Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 45 665
  • 798
  •   1
Отговори
# 780
  • София/Варна
Не е нужно да се прави нотариален акт за къщата след УВЕ. Според закона за собствеността НА за земята и УВЕ-то за къщата са достатъчни за удостоверяване на собственост на къщата.

# 781
  • Пловдив
Да я декларираш за данъците, по някаква неясна за мен причина не си го оправят вътрешно този въпрос и често!!!
То нали данъци плащаме с получаването на акт 14, след промяната от преди няколко години? После пак ли се ходи в общината, че и ние края на август взехме УВЕ-то?
Пак се ходи в данъчно .Данъци не се плащат след  регистрация в данъчно с акт 14 .Имаше срок ,за който не съм много сигурна точно колко беше -2г,5г ...след този срок започва данъка ако не си взел УВЕ .

# 782
Не е нужно да се прави нотариален акт за къщата след УВЕ. Според закона за собствеността НА за земята и УВЕ-то за къщата са достатъчни за удостоверяване на собственост на къщата.
Може да не е задължително, но мисля че е добре да се извади такъв. Много по-лесно при ходене по институции да се носи 1 документ, а не няколко и къде разбрали, къде не да се обяснява какво е УВЕ и какво замества. Ама който както си реши.
И да пишем в новата тема. И аз чак сега се усетих, че пишем в старата.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 21:05 от Fatalina

# 783
  • София
Да я декларираш за данъците, по някаква неясна за мен причина не си го оправят вътрешно този въпрос и често!!!
То нали данъци плащаме с получаването на акт 14, след промяната от преди няколко години? После пак ли се ходи в общината, че и ние края на август взехме УВЕ-то?
пак се ходи и се променя данъка.

# 784
След 2 г. от получаване на акт 14 автоматично почнахме да плащаме данък. Не съм декларирала нищо, не знам от къде получиха инфо. Сега вече имаме УВЕ и ще трябва и такса смет май да плащаме, поне така ми казаха като разпитвах. Ще ходя да проуча, още повече, че до колкото помня, мога да подам декларация, че имотът не се ползва и да ме освободят поне за идната година от таксата смет.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 23:12 от drago_2008

# 785
  • София
Ние на акт 14си декларирахме плащахме данък+смет, на уве пак, ще видим догодина колко ще е, но щял малко да се дигне. Такса смет си платихме и сега, то нашето уве е от миналата година.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 22:35 от Angel_Dust

# 786
  • Пловдив
Не съм се замисляла ,че във всяка община може да е различно .Просто при регистриране на къщата с акт 14 в данъчното ми обясниха ,че след даден срок (явно 2г) започва да тече данък .
Drago,преди години на  наш апартамент,който никой не ползваше изискваха спрян ток ,за да се освободи от данък смет .Може вече да има изменения .

# 787
  • София
При преустройство и при промяна на предназначението на съществуваща сграда или на самостоятелен обект в сграда, както и при промяна на някое обстоятелство, което има значение за определяне на данъка, данъчно задължените лица уведомяват общината като подават декларация в 2-месечен срок.

Та уве си е промяна в обстоятелствата, ако си достроиш после, ограда, гараж, лятна кухня също би се променил данъка и трябва да декларираш и тн...

Нали данък сгради се базира на данъчната оценка на имот, естествено един имот с разрешение за ползване е с по-висока оценка и всяко подобрение по него също я вдига, съответно и данъка.

# 788
Нямат право законово да изискват документи за спрян ток или че не се ползва вода. Това е описано и в документ изпратен от омбуцмана по повод жалби на граждани от няколко общини. За мен не е проблем, така или иначе няма да се ползва.  Само ми бяха казали,че заявленията се подават до края на годината (даже гледам, че може и през електронната система), а на места прочетох 31 октомври. Извинете за спама, но може на някого някой ден да му е полезна тази опция и да не знае, че има право да я заяви.

Angel, нашите лелки ми казаха, че уж сега не плащаме такса смет, а после ще дължим повече, защото ще я включат. За съжаление не получаваме писма с разбивкa, защото пощальоните не ги носят, иначе там трябва да има някакво инфо как се получава дължимата сума Sad

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 07:57 от drago_2008

# 789
  • София
Ами на квитанцията има разбивка какво колко, обаче е на къщата. Но има такса смет със сигурност. Аз и питах де... Но и пишеше.

# 790
  • Варна
Такса смет плащам в момента за гол парцел, даже още не е упи, в който все още не е започнала строителна дейност, никога не е имало постройка и партиди. И нямало такова нещо като освобождаване от таксата при неползване, а само се намаля с 30%. Обяснението на служителката беше, че теоретично и така съм можела да използвам терена за партита, каравани, палатки и бла бла, и пак да генерирам боклук… Joy

# 791
  • София
Има нова тема от доста време.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1678471

# 792
  • София
Такса смет плащам в момента за гол парцел, даже още не е упи, в който все още не е започнала строителна дейност, никога не е имало постройка и партиди. И нямало такова нещо като освобождаване от таксата при неползване, а само се намаля с 30%. Обяснението на служителката беше, че теоретично и така съм можела да използвам терена за партита, каравани, палатки и бла бла, и пак да генерирам боклук… Joy

И аз по същия начин-още на незастроен парцел започнахме да плащаме такса смет

# 793
Здравейте,

Майстор направи замазка над бетонна плоча, върху която планирам да редя гранитогрес. Наложи се да се разкърти и се оказа, че чакъла е положен на сухо и отгоре е изсипана циментовата смес (цимен, пясък и чакъл). На места замазката бие на кухо. Площта е над 50 кв. м. Добре ли е отгоре да се реди гранитогрес при това положение или трябва да се кърти и замазва наново. Има ли риск от отлепване на плочките по фугите ако се напука замазката? Плочките са с размер 15/60 и ще бъдат лепени разминато наподобявайки ламиниран паркет.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 14:27 от lagartija

# 794
Има нова тема, тази е стара.

Общи условия

Активация на акаунт