Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 19

• 49 149
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Аз водих моята при д-р Спасова в МЦ Люлинмед. Работи във филиалите на НДК и Люлин Плаза според информацията в Супердок, също и още адреси са дадени, оставям линк. https://superdoc.bg/lekar/d-r-yoana-spasova-2366 Предразположи детето, прегледа я внимателно, даде ми изчерпателна информация.

# 571
Чувала съм добри отзиви за д-р Наталия Петракиева – Чернева, но все още не сме я посетили. https://femiclinic.bg/doctor/%d0%b4-%d1%80-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0 … 0%b5%d0%b2%d0%b0/
https://superdoc.bg/lekar/natalia-petrakieva-cherneva

# 572
Според мен е индивидуално, затова са и противоречията.
При мен и щерката например няма никаква разлика от бръсненето. Дали ще се бръсна, дали кола, дали епилатор, все по един и същи начин ми растяха. Обаче помня на една приятелка (като малки), която мина с бръснач една лентичка на бедрото си и там поникнаха двойно повече и по-черни косми. Никаква илюзия не беше, а очевидно и много странно. Участъкът, който беше обръснала беше очевидно по-обрасъл. Повече и по-дебели и по-тъмни косми.
Разбира се, сигурно самобръсначката е засадила допълнителни фоликули на местата, където не е имало, за да й пораснат нови косми...
Абсолютно излишна ирония. Споделям на какво съм била свидетел. Споделям и че при мен не е така. Правя извод, че явно има различни организми, кожи и окосмяване. Може пък и да приемем, че 12-годишно момиче си е имплантирало косми на мястото на обръснатото, за да се пошегува с приятелките си.

За протокола, знам и обратния случай. Леля ми, която за пръв път на 16 си обръснала краката, за да ходи на басейн с приятелки и така и не ѝ проникнали повече косми. И до ден днешен няма. Тук-там някой единичен рус.

За малката дъщеря (когато му дойде времето) ще опитам с бръснене на малък участък. Ако е като мен и кака си, това е най-бързият начин. Но ако може да издържи лентички или епилатор, ще е по-добре, защото е по-дълготрайно.
За да порасне косъм, трябва да има фоликул. Фоликулите в кожата са краен брой. Самобръсначката не може да имплантира нови фоликули, за да пораснат нови косми. Както искате го разбирайте. Защо обръснатото място е изглеждало по-окосмено? Вероятно защото другите косми са изтънели от скубане или ако не са пипани, от самия си живот. Стоейки върху кожата, те се захабяват, трият се в панталони, накъсват се... Обръснатите са пораснали чисто нови с пълна сила в оригиналния си размер и цвят. Но за нови фоликули да се говори е абсурдно.

# 573
Така е, едва ли някой вярва, че се "създават" нови фоликули с бръснача. Но на пипане и визия е далеч от хубаво и приятно, и за мен не си струва да се бръсне човек, че пък и през ден-два да го прави.
Никога не съм го правила и говоря на дъщерите, че няма никакви плюсове в тая работа.
Едната беше, и все още е, супер бъзла. Щом тя вече сама иска ленти за кола маска, не виждам за друг да е проблем. Едно, че след това доста време не се занимаваш с тях, друго, че изтъняват, оредяват и все плюсове.

А, относно болката, винаги я има, дори и при лазерната. Аз не съм правила, защото сами светъл мъх и няма да се хванат, но тъмна приятелка ми е споделяла, че доста си пари, особено за да има ефект. Когато й споменах, че мисля да записвам "латинката" Grinning

# 574
Преди три години купихме тример на Филипс, супер удобен е. За бързо махане на косми е идеален.

# 575
  • Mediterraneo
Разбира се, че има болка при лазерната. Ама стискаш зъби няколко пъти по 5 минути и забравяш за космите завинаги.

# 576
Освен ако си рус.

# 577
Разбира се, че има болка при лазерната. Ама стискаш зъби няколко пъти по 5 минути и забравяш за космите завинаги.
Но не е отведнъж Wink
Пак си трябват редовни процедури в началото, че и поддържащи след това.
С колата лесно се свиква. Ако оставиш да пораснат повечко, ще понаболва, иначе наистина не се усеща Simple Smile

Между другото, педиатърката сама препоръча да водя "латинката" на лазерна. Каза, че това е най-добрият вариант.

# 578
Вярно е малко по-неприятно на пипане след бръснене, но пък аз съм го правила в някакви периоди и не оставя някакви трайни последствия. В един момент, като съм решавала да мина отново на епилатор, след 1-2 епилация космите ми ставаха рехави, все едно, че никога не съм ги бръснала. А помня как майка ми ме плашеше като ученичка, че ако го правя ще ми станат като брада. Затова нямах против дъщеря ми и този метод да избере като начало, но тя предпочете кремчетата.

Последна редакция: вт, 19 мар 2024, 20:06 от lyatno vreme

# 579
И колата не е за всеки, на мен буквално ми падаше кожата на интим. Беше ад пълен, докато ми минат раните ми излязат космИте. Не бих си завела детето на такова мъчение, ревала съм от болка.
1000 пъти предпочитам лазер, има с обдухване, с охлаждане и се търпи.
Дерматоложката ми също е против постоянното драпане и разтягане на нежната кожа с кола , та различни гледни точки.
Има варианти за всеки. Кой каквото предпочита.
Под душа бръсна краката точно за 2 минути.  С моите рахитични комсИ 1 път седмично ми е достатъчно. За кола тряя ги пускам 2 месеца 😅

# 580
  • Mediterraneo
Не отведнъж, разбира се. Затова написах няколко пъти по 5 минути, образно казано. Поддържащите процедури са спорна работа, като чета в нарочната тема, те и първоначалните нямат ефект при повечето споделящи. Аз изхождам само от собствения си опит и наблюдения върху сестра ми и дъщеря ми. Сестра ми няма никъде косъм, не е правила поддържаща почти 10 години! Аз май вече от 2 не съм ходила. За мен една поддържаща на 2 години е повече от чудесно, за разлика от ежедневно бръснене и третиране с препарати( кремове, кола и пр).
И да, освен ако си рус. Малката ми е такъв тип. Надявам се да измислят нещо ефикасно и за руси косми Simple Smile

# 581
  • София
Не съм правила поддържащи никога. Вече 15 години. В началото почнах с по 1 процедура на месец, после прескачах по един месец, после два. Последното прескачане беше около 6 месеца. Общо около година и нещо отне, не помня колко бяха всички процедури, може би 8..?
Предполагам, че и това зависи от комбинацията - вид кожа и вид косми.
Моите момичета са русоляви и вероятно за краката им няма да стане, но мишници и интим обикновено са по-тъмни и се повлияват. А дори и само за мишници да си решиш въпроса завинаги, е голямо облекчение.

# 582
Така е, едва ли някой вярва, че се "създават" нови фоликули с бръснача. Но на пипане и визия е далеч от хубаво и приятно, и за мен не си струва да се бръсне човек, че пък и през ден-два да го прави.
Никога не съм го правила и говоря на дъщерите, че няма никакви плюсове в тая работа.
Едната беше, и все още е, супер бъзла. Щом тя вече сама иска ленти за кола маска, не виждам за друг да е проблем. Едно, че след това доста време не се занимаваш с тях, друго, че изтъняват, оредяват и все плюсове.

А, относно болката, винаги я има, дори и при лазерната. Аз не съм правила, защото сами светъл мъх и няма да се хванат, но тъмна приятелка ми е споделяла, че доста си пари, особено за да има ефект. Когато й споменах, че мисля да записвам "латинката" Grinning

Какви ленти ползва?

# 583
  • на последния етаж
Препоръчайте ми моля крем за лице за 14-годишната девойка, която е с чувствителна и суха кожа? Благодаря!

# 584
Между другото, педиатърката сама препоръча да водя "латинката" на лазерна. Каза, че това е най-добрият вариант.

От каква възраст може каза ли педиатърката? Питала съм в салон и ми казаха от 16 години, но се чудя не е ли рано?

Общи условия

Активация на акаунт