Избор на прахосмукачка - 6

• 37 986
  • 597
  •   1
Отговори
# 285
  • до най-прекрасния мъж
И аз не съм виждала вертикална с воден филтър. Просто няма къде да се сложи. Иначе, след водния моята си има още три филтъра - дунапренени, които се перат и хепа. Но хепата си кара доста, даже на моята се и мие на чешмата. За десет години съм го сменяла 1-2 пъти макс.
За сухо и мокро почистване и с воден филтър има разлика. С водния филтър чисти сухо и дърпа течности, но тези за сухо и мокро може да са и без воден филтър.

# 286
Благодаря, не съм погледнала. Дс, това имам в предвид, да чистя и мръсотията да отива във водата. От 12 години само такива използвам, може да е нещо евтино, но ми е много важно да минава през вода.
Накрая нещо втора употреба ще взема, както с предната ровус.

# 287
но ми е много важно да минава през вода.

А защо? По-добре ли се чисти с такава?

# 288
Не се чисти по-добре, но се предполага, че се запрашава по-малко помещението. В действителност съвременните прахосмукачки и с други филтри постигат близък резултат, поне според мен - намирам разлика как чисти едната ми Филипс и по-старата Зелмер (тя е със сменени филтри, не е заради старостта, а такова е устройството й).

# 289
Може да е близък, но не е същият, резултатът.
Аз също не заменям водния филтър с нищо. Мразя да пипам торбички пълни с прахоляк, да ги дишам също. Контейнери също.

# 290
За първи път прахосмукачка с воден филтър видях у една колежка, беше ме поканила на гости и ми се похвали с новата придобивка. Още помня гнусната мътна сива вода с плуващи мухи вътре. Така ми се е запечатала тази картина , че никога не съм си и помислила да си купя такава.
Най- добре ми беше с картонените торби, вадиш, сменяш филтъра и слагаш нова.
Но и сега не е проблем , защото имам двор и тези манипулации с чистенето на торби ги правя отвън. За апартамент ще е по- трудно.
Резултатът зависи от домакинята. Когато си мърла, и пет водни филтъра не помагат.
А друг е въпросът, че това което изпускат хепа филтрите, едва ли е по- опасно от миризмите на нови мебели, въздуха навън край оживени улици и т.н.

# 291
Съвременните прахохмукачки накрая са с HEPA филтри и въздухът, който излиза от тях е по-чист от нормалния въздух който дишате постоянно у вас. Независимо дали преди HEPA филтъра пречистването става с воден, циклон или торбичка, накрая HEPA филтъра улавя всичко пропуснато. От това каква е филтрацията преди HEPA филтъра зависи колко бързо ще се задръсти той, а не какъв въздух ще излиза от прахосмукачката. Само ако някъде нещо не е уплътнено по самата прахосмукачка и изходящия въздух не минава изцяло през HEPA филтъра може да има запрашаване на въздуха в помещението.

# 292
Именно...и при водният филтър няма как да лети прах при недобро уплътнение, защото той директно отива във водата. Тоест има още една "защита"..

# 293
Не е вярно това. Водният филтър не улавя всичко.То ако улавяше всичко нямаше да има нужда да се мият гъби и да се сменят HEPA  филтри. Дори на Рейнбоу се принудиха да сложат HEPA филтри накрая за да се вместят в съвременните изисквания.

# 294
Какъвто и да е филтъра, не мине ли през вода пак си излизат микропрахоляците. И да, предпочитам да ги гледам как ги изливам с водата вместо да ги дишам. Особено с деца, алергии, болести.... Първото нещо е да се мине на воден филтър.

# 295
Не е само до прахоляка, въпреки че е важно.
За мен от значение е и че не се налага да купувам торбички. Разход си е. Освен това трябва да следиш винаги да имаш, което е излишен стрес за мен.
Не желая нито да давам пари за хартии, нито да търча да купувам и да трупам запаси които да ми заемат място. Две канчета вода ме устройват идеално по горните критерии Grinning
Винаги са налични...и не струват нищо..

Така че всеки избира по свои си критерии, които не се свеждат само до филтъра, а са комплексни, тоест са няколко различни.
Да, обемисти са с водния и трябва да се чистят след всяко ползване, но за мен така е и най-хигиенично.
И след като прахосмученето ми е почти безплатно / айде по-евтино от вариант с торби, така да го кажа/, и го няма неудобството винаги да имам налични торби, и че не се налага да пипам и дишам мръсната торба  при смяна...върша изливането на мръсната вода почти с удовалствие Simple Smile

И така..всеки си знае защо е избрал даден вид прахосмукачка.

ПС..имала съм и с контейнер, и с торби, да кажа. Не е като да не знам как е при тях, преди да избера водния филтър.

Не е вярно това. Водният филтър не улавя всичко.То ако улавяше всичко нямаше да има нужда да се мият гъби и да се сменят HEPA  филтри. Дори на Рейнбоу се принудиха да сложат HEPA филтри накрая за да се вместят в съвременните изисквания.

Аз къде казах че водата улавя всичко?
...чети с разбиране

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 20:39 от teta75

# 296
Ами казваш, че нямало как да лети прахоляк, защото той директно отивал във водата. Как да го разбирам това?

# 297
Сравнено с прахосмукачка без воден филтър...ако лети нещо, ще е по-малко отколкото при тези с торби и контейтери.
Ако има някъде неуплатнено, та да лети навън, каза ти. Аз добавих горното...
Както и да е, не ми се забива в теории.

# 298
Не е така. Торбичките филтрират достатъчно добре, но проблема им е, че се задръстват и прахосмукачката спира да дърпа. Ето тук е предимството на водния филтър. Първо, че всеки път започваш с пълната всмукателна мощност на прахосмукачката и второ във всеки момент можеш да спреш и да измиеш филтъра. При торбичките също можеш да подмениш с нова когато си поискаш, ама трябва да имаш нова и ти струва пари подмяната.

# 299
  • до най-прекрасния мъж
След водния филтър никога не бих се върнала на торбичка. Имаме на вилата прахосмукачка с торбичка, ако не я сменя на двора, което си е хамалогия, всичко става в пепельок и язък за чистенето. До тук съм дала не повече от 50 лв за филтри за 10 години за моя Зелмер. И не опира до парите. Разликата в изходящия въздух е осезателна.

Общи условия

Активация на акаунт