Майски бебета 2024г. - Тема 4

• 36 563
  • 764
  •   1
Отговори
# 150
Разбирам напълно, че е неприятно. Аз предната бременност затова си записвах часове само 7-8 вечерта, защото се чакаше особено за ЖК страшно много, даже съм си носила лаптопа да си пиша задания, сега нямаше да се получи с малкия обаче. За ФМ обикновено са по график.
Тази година не знам как го правят, но не съм чакала много за преглед до 20 мин, дори да има double booking на часове и нещо извънредно.
Днес просто съм улучила много кофти ден, много тежко спешно раждане е имало и реално АГ е била просто в операционната.

Iffsy, досега аз не съм попадала на някой в Надежда, който не пуска татковци. Даже ми е странно, на колко места явно е практика.
Тази бременност не е имало как, но предната и на вагиналните прегледи в началото е присъствал, само ме питаха дали знае, че прегледа е с вагинален накрайник.

# 151
Аз не исках моя да влиза на вагиналните прегледи. И той също нямаше желание 😃

# 152
Бързо оздравяване на всички болни мами! Имам и аз дългогодишна история с гнойни ангини, така че съчувствам!

Ние пола го разбрахме официално на ФМ в 17г.с., тогава мъжа ми дойде за пръв път с мен на преглед и беше много доволен, че малкия младеж точно тогава реши да се покаже. 😀

Аз да ви попитам, знаете ли дали тези 45 дни майчинството задължително трябва да си ги вземем преди термина? Аз трябва да изляза в майчинство на 25ти март по мои изчисления, но се чудих дали не мога да изкарам до първата седмица на април ако бебето не е тръгнало да излиза все още..

# 153
zoya не е задължително. Може изобщо да не ги ползваш, или да вземеш по-малко, но трябва задължително да предупредиш лекаря, защото ги издават по презумпция

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 19:28 от pauly

# 154
А имате ли вече записан час за трета фетална морфология  ... ? На мен ми предложиха  час за 6 февруари , ще съм тогава в 28 седмица.  Не е ли много рано ? 🤔 Мисля че в края на февруари или началото  на март е най - добре ..

# 155
Аз съм на 3 та фетална морфология на 8 януари

# 156
Третата фетална е от 28-32, предната бременност и аз ходих 28 г.с. май. Сега ще си запиша за края на февруари сигурно, с термин 10 май съм.
Някоя мама ще ходи ли профилактично на ангиелог(съдов), каза ми да отида 6 месец, но се чудя кога е удачно. 🧐

# 157
Третата фетална е от 28-32, предната бременност и аз ходих 28 г.с. май. Сега ще си запиша за края на февруари сигурно, с термин 10 май съм.
Някоя мама ще ходи ли профилактично на ангиелог(съдов), каза ми да отида 6 месец, но се чудя кога е удачно. 🧐

Аз вече ходих на съдов хирург. Изписа ми компресивни чорапи след 6-7 месец, ако започнат да ми се подуват краката. АГ ме прати, защото имам една синка от вени зад коляното, много синини ми излизат дори и при лек удар. В крайна сметка съдовия каза, че съм ОК. Сигурно към 7-8 месец пак ще ходя. Отделно ще трябва и на очен да отида.

# 158

Аз бях на съдов също, с ужасни разширени вени се сдобих тази бременност, около колената е нещо страшно, подути и болезнени. Спомена ми за чорапи, но нищо конкретно като степен на стягане, предписа ми гел за мазане и иска да ми бие инжекции 3 дни преди да родя, даже не конкретизира какви са тези инжекции. Стана ми много интересно как ще го пресметнем, кога аджеба ще родя като баткото тръгна 9 дни по рано. Хич не останах доволна от лекаря, ако имате добри впечатления от някой съдов, моля препоръчайте.

# 159
Според това , което прочетох 28 гестационна седмица е рано .. не е много добре

Здравейте,

Така наречената 3-та фетална морфология по време на бременността не е задължителна, но е препоръчителна.

При всяка от 3-те фетални морфологии – биохимичен скрининг, 19-21 гестационна седмица и 30-32г. седмица има определени параметри, които се проследяват  при една бременност.

На последния световен конгрес по фетална морфология даже се взе решение последната фетална морфология да се извършва в по-късна -32-34 гестационна седмица.

По-точна е информацията за състоянието на плода и прогнозата за раждане. Освен тегло, се измерват и обем на околоплодна течност, зрялост на плацента и Доплери на  съдовете на пъпна връв, на мозъчните артерии,д уктус венозус.

Аз лично препоръчвам  на моите пациентки 3-тата фетална морфология след 32 навършена гестационна седмица и то при специалист по фетална морфология.

Така сме  спокойни  както бременната, така и аз, като наблюдаващ бременността, че бебето се развива нормално и е в“ зона на пълен комфорт“.

Успех!

Д-р Савова, акушер-гинеколог

https://kidso.bg/mamapedia/questions/question/zadalzhitelna-li-e … bre-da-se-napravi

# 160
Италия, много полезна информация. Ще видя кога и лекарката от ФМ ще ме викне, но явно е по-добре началото на март.
the happy Yana.KS, аз съм ходила при д-р Фарънджъ в Аджибадем Сити клиник, като цяло доволна останах. Тя ми ѝ каза, че е хубаво профилактично да ида към 6 месец да се оцени риска от разширени вени, понеже аз питах дали като с първата бременност не съм имала съм застрахована, уви не съм 😅. При мен малкия тръгна 21 дни по-рано даже. Не помня да ми е казвала за инжекции, каза за чорапи обаче.
Иначе и аз ще ходя на очен сигурно, не знам дали е нужно след като предната бременност всичко беше наред и очите ми не бяха предпоставка за секцио.

Днес видях бебето как хълца, още не се усеща през корема, но ясно се вижда ритмично движение. Стана ми много сладко. Баткото страшно много хълцаше милия, дори когато се роди 😄

# 161
mad_hatter, благодаря за отговора.
За очният преглед, когато водихме малкия на профилактичен, попитах лекарката дали пак трябва да отида за 2рото раждане и ми каза, че трябва и сега, понеже може да има промяна. Та към 7-8 месец ще ходя и на очен, но аз имам и висок диоптер.

# 162
Зависи за феталните морфологии аз ходих първо на БХС м/у 11/13гс.
после междинна м/у 16-18гс.
другият месец голяма м/у 20-22гс.
и накрая ще запиша и за късната м/у 28-32гс.

# 163
За третата фетална още го мисля, но по-скоро няма да ходя. И без това ще съм секцио, а моето АГ следи доплер, води и т.н.

Италия, може би потвърди часа за ФМ, да не би лекаря да е объркал термина?

# 164
Врабчова , Не , нищо не е объркал . Каза ми в 28 седмица фетална . За мен това е рано . Искам в 32 седмица

Общи условия

Активация на акаунт