С какво ви дразнят свекървите? -- 153

• 36 326
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
Мда, баш така става Joy Научна фантастика.

# 481
Жените обръщат внимание на такива неща и се карат. 

Така е. ММ понякога не знае къде са собствените му неща, които сам си е прибрал. Просто кипи голямо търсене.
 Аз си знам моите и на тъмно да ги намеря. Обаче не ми пречи да си ги оправя като си тръгнат родителите. Нямам палат, да та ми отнеме година. 
Общо взето с годините ставам и по-търпелива. Почвам да съм тази, която дразни тийна в къщи, та разбирам повече как е да си от другата страна.

# 482
  • волно калдъръмче
Мда, баш така става Joy Научна фантастика.
Първо, четеш избирателно. Така постъпват хора, обсебени от собствената си представи. За огромно твое съжаление не те изграждат реалността, която съм показала чрез цели три представителни извадки, но на теб ти е важна само тази, която обслужва твоята теза и фокусът пада там.

Казах го много ясно: младоженците си покриват целия масраф и си правят каквото искат, ако искат и родителите може да натирят. Аз проблем с подобни решения нямам.

# 483
Аз сега имам непоносимост и кипвам, за разлика от търпението някога. Така че, различни сме.

# 484
  • при късмета

Това е по-скоро едновремешната версия. Сега е по-скоро "двама луди и 60 гладни". Точно защото младото семейство не ще куцо и сакато на сватбата си. После "старейшините" се тръшкат как не можело да не поканят Х и се почва...
Щом плащат, ще си канят. Не се хващайте за цифрата, защото тя не е определяща за идеята на подобен род тържество.
Значи старите дават пари за техните гости, дават и пари за оркестър, който младите не искат, демек ги дават за собствения си кеф. Самите те са гости на младите и техния масраф се поема от младите. А къде остана традицията родителите да дадат на младоженците по-големи подаръци от другите гости?Защото до тук за младоженците не само, че нищо не остана, но са поели масрафа на родителите, които от своя страна са съсипали сватбата  им с наложени нежелани глупости.Нещо, традициите се спазват когато им изнася

Аз до сега не съм чувала за случай, в който младите да крънкат и искат пари за сватба. Никога не съм попадала на такъв случай в реала. Обикновено старите са тези, които са по изхвърлянията и те самите държат да платят. Иначе пак опираме до "какво ще кажат хората, аз на детето сватба, ако не направя, какво  ще направя". А това с кредитите е пълна измислица

Казах го много ясно: младоженците си покриват целия масраф и си правят каквото искат, ако искат и родителите може да натирят. Аз проблем с подобни решения нямам.
По конкретния казус, с който застъпи тезата си за традициите, много ясно беше казано, че младите си плащат сватбата. Това според теб попречи ли на свекървата да се тръшка за оркестъра? Не. Издишат всичките ти твърдения и направо не знам в каква реалност и с какви хора живееш. Обаче са представителна извадка по собствените ти думи. Ми не, не са, извадка са от някой анадолски, забравен край, но не и всеобщи

# 485
Алегриq,
В представения казус на Sunflower29, те си плащат сватбата, но свекървата само дудне, колко скъпа ще излезе сватбата, пари не й искат и има претенции да вика оркестър. Защо?
Не съм крайна като Мако, но и аз не исках оркестър да ме взима от къщи, е оркестър нямаше. Сватбата я организираме аз и мъжът ми, родителите не са се бъркали. И това преди цели 17 г.

# 486
  • волно калдъръмче
Значи, надявам се да четеш с разбиране. Да, който плаща - има думата. Ако тази чест се пада на старите, младите махат сливите от устата и преговарят, щом не искат традиционна сватба. Да чакат старите да се сетят къде ги сърби, за да ги почешат или да се притръшкат в рев и нерви, е останал навик от кърмаческия период.

# 487
Но не плащат старите, а младите в случая, а свекървата настоява за оркестър при взимането на булката и се цупи, че няма.

# 488
  • при късмета
Значи, надявам се да четеш с разбиране. Да, който плаща - има думата. Ако тази чест се пада на старите, младите махат сливите от устата и преговарят, щом не искат традиционна сватба. Да чакат старите да се сетят къде ги сърби, за да ги почешат или да се притръшкат в рев и нерви, е останал навик от кърмаческия период.
А какво правим като старите хем не плащат, хем имат изисквания? За трети път те питам, но аргументиран и смислен отговор няма. Ти не четеш ли с разбиране?

# 489
  • волно калдъръмче
Но не плащат старите, а младите в случая, а свекървата настоява за оркестър при взимането на булката и се цупи, че няма.
Това въобще не е сигурно.

Цупи се, защото за нея това е вид уважение, от което булката се лишава. Готова е да плати, за да й достави удоволствие, защото така го разбира тя. Булката е на ход: може да се разясни със свека, може да натовари мъжа си със задачата да обясни на майка си, че не й е важно, но може и да се направи и на борсук. На мен ми се изясни какъв е вашият изход от ситуацията. Не е необходимо да се връщаме непрекъснато към точка А от казуса.

А какво правим като старите хем не плащат, хем имат изисквания? За трети път те питам, но аргументиран и смислен отговор няма. Ти не четеш ли с разбиране?
Това си го извъртя съвсем сама сега. Няма вариант да не плащат, а да командват. Все нещо ценно са дали.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 22:47 от Алегриq

# 490
  • при късмета
Ти си измисляш в момента. Казуса за тази сватба е отдавна, свекървата нищо не плаща, нищо не ѝ искат, самата тя прави всичко възможно да ги откаже от сватбата и ясно е заявила, че не я иска. Само това дава. Кое е това "все нещо ценно" като си проследила казуса? И не е в множествено число, само свекървата се запъва, отказва ги от сватбата, за какво им била, толкова пари те защо ще харчат, същевременно не пропуска да каже кое как да стане. Даже за роклята, ако не се лъжа, тук обаче не съм сигурна, че не бъркам потребителките

# 491
  • волно калдъръмче
Ти си измисляш в момента. Казуса за тази сватба е отдавна, свекървата нищо не плаща, нищо не ѝ искат, самата тя прави всичко възможно да ги откаже от сватбата и ясно е заявила, че не я иска. Само това дава. Кое е това "все нещо ценно" като си проследила казуса? И не е в множествено число, само свекървата се запъва, отказва ги от сватбата, за какво им била, толкова пари те защо ще харчат, същевременно не пропуска да каже кое как да стане. Даже за роклята, ако не се лъжа, тук обаче не съм сигурна, че не бъркам потребителките
Напълно е в правото си, ако снахата се е наборсучила. Но и снахата е в правото си да продължава да се конкурира със свека. Има и друг ход - оттегля се и оставя мъжа си да се разяснява с майка си, но и там много възможности за отиграване без нищо сигурно. Абе не си е попаднала на мястото - това е.

# 492
  • при късмета
Какво точно ѝ дава право да определя ще има ли оркестър на сватбата им или не? Или каквото и да е друго. Аз не виждам аргумент свекървата да има това право. Ако може конкретно и ясно да отговориш.
Дори да даваше пари за сватбата пак нямаше да има право да определя  каквото и да е. Логиката не е който плаща, той определя, а на който е личен празник, той определя. Селяци с пари, колкото искаш, но това не значи, че трябва някой да се съобразява с тях. Пари може и да имат, но акъл, усет за редно или нередно не се купуват
И само м/у  другото, мъжа ѝ е на нейна страна. Това също не спира свекървата

# 493
Колективистичното мислене разглежда сватбата като сродяване на два рода. Елиминирането на старейшините е невъзможно.

Индивидуалистичното мислене има много общо със една по-съвременна представа, каквато е "двама луди и двеста гладни".

Ако ролята на родителите в този ден е да стоят встрани и да не пречат, ок - това е твоята гледна точка. Не всеки иска натирени родители на сватбата си и намира начин да се разбере с тях по фундаменталните въпроси без излишни драми. Това е ново начало за семейството и би било жалко, ако още на старта се регистрира неразбирателство.

Това е по-скоро едновремешната версия. Сега е по-скоро "двама луди и 60 гладни". Точно защото младото семейство не ще куцо и сакато на сватбата си. После "старейшините" се тръшкат как не можело да не поканят Х и се почва...

Първо да се извиня, че за мнението на Лютиче се "хващам", но точно това мнение споделям, макар да съм значително по-възрастна.
   За мен сватбите са индивидуални. Две водещи фигури има - булка и младоженец. Всички с тях се съобразяват. Както те искат - така. Ако искат на поляната с гумени ботуши и рок музика - чудесно. Ако искат в лукс и гостите във фракове и бални рокли - чудесно. Не е работа на рода, родители и други гости да се месят. Ако толкова им излиза извън рамките на разбиранията, не са длъжни да ходят.

Скрит текст:
С моя мъж се женихме на зряла възраст. От съвсем млади сме заедно, но имахме по-важни неща за вършене. Битови моменти (жилище), бизнес, деца, пътешествия. Дойде му времето и на това. Не беше необходимо, но беше готино. Родителите ги поканихме и с нищо не сме ги занимавали. Те сами пожелаха. Майка ми искаше да помогне - добре. Намерихме й работа. Направи две питки за сватбата, там й е силата. Свекърът също се включи - препоръча добра изба за вина и заведе младоженеца да си купи. Той разбира от това, ние не пием вино. Свекърва ми е цветарка любителка - питахме я за цветята, даде добри съвети. Купихме откъдето препоръча. (Е, искаше и да поканим тяхно приятелско семейство, което трудно понасяме... Отказахме, не й беше много приятно, но разбра и не е настоявала.) Искахме само наистина близки роднини и приятели. Малко под сто човека се събрахме. А от съседите ни не мисля, че някой нещо е разбрал. Облякохме се в хотела. Дори мислех с такси да отидем, но имахме доста багаж и отидохме с нашата кола. Страхотен купон беше Simple Smile. Получихме и много хубави подаръци от родителите. От моите - картина, от неговите - екскурзия.

# 494
  • София
В обсъжданата ситуация авторката написа н-пъти, че плащат само младите. Свекървата няма право на глас. Снахата е напълно права да се сърди. И на мен някой така да ми се бърка, и аз ще реагирам.

П.П. С Клотилд сме приблизително връстнички, също предпочитам и за моята сватба преди доста години избрах по-индивидуален подход.

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 00:22 от milenaka

Общи условия

Активация на акаунт