ЗОНАТА и ние - тема 16

• 44 840
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
Струва ми се, че бобовите са ти твърде много и те ти подуват стомаха.

# 361
  • София, България
Divaso, приемаш ли и хранителните добавки част от режима? (рибено масло, витамин Е). Моят съвет е да пробваш безлактозните версии на млечните. Може и теб да те издуват като мен. По-скъпички са, но поне за пробата за месец примерно. Има безлактозна моцарела, кашкавал, сирене, рикота, кисело мляко и прочие. Аз от 2 месеца съм на безлактозно краве прясно и кисело мляко. Сега намерих във Фантастико и от другите безлактозни продукти.

Лещичка какви са ти резултите за тази една година? Правиш ли нещо друго освен режима?

# 362
6 кг е при мен и около 25 см общо мерки.Но аз бях 59 кг.,почти си бях върнала формата от преди двете бременности.Иначе започнах заради болки в корема и тежест след храненето главно,предимно тестено ядях и нещо набързо.Сега ми е доста по лесно,половината хранения на децата също станаха зонови,но с повече мазнини при тях разбира се.Просто нещата които ядяхме преди сега са зонирани.Разбира се,те ядат в градината/училище според менюто там,но вкъщи винаги има едно зоново и нещо допълнително към него за тях.Малки са и още хапват всичко и за сега ми е лесно,фрайера и кукъра също са ми голяма помощ.Тренирам веднъж два пъти седмично по час,зимата бях малко по редовна,но сега сме почти постоянно вънка заради хубавото време и нямам време.Имаме фитнес стая,мъжът ми тренира от години и я направихме преди няколко години,но аз рядко се възползвам-пътеката,колелото и понякога на постелка различни упражнения.
Харесах си вчера тази рецепта от групата,мисля да я пробвам днес.

Допълвам се,сори за чаршафа 🫣.
Скрит текст:
Нямах кварк,та замених със скир,от триците ми става тежко и сложих овесени ядки.Общо взето бързо станаха,качвам и моята рецепта.
Рогчета 10ББ
1БПМ яйце 1 бр.
3БПМ извара по етикет
2БП скир 130 гр.
2БПМ сирене по етикет
2БПМ кашкавал по етикет
10БВ овесени ядки 140 гр.
4БМ семена за поръсване 12гр.
Не броя малко кисело мляко 2% две супени лъжици с половин пакет бакпулвер.Обърках всичко,кашкавала настърган,после с оформянето не ми се получи много,но пак станаха.Одобриха ги моите мъже,аз по късно ще обядвам.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 12:40 от Лещичка 💙💚

# 363
  • Chicago/Varna
Рецепти има много в сайта на български, който споменавате, но в доста от тях има някои продукти и от червената зона. Въпреки това са добри и полезни. Там всъщност има изключително много полезни статии по теми, които синтезират написаното в книгите. Аз започнах моето хранене по зоната именно след като изчетох голяма част от тях. Шапка свалям на Вяра, жената, която е в основата на всичко. Както съм писала по-горе, единствената значима разлика в днешните препоръки на Бари Сиър в сравнение с времето, по което са превеждани и писани материалите в сайта, е премахването на последната закуска преди лягане.

Аз започнах да се храня по Зоната без да съм чела книгите, само прелистих първата. Основните принципи и насоки взех именно от българския сайт. Там има и много допълнителна полезна информация във форума - дневници на хора, някои от които се хранят така с години и свалят 20-30 и повече килограми; зонови състезания, от които можете да вземете примерни менюта, защото участниците описват всичко, което ядат няколко седмици. За съжаление там общуването е замряло след появата на групите във фейсбук. Може би най-голямата, основана от хора от форума на сайта, е Зоната - начин на живот (https://www.facebook.com/groups/1583153808663775), която вероятно би ви била най-полезна за това, което търсите, там непрекъснато се споделят рецепти.

Beretsheri , Flowers Hibiscus, благодаря за милите думи Heartpulse Всеки път ми става мило, когато знам, че сайта е помогнал на някого. Бъдете здрави всички, и запомнете, че здравето не е само храната, но и мислите в съзнанието ни.
Мислите ни и хормоните ни са тези, които ни разболяват, и те са тези, които ни лекуват Flowers Rose
Както казва Професор Сиърс, всеки излишен килограм в тялото означава възпалена клетка, а както казва д-р Джо Диспенза, нашите мисли са тези, които трансформират клетките ни към болест или здраве

Ако искате зоната напълно да промени живота ви в положителна насока, освен балансираното хранене, добавянето на вълшебната Омега 3 и движението, добавете и д-р Джо Диспенза в менюто на мислите ви Simple Smile  Тогава вече истинката промяна започва с лекота.

Това е, усмихвайте се на всяко утро и благодарете всяка сутрин, че отваряте очите си, и че сърцето ви тупка. Обичайте себе си на макс мили момичета Flowers Four Leaf Clover

# 364
  • Пловдив
Divaso, не е много нормално при спазване на зелена зона да няма резултат. Погледни пак щитовидните, но всички показатели и имай предвид, че не е достатъчно да са в норма, а да са оптимални. TSH не трябва да е над 2, а t3 u t4 трябва да са в горната 1/3 на референтните стойности.
Другото, което мога да препоръчам е да хапваш вечер 3 блока, а не 4 и съответно сутрин 3 блока. Сутрин трябва повече да се яде.

# 365
Здравейте имам въпрос това са макарони от червена леща, мога ли да ги използвам и как да ги смятам, като какво? Благодаря ви.

# 366
Въглехидрат е 900:47,4=19 гр.за БВ в сурово състояние.
Аз празнувам една година в зоната 🤗.
Скрит текст:
Зоново брауни.
2ББ
1БПМ яйце 1 бр.
1БП протеин 7 гр.
1БВ овесени ядки 14 гр.
1БВ мед 12 гр.
2БМ какао 6 гр.(+1БМ заради протеина).
Направих си само една доза,моите мъже не го харесват 🤣.
Допълвам се 🙈 Разбърквам всичко в блендера и после във формичка и във фрайера за 15 минути на 180 градуса.

# 367
Много благодаря и честит юбилей!

# 368
Здравейте!
От известно време се опитвам да се храня по Зоната,но имам един въпрос,на който не мога да открия отговор.Реших да пиша тук,тъй като виждам,че има доста компетентни относно режима.
Преди 7 месеца родих първото си дете  и от бременността имам качени 12 кг.Опитвам се да ги сваля,но искам да Ви попитам как да смятам калориите на сготвените храни?Пресметнала съм си калорийния дефицит ,който ми е нужен, за да отслабна.Но как да сметна калориите на манджите ,които приготвям?

# 369
Не се храня по този режим, но аз готвя от книги и там е сметнат. Много ми е сложно иначе. Мисля, че имаше някаква таблица, която някой е споделял за Зоната, но според мен и като готвиш трябва да измерваш, за да можеш после цялостно да имаш колко е.

Много са ми сложни такива неща, затова основно готвя по рецепти със сметнати макронутриенти.

П.С. Момичета, извинете ме, че се включвам така в темата. Не се храня по Зоната, но чета темата и вашите споделяния редовно, тъй като ми е интересно.

# 370
В зоната не се броят калориите,лично аз никога не съм виждала такава информация в таблицата,но и членувам само в две групи,може и някъде някой да си е играл да записва калориите на 100 грама продукт.Грубо един балансиран блок е 100-120 калории ако е зелен,ако е шарен в смисъл има оранжева и червена зона 150.Ако кърмите,гледайте да не падате под 13 блока дневно.Вече ако държите да смятате и калориите,както ви каза LieToMe трябва в сурово състояние преди готвене да ги изчислите.За мен лично е излишно,не съм ги смятала калориите,ако сте в зоната няма как да не сте в калориен дефицит.Аз съм около 1500 дневно,12 блока от около 9 месеца,преди това бях по стриктна и зелена и не тренирах и бях на 11 блока,около 1300.Напаснете си зоната според вашия дневен режим и ритъм.

# 371
  • София
Showbeauty, не е необходимо да пресмяташ калориите, когато се храниш по Зоната- няма такова изискване. Ако се храниш с 11-12-13 балансирани блока и имаш нормална физическа активност, със сигурност ще си в дефицит така или иначе (ако кърмиш, вероятно дори можеш да си позволиш повече блокове). Аз от чисто любопитство преди години сметнах калориите, които поемам в два поредни дни, като заложих продуктите за деня в едно приложение за смятане на калории. Излязоха около 1500 по спомен, при това имах продукти и от червената Зона. ✌

# 372
Прекрасни сте! Благодаря Ви!
И аз така направих,по пътя на логиката,смятам калориите на продукта в сурово състояние.Измервам всичко с кухненска везна.Но не всяка гозба ми е от зелената зона.
Ако един човек тежи 100 кг, друг 80кг,как могат и двамата да ядат еднакви калории за ден?Тъй като виждам,че една рецепта,например за баничка е дадена само в едни определени грамажи,тоест ако баничката  е 300 кcal,как тя ще стигне и за 80кг човек,и за 100кг човек като калории?

Шапколяк, благодаря за отговора!
Не мога да си представиш да не смятам калории при желание за загуба на килограми.Ами ако надвиша калориите и съм над калорийния си прием? Малко ме е страх и съм объркана.
 В момента тежа 70.500кг при ръст 1.60

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 11:41 от Showbeauty

# 373
  • София
Ако един човек тежи 100 кг, друг 80кг,как могат и двамата да ядат еднакви калории за ден?
В калкулатора за изчисляване на дневните блокове има височина и кг, тоест за хората с различно тегло ще се получат различен брой блокове (респективно различни калории), когато е необходимо.
Но пак да кажа, подхождаш грешно към този режим. Не броят на калориите е най-важното тук, а балансирането на храната. То е това, което не позволява резките пикове на инсулина.
Остави калориите настрана и просто балансирай храната си 😊

Допълвам поста, че сме писали почти едновременно: Showbeauty, вероятно дълго време си броила калории и затова ти е трудно да си пречупиш мисленето. Прочети оше веднъж началните постове, за да осмислиш принципите на режима и ще видиш, че е абсолютно излишно. Приеми, че всичко вече е преброено и поставено в таблица, а ти просто трябва да се придържаш към нея.
Аз съм 170 см и тежах 84 кг. Със Зоната свалих 18 кг и ги задържах 6 години без никакъв проблем (и без броене на калории Wink ). Тази пролет спрях пушенето и кантарът се размърда неприятно, но беше очаквано и вече съм в процес на овладяване на положението.

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 13:09 от Шапокляк

# 374
  • София, България
И аз още не съм започнала със Зоната, че още чистя запасите от предишни закупени шейкове и прочие, но все още имам желание, май-май за догодина вече ще съм готова да започна.

Showbeaut, ами то това е идеята на Зоната, че не броиш калории, ами блокове, които разбира се все пак отговарят на определено количество храна, та трябва да се мерят и така има контрол за съотношението на макронутриентите.

А за това кой колко точно блока храна му трябват се измерва. Тук има калкулатор - https://www.vzonata.com/kalkulator/.

Аз го приемам така - не мисля за калории, а само за съотношението на макронутриентите. И понеже има цветове на храните - зелените са такива, които са нискокалорични така или иначе и няма как да не си в калориен дефицит.

Общи условия

Активация на акаунт