Мораксела (Moraxella Catarrhalis) в носа

• 10 545
  • 14
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте,
зная, че многократно е обсъждана темата, но ми се иска да събера малко актуална информация, след като изчетох множество теми във форума и във Фейсбук.
Дъщеря ми (на 6г.) е от 2-3 години с Мораксела в носа. Разбрах, че тази бактерия е по принцип нормален обитател на носа, но при дъщеря ми прави проблеми като запушване, обилни жълто-зелени секрети, болки в ушите, задна хрема и кашлица от нея. Пускала съм многократно антибиограми и сме използвали съответните капки по 7-10 дни. За съжаление винаги малко след спирането на капките (няколко дни, седмица, масимум две) всичко започва от начало. До по-сериозни проблеми не сме стигали, но то е може би, защото започваме капките. Опитвала съм да оставя организма сам да се справи. Не се получава. Пробвала съм клеева тинктура, сребърна вода, солна стая, коларгол, омнибиотик имунд, назориг, редовни промивки с физиологичен разтвор и др. алтернативи, нищо не помага за съжаление. Единствено капките решават проблема, но само временно. Заради тях обаче сме в порочен кръг и се притеснявам, че лигавицата вече е много зле. Антибиотик през устата за тази бактерия дъщеря ми не е пила, не ми се иска да й давам, тъй като на много места хора споделят, че и след прием на атнибиотик продължават да имат проблеми заради бактерията. Дъщеря ми е със силен имунитет, от вирусни инфекции почти не боледува или ги изкарва изключително леко, затова не мисля, че е нужно допълнително подсилване на имунитета (така или иначе приема сироп от бъз, апикомплекс, джинджифил и др. природни неща предимно през зимата).
Дали хомеопатията би помогнала при точно тази бактерия?
Иска ми се да пробваме и с Риноджермина спрей, но някои хора споделят, че този спрей не е ефективен при тази упорита бактерия. Някой с опит може ли да сподели? Капки Нарине дали биха били вариант? Вие как се справихте с този проблем? Дали е възможно с времето да бъде израстнат?

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 13:10 от milllenita

# 1
Бих направила курс с антибиотик през устата.
Синът ни беше с Мораксела преди година и я изчисти.

# 2
Локалните аб капки се слагат 10-12 дни по 4 пъти на ден, защото иначе си остава малко количество бактерия в носа и при спирането се разраства и взема превез...а и при положение, че капките често изтичат от носа бих ви посъветвала да слагате аб маз по амтибиограма. Най-добре е да се консултирате с УНГ не с джи пи и да се сдобиете с рецепта за капки или маз с аб, които се приготвят в аптека. Не бих дала аб през устата за такова нещо... риноджермината е окей, но след локално лечебие с аб, иначе няма особен смисъл. Също всекидневно използване на зим спрей без почивка. Инхалации през носа, витамини, комбининация и търпение. Успех!

# 3
Здравейте,

излезна носния секрет, който пусках на сина ми /2,8 г./
Моля за малко разясние.
Притенясвам се втората бактерия. За пръв път я виждам.

# 4
Здравейте. Искам за повдигна темата, тъй като синът ми е с Мораксела вече 10 месеца, опитали сме три вида антибиотични капки и без никакъв ефект... изписаха ни Етацид, което чета, че е кортикостероид и пише за 30 дни... това не е ли много за дете на 2г и 10 м. Отделно има завишени нива на Имуноглобулин (показател за алергия)., възможно ли е да има нещо общо? Симптомите му са жълтеникаво-зеленикави сополи и нищо друго. Връщат ми го от ясла постоянно, а симптомът е само това. Опитали сме със сребърни води, аб капки, ефекта е докато се използват, после кошмара започва на ново. От 10 месеца не сме спрели с капките и ефект 0.
Отделно явно го е лепнал и на сестра си, която е на 2м, защото и в нейната проба през носа излезе Мораксела, тъй като имаше зелени сополи. Аз също си правих изследване, да не би да си го предаваме случайно, но моята излезе чиста.

# 5
Следя, защото и ние сме в подобна ситуация. Най-вече ме притеснява как се процедира при такова малко бебе, нашето е на 4м и брат му има мораксела в носа, по всяка вероятност и малкия. И двамата са с еднакви жълтеникави обилни сополи и вече единия с бронхит, другия с бронхиолит. Личната лекарка твърди, че мораксела не се третира с антибиотик и ни каза да използваме Назориг...

При вас какво се получи?

Отделно явно го е лепнал и на сестра си, която е на 2м, защото и в нейната проба през носа излезе Мораксела, тъй като имаше зелени сополи. Аз също си правих изследване, да не би да си го предаваме случайно, но моята излезе чиста.

# 6
Здравейте. Синът ми също е с Моркасела. Днес му излезе резултатът. Утре ще се консултирам с педиатър.
Няма абсолютно никакви симптоми, че има бактерия в носът. Беше болен и постоянно си бъркаше в носът..Но нямаше кашлица, секретът беше бистър. Здрав е, дори в деня, когато му взеха секрет от носът, той пак беше бистър. ПКК и ЦРП са супер и му поставиха противогрипна ваксина и всичко е наред. Сега незнам какво да правя. Да му пусна ли още веднъж носен секрет за да се потвърди, да изчакам ли и нищо да не му давам, тъй като в момента нищо му няма. Въобще...

# 7
Няколко лекари ми казаха, че Мораксела не бива да се третира с антибиотични капки или антибиотик през устата, ако не причинява особени проблеми. Казаха, че е част от нормалната флора на носа и при спад в защитите, понякога надделява, затова се "изолира" в изследванията. Вчера един УНГ в МВР болница се изрази "Колкото по-агресивно се третира Мораксела, толкова по-зла става". Личната лекарка предписа Назориг за 20-30 дни.
Към момента при голямото дете (3г) остана само малко носов говор на моменти.

При бебето така и не се изолира нищо, но то продължава да "грухти" и като лежи повече време (нощем), да му се запушва носът. Но и за него отново ми казаха, че освен физ.р-р и безобидни, но не чак толкова ефективни неща, като Назориг, е единсвеното, което може да се прави. И изсмукване с аспиратор, ако има секрети напред.

Единствено д-р Обретенова в Овча Купел, която е доста опитен педиатър иначе, в началото му беше изписала Моксифлуксан (АБ капки) *превантивно*, да не му предадял баткото бактерия. Всички други лекари, с които говорих после казаха, че това е неправилно и съм склонна даже да си мисля, че от там се задълбочи проблемът при него, защото му се е разбутал още в началото баланса в носа....

# 8
Здравейте, при моята дъщеря също излезна Мораксела от поредната микробилогия. До тук, от както е тръгнала на градина бактерия след бактерия, антибиотични капки през седмица, от който след 3-тия ден детето започва да кашля, буквално си дере гърлото. Все едно изсушават лигавицата, хремата става задна и се започва едно кашляне, алергия ли прави от тях, не знам... И така след поредния курс на антибиотично лечение с Левофлоксацин капки, и отново суха отвратителна кашлица през 3 мин., отново ги спрях. Реших, че не мога повече да и съсипвам лигавицата в носа и оставям организма да се справи сам ( поне на този етап). Хремата почти се обърна отпред, макар като легне да е малко тегаво положението, но все пак издухва по-нещо от носа, макар и по-малко, но кашлицата поне намаля. Опитвам се да подсилвам организма.Възможно ли е  Мораксела да се махне сама, действа ли Носориг, имам го вкъщи, но ме е страх да и пръсна, защото е малко неприятен. Цинабсин би ли подействал или няма смисъл, ако грозната бактерия е все още там? Не мога обаче постоянно да капя антибиотик след антибиотик в носа и след 3 дена отново нещата се връщат в начална позиция. Педиатрите нищо не казват, освен щом е бактерия - капи антибиотик, през устата не знам дали искам да и давам( жизнена е, няма друго на този етап, освен хремата, лека кашлица- изледвания в норма, преслушвана многократно), защото утре като я пусна пак и залепи нещо ново, какво ще и дам тогава, втори/трети антибиотик.....

# 9
  • Варна
Здравейте, ще ви споделя моя опит. Нашата пердиатърка е твърдо против антибиотичните капки за нос, но по време на посещение при известен доктор УНГ той ни препоръча при бактерия да слагаме капки. При моята дъщеря излезе бактерия Мораксела в края на първата година в градината, при всички следващи изследвания на секрет, винаги излизаше все тя, което ме караше да мисля, че не можем с капките изцяло да я преборим, но през устата не исках да давам антибиотик. Бях изчела всичко възможно по темата и ми стана ясно, че дори след прием на антибиотик през устата бактерията в някакъв момент пак се проявява. За съжаление три години карахме на антибиотични капки, за да може дъщеря ми да посещава градината и за да няма по-сериозни последствия и усложнения от бактерията като отит или пневмония. В началото след капките имаше период от 10-14 дни, в които всичко беше наред, след това започваха пак кихане, бистри сополи, втори ден - жълти, трети - вече зелени + евентуално и конюнктивит от време на времв, често задна хрема и кашлица от нея. Впоследствие този период на затишие след капките се съкрати на 3-4 дни. И така три години. Пробвала съм всичко възможно през това време като варианти за лечение (редовни промивки, прополис, сребърна вода, солни стаи и много други), но само антибиотичните капки потушаваха нещата. Като завърши градина, реших, че повече не може да продължава така. Ясно ми стана, че лигавицата е напълно нарушена. Спряхме капките, имаше безкрайни зелени сополи и след 2 седмици направи отит,  пак слагахме капки и после пак ги спряхме. Отново 2-3 седмици обилни зелени сополи и изведнъж сами изчезнаха за няколко дни, организмът сам се справи. Сега оставям вече организмът сам да се справя, ползваме Назориг и за мен определено има полза, отново се появяват зелени сополи, но и без капки се овладяват нещата. С второто си дете не бих слагала капки освен в краен случай. Като съвет бих дала да се подсили организмът и да се ползва Назориг. При задна хрема капките Назориг помагат (не спреят). Иначе борбата с Мораксела е един омагьосан кръг и съчувствам на всички, които се сблъскват с това. За съжаление явно в яслите и градините срещата с нея е почти неизбежна.

# 10
Здравейте, сина ми е ма 2,9 години с мораксела и вече трети курс АБ капки. Ефект- никакъв. Жал ми е за него , защото го измъчих с лекарства, а това нещо не спира. Вашите дечица хъркат ли докато спят? Дали е от бактерията или да търся друг проблем

# 11
Здравейте, сина ми е ма 2,9 години с мораксела и вече трети курс АБ капки. Ефект- никакъв. Жал ми е за него , защото го измъчих с лекарства, а това нещо не спира. Вашите дечица хъркат ли докато спят? Дали е от бактерията или да търся друг проблем

Потърсете мнение от добър УНГ. Моят син беше с 3та сливица и за това хъркаше. На 3 годишна възраст му я махнахме и всичко е наред.
Ние преборихме Мораксела с едноседмично капане на АБ капки в носа.

# 12

Потърсете мнение от добър УНГ. Моят син беше с 3та сливица и за това хъркаше. На 3 годишна възраст му я махнахме и всичко е наред.
Ние преборихме Мораксела с едноседмично капане на АБ капки в носа.

Какви капки капахтр?

# 13
Здравейте, в нослето на дъщеря ми се изолира мораксела , педиатърката обаче изписа макситрол, чийто съставки изобщо ги няма в антибиограмата, моля за съвет какво да правя, да капвам ли макситрола или на своя глава да взема аб капки, към които е чувствителна от антибиограмата

# 14
Здравейте,
И аз да се включа по темата с Мораксела. На синът ми, който е на 2г 2м му излезе днес резултатът от носния секрет с Moraxella Catarrhalis. След като преди една седмица (за поредн път) се появиха сополите- първия ден прозрачни, на втория ден жълти, а на 3-4 с кашлица, педиатърката му предписа капки, с аб, които забъркаха в аптеката, но изобщо не помогнаха. Сега, като излезе резултатът от носния секрет, му предписа нови аб капки Левофлоксан за 10 дни 2х2 кап.във всяка ноздра и днес започнах да му ги слагам. Дано да помогнат, защото и при нас положението е подобно на горевописаните - една, две седмици е на ясла и после пак ми го връщат с течащ нос. Иначе нищо друго му няма, нито е омърлушен, нито вдига температура, тече му носа вече с бистър секрет и кашля. Педиатърката каза, че му се възпалява третата сливица и зад нея работят бактерии. Утре сме на УНГ за друго мнение.
Иначе още от лятото съм взела мерки за имунната му защита, като три поредни месеца преди яслата му давах от прахчетата Бронховаксом, и от септември до сега, вече 6 месеца пиеше Имунопрофина сироп. Сега включих и котешки нокът и постоянно пие сироп от бъз, с джинджифил и мед и нищо не действа.
Дано тези капки да подействат. Иначе, за да не прави алергия, вечер му давам 3мл течен десалерган.

Общи условия

Активация на акаунт