Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 19

• 49 153
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Яснооо!
Първоначално сметките ми добре излизаха с трите неучебни дни в една седмица. Кати ще остъства общо 11 дни като сложим и двата уикенда. Тоест 6 учебни. А по новата наредба нямаме право на повече от 5 наведнъж. Значи опираме до 1 ден от лекарката. Абе добре си бяха 7 дни до директора. Grin

Решението да преместят напред НВО на седмокласниците е малоумно.

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 20:14 от Тонка*

# 511
Момичета,някоя знае ли кога превеждат стипендиите за успех?

# 512
Мисля, че всяко училище ги превежда по различно време. На дъщеря ми всеки месец ѝ превеждат по различно време, понякога за два месеца наведнъж.

# 513
Момичета,някоя знае ли кога превеждат стипендиите за успех?
На нашите веднъж на срок като гледам. Ама на сина.. Дъщерята още е малка за стипендия Simple Smile
Какво общо имат стипендиите с пубертета ?

# 514
  • вече Пловдив
За първия срок й преведоха стипендията накуп преди Коледа. За втория - още нищо.

# 515
Просто попитах.

Нашата се е зарибила да поръчва кутии с продукти.

# 516
На моето момиче тази сутрин не бяха превели още стипендиите за февруари и март. Първият срок преведоха ноември за 2 месеца и после месец за месец, около 15 число. Сега предполагам се бавят заради обработката на документите, срока за подаване за втория срок беше до края на февруари.

# 517
  • Mediterraneo

Нашата се е зарибила да поръчва кутии с продукти.

Сама ли си ги плаща? Понеже и моята прави планове сега като се върне сестра й, да ходят до Аликанте да си купува не знам си какви манга книги, но на въпроса ми има ли пари да си осъществи плановете, замълча Simple Smile Simple Smile По този въпрос е леко наказана, защото за един месец издумка 300 евро, без реално да си е купила нищо( малко козметика, една чанта и други дреболии, но не и за толкова пари). И сега освен джобните за месеца, други пари не вижда.

# 518
  • София
Тарти, и аз така питам моята дъщеря, когато иска да си купува неща, заради кефа от пазаруването - имаш ли пари? Спрях да спонсорирам безсмислени покупки. Лошото е, че има още два източника на финанси - мъжа ми и майка ми. При баба й най-много минават номерата.
Беше се зарибила по тези кутии преди 3 години. След третата кутия й мина меракът.

# 519
  • София
Същото е и у нас. Страшно се дразня на поредното потниче, пардон, топ, поредният черен или бежов панталон с огромни джобове или ежеседмичното купуване я на спирала, я на коректор.

Сега ще прозвуча като някоя баба, ама едно време не помня да съм врънкала нашите за пари за дрехи. Събирах от Коледа, Нова година и РД и си купувах сама дрехи и обувки от гимназията нататък. Разбира се, че парите ми бяха подарък, ама някак не получавах извънредно периодично пари за прищевки, а само по повод и много си правех сметка за какво да ги харча.

За съжаление, татко ѝ и баба ѝ спонсорират всяко споделено с тях желание. Борбата е повече с тях. Разбирам, че времената са други, но се опасявам, че децата (ми) остават с погрешното усещане, че нещо им се полага. Опита преди време голямата да заяви, че като родители нещо си сме били длъжни. На секундата я приземих, че сме длъжни да се грижим да е здрава, да има покрив, храна и някакви дрехи. Никой не е длъжен да осигурява скариди, суши, Ванс, Найк, смартфон или дори липчна стая, каквито тя има, но може бързо да се раздели с тях. Достатъчно ѝ беше, а и с порастването все пак осъзнава някои неща, но си живее с нереалистичното усещане, че ей сега, като навърши пълнолетие, ще се изнесе от вкъщи и ще прави каквото си иска. Надявам се да се осъзнае. 😀 Година има още. Добре че поне засега с татко ѝ сме на мнение, че няма да спонсорираме изнасяне от вкъщи, ако не учи. Понеже засега академични амбиции няма. 🙄

# 520
  • Mediterraneo
Това с изнасянето го слушах/м, откакто голямата беше на 15. Ама- изнесе се, бе. Седмица след като навърши 18. Изцяло сама се издържа, с което съм много горда. Ама да видиш как за почти година си е купила едни обувки, един панталон, един суитчър и 2-3 топа. Като е самостоятелна, вече си прави сметката. Работи здраво миналото лято, има и добра стипендия, да си купува каквото иска.
Но малката определено трябва да се възпира. Има моите широки пръсти, за жалост Simple Smile Бабите са далеч, борбата е само с баща й, който въпреки разговорите ни, все успява да й бутне 10 евро като тръгне да излиза.

# 521
  • Пловдив
Погледнете го от друг ъгъл. Като порастнат, ще имат стимул сами да си осигуряват тези благини, защото така са свикнали. Този стимул ще мотивира работа и заплата достатъчна, за да си го позволят. Аз така и обяснявам. Сега купуваме ние, хубаво си помисли после ти как ще смогваш да харчиш и да си угаждаш. Аз съм същата. Купища дрехи, чанти, обувки, парфюми.....и все си обещавам, че това ще го прекратя.....

# 522
  • Mediterraneo
Не, това определено не е моят подход. Глезотии позволявам, но не и разхищения от сорта на 5 налични спирали, всички отворени. Както обясних- докато купувах аз, от всичко по много, ако е възможно! Като започна сама да си купува- гащи от Праймарк, една спирала, топове от Шейн. Разликата я направи самата тя, аз вече съм минала по този път. Предстои и малката да разбере какво е да си купуваш сам тоалетната хартия и пастата за зъби( има едно меме по въпроса, много любимо ми е и винаги като го срещна, им го изпращам).

# 523
  • Пловдив
Именно. Ако иска да разхищава, като сама си плаща, ОК. Парите ще са нейни. Ако не стигат за разхищения, ще се научи да се ограничава. От нея зависи как ще го реализира това с харченето. Аз разхищавам, знам, че не е ОК. Нямам 5 отворени спирали, но останалото.....

# 524
Тарти, много ме радва твоят мъж. Типичен женски баща
Срам ме е да кажа колко гланцове има моята. Но аз имам вина Relieved Но когато прекали я карам сама да финансира прищявката си. Сега иска пореден парфюм. Ще си го купи сама.

Общи условия

Активация на акаунт