Осигуровки и майчинство

• 6 487
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте! Бременна съм за първи път в 4-ти месец-края. Искам да попитам понеже аз не работя никъде, мога ли да взимам майчинство и ако мога колко ще бъде то и къде трябва да отива и какво трябва да направя и също така кога трябва да ида? Ще съм много благодарна, ако някой ми отговори.😊

Трябва да имаш минимум 12 месеца трудов стаж и да си назначена на трудов договор 45 дни преди раждането, за да взимаш нормално майчинство. Ако нямаш стаж или си безработна, имаш право на майчинство от социалните.

# 31
Здравейте! Бременна съм за първи път в 4-ти месец-края. Искам да попитам понеже аз не работя никъде, мога ли да взимам майчинство и ако мога колко ще бъде то и къде трябва да отива и какво трябва да направя и също така кога трябва да ида? Ще съм много благодарна, ако някой ми отговори.😊

Трябва да имаш минимум 12 месеца трудов стаж и да си назначена на трудов договор 45 дни преди раждането, за да взимаш нормално майчинство. Ако нямаш стаж или си безработна, имаш право на майчинство от социалните.

Безработна съм. Кога трябва да ида в социалните? Смисъл, за да не е пък късно понеже влизам скоро време в 5-ти месец

# 32

Безработна съм. Кога трябва да ида в социалните? Смисъл, за да не е пък късно понеже влизам скоро време в 5-ти месец

Може и след като родиш. Нали има еднократна помощ за раждане на дете и всички така или иначе отиват в Социално подпомагане, за да подадат документи за нея. Тогава може и за майчинство да подадеш. Но евентуално, ако има и други помощи за самотни майки, струва ми се, че получаваха и още някаква еднократна преди раждането, може и преди раждането да отидеш. Пети месец не е късно. Има наредба за социално подпомагане, но мисля, че ще ти е по-лесно да се обадиш по телефона да попиташ кога е най-добре да отидеш. Ако не смяташ да опитваш да взимаш майчинство от работодател.

Работила ли си някога? Имаш ли близки, които имат фирма и могат да те назначат на работа?

# 33

Може и след като родиш. Нали има еднократна помощ за раждане на дете и всички така или иначе отиват в Социално подпомагане, за да подадат документи за нея. Тогава може и за майчинство да подадеш. Но евентуално, ако има и други помощи за самотни майки, струва ми се, че получаваха и още някаква еднократна преди раждането, може и преди раждането да отидеш. Пети месец не е късно. Има наредба за социално подпомагане, но мисля, че ще ти е по-лесно да се обадиш по телефона да попиташ кога е най-добре да отидеш. Ако не смяташ да опитваш да взимаш майчинство от работодател.

Работила ли си някога? Имаш ли близки, които имат фирма и могат да те назначат на работа?

Работила съм. Имам близък и него го попитах дали е възможно да ме назначи на работа, той каза че е възможно, но е попитал счетоводителката му и е казала че ще си навлече проблеми заради мен понеже иска да назначи бременна жена на работа и нямаше как да стане това

# 34
Не знам, пробвай и с други познати, за много такива случаи знам и не е имало проблеми за работодателя. Потърси си и реална работа, ако бременността ти е спокойна и можеш да работиш. Пак може някой да те назначи. Социалното майчинство го остави като краен вариант, за него няма да закъснееш.

# 35
Ще си навлечете проблем с това назначаване, от личен опит ви го казвам! Аз се прибрах от Англия преди няколко месеца и исках да си родя в бг. Сестра ми има фирма в която ме назначи за два месеца за да изляза по майчинство тук. И познайте, почнаха се едни проверки едни чудесии, разследвания, викаха ни на разпит и куп глупусти. Та накрая не взех майчинство, сега съм с социално майчинство 200лв подавате молба веднага след като родите за еднократна помощ и социално майчинство в социалните и в общината също се подава молба за еднократна помощ. От социалните не помня колко беше, но и аз взех за второ дете за първо е по малко, а от общината 250лв

# 36
Здравейте, искам да попитам понеже доста се обърках, майчинството първата година е от 45 дни преди термина до първия рожден ден на детето или започва след изтичане на болничните след раждане и е цяла календарна година?

# 37
Здравейте, искам да попитам понеже доста се обърках, майчинството първата година е от 45 дни преди термина до първия рожден ден на детето или започва след изтичане на болничните след раждане и е цяла календарна година?

45 дни преди термина е болничен. Ако не родиш точно на термин, често се случва, се преизчисляваха някакви неща.

# 38
Здравейте аз искам да попитам бременна съм в 4 месец след като имам 2 години осигуровки имам ли право на болничен ?

# 39
Здравейте
След като сега вдигнаха осигурителния праг ,това означава ли че е вдигнат и тавана на майчинството?

# 40
Здравейте тъй като темата е доста стара а не искам да отварям друга може ли да задам няколко въпроса ??

Общи условия

Активация на акаунт