Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 35

• 45 142
  • 853
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,  да помоля за насоки и аз за наем на жилище в Мусагеница,  две спални и голям хол.  След основен ремонт,  обзаведен, на 200 м. от метростанция.  За първи път ще го пускаме, не мога да се ориентирам колко да искаме. На тец топла вода,  климатици във всяка стая.  Епк блок,  поддържан сравнително вход,  вътрешен,  72 кв.м по НА. Ще съм благодарна за насоки. Притеснявам се дали ще намерим добри наематели,  но и не смятам да стои празен още дълго време. В апартамента не е живяно, направихме основен ремонт и сега обзавеждаме. Благодаря отново.

# 256
Какви са наемите в района?Това може да служи за ориентир.Донякъде.....Много е хаотичен пазара.Понякога виждам една и съща цена за супер маломерен и за двустаен,и двата обзаведени съвременно,прилично.Да,на малкият консумативите ще са по-евтини,но пак няма логика на фона на различната жилищна площ.

# 257
Това звучи проблемно. Имате ли идеални части от земята?

Иначе над 1000 лева бих искала само за апартамента. Във Варна са такива цените за чисто нови  или новоремонтирани стилни двустайни в центъра, с гледка - хайде не към Витоша, но към морето.
Имаме идеални части от земята, да. Засега не сме имали проблеми. Определено мисля да го пуснем за поне 1000лв.

# 258
Почти няма обяви в този квартал.  Затова и не зная какво да очакваме. Наистина е много различно с наемите,  жилището по днешните стандарти е тристаен,  прилични помещения,  старо строителството с чиста жилищна площ.

# 259
  • София
Почти няма обяви в този квартал.  Затова и не зная какво да очакваме. Наистина е много различно с наемите,  жилището по днешните стандарти е тристаен,  прилични помещения,  старо строителството с чиста жилищна площ.
Мисля за 550 евро, но с готовност за слизане до 500.

# 260
  • София

Иначе над 1000 лева бих искала само за апартамента. Във Варна са такива цените за чисто нови  или новоремонтирани стилни двустайни в центъра, с гледка - хайде не към Витоша, но към морето.
Имаме идеални части от земята, да.

Didi168, може ли да обясниш малко повече? Имам подобен казус с наследения апартамент на малкия ми син (наследи го от БНД, който почина миналото лято). Има отделен нотариален акт за идеални част от земята (от квадратурата  на целия парцел), издаден две години след като БНД е закупил апартамента от строителя и продавачи в тази сделка е не строителя, а две частни лица, собственици на парцела. Ние предполагаме, че тази втората  сделка е за паркомястото в двора.

# 261

Имаме идеални части от земята, да.

Didi168, може ли да обясниш малко повече? Имам подобен казус с наследения апартамент на малкия ми син (наследи го от БНД, който почина миналото лято). Има отделен нотариален акт за идеални част от земята (от квадратурата  на целия парцел), издаден две години след като БНД е закупил апартамента от строителя и продавачи в тази сделка е не строителя, а две частни лица, собственици на парцела. Ние предполагаме, че тази втората  сделка е за паркомястото в двора.
Според нашия адвокат, на когото безусловно вярвам, парко местата са реално общи части. От строго юридическа гледна точка не могат да са предмет на покупко -продажба между строител и частно лице или ЧЛ и не е коректно да се изповядват такива сделки. Факт е, че го правят обаче. НО Вие няма как да си правите подобни изводи, ако в документа не пише, че е за паркомясто и как точно се определя къде се пада то в един голям парцел ако няма схема и то не е с номер упоменат в НА?!
Ние лично имаме закупени 2 имота и в НА е изрично записано, че до 6 мес след получаване на УВЕ строителят трябва да ни прехвърли с отделен НА % ид.ч. от парцела и това е така, защото в момемнта има само учредено право на строеж със собствениците на парцела, но не и земята. Те самите ще му я прехвърлят като вземе УВЕ.
По същия начин при Вас може пък, да е имало уговорка собствениците на парцела, да прехвърлят земата директно на живущите. Сценарии всякакви. Безспорен факт е, че имате % от земята щом имате НА, но тя е с неопределена локация - може и да е точно под дърво в двора. Може да разчитате на личните си уговорки с останалите живущи или схеми на строителя, където да е упоменато нещо за ПМ и собственици и това е.

# 262
Дори не точно под дървото, защото тя не е обособена, нама как да бъде строго юридически. Просто ид.част имаш от всяка една частичка на вещта...

# 263
  • Бургас
Аз не виждам проблем да се отдаде паркомястото отделно, може да има интерес от съседни сгради, или от други хора в сградата?
При това положение, ако включиш паркомястото в наема, пробвай на 1200 лв.
Вчера придобих паркоместа, в НА пише - процент идеални части, плюс процент от общи части, плюс право на ползване върху паркоместа с номера еди кои си при граници еди какви си.

# 264
Дори не точно под дървото, защото тя не е обособена, нама как да бъде строго юридически. Просто ид.част имаш от всяка една частичка на вещта...
Именно, защото не е обособена, което ясно написах - използвах израза, че си няма точна локация, някой може да ти посочи, че твоите проценти са под дървото, а не както те си мислят!

НО Вие няма как да си правите подобни изводи, ако в документа не пише, че е за паркомясто и как точно се определя къде се пада то в един голям парцел ако няма схема и то не е с номер упоменат в НА?!

Безспорен факт е, че имате % от земята щом имате НА, но тя е с неопределена локация - може и да е точно под дърво в двора.

# 265
Нямат локация ид.части.
Не че е важно, но нещо не се разбираме.
Ако една кукла е съсобствена, не може да кажеш че главата е твоя, а десния крак е мой. Не. И аз, и ти, имаме част и от главата, и от краката, и от всичко по тази кукла.
Пиша го, понеже пак пишеш за под дървото....не, ид.части не може слда са локализирани там, нито в др.част на имота.

Сега, има други режими..като да се раздели ползването на едно общо място, и се обособява кой коя част ползва....но то си остава общо, собствеността не се дели..само ползването.

# 266
Нямат локация ид.части.
Не че е важно, но нещо не се разбираме.
Ако една кукла е съсобствена, не може да кажеш че главата е твоя, а десния крак е мой. Не. И аз, и ти, имаме част и от главата, и от краката, и от всичко по тази кукла.
Пиша го, понеже пак пишеш за под дървото....не, ид.части не може слда са локализирани там, нито в др.част на имота.

Сега, има други режими..като да се раздели ползването на едно общо място, и се обособява кой коя част ползва....но то си остава общо, собствеността не се дели..само ползването.

Пределно е ясно, ама щом имаш желание продължавай Simple Smile . Чисто илюстративен беше отговорът ми и мисля, че дори и ти го схвана, дори съм го написала същото това, което твърдиш, в предния текст.

# 267
  • София
Проблемът при нас е, че няма кого да попитаме. Останалите собственици ползват всички външни паркоместа в двора (не са номерирани), и нямат сметка да ни кажат каква е устната им договорка.

# 268
  • Варна
Свикайте общо събрание и се разберете с останалите съсобственици на земята как да я ползвате. Няма “нямат сметка”. По закон събрание се свиква минимум веднъж годишно. А те може и да не са съгласни земята да се ползва за паркиране. Имат това право. Може да искат градинка, площадка, нищо… А ако всички сте съгласни да се ползва за паркиране, трябва да си направите схема и да си разчертаете, за да е всичко ясно.
А потребителката, която ще отдава под наем, бих посъветвала да обяви апартамента без паркомясто докато не си уреди въпросите с останалите съсобственици. Само си представям как някой младичък наемател с непозната кола с табела от друг град паркира някъде вътре в двора и какъв скандал му вдигат съседите, които “нямат сметка”. Даже ако е само скандал - добре. Някои директно трошат чистачки, пукат гуми и дерат с пирон по цялата дължина на колата.

# 269
  • София
Земята в двора си има отделена зона с трева и дървета, а зоната за паркиране е с чакъл:

Общи условия

Активация на акаунт