Влезте във форма със съветите на фитнес инструктора Владислав Хаджиперев

• 45 574
  • 147
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря за обърнатото внимание!

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 11:45 от mariat

# 136
Добър ден! Последните месеци качих 3 килограма, които искам да смъкна. За съжаление корема не ми позволява да правя диети, както и доста храни ми дразнят, или след тях изпитвам болезнено чувство на глад.. Качих цялостно, но най-видимо и дразнещо за мен на корема и талията. Сутрин корема е горе долу приличен след ставане от сън, но след закуската, до вечерята той вече прилича на превтасало тесто... Стремя се да не приемам храни потенциално подуващи и газообразуващи, но няма ефект. Също така мисля, че задържам вода. Поръчах си добавките Гарциния 1000мг както и  CLA 1000 мг. Четох, че сами по себе си имат ефект върху отслабването и изгарянето на мазнините, както и други цялостни ползи за организма, а приемани заедно имали още по-добър ефект. Вие какво мислите за тях, наистина ли са ефективни, мога ли да им  се доверя? Не смятам, че се храня обилно, но за съжаление не мога да изключа белия хляб от менюто си, без него умирам от глад. Тази сутрин си направих различната от обичайната закуска за мен  сандвичи, след които след два часа съм гладна, а времето за обяд е далеч, направих си яйца на очи с плочка сирене и домат ( вероятно по-здравословно ) , но с филия хляб, както обикновено... Правя упражнения за корем, както и за седалище, усещам натоварване, потя се, но мускулна треска на следващия ден нямам, нито виждам визуално напредък или пък такъв на кантара. Аз съм 162/54кг. Моля посъветвайте ме нещо и споделете в кое бъркам, защото наистина не се чувствам особено наясно какво да правя, ям и тренирам. Благодаря за вниманието.

# 137
Скрит текст:
Добър ден! Последните месеци качих 3 килограма, които искам да смъкна. За съжаление корема не ми позволява да правя диети, както и доста храни ми дразнят, или след тях изпитвам болезнено чувство на глад.. Качих цялостно, но най-видимо и дразнещо за мен на корема и талията. Сутрин корема е горе долу приличен след ставане от сън, но след закуската, до вечерята той вече прилича на превтасало тесто... Стремя се да не приемам храни потенциално подуващи и газообразуващи, но няма ефект. Също така мисля, че задържам вода. Поръчах си добавките Гарциния 1000мг както и  CLA 1000 мг. Четох, че сами по себе си имат ефект върху отслабването и изгарянето на мазнините, както и други цялостни ползи за организма, а приемани заедно имали още по-добър ефект. Вие какво мислите за тях, наистина ли са ефективни, мога ли да им  се доверя? Не смятам, че се храня обилно, но за съжаление не мога да изключа белия хляб от менюто си, без него умирам от глад. Тази сутрин си направих различната от обичайната закуска за мен  сандвичи, след които след два часа съм гладна, а времето за обяд е далеч, направих си яйца на очи с плочка сирене и домат ( вероятно по-здравословно ) , но с филия хляб, както обикновено... Правя упражнения за корем, както и за седалище, усещам натоварване, потя се, но мускулна треска на следващия ден нямам, нито виждам визуално напредък или пък такъв на кантара. Аз съм 162/54кг. Моля посъветвайте ме нещо и споделете в кое бъркам, защото наистина не се чувствам особено наясно какво да правя, ям и тренирам. Благодаря за вниманието.

Здравейте!

Нека започнем оттам, че ако не знаете колко точно храна (калории) приемате на ден, много вероятно е да се заблуждавате, че не ядете много. Истината е, че за да свалите килограми, трябва да приемате по-малко енергия (калории), отколкото изразходвате. Без този „калориен дефицит“ няма как да се случи сваляне – независимо колко „здравословно“ се храните.

Много хора правят грешката да делят храните на „здравословни“ и „вредни“. По-правилният подход е да мислите в посока: „подходяща ли е тази храна за моите цели?“

Във Вашия случай храните трябва да са най-вече богати на протеин – като яйца, месо, извара, риба, сирене и др. Те засищат по-дълго и помагат за горене на мазнини.

Филията хляб сама по себе си не е проблем – тя не Ви прави нито пълна, нито слаба. Важното е общото количество храна и калории за деня.

Относно добавките като гарциния и CLA – истината е, че нямат реален ефект, ако не сте в калориен дефицит. Без контрол над храната дори най-скъпата добавка няма да помогне. Това е прах в очите и загуба на пари.

Колкото до коремните упражнения – те не водят до изгаряне на мазнините в корема. Те просто тренират мускулите отдолу, които няма да се видят, ако не свалите мазнините отгоре. А това става не с упражнения за корем, а с контрол на храненето.

Какво да направите:

1. Бройте калориите си поне за 1 МЕСЕЦ. Има безплатни приложения като MyFitnessPal.

2. Яжте повече храни, богати на протеин.

3. Намалете леко общия прием на калории, но без да гладувате.

4. Фокусирайте се върху дългосрочна промяна, а не кратка диета.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 12:19 от Рaдост

# 138
Здравейте. Благодаря за бързия отговор и за съветите! Парите, които харча за добавки мога да вложа в по-хубава и смислена храна (нещо, върху което не се замислях чак толкова в дългосрочен план ). Ще допия така или иначе наличното, което имам и за в бъдеще определено ще си спестя едни пари като не си взимам повече. За което благодаря!  В интернет пълен с всевъзможни неща, човек е лесно да се подведе по разни обещания и заглавия...а уж знам, че повечето е маркетингов трик..
Имам въпрос относно фъстъченото масло. Мога ли да си позволявам по няколко лъжички на ден, или това не кореспондира с влизането ми във форма 😃 Тоест причислява ли се към вредните като цяло храни или е протеин и добра мазнина?

# 139
Здравейте. Благодаря за бързия отговор и за съветите! Парите, които харча за добавки мога да вложа в по-хубава и смислена храна (нещо, върху което не се замислях чак толкова в дългосрочен план ). Ще допия така или иначе наличното, което имам и за в бъдеще определено ще си спестя едни пари като не си взимам повече. За което благодаря!  В интернет пълен с всевъзможни неща, човек е лесно да се подведе по разни обещания и заглавия...а уж знам, че повечето е маркетингов трик..
Имам въпрос относно фъстъченото масло. Мога ли да си позволявам по няколко лъжички на ден, или това не кореспондира с влизането ми във форма 😃 Тоест причислява ли се към вредните като цяло храни или е протеин и добра мазнина?

Да, права сте за това, че интернет е пълен с "лесни решения" – добавки, билки и прахчета, които уж решават всички проблеми. Това често е просто маркетингова заблуда, насочена към хора в търсене на бърз напредък. Истината е, че нищо не може да замести една пълноценна, добре структурирана хранителна основа.

Що се отнася до фъстъченото масло – то не е нито „магическа“ храна, нито „вредна“. Реално представлява просто силно калоричен източник на мазнини, който съдържа и известно количество протеин. Няма специални свойства, освен това, че е вкусно и удобно за консумация.

Може да си позволявате по няколко лъжички на ден, стига да се вписва в дневния Ви калориен и макронутриентен прием. Но не бива да забравяте, че 1 супена лъжица съдържа около 90–100 калории, така че лесно може да се прекали.

Здравните препоръки за прием на мазнини са около 15% до 25% от дневните калории – ако сте в този диапазон и се чувствате добре, няма проблем да включвате фъстъчено масло умерено и без вина.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 12:20 от Рaдост

# 140
Здравейте.
Какво ви е мнението за детския фастинг?

# 141
Здравейте.

Здравейте,

Темата, която повдигате, е много чувствителна и изисква деликатен подход.Misc Loudspeaker От съществено значение е в какво състояние се намира детето – както физически, така и психически, какви хранителни навици има и откъде произлизат те. Също така е важно какви разбирания и навици относно храната имате Вие самите, тъй като родителският пример играе ключова роля.Hands Point Up

Лично аз съм категорично против стриктни хранителни ограничения при деца и тийнейджъри. Причините са много: това е период на интензивен растеж, развитие на мозъчни връзки и структури, оформяне на хормоналната среда и изграждане на дългосрочни навици. Рестриктивният подход към храненето в тази възраст може да доведе до нарушена връзка с храната, обсесивни мисли за определени храни и дори до хранителни разстройства в бъдеще.Sign No Entry

Ако целта Ви е намаляване на теглото, акцентът трябва да бъде върху изграждането на здравословни хранителни навици – както при детето, така и при Вас, защото най-вероятно Вие определяте какво се слага на масата. Успоредно с това е добре да се въведе повече физическа активност чрез спорт или игри. Най-добрият подход е да се потърси помощ от квалифициран специалист в областта на детското хранене и физическата активност, който да изготви индивидуален и устойчив план. Simple Smile

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:09 от Рaдост

# 142
Здравейте.

В допълнение към темата за фастинга бих искал да отбележа, че това е поредната диетична тенденция, която често се представя като „вълшебно решение“, но реално не притежава никакви магически свойства. Единственото, което прави, е да постави рамка, ограничаваща времето за хранене. По този начин индиректно води до калорийна рестрикция (калориен дефицит) – а това е единственият научно доказан механизъм за отслабване.

Само по себе си обаче ограничаването на времето за хранене не гарантира резултати. Ако в периода, в който имате право да се храните, консумирате твърде много калории или некачествена храна, ефект няма да има. Затова е важно не само кога се храните, но и какво и колко приемате.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:10 от Рaдост

# 143
Здравейте.

В допълнение към темата за фастинга бих искал да отбележа, че това е поредната диетична тенденция, която често се представя като „вълшебно решение“, но реално не притежава никакви магически свойства. Единственото, което прави, е да постави рамка, ограничаваща времето за хранене. По този начин индиректно води до калорийна рестрикция (калориен дефицит) – а това е единственият научно доказан механизъм за отслабване.

Само по себе си обаче ограничаването на времето за хранене не гарантира резултати. Ако в периода, в който имате право да се храните, консумирате твърде много калории или некачествена храна, ефект няма да има. Затова е важно не само кога се храните, но и какво и колко приемате.

Благодаря за изчерпателния отговор.

# 144
Здравейте колко е надежден chatgpt при направата на тренировъчна програма имате ли представа? Също така около колко упражнения е нормално да се правят при една тренировка във фитнеса? Chatgpt ми направя 3 дневна програма и там упражненията ми варират от 5 до 7-8.

# 145
Здравейте колко е надежден chatgpt при направата на тренировъчна програма имате ли представа? Също така около колко упражнения е нормално да се правят при една тренировка във фитнеса? Chatgpt ми направя 3 дневна програма и там упражненията ми варират от 5 до 7-8.

Здравейте и благодаря за страхотния въпрос!
Да започнем оттам, че неслучайно съществува треньорската професия.Relaxed
Ботът е полезен при проверка, редакция и извеждане на информация, но тя невинаги е адекватна и приложима. Не забравяйте, че той черпи данни, писани от различни хора.

Една стегната и ефективна тренировка за цяло тяло при жените може да включва между 12 и 15 упражнения. Това е така, защото като цяло жените са по-издръжливи и по презумпция могат да работят с по-кратки почивки и по-дълги серии, макар и с по-ниска товароносимост в сравнение с мъжете. Още повече че при тридневни програми за цяло тяло е трудно да се изгради качествен план с твърде малко упражнения.

Всичко, разбира се, зависи от това къде е фокусът Ви, какво е изходното ниво и откъде започваме при съставянето на програма. Именно затова съществува треньорската професия, а тя често е аналитична работа и след това идва правилната подредба на упражненията, сериите и повторенията.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 11:10 от Рaдост

# 146
Здравейте,
има ли техника, с която може да се успокои дишането при изпълнение на планк за по-голяма концентрация и фокус?

# 147
Здравейте,
има ли техника, с която може да се успокои дишането при изпълнение на планк за по-голяма концентрация и фокус?

Здравейте,
Съжалявам, но не съм запознат с подобни практики за дишане и концентрация. Единственият начин е с постоянство да се адаптирате към по-високите честоти на сърдечния ритъм.

Общи условия

Активация на акаунт