Да продължа ли да уча нещо, което не харесвам, за да е по-добре семейството ми

• 14 466
  • 290
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Не, не продължавай. Опитала си, три години време си дала на тази специалност заради родителите ти, след като виждаш ясно, че не е за теб, даже те отварщава, не виждам как може да се реализираш успешно.  Мисля, че фармация е много добра специалност. Не е задължително да станеш "продавачка", можеш да работиш в производство, наука, сега са много търсени също фармацевти в разни фирми, които се занимват с клиничнин изследвания на нови лекарства (и са много добре платени). Пък и "продавачка" да станеш, какво толкова? Важното е да се чувстваш добре и да се реализираш, да можеш все пак да се радваш на живота, а не да се чудиш, как да изключваш всеки ден.
А ако и фармацията виждаш ясно, че също не е за теб, просто не се занимавай. Учи това, което ти харесва и виждаш, че може да е твоето призвание. С родителите може да е трудно в първия момент, но ако са нормални хора, ще разберат в даден момент. Всеки си има идеали и гледни точки, но и всеки също е имал своя шанс да се реализира в живота и не може да изисква от друг да следва неговите идеали.

# 106
Между другото, дерматологията, особено естетичната, ми се струва много перспективна - преди седмица ми се наложи да отида до клиника за естетична дерматология - чисто, спретнато и модерно. Пациентките или по-скоро клиентките излизаха от процедурите доволни, лекарките бяха усмихнати. И за там се изисква специалност, знания и умения, но не работиш с болни, в мизерни условия.

От "луксозна продавачка" да стане "луксозна козметичка". Сякаш да спрете да го насочвате това дете!
/казано с усмивка и шега Simple Smile, но и с доза истина/

# 107
То така се урежда да специализираш дерматология.
В момента най- желаната специалност.
Яки връзки + 70 бона, това преди 2 години. Вече сигурно е и по- скъпо.

# 108
Лично мое мнение - учител и лекар не са професии за всеки. Трябва да те влече, да искаш да го работиш, а не да го правиш за пари. За съжаление, както всичко в БГ, голяма част от лекарите гледат на пациентите като на касичка. За учителите - лично аз познавам хора, които записаха педагогика заради ваканциите и минаването на изпити в някои университети с реферати. Правистите - и те бяха на мода преди няколко години. От всички,които познавам (и с които сме учили в университета)  - двама само са практикуващи прависти. Колегите им от групите - брокери. Животът е твърде кратът, за да даваш живот на чужди мечти. Да, родители са ти - но животът е твой. И ако наистина държат на теб, ще преглътнат и ще те оставят да намериш себе си.

# 109
Лично мое мнение - учител и лекар не са професии за всеки. Трябва да те влече, да искаш да го работиш, а не да го правиш за пари. За съжаление, както всичко в БГ, голяма част от лекарите гледат на пациентите като на касичка. За учителите - лично аз познавам хора, които записаха педагогика заради ваканциите и минаването на изпити в някои университети с реферати. Правистите - и те бяха на мода преди няколко години. От всички,които познавам (и с които сме учили в университета)  - двама само са практикуващи прависти. Колегите им от групите - брокери. Животът е твърде кратът, за да даваш живот на чужди мечти. Да, родители са ти - но животът е твой. И ако наистина държат на теб, ще преглътнат и ще те оставят да намериш себе си.

За съжаление, в България много завършили не работят по специалността си, но има и много т.нар. мики маус специалности, които се завършват доста лесно, както казвате с реферати и преписване по изпити, така че младите хора не се зорят въобще по време на следването и решението да се преориентират към нещо друго, се взема по-лесно. Авторката до тук е инвестирала 5 години от живота си /2 години подготовка за приемни изпити и 3 години следване/, затова не й е лесно да реши какво да прави.

# 110
Това не е инвестиция. Не ѝ е лесно, защото не желае да разочарова родителите си, и не може да взема самостоятелно решения, с отговорност за това.

# 111
"Продавачка" се е превърнало едва ли не в обидна дума Simple Smile Аз с продажби се занимавам от години и не ми пука. Но млади хора на по 18 г. са крайно притеснени - да не би да им пишело в СВ-то, че са продавач-консултанти. Сякаш това е доживотна прокоба едва ли не Simple Smile

Фармацията пък има толкова много други приложения. Може да се работи като мениджър в големи чуждестранни фирми и въобще дава доста възможности. А и не случайно не всеки може да има аптека или да работи в аптека. Много специализиран труд си е.

# 112
Скрит текст:
- конкурентоспособна и доходоносна работа - вярвам, че има за какво лекарските заплати да са по-високи, но не съм особено склонна да жертвам психическото си здраве за повече пари, особено като жена, на която й предстои да отглежда деца
- семейството ни трябва да има лекар с връзки - не съм от най-социалните хора и едва ли ще направя връзките, които му се иска
- престижност - за него фармацевтите (към което съм се насочила) са просто продавачи и ще падна ниско, ако го запиша
- по-висока социална класа - още от малка ми говори, че докторите са върхът на обществото и мястото ми е там
- много хора се надявали на мен, ще уморя семейството си, ако не стана доктор, защото всички останали са некадърници.

Според мен всички тези доводи са изключително глупави. Да си лекар е тежка, отговорна и (за гнуслив човек като мен, а явно и като теб) неприятна професия. Изисква се огромно желание, труд, непрестанно учене и да ти бъде призвание, че да станеш първо, добър в професията, второ, да откараш така поне още 40 години.
Баща ти има някакви доводи, че трябва да лекуваш семейството, да имаш връзки и общо взето да живееш живота си, че да си им от полза - да ги лекуваш, да ги насочваш към колеги и да се хвалят пред хората, че имат лекар в семейството. За по-високата социална класа  - зависи. Да, лекарите са образовани и с професия, не е като да работиш към Чистота, но не всички стават топ специалисти и добре платени. Повечето са обикновени хора със средна към висока средна заплата. В Пирогов заплатата е към 2000 лв чисто.
Като цяло отговорът ми е не. Вече дали можеш да си позволиш да не учиш това, което искат, дали си готова да се отделиш и да се самоиздържаш, дали имаш план в живота, е друг въпрос.

# 113
"Продавачка" се е превърнало едва ли не в обидна дума Simple Smile Аз с продажби се занимавам от години и не ми пука. Но млади хора на по 18 г. са крайно притеснени - да не би да им пишело в СВ-то, че са продавач-консултанти. Сякаш това е доживотна прокоба едва ли не Simple Smile

Фармацията пък има толкова много други приложения. Може да се работи като мениджър в големи чуждестранни фирми и въобще дава доста възможности. А и не случайно не всеки може да има аптека или да работи в аптека. Много специализиран труд си е.

Мениджър? Брей, така се ставало то.
За съжаление е толкоз високоспециализиран, че в аптеката не можеш да различиш маг.  фарм и оператор. Имам пряко участие в обучителния процес, та така. Трябват си  клинични фармацевти, но в МУ се учи за продавач предимно - въпреки пристрастията ми към фармацията, не мога да го скрия.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 20:45 от Дренка

# 114
  • София
Не мога да разбера защо така се подценява професията на фармацевта. Освен, че имат висше образование за разлика от повечето продавачи в обикновен магазин, работата им е и много отговорна. Грешка на продавачката на дрехи не може да бъде фатална, за разлика от грешката на фармацевт.

# 115
Помисли си за тая фармация, малко от трън та на глог....
Ей тука една девойка се тюхка, че получава ПА от фармацията...
https://m.bg-mamma.com/?topic=1620227

# 116
  • Бургас
Имам позната, която смени скучната/по нейни думи/ фармация с медицина и сега е психиатър. Но тя знаеше много добре какво иска в един момент.  Докато тук имаме едно неориентирано момиче, живяло под похлупак.   Едва ли изборът на специалност е единствения наложен досега от родителите, така че тепърва ще учи как се  носи на отговорност от взетите решения.
Момиче, по- добре наистина реши в каква сфера ще се развиваш и тогава прекъсвай. Трябва да е "твоето", да гориш в него. Много хора успешно са се преквалифицирали и след едно завършено образование.

# 117
Сега има курсове за всичко... Буквално. Помисли си какво би учила/работила и изкарай някой начален курс по темата. Така може да разбереш дали е твоето.

# 118
Не мога да разбера защо така се подценява професията на фармацевта. Освен, че имат висше образование за разлика от повечето продавачи в обикновен магазин, работата им е и много отговорна. Грешка на продавачката на дрехи не може да бъде фатална, за разлика от грешката на фармацевт.

Не се подценява, обезценява се. Друг е въпросът дали си знаят мястото, под прикритието на отговорността. Най- обичам фармацевт да ми държи тон и сметка за дозировки, нооо няма нужда от конфронтация.

# 119
  • София
О и аз съм имала такива случки, но то във всяка сфера има такива хора. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт