С какво ви дразнят свекървите? -- 153

• 36 311
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
Е то голямото плащане за една сватба, като че ли са милиони. Свекървата се е превъзбудила, като се замисли малко (ако въобще е в състояние) ще се укроти и ще ѝ мине.
Банална ситуация. Младите са много важни и отворени, после ще ограничат и достъпа до тях до само с покани. А след това ще се жалват в темата как на свекървата не ѝ пука за внуците и един път не е искала да ги гледа.

# 496
  • София
Специално за гледането не е много за жалване. Още повече като става въпрос за човек, който обича да се бърка където няма работа.

# 497
  • при късмета
Младите не раждат деца на свекървата, не го правят защото така трябва или родата ги е натиснала, а защото сами са решили да имат  деца. Съответно предпочитат и в отглеждането да не им се бъркат, та липсата на свекърва и акълите ѝ не е за оплакване, а за хвалене.
А свекървата, ако се интересува от внучето, ще се обади да пита как е, има ли нужда от нещо, как се справя в градината примерно,  а не за да даде на майка му инструкции и да си каже как е било по нейно време и да натърти майката колко е бездарна, че едно дете не може на сина ѝ да отгледа като хората

# 498
Понеже прочетох нещо за забурсучване, или както се беше изразила потребителката, държа да поясня, че аз към всеки човек подхождам с уважение от самото начало. Съответно очаквам същото към мен, уви-не беше точно така с моята бъдеща свекърва. Причините не ги знам, вече не искам и да ги знам. И да, може би ако беше подходила човешки, и беше дошла да говори с нас, че ѝ се иска да поканим оркестър, може би щях да се замисля. Обаче… да дойдеш ти, като хала на работното ми място, и потропвайки нервно да ми казваш “аз държа да има оркестър, и лично ще се обадя да ангажирам такъв за сватбата”, ами извинявам се, нека съм бурсук, ама няма да се случат така нещата.
Писала съм назад в темите неведнъж за отношенията ни с нея от самото начало, не ми се пише отново едно и също.
Аз съм на 31 години, имам собствено мнение, собствено виждане за нещата, за живота и така нататък, и никой не е в състояние да ми наложи собственото си мнение, и искания. Особено, когато говорим за моята сватба.

# 499
  • Пловдив
Колективистичното мислене разглежда сватбата като сродяване на два рода. Елиминирането на старейшините е невъзможно.
Едно време са ги женели на 15-17. Сега се женим на 30-35. Тогава родителите са били на тази възраст.

# 500
  • Варна
Тия теории за "колективистичното мислене" от някой учебник ли са извадени? Щото звучат като суха теория на дървен философ в учебник отколкото като нещо с реалния живот. Реалния сега, не на всичките минали поколения.

# 501
Последното вземане на булка беше някъде 90-те... Чуха се едни зурни и тъпани, поглеждаме ние от балкона, панелен блок, долу паркинг и по паркинга върви оркестър , а десет  метри пред оркестъра препотен млад мъж,  крачи като крайно самотен петел. Ура тута, шмугнаха се във  вход някакъв,  пошумяха известно време  и отпрашиха.

Ние в блока не се познавахме, на кого искаха да се покажат тия хора, не разбрахме...

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 08:51 от Iris04

# 502
Нагласата и отношенията си личат още на вербално ниво. "Синът ни ще се жени" срещу "Ще женим сина", "Сватбата на дъщерята" срещу "Нашата сватба" - работата е ясна Simple Smile Светът е шарен, познавам хора които са дали доста пари, без да изкажат нито една претенция, както и такива, които не са дали пукната стотинка, но тропат с крак и настояват за някакви нелепици. Въпрос на възпитание и възгледи. Но ролята по отвоюване на собствената свобода и автономност на новото семейство си е изцяло на партньорите в него. Никоя свекърва, тъща, или баба няма "да се сети", че изказването или действията и са неуместни. В крайна сметка всеки прави това, което счита за най-доброто за децата си. Затова трябва да им бъде казано - ясно, директно и категорично. С всичко в този живот е така - ако не се заявиш, а чакаш някой "да се сети", много ще има да чакаш - и за независимост от родителите, и за повишение в работата, и за "помощ" в домакинската работа от членовете на семейството (това от една друга тема).

# 503
Да де и аз това казвам, че старите се налагат. Ама сватбата не е тяхна. И не пазят традициите, а се водят именно от желанието им да се наложат или "какво ще кажат хората".  А традициите се променят не защото са трудно смилаеми, а защото са остарели, загубили смисъл и нерелевантни към времето си. Едно време и разрешение от родителите се искало за брак, сега всеки си решава сам с кого и кога да се обвърже. Трябва ли да върнем това? Безумно е към днешна дата.
Но това няма нищо общо с уважението.
Старите не се налагат, а налагат познатия модел.

Нее, изобщо не се налагат старите, всичко е тип-топ, щом те просто налагат познатия им модел. Добре, че си ти да ни разясниш тази велика разлика. Сега остава някой да разясни на старите, че за чужда сватба нямат думата, те да са спазвали каквито искат традиции на тяхната си сватба. Такива като теб вари ги, печи ги, все старите имат думата за всичко.

# 504
Ей, значи, възрастни хора с житейски опит трябва да имат повече адекватност и разбиране, че децата порасват и стават самостоятелни хора със самостоятелни решения.
Да се налагаш как ще мине празникът на младоженците е нахално, а тръшкането, че те искат нещо друго, инфантилно. За мен такова поведение на родителите - все тая от коя страна, е червена лампа, че най-веселото предстои. Такива хора нямат усещане, те обичат да дирижират и ако не бъдат спрени категорично, нямат да се спрат сами.

# 505
  • София
Да. Освен това такова поведение трябва да бъде спряно навреме, защото после ще бъде по-трудно и с повече нерви. Другият вариант е вечно да стискаш зъби.

# 506
Напълно е в правото си, ако снахата се е наборсучила. Но и снахата е в правото си да продължава да се конкурира със свека. Има и друг ход - оттегля се и оставя мъжа си да се разяснява с майка си, но и там много възможности за отиграване без нищо сигурно. Абе не си е попаднала на мястото - това е.
Е такава интерпретация от разумен и съобазяващ се човек няма да дойде. Снахата не се конкурира, просто защото няма за какво. Това е нейната сватба, тя е в пълното си право да каже какво иска и какво не за нейния специален ден. Пък ти го наричай "набосурчване", щом така ти е на сърце. Все пак, кой колкото си може.

# 507
  • Варна
Независимо дали налагат собствени виждания или "познатия модел", все тая как е декларирано, това си е пак налагане. А налагането в същността си е отказ да се съобразиш с чуждото мнение и натиск да се приеме твоето. И е грозно, нежелано, недопустимо. Независимо дали играят пачките с пари или не. Детето ти се жени/омъжва, не ти ли е приятно, не ти ли е мило, не го ли обичаш, че да му зачетеш желанията в този специален за него ден!? Не го разбирам това. Защо ги гледаме тези деца, защо ги възпитаваме? За да станат отделни, самостоятелни личности или да бъдат наши марионетки? И ако е първото, редно е да уважим мнението им, защото се предполага, че за да са стигнали до сватба, значи са вече достатъчно големи, пълнолетни и с право да решават сами. А не да смазване точно това, което сме се опитали да изградим - преценката, трупането на опит, взимането на решения.

Така че, в конкретния случай със сватбите, познатия модел може да върви по дяволите и всеки има право да си направи сватбата така както му харесва. А който не го кефи, не е длъжен да присъства.

# 508
  • при късмета
И какво излезе? "Пазителите на традициите" най-избирателно ги спазват и традицията да има оркестър е по-важна от тази родителите да дадат по-голям подарък на младите от останалите гости. Но пък се изтъква, че плащат и това е единствен аргумент, а на практика на младите нищо не плащат, плащат на оркестъра и кувертите на собствените си гости. Но иначе се повтаря на всяко изречение, че плащат и за това имат право на претенции за чужда сватба. И само това, че са свекъри явно им дават същите права.
Свекървите трябва да знаят, че и тази традиция сее променила. Искат, не искат, факт е. Никой не им дължи уважение и подчинение само за това, че са свекърви. Ако не го разберат и приемат, обикновено е за тяхна сметка

# 509
Съгласявам се с последните мнения.
Аз друго не разбирам. Тази жена последните месеци, всячески се опитваше да подклажда скандали с изказванията си, тип-вие няма ли да се откажете от сватба, за какво ви е тая сватба, кой се жени в днешно време, и още, и още..
след това беше - за какво са ви толкова хора - 150 човека ще сме. Направете си я с 10-20 човека. Сега пък вече се сърди, че няма да имаме “воденка”, и видиш ли, как хората ще разберат, че правим сватба. Това малко на биполярност ми бие.
А да видите какво чудо беше, като ме попита дали ще имаме фотосесия, и ѝ отговорих отрицателно… 😂😂😂

Общи условия

Активация на акаунт