За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 236
  • 747
  •   1
Отговори
# 165
Ами тя всъщност декорацията се вижда само на тортата. Блатът може да е пандишпан или друг подходящ светъл, кремът също търпи вариации - подходящи са сметанов, млечно-сметанов, маскарпоне и сметана (заквасена или течна). Отгоре се подреждат малините и се прави белтъчна декорация - аз белтъци за пряка употреба ги правя със сироп - захарта за белтъците я правя на сироп с вода (може и карамелизиран да е, ако харесваш) и след като се сгъсти, наливам горещ на тънка струя и разбивам белтъците до усвояване на сиропа и получаване на твърди връхчета. След нанасянето се карамелизират с горелка. Малините бих ги глазирала с разтворен желатин с четка, за да запазят вида си. 

# 166
Благодаря то,ама не.Блата беше маслен,това отстрани,по края е сметана с леко карамелен вкус,но не  навсякъде.Малините са пресни,и такива ми харесват.
Надявам се,някой да излезе с рецепта.

# 167
  • In transit
Здравейте отново.Търся рецепта за тази торта.В Интернет намирам с бишкпти,а тази не е.Опитах се да снимам.Детето ск я избра,а аз се влюбих в нея и искам да мога да я правя
Скрит текст:
Шарлота се нарича вида десерт, който се състои от бишкотена основа и страни, крем и плодове вътре на редове.
Виждам, че и тази изглежда такава, просто не е с фабрични бишкоти, а с правени, които се слепват при печене и се получава едно цяло. Може да са се напоили с крема и затова да изглеждат по-маслени. Отгоре е украсена с италиански меренг, щприцован и минат с горелка.

Показвам моята рецепта за шарлота, там е обяснено и показано за блата. Само, че кремът ми е с кайсии, но вие може да го замените с малини.

# 168
Много благодаря! Боса съм в кухнята,за мое съжаление.Мислех,че е определен вид торта.

# 169
  • In transit
Много благодаря! Боса съм в кухнята,за мое съжаление.Мислех,че е определен вид торта.
Тя не е трудна за приготвяне. Намерих в нета една, която изглежда визуално подобно на твоята, само, че е с горски плодове.

Вътре е с баварски крем с просеко и мус от горски плодове.

# 170
Скоро ще се похваля или пак ще питам.
Примерно,сега опитах с хляб от овесени ядки и получих нещо неизпечено вътре,но с вкусна кора.

Не знам къде ми е проблема.Следвам всичко дословно и става различно.Но ше пробвам пак.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 15:50 от red soul

# 171
  • Варна
red soul, поправи, моля, какви ядки...

# 172
red soul, поправи, моля, какви ядки...

Поправих и се извинявам! Постоянно проверявам,преди да публикувам и накрая редактора пак побеждава.

# 173
  • Варна
  ОК, случва се, поне се посмях ...)
На въпроса - вероятно печенето бъркаш ( време, градуси_).

# 174
  • Бургас
Ах, Кубратова, така обясняваш, че взех да премлясквам тука 😀 Глазирани малини с карамелизиран белтъчен крем... Ако не бях такава смотана готвачка, щях да спретна една торта посред нощ.

# 175
Ах, Кубратова, така обясняваш, че взех да премлясквам тука 😀 Глазирани малини с карамелизиран белтъчен крем... Ако не бях такава смотана готвачка, щях да спретна една торта посред нощ.
Simple Smile
Мен повече ме тормозят снимките тук, за обясненията трябва и малко въображение, пък моето денем е заето и що годе се опазвам от такива пориви...
Обаче  заетото въображение не ми пречи да хитрувам пред себе си - премествам днес щрудел от голям съд в по-малка чиния и не знам умишлено или от заблеяност (подозирам първото), съм избрала такава, която не го събра. Ама не събра цели 4 прилични парченца (правя го на пурички) - е, изядох ги, а се въздържах с часове Simple Smile

# 176
  • Русе
Вариации на тема Шарлота.

# 177
Реших вчера да си направя лазаня. Прочетох на кутията, че листите нямат нужда да минат предварително готвене. Та, направих си плънката. Кайма, с доматен сос на Дерони за пица и паста, добавих и консерва гъби, понеже не знаех какво да я правя. Сложих следните подправки на каймата: сол, шарена сол, чубрица, червен пипер, риган.

Започнах да редя листите и върху тях слагах от получения сос. Оставих после нареденото чудо да престои със соса 1 час. Мисля, че я направих твърде висока. Дори като я разрявам виждам повече полуготовите листи. Вкусно е, но не е като божествената лазаня, която ядох в Малта преди няколко години. Всяка хапка ми се топеше в устата. Не знам как изглеждах, но на съседната маса, момче си беше поръчало бургер меню и след 20 минути му донесоха като моята лазаня. Grinning

Приемам съвети, препоръки, дори и изпитани рецепти.

# 178
Като начало замени шарената сол и чубрицата с риган и босилек.
Ето ти рецептата ми за лазаня Болонезе с готови кори. Трябва ти повече сос, не повече от 3_4 реда кори. https://pep-4o.blogspot.com/2023/01/blog-post_5.html?m=1  -дълго е, но подробно, слагам и лист фолио да се задушава и корите си омекват както трябва

# 179
  • София
Няма как да знаем каква точно е била божествената лазаня в Малта, с колко сос и какви кори. Повече сирене никога не е излишно.И за Бога, махнете чубрицата и шарената сол (в която също има чубрица)

Общи условия

Активация на акаунт