямата изненада за мен дойде, когато каза че основните купувачи са тези от администрацията??? Или всъщност не е чак такава изненада! Гладът за кадри е голям, когато има поръчки и клиенти. Всичко е една спирала. Но ще видим.

https://www.bloombergtv.bg/a/43-imotite/125824-stroitelni-predpr … pazar-se-promenya

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 08:47 от Seiko7075

# 380
  • Бургас
Ми то само администрацията расте. Там съкращения няма. И заплатите им растат. А рушветите се влагат в имоти.

# 381
Демек какво излиза? Калинки и парашутисти на които плащаме от данъци и които нищо не вършат, но са послушни гласове, надуват балона. Таксуват ни хем като им плащаме заплати, хем като ни помпат имотите.

# 382
Тя администрацията в някакъв неизвестен бъдещ момент ще се поизчисти, ако някои процеси се автоматизират по-скоро.

# 383
След като почти всичко в България е на европейски цени,няма как точно имотите да са в различна посока....

# 384
Имотите са ни доста скъпи спрямо много аналогични европейски градове. Разбира се ти сравняваш София с Лондон.

Миналата година се говореше как съкращенията в ИТ стават само в сащ, щото видиш ли в Европа ИТ компаниите били стабилни. Явно САП са изключение
https://investorplace.com/2024/01/sap-layoffs-2024-what-to-know- … est-sap-job-cuts/

# 385
Напротив,коя столица на държава от ЕС е по-евтина?
Дори и за уикенд туризъм....
Така че,просто следваме линията....Дали на някой му харесва или не....Няма значение ...

# 386
Ще следваме ли линията на инфраструктура, здравеопазване, цени на храни и услуги, образование и тн? Кажи да знаем, понеже ги разбираш нещата.

# 387
Имотите са ни доста скъпи спрямо много аналогични европейски градове. Разбира се ти сравняваш София с Лондон.

Това изобщо не е вярно!
Ето това нещо, да луксозно изпълнение, но на ш/з в Любляна струва без паркирането и мазето 662к. 80 кв
Скрит текст:

Ето ти още едно реновирано в центъра за 760 https://www.sloveniaestates.com/ljubljana-center-a-beautiful-old … clusive-location/

# 388
  • София, Bulgaria
Да, всеки има право да изказва мнение. Някои негативни, някои по-оптимистични, според това кой, как вижда живота си и средата си.
Сега ще ви шокирам, но според мен да живея точно в България, в съвременния свят днес, за мен е " баси якото и голям късмет"! Не им ща ни Европа, ни Америка. Не ми харесват, нито обществата, нито гетата и придошлите общества,  който превземат Европа, нито политиките, които се водят. Не им ща и прехвалено здравеопазване, което става все по-недостъпно. Нека са ни разбити улиците и целия списък негативи и минуси. България е рай!

# 389
Да, всеки има право да изказва мнение. Някои негативни, някои по-оптимистични, според това кой, как вижда живота си и средата си.
Сега ще ви шокирам, но според мен да живея точно в България, в съвременния свят днес, за мен е " баси якото и голям късмет"! Не им ща ни Европа, ни Америка. Не ми харесват, нито обществата, нито гетата и придошлите общества,  който превземат Европа, нито политиките, които се водят. Не им ща и прехвалено здравеопазване, което става все по-недостъпно. Нека са ни разбити улиците и целия списък негативи и минуси. България е рай!

В много отношения си права, но все пак щеше да бъде наистина рай, ако ги нямаше българите Wink Поне част от тях Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт