? Въпроси всякакви ? (2024 г.)

• 549 532
  • 13 187
  •   1
Отговори
# 285
  • софия
Има ли тема за промените в ГТ?
Уж децата до 14г в цялата страна ще пътуват безплатно от февруари, а карти пак трябват.....
Вчера попаднах на това:

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2024/01/08/4573461_vsichki_ … chobox=1704713757

# 286
Как за цялата страна, като всяка община принципно отделно си го решава това.
С кой закон е въведено това за безплатното пътуване из цялата страна?
Или под страната се визира пак столицата ..

Уж децата до 14г в цялата страна ще пътуват безплатно от февруари, а карти пак трябват.....

# 287
  • София
Безплатното пътуване ще става при определени условия (доказване на възраст, адрес по местоживеене и т.н.), така че за да се докаже това сех издава и съответния документ.

# 288
За цялата страна е, защото се решава от МС, не от всяка община. И тук идва моят проблем. Адресната ми регистрация не е в София, а детето учи в софийско школо. Вчера четох, че и други недомислици има, затова ми се искаше ако има тема, да отнеса питането си там. Надявам се, че до 01.02 ще внесат корекции

# 289
Не ми се вярва да тръгне на 1.02 изобщо нещо, поне за моята община. И да не е някакво пожелателно това цялото нещо?, как ще ги задължат общините, камо ли нашата калпава, да го въведе това нещо....

# 290
  • софия
Цитат
Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Мярката влиза в сила от 1 февруари 2024 г. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на брифинг в Министерския съвет днес, след като правителството прие промени в нормативната уредба, която регламентира субсидиите и компенсациите в обществения транспорт.
Децата до 7 години ще продължат да пътуват безплатно по междуселищния автомобилен транспорт, а от 7 до 14 години ще ползват 50% намаление по междуселищния автомобилен транспорт, допълни той.
Проблемът е, че тази мярка, която и досега съществуваше, не се спазва от превозвачите и няма сила, която да ги накара да я спазват. Най-вероятно причината за това е заниженият контрол от страна на държавните органи.
С приетите от правителството промени от държавния бюджет ще се осигурява 50% от намалението от редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии. Досега намаленията бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуване.
"Призоваваме общините да разработят актуализации на техните наредби и тарифи и да публикуват промените за обществено обсъждане в максимално кратък срок", апелира министър Гвоздейков.
Той обясни, че хората, които са си купили годишни карти при сегашните условия, ще имат право да ги преиздадат по условията на по-изгодния за тях режим, който влиза в сила от 1 февруари 2024 г.
...
Близо 330 млн. са отпуснатите от държавния бюджет средства за обществения транспорт през 2024 г., заяви Георги Гвоздейков.
От тях 141.4 млн. лв. са за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лв. са за субсидиране на градския и междуселищния автомобилен транспорт.
https://www.mediapool.bg/vsichki-detsa-do-14-godini-shte-patuvat … t-news354499.html

# 291
Последното болднато как трябва да се разбира, че хипотетично влиза в сила от 1 февруари, но факт ще стане като се натуткат общините? Ако е така за нашата отидоха две, три столетия.

# 292
  • софия
Ъхъ. Има пари, но трябва да положат труд, за да ги усвоят.

# 293
Да, татко ще ми купи колело, ама друг път.

# 294
  • Буркина Фасо
Не ми се вярва да тръгне на 1.02 изобщо нещо, поне за моята община. И да не е някакво пожелателно това цялото нещо?, как ще ги задължат общините, камо ли нашата калпава, да го въведе това нещо....
пак сте цвете. Smiley
на нашата община дори да и дадат пари тя няма на кой да ги раздаде. нЕма транспорт  rotfImbo
аз ще се кандидатирам де...

# 295
Аз на журналистически писанки не вярвам... казал, рекъл, но прието ли е, какво точно..мъгла. Това постнатото съм го чела, и в него пише, че няма механизъм по който да се приложи. Тоест е пожелателно. Субсидии и да има, всяко дружество си решава вероятно кои карти да намали, кои не. Те и до сега в някои общини пътуват безплатно учениците, без министърът да е казъл, но в нашата йок. Всяка си решава отделно....

# 296
  • софия
Наредба за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони и за издаване на превозни документи за извършване на превозите - приета и обнародвана в ДВ. Ясно разписано какво, къде, колко.

Всеки сам си преценЯ дали и на него да вярва.

# 297
В ДВ да, ама линкче от нета е някак несериозно.

# 298
Търся мнения за сайта Алибаба- спазват ли си условията ,  доставянето на стоките 
бави ли се , коректни ли са , понеже си оставяме данните на банковите карти ..

Тему са ок , но там някои неща са доста скъпички

# 299
Алибаба е фирмата зад АлиЕкспрес. Само че alibaba.com е сайтът им за пазаруване на едро. Т.е. ако ще зареждаш магазин. Единични бройки рядко е възможно да се поръчат от там и обикновено не си струва.

Общи условия

Активация на акаунт