(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 36 804
  • 730
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Оранжерията, която сглобих е подобна, но е 4 метра на 100 см ширина и 80 см височина. На пръв поглед много ми допадна и направо поръчах още две за догодина, да не ползвам изобщо прозорците.
Ета така изглежда моята сглобена. Утре ще добавя и две фитолампи и като взема Разклонител и още подложки, че сега няма къде да ги включа.
Не обръщайте внимание на мръсният найлон пред вратата. Сложен е временно и допълнително, защото около вратата не е добре монтиран основният найлон и духа. Ползвах някакъв стар и мръсен найлон. За догодина ще видя да коригирам и да няма подобни отвори.

Скрит текст:

А това е по-високата от мен боровинка. Насадихме я там където е саксията на снимката.
 Трябва да махна мартеничките вече. Щъркелът е пристигнал вече в Петково Simple Smile
Скрит текст:

Днес пикирах малко домати, утре ще ги довърша и планирам да насадя гладиолите и далиите. Днес оплевих мястото за тях. Сглобих оранжерията и гушках котки. Половинката утре трябва да приключи с плочките на пода в кухнята Simple Smile

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 19:28 от Aila

# 106
Пипера никне много по бавно от доматите. Поне 20-30 дни му трябва да поникне. Аз го кисна между 12-24часа в черен чай или в бледо розов разтвор на калиев пермангават . Нямам никакви проблеми. По съвет на една градинарка от фейсбук завивам сандъчето в стреч фолио, за да има непрекъснато влага.  При мен проблема е друг, когато тръгнат да никнат надигат земята и аз започвам да я пръскам за да падне надолу, а поникналото за се покаже.
Това, че пипера е блез не е проблем, като поседи на светлина ще се оправи

# 107
  • София
Да и аз днес точно имах пипер надигнал почвата. Напръсках, падна и проби.

Иначе с отоплителна подложка пипера ми никне за около 15 дни без да е рътен. Даже имах един от мои семена за около седмица поникна, но при температура минимум 20 градуса, а през деня 30 плюс.

Забравих да покажа жабчето, къде беше днес сутринта. Явно освен Разсад котки имам и Разсад жабчета Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 19:35 от Aila

# 108
И аз семената ги кисна в бледо розов разтвор калиев перманганат. Миналата година и черен чай ползвах, но тази не ми се занимава. Тази година и за лайка прочетох, но не съм пробвала. И доматите не съм киснала тази година, а предните две и те стояха по 1 ден в разтворите.
Само чушките и патладжаните тая година киснаха, някои 2 дена даже държах. И новите чушки 2 дена ще държа, защото май малко късно стана за тях.
Днес сях и по 10-15 семенца от зелените домати и Тигерелата.Зелените бяха обработени с нещо и бяха зелени
Скрит текст:

# 109
Тагетиса е нормално да изникне бързо на вън. Аз направо сях в градината. Той по принцип си се самонасява ама тия години нещо се губи. Семена не накисваме. Освен че излизат къдрави и надигат почвата милата ми котка се кача и ми дига кръвното.

# 110
И аз не накисвам семена, но сега като не изникнаха го направих. Просто закъснявам с разсада. Пипера които никна е на четири същински листа вече.

# 111
  • София
При мен едната съседка ми каза, че избързвам дори с пипера. Тя всяка година го сее тепърва на Благовец, което тази година е 25ти март мисля, като го сее навън под тунел. Което води до по-късно поникване след това.
Миналата година и по-рано го сях, прерасна и поне за София го изнесоха прекалено рано навън. При едно застудяване част загина, а другата доста трудно се възстанови. По-късно сятият и изникнали пипер нямаше тези проблеми с адаптацията.
С подложката ще успее при тен да изникне по-бързо и ще се получат нещата.
На мен едни люти чушки от доста стари семена така и не поникнаха, та може и аз да метна утре отново още други люти чушки.

# 112
И моя баща така каза, че всичко се сее след Благовец, защото още била студена земята, падат слани и нямало смисъл да се бърза без оранжерия.
Миналата година и моите домати бяха прераснали и се чудеше 2-3 седмици какво да ги прави докато ги засади в земята.
Тази година основни домати не купих, че само недоволства от моите. Да си вземе той каквито си реши.
Аз сях от наличните екзотични и черитата.
Още се чудя дали да сложа от цветните рибки, но те не бяха вкусни и няма да се занимавам и с тях сигурно.
А тикви кога да сея ? Искам разсад да направя.
Пъпеши и дини мисля на края на март да сложа. Миналата година много бавно поникнаха и се чудя сега кога да ги сея.

# 113
Втората или третата година всички съседи купуваха разсад за пипер от единия фермер в село. Да не останем по-назад и ние взехме. На 25 май след цял ден много хубаво време и много работа в градината паднала градушка, ние това го разбрахме на следващия ден. Картофите спасихме, но пипера не. Та в момент на напрежение реших да сложа едни събрани от мен семена на един празен ред.  Пипера поникна и разсадих на празните места до ноември брахме.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 07:41 от J_M_M

# 114
Свекървата сее всичкия разсад на Благовец, всяка година. Аз сея по-рано, защото разсаждам пипера по първи май, а доматите още април. Миналата година беше студена пролетта и тази всичко сложих по-късно от обикновено. Дори дини и пъпеши не съм сложила, а трябва, ако искам да имам рано.

# 115
Днес по заръка на свекървата сяхме семената за разсада за пипер, патладжан и лют пипер на открито, под найлон в двора- тя в нейния, аз в моя. Всяка година тя го сее след 15 март- в първи подходящ ден. На мен ми е за първа година да правя разсад, други години тя ми дава, но е време да се науча.

# 116
Цял ден се щурах с разсади днес.
Насях накиснатия пипер. Пресях и патладжана, защото поникнаха само десет коренчета.Сложих  по някой корен дини, пъпеши, краставички и тиквички за по-рано.
Изнесох и пикираните домати и всичко поникнало до сега на подложките в оранжерията.  Доволна съм от деня.
Скрит текст:
Ето и марулките.
Скрит текст:
пп Подложките са супер. На вън е 0⁰, а под тунелчето в оранжерията 13⁰.

Последна редакция: пн, 18 мар 2024, 07:10 от morskibriz

# 117
  • София
Аз бях помолената и неоткликнала да направи нова тема, съжалявам, Бриз!
Чак сега влизам в темата и съм шаш! Засърбяха ме ръцете от снимките ви, тичам! Тичам да взема семена и да сея!
Браво на сериозните!!! Приказно е тук!

# 118
Вчера не знам как съм ги пропуснала, но в 5:40 тази сутрин се разсънваха
у дома са си

# 119
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile пролет пукна...
честита да е, здрава плодородна и мирна.
последното е много най-важно.

моите домати наливат. Simple Smile лошото е, че си отиваме за две седмици, а новата поливна система не тръгна. Cry
ще загинат, но няма какво да се направи.

Общи условия

Активация на акаунт