? Въпроси всякакви ? (2024 г.)

• 549 466
  • 13 187
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Здравейте, днес плащах по банка операция на майка ми, но съм платила в дарителска сметка на МБАЛ, имат и друга, ама след работно време се усетих. Утре ще им звъня да питам колко голяма е белята, но реших да питам и вас, дали титуляр може да се разпорежда с постъпление в дарителска сметка и да го прехвърли в друга, пак своя.
Голяма съм патица ама и тази МБАЛ не си посочва сметките, така че да разбера къде да плащам.

# 256
  • Сф
На Българската Коледа една ходина бях дублирала плащането и дарих 2 пъти. Писах им на мейла и ми върнаха парите от единия превод.
Но не знам дали се води дарителсла сметка или нещо друго.

____
Замразявали ли сте сурови тиквички? Остана ми от сърцевината на тиквичките и искам да го заделя за крем супа, но не знам дали ще става за ядене след размразяване.

# 257
  • до най-прекрасния мъж
Не стават, много са воднисти. Стават на пихтия. Други зеленчуци замразявам и са прилични след размразяване, но тиквички и краставици (навремето една жена подучила майка ми да замразява за таратор за зимата) твърдо не.

# 258
Е те и в супата тиквичките стават на пихтия... Нарязваш и замразяваш, после направо ги цопваш във врящата супа.
Замразявала съм като децата бяха малки и ядяха супи..

# 259
Аз също замразявам тиквички, режа си ги на кубчета за супа и в найлонов плик във фризера или камерата. Нищо не ми се е разкашкало, всичко си им е наред. Стоят си на хубави кубчета в супата. И краставици съм замразявала - нарязани на кубчета и настъргани също. Уловката е да не стоят с месеци замразени, защото след известно време студа изсмуква влагата от зеленчука и тогава вече не стават. Така замразявам и кисело зеле, ако ми остане, на листи за сарми и нарязано за готвене.

# 260
  • София
.......
___
Замразявали ли сте сурови тиквички? Остана ми от сърцевината на тиквичките и искам да го заделя за крем супа, но не знам дали ще става за ядене след размразяване.
Замразявам!  Нарязвам на кубчета, и ги ползвам в гювеч, крем - супа, в друг вид супа и изобщо не е проблем. Не стават за пържене!

# 261
Аз пък ги настъргвам, отцеждам и така замразявам. Ползвам ги за кюфтета от тиквички и са перфектни. Точно за крем супа няма пречка да ги замразиш.

# 262
  • here and now
Моя близка е била посочена като свидетел на скандал със сбиване, без телесни повреди, доколкото ми е известно.
Пише тя, кратко обяснение в полицията, че не е разбрала нито за какво се карат, нито кой е започнал първи и че нищо съществено не е видяла.
От полицията ѝ казват, че прокурора не ѝ е харесал обяснението, да пише ново, позаплашили я, че може да я глобят, ако не го направи.
Въпроса ми е " Има ли някакви изисквания, към тези обяснения и имат ли право да искат да пишеш нещо, което не си видял и не си спомняш добре(минало е около месец от тогава).
Какво да я посъветвам да прави?

Благодаря!

# 263
Да си пише точно това. Хич да не слуша прокурора. Той там ли е бил, че да не му харесва?

# 264
Да пише само какво е видяла, така както го е видяла, без да вкарва свои разсъждения, предположения и чувства.
Прокурорът интересно на какво точно основание си мисли, че ще я глоби...

# 265
  • софия
За какво ще я глобяват? Те откъде знаят тя какво е видяла и разбрала?
Може би това, че е написала, че нищо не е видяла. Пише това, което е видяла. Била е еди къде си, еди кога си, там еди какво си. Без да преви изводи и предположения.

# 266
  • София
Моя близка е била посочена като свидетел на скандал със сбиване, без телесни повреди, доколкото ми е известно.
Пише тя, кратко обяснение в полицията, че не е разбрала нито за какво се карат, нито кой е започнал първи и че нищо съществено не е видяла.
От полицията ѝ казват, че прокурора не ѝ е харесал обяснението, да пише ново, позаплашили я, че може да я глобят, ако не го направи.
Въпроса ми е " Има ли някакви изисквания, към тези обяснения и имат ли право да искат да пишеш нещо, което не си видял и не си спомняш добре(минало е около месец от тогава).
Какво да я посъветвам да прави?

Благодаря!
Да и дадат писмено указанията на прокурора и така ще се види, че няма такива.

# 267
Много ме съмнява Прокурора да е писал писмени указания, че "не му харесват" показанията на свидетел. Той няма право на харесване и нехаресване. Той работи с наличния материал. Свидетеля трябва да говори истината и само това което е видял и чул, не трябва да си измисля, добавя и украсява. Ако не си спомня нещо, не е видял и чул нещо, няма сила, която да го задължи да си "спомни". Очевидно разследващите в случая прилагат полицейски прийоми. Никой няма да я глоби, камо ли прокурора. Да говори жената само това което знае и да настоява на своето. Нищо друго. Ако продължават да бъдат "настоятелни" да потърси по висш служител и да се оплаче от отношението и натиска или най добре, ако я призоват пак, да отиде с адвокат.

# 268
Как се води изследването за стерилна урина? Никъде не го намирам така формулирано, нито синево,нито бодимед, явно се казва по друг начин?

# 269
Посявка? Микробиологично изследване на урина.

Общи условия

Активация на акаунт