С какво ви дразнят свекървите? -- 153

• 36 337
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
Аз леко изпадам в ступор. По какъв начин свекърва ти е разбрала как переш, какво переш, с кое заедно го переш?!
За мен е непонятно такова вмешателство, дори и от най-близки - майка, баща.
Режа и не позволявам прекрачване на граници.
Въобще не ме интересува кой ще се обиди, засегне, възпали.

Ясно даваш да се разбере кое може, кое не.

Ай, че се газирах. Много мразя навлизане в личното пространство.

# 451
Пак да кажа – всеки сам си очертава личното пространство и си защитава границите. Ще ти се бъркат, ако допуснеш да ти се бъркат.

# 452
И аз тъкмо това щях да попитам. Защо тя знае какво и как переш?

# 453
  • София
Защото понякога идва да види децата и остава у дома за известно време. Аз не я карам да върши нищо, но се е случвало тя да простира и е видяла.

# 454
Скрит текст:
Боже, ти пък - как щяла да го въстанови. Тя така ще се оскърби и ще страда, че ще трябва сама да я успокояваш, че това, дето го е изхвърлила не е било толкова важно.
Явно не сте си имали работа с такива хора. Аз много пъти съм питала майка ми защо прави такива неща,  какво толкова била правела. Примерно - сестра ми имаше едно цвете, дето много държеше на него и то нещо залиня, обаче тя си го държи и се надява да е живо. Ей, майка ми сто пъти - защо го държиш, умряло е, грозно е, това цвете докога ще стърчи изсъхнало, не миряса просто.  И един път като беше при нея, без да види сестра ми, хоп, взела, че го изтръгнала. Сестра ми се обажда вечерта и реве. Абе, викам, остави тая работа - ще и се скараш, тя ще почне да драматизира какво пак, да и става лошо,  да се нахвърля,  накрая ще трябва да я успокояваме.  Откачалки,  решават, че ще стане на тяхното и това е.
Имала съм си работа с такива хора и от опит мога да ти кажа само: вие сте си виновни и вие сте го допуснали.
Скрит текст:
Като се затръшка, да се тръшка, аз продължавам да мотивирам действията си, спрямо тези на другата страна. Като не разбира какво толкова е направила, правя нещо, което съм сигурна, че я дразни и аз на свой ред питам "какво толкова". Като не разбира от дума, ще се научи по друг начин, какъвто сам/а определи. Просто е.
Като се връзваш и ходиш по гайдата, както казах, никога не спира дразнещото действие. Не майка ми, който и да е, бих подходила по този начин. Правила съм  го и има ефект.

Аз сериозно бих се раздразнила, ако ме се разместят нещата по шкафовете. Много по-малко време би ми отнело да си сложа всичко по местата, отколкото да търся нещо, като имам тенджера примерно на печката и трябва да добавя нещо. Хем губя време да го търся, хем може да замине това, което на печката през това време, хем нервите ще са вдигнати до небесата. Или пък да трябва да се обличам и тръгвам и да не мога да на меря дреха, направо ще полудея, защото пак ще губя време за глупости. Ай мерси, аз ще си го прибера.
Майка ми идва от време на време у нас с преспиване, вместо ние да водим детето. Не се налага да чисти, но готви, даже двамата с детето готвят. Преди го правеше сама. От където вземе нещо, там го оставя. Аз ходя, като я няма за по-дълго  да поливам цветята, да отчетата водата и т.н. Дразнят ме някои неща кое къде държи, ама нищо не пипам, там където си ги е оставила, там си ги намира като се прибере.
Аз бих попитала някоя разместваща свекърва, толкова ли пък е трудно да оставиш нещо там, от където си го взел?

Кауза пердута е това,  от малки ни се е качила на главите с нейните драми, а пък сега вече е и болна и стара, та вече сме по-скоро доволни, когато има сили да прави пакости,  иначе  е по-страшно.

Лошото с тия хора е, че ти е родител и де факто не си струва да се поддаваш и да правиш скандали за дреболии, каквото е разместването на шкафове. Разбира се, можеш и да си посветиш живота и да го превъзпитаваш и дори  да успееш в някаква степен, но е с цената на много нерви и щети.

Ето какво се случва в поста, на който всъщност дадох съвет - майката размества, правят и забележка, тя прави скандал, драма и нещата ескалират, следователно сега всички са скофтени. Ако просто си бяха върнали нещата обратно, сега никой нямаше да е скофтен.
Нека авторката си прецени, струва ли си за две паници.

Разбира се, ако ти е изхвърлила нотариалния акт на апартамента, това е съвсем друго нещо, но то пък води вече, не дай си боже към други проблеми - деменции и прочие, което е сериозна работа.

Знам, че мнението ми няма да се приеме, тъй като повечето тук са все още на етапа да се отстояват, но винаги трябва да мислиш първо - срещу кого и за какво. В случая е срещу майка ти  за маловажни неща.

# 455
Да гледа- може, да коментира- не! иначе и да посещава ще спре да може.

# 456
sugar baby,
Не се ядосвай, а кажи на мъжа си, той да поеме прането и да пере, както иска майка му. Щом тя ти прави забележки чрез него, веднага делегираш съответната дейност на него.
Иначе мога да ти кажа, че моята майка беше потресена, че си пера тънките чорапи/чорапогащи и сутиени в пералнята заедно с другите дрехи. Не трябвало, трябвало на ръка, както ме е учила, защото щели да се скъсат. Веднага шеговито отговорих, че именно затова съм си купила пералня, че вече нищо да не пера на ръка.😎

# 457
  • при късмета
Не си права, Ирис. Да, може да ти се вижда дреболия разместения шкаф, но днес е шкафа, утре нотариалния акт. Започва се с шкафа и, ако не правиш забележки, от тебе минава, подреждаш си сам после, неминуемо се стига до нотариалния акт. Ако пресечеш такива действия веднага след шкафа и не си на принципа той си е такъв, няма да го променя, няма да се стигне и до нотариалния акт. Тук е важно самото своеволие, а не точно кой предмет е пипнала, да разграничаваме нещата.
И не, не става дума изобщо да променяме който и да е. А само да не позволяваме ние да носим последиците от неговия действия, които не одобряваме. Той да не се променя, като не иска, ама да си намери друг, да му търпи простотиите. И да, за родител също се отнася. Не са стари от край време нали? За мен лично, по-голяма щета е да се съобразявам с такива действия, отколкото да се скарам дори с родител. Не може цял живот да търпим на всеки своеволията, до  къде ще я докараме? Накрая си живял чужд живот и никой, никога не те е питал ти какво искаш, смяташ за редно или се е съобразил с теб. И за какво? Аз не виждам логична причина да го допускаш

# 458
Съгласна с ма ко. Ако си замълчиш, все едно ѝ даваш карт бланш да се вихри, пък ти си мрънкай след нея и си пренареждай. Вместо веднъж да стане по-голям скандал, тя да се фръцне и обиди, но поне ще е станало ясно, че хич не си ок с действията ѝ.

# 459
Възможно е и така да е.

По казуса с гащите, всъщност свекървата се тревожи за хигиената. Оттам идва препоръката да не се перат чорапите, като най-мръсни, с гащите. Кажи и, че всичко се изпира добре и дано миряса.

# 460
Не бих допуснала, през ум не ми е минавало даже, че може майка ми или свекърва ми да дойдат у нас и да вземат да простират. Това си е мой и на мъжа ми ангажимент.
Идват да видят децата и виждат децата. Обяд, кафе и т. н. - те са гости, аз слагам и вдигам. И това е. Работа в прането ми нямат.

# 461
  • волно калдъръмче
Обичаят го изисква, затова и настоява жената. Като й обясните, че няма да подчинявате сватбата си на народните обичаи, а на вашите желания - мисля, че ще разбере.

Музиката, ритуалното извеждане и хорото пред дома имат своето значение в сватбената церемония и носят символично значение - представяне и приемане на нова семейна единица пред общността. Един вид без музика и гюрлутия си отнемате този момент и уважението на околните, което ви се полага.
Може ли малко разяснения, че не разбрах? В коя точно церемония се изисква този ритуал? Няма го нито в църковната, нито в гражданската. И  по презумпция на младоженци се полага уважение, защото са решили да се женят ли? Защото това за пръв път го чувам. Сериозно?
Не, уважение не се дължи никому, особено за личните му избори. И да, хората "си отнемат" разни моменти, когато ги унижават и не ги приемат и имат възможност за това. Това е нормалната реакция, ненормално би било да се съобразяват с всичките суеверия и простотия на останалите
Тутакси разяснявам. Специални фигури на сватбения ден са булката и младоженеца, следвани от кумове, сватове и т.н., затова им се оказва нужното внимание и уважение. Гостите уважават поканата им и отиват на сватбеното тържество. В народните поверия общността (селото, съседите) също участва в определен етап от сватбената церемония със същата цел. За индивидуалистичното мислене на съвременния човек това е трудно смилаемо, затова избрах най-простичкия начин за обяснение. В миналото мисленето е било колективистично и наложената от древни времена ритуална обредност трудно се пречупва заради закономерната й повтаряемост във времето, отчасти заради непознаването й и не на последно място нежелание за излизане от този модел от страна на възрастните, които се смятат призвани да пазят традициите.

Знам, че на теб не ти пука за нищо и никого, но все пак от уважение към останалите четящи реших да поясня.

# 462
Разбира се, че възрастен човек няма да се промени особено, ако има особености на характера, свързани със самосъжаление, драматизъм, виктимизиране и т.н. Обаче това по никакъв начин не означава, че останалите са длъжни да се съобразяват изцяло, за да не му накривят шапката.
Както се казва - не насърчавай навици, които след това няма да можеш да обслужваш. Ако младото семейство още в началото не постави ясни граници, няма как да очаква в бъдеще нещата да се наредят от самосебе си.
Свекървата няма да се промени, просто ще продава фасони другаде.

# 463
  • при късмета
Скрит текст:
Обичаят го изисква, затова и настоява жената. Като й обясните, че няма да подчинявате сватбата си на народните обичаи, а на вашите желания - мисля, че ще разбере.

Музиката, ритуалното извеждане и хорото пред дома имат своето значение в сватбената церемония и носят символично значение - представяне и приемане на нова семейна единица пред общността. Един вид без музика и гюрлутия си отнемате този момент и уважението на околните, което ви се полага.
Може ли малко разяснения, че не разбрах? В коя точно церемония се изисква този ритуал? Няма го нито в църковната, нито в гражданската. И  по презумпция на младоженци се полага уважение, защото са решили да се женят ли? Защото това за пръв път го чувам. Сериозно?
Не, уважение не се дължи никому, особено за личните му избори. И да, хората "си отнемат" разни моменти, когато ги унижават и не ги приемат и имат възможност за това. Това е нормалната реакция, ненормално би било да се съобразяват с всичките суеверия и простотия на останалите
Тутакси разяснявам. Специални фигури на сватбения ден са булката и младоженеца, следвани от кумове, сватове и т.н., затова им се оказва нужното внимание и уважение. Гостите уважават поканата им и отиват на сватбеното тържество. В народните поверия общността (селото, съседите) също участва в определен етап от сватбената церемония със същата цел. За индивидуалистичното мислене на съвременния човек това е трудно смилаемо, затова избрах най-простичкия начин за обяснение. В миналото мисленето е било колективистично и наложената от древни времена ритуална обредност трудно се пречупва заради закономерната й повтаряемост във времето, отчасти заради непознаването й и не на последно място нежелание за излизане от този модел от страна на възрастните, които се смятат призвани да пазят традициите.

Знам, че на теб не ти пука за нищо и никого, но все пак от уважение към останалите четящи реших да поясня.
Да де и аз това казвам, че старите се налагат. Ама сватбата не е тяхна. И не пазят традициите, а се водят именно от желанието им да се наложат или "какво ще кажат хората".  А традициите се променят не защото са трудно смилаеми, а защото са остарели, загубили смисъл и нерелевантни към времето си. Едно време и разрешение от родителите се искало за брак, сега всеки си решава сам с кого и кога да се обвърже. Трябва ли да върнем това? Безумно е към днешна дата.
Но това няма нищо общо с уважението.

# 464
  • волно калдъръмче
Да де и аз това казвам, че старите се налагат. Ама сватбата не е тяхна. И не пазят традициите, а се водят именно от желанието им да се наложат или "какво ще кажат хората".  А традициите се променят не защото са трудно смилаеми, а защото са остарели, загубили смисъл и нерелевантни към времето си. Едно време и разрешение от родителите се искало за брак, сега всеки си решава сам с кого и кога да се обвърже. Трябва ли да върнем това? Безумно е към днешна дата.
Но това няма нищо общо с уважението.
Старите не се налагат, а налагат познатия модел. Всяко ново нещо за тях е изкривяване на традицията. Традицията е за да се спазва, не да се променя. Ако имате подобен казус, уточнявате с тях, че не искате традиционна сватба. После си я плащате, за да не ви се налага да се съобразявате с никого. Може да се възползвате дори от удобната възможност дори да елиминирате родителите, ако не ви кефят. Това е точно в твой стил. Ти винаги може да се наложиш, но на другите това е строго забранено.

Общи условия

Активация на акаунт