Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 90 300
  • 859
  •   1
Отговори
# 600
  • Стара Загора
Това трябва да е лично ваше решение. Винаги ще има За и Против, аз смятам , че родителите трябва да се информират преди да вземат такова решение. В нашия случай не съм забелязала след ваксината промяна. Когато пред мен стоеше въпроса имах някакви притеснения вътрешни , но си казах “ да не се филмирам излишно , толкова хора слагат ваксини и нямат проблеми и на нас като деца са слагали”. След като стана ясно състоянието , когато на 4,5 направи много тежък епилептичен статус, съобщих на Лл, че повече няма да сложа никаква реимунизация на 6г, на 7 .. и т.н. От това, което знам до момента е, че ваксината сама по себе си не може изцяло да доведе до тежки увреждания или Аутизъм , ако имунната система е силна. Но колко хора вече се раждат с перфектно работеща имунна система? Ваксината е отключващ фактор за развитие на много здравословни проблеми, но не е само тя виновника. Отключващ фактор може да бъде и тежко прекарано вирусно или бактериално заболяване и всякакъв друг стрес или травма в живота. Това , което може да ви е сигнална лампа за внимание имате ли в рода по-тежки заболявания- рак, диабет, автоимунни.

# 601
Благодаря ви за отговорите момичета!
Наясно съм ,че решението е изцяло мое,но за да мога да взема най-доброто решение за детето си ми трябва информация ,а относно тази тема е сложно.

# 602
Момичета,има ли сред вас родители на вече пораснали деца?Как преминахте през пубертета?Вече съм писала ,че при нас положението е нетърпимо.Дотам че на 30 ноември дойде полиция и с белезници откараха детето в психиатрията за възрастни (защото тук няма детска такава).Седя там 10 дни и в четвъртък си го прибрахме.Обаче нещата излизат извън контрол и ни предлагат да го настанят в ЦНСТ за деца с увреждания.Аз не съм съгласна, защото се страхувам да не му навредим ,но ако остане вкъщи може да убие себе си или някой(засега предимно само се заканва,но в началото на лятото нападна брат си с удари по главата, едва отървах малкия,октомври излезе на улицата и тича между колите ,за съжаление вече и на мен се пробва да посяга).Пие много силни лекарства, които го правят на парцал и изцяло му промениха погледа,но без особен успех.А в отделението на болницата е бил спокоен през цялото време (но не ни дадоха да го видим).И сега не знам как да постъпя.Още повече,че ми го върнаха в окаян вид -подстриган първи номер,с мръсни дрехи и 10 дни е седял с едни и същи гащи и чорапи (а уж са го къпали два пъти,той не може сам).Като цяло почти нищо не може самичък-нито да се облече и обуе,нито да се хигиенизира,нито да си оправи стаята, нищичко... Единствено до скоро имаше желание да учи и чете,но с тези лекарства не става-правят го на желе,карат го само да иска да лежи и спи и нищо друго...Та кажете ми че след пубертета всичко ще отмине и нещата могат да се подобрят.Чак не се побирам в кожата си като знам какво беше детето и в какво се превърна в последните 1-2 години...

Елислава, съжалявам за това, което сте преживели.Аз имам две момичета.Първото е на 16 г. и единствено отказва да учи напоследък.Лекарства не пие.
От това, което сте писали защо не попитате да променят лекарствата?
Бих помислила и за консултация в Св.Никола на Ваше място.Би трябвало да Ви дадат най-доброто решение.

# 603
Здравейте! Не откривам никаква информация за детски психиатри в град Пловдив. Откривам само за център Спектър,но не ми го препоръчаха . Някой има ли информация

# 604
Н

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 12:51 от Somebody12

# 605
Някой запознат ли е с "Аутизъм днес", нещо ми е много съмнително това НПО.....Много дарения, общински сгради, бутане....
И накрая безбожни цени. Бях разговаряла преди години с директорката - не ми вдъхна доверие, съответно не сме и посещавали центъра.

# 606

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 12:51 от Somebody12

# 607
Здравейте! Не откривам никаква информация за детски психиатри в град Пловдив. Откривам само за център Спектър,но не ми го препоръчаха . Някой има ли информация

Зависи за какво ти трябва.
А) Аз лично не бих се спряла на консултация само с един психиатър, ако искам да имам най-ясна представа какво се случва с детето ми. Само така ще мога да обхвана картината в пълнота, да почна да търся информация и да се образовам по въпроса ,съответно да предприема действия с максимална полезност.
Б) Ако искам ТЕЛК бих предпочела Спектър. Там става бързо и лесно.

Тъй като съм търсила психиатри за обследване за Пловдив за познати мога да спомена следното:

1. Две психиатърки от които са доволни разпитаните от мен родители,  но децата , обследвани от тях са със забавено развитие, определено според мен не са от спектъра или поне не типични. Т.е. не е ясно дали не демонстрират подобна симптоматика по други причини.
- М@рия Стаматов@
- М@рия Ганин@

2. Имам познати доволни от Център за психично здраве. Говорим за случаи  не типичен ниско-среден спектър, а ако и да има  спектралност - по-скоро във високия край, основно свързани с поведенчески проблеми. От центъра са били в унисон с  моето първоначално мнение, че голяма част от поведенческите проблеми са резултат от неадекватни родителски практики. Радвам се че се случи така, защото родителите не се доверяваха на виждането ми по въпроса. Разбирах недоверието им, защото аз не съм "център" а просто консултант на доброволни начала. Друго е от Център от подобна висота да потвърдят, че нещо в начина по който се практикува родителството не е както трябва.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 18:47 от _re_ge

# 608
Дали може малко разяснение как родителят би предизвикал подобни симптоми?

# 609
Дали може малко разяснение как родителят би предизвикал подобни симптоми?

Не съм написала кои са "подобните симптоми".  Въобще не съм конкретизирала симптоми, както и не смятам че е порядъчно да давам информация, с която може някой да се разпознае . Това е много специфична и деликатна материя и искам дебело да почертая, че в такива случаи родителите не го правят защото са лоши, а защото мислят, че така е по-добре. В момента живеем във века на демократичното родителство, което тотално обърква децата по принцип. А като си имат и лека спектрална  база, нещата съвсем се откланят.  Това е подобно на "екранния аутизъм" - едни действия или бездействие на родителите задълбочават до катастрофа  признаци, които иначе също може би (!) би ги имало но в много по-лека и доста по-лесно поддаваща се на модификация форма.

P.S.
Ако някой пусне пост да ми раздели темите , ще спомена и някаква информация относно "Аутизъм днес", защото и там имам някакви познания.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 20:11 от _re_ge

# 610
re_ge, ще се радвам да споделиш информацията си за "Аутизъм днес".

# 611

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 12:53 от Somebody12

# 612
re_ge има предвид, че не може да направи два последователни коментара, а не че ще пише в друга тема.

# 613
Ако някой очаква,  че  с това което ще напиша ще разпъна на кръст Аутизъм днес и Владислава Цолова споменавам предварително , че ще остане разочарован. Не разбирам защо такава бързаница да се търси нещо  гнило и фалшиво в дадена дейност,  развивана около аутизма в България  и да се заклеймява, някой,  защото изглежда като бизнес дама. Потребители, които са отскоро в бг мама , дето се казва - току влизат във водата, от която мнозина от нас "старите муцуни " в бг мама излизат и ми се струва странно да съдят "книгата по корицата". Тази тема за спектъра се "развива" в бг -мама от десетилетия и въпросната наречена от вас "бизнес дама" е важна и значима  част от историята на този форум.

Тук беше позната под името Kezaiа и е  майка (при което самотна) на пораснало вече дете от Спектъра. Вероятно отдавна е оставила бг-мама зад гърба си. Когато аз стъпих тук за пръв път 2010 г. тя вече развиваше фондация "Стъпки за невидими деца". Форумната история пази всичко написано от нея през годни и струва да бъде прочетено. Тя беше тази която започна да говори за полезността от прилагане на  Приложния поведенчески анализ (АВА) при деца с РАС в бг и да извършва дейности  в тази посока. АВА в световен мащаб е призната методика за работа с деца от спектъра и тази методика беше дълги години неглижирана в БГ. Затова и в момента  АВА като течение на терапевична работа с деца с РАС в бг е свързано и с името на Владислава Цолова.   Не можете да съдите някого без да прочетете какво е написал, какво е направил за този форум, а и за децата с аутизъм в България въобще. Много дами, развиващи различни дейност около аутизма в Бг - услуги, центрове, фондации и т.н. са били членове на този форум, това са всеизвестни имена.

Защо Кезая изглежда като бизнес дама? направила е нещо за себе си и трябва да призная, че наистина добре изглежда, защото аз я помня от интервютата по телевизията и пресата като  една отрудена жена на средна възраст. Защо на хората им е добре когато майките на деца от спектъра изглеждат смачкани и не им харесва когато изглеждат като бизнес дами ? Те развиват бизнес, всичко на този свят е бизнес - сватба, раждане, покупката на хляб в магазина, здравето ни....

Защо услугите на центъра са скъпи? Няма как да са евтини. Това е сложна и трудна задача да бъде организиран център от такъв мащаб. Услугата е скъпа , специалистите изискват скъпо и постоянно повтарящо се и поддържащо сертифициране, супервайзване на специалистите и прочие неща. Всичко това  допълнително товари "цената" на услугата. Владислава е направила каквото е можала за децата то спектъра, постигнала е каквото е разбирала, че е правилно да бъде направено за другите деца. Това е нейният начин за подпомагане  и той е достоен за уважение.
Дами, майки на деца от спектъра в момента са държатели на услугата Томатис,  предлагат барокамера , създали са центрове, проповядват биохимичен подход и т.н. Всеки прави за децата от спектъра каквото смята за правилно и може да направи.

А вече всеки от нас като родител  преценява според вижданията и възможностите си от какво може да се възползва. Ако не ни е по силите финансово - това не значи че гроздето е кисело, а че е  недостъпно за нас ... което не прави услугата лоша или съмнителна. Като ни стискат обувки не ги купуваме/обуваме, като ни е скъпа дадена терапия - не я ползваме. Който не може да си позволи да плати за нея има и друг вариант -   има материали, има уебинари, има купища книги - моля,  нека се саморазвива...

# 614
ОК

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 13:01 от YDOBEMOS

Общи условия

Активация на акаунт