АПРИЛки в девети месец влизат, бебчета започват да излизат. – ТЕМА 4

• 43 649
  • 734
  •   1
Отговори
# 405
Честито на новите мами, здрави и щастливи нека бъдат всички бебчета!

Да се похваля и аз вчера 11.04. се роди Борис 3850гр./53см. Роди се естествено с предизвикано раждане, епизиотомия и някой друг шеф, но важно е, че и двамата сме добре. Вече сме си заедно, дори правим опити за засукване.
Успех на всички момчета, които тепърва очакват първата среща със своите бебчета!

# 406
  • София
Честити да са новите бебета! На мамите бързо възстановяване пожелавам!

Fairybeb, през нощта е на АМ (някои дни и 1-2 хранения от деня). То аз я сравнявам и с баткото й малко, ама те имаха половин кило разлика при раждане още. На него никога не му стигаше и винаги ядеше по 10-20мл отгоре на ядене. На нея не й стигаше първата седмица и все търсеше. Тогава говорих и с неонатолозите да й вдигнат малко дозата, ама отказваха. После в нас първите дни ядеше топ. Сега нещо заспива по средата на яденето. Вчера например е изяла общо 90мл за двете нощни хранения, а от утре ориентировъчно трябва всяко хранене да й е толкова. Кърма 90мл иначе няма проблем да изпие. Изсуква там нещо и от гърда, но гледам да не я меря нарочно, че ще си набия филми. За 2 седмици е качила към 400гр, което да кажем е ок. Има и достатъчно напишкани и наакани памперси, та и това ме успокоява някак си. Абе цирк ми е с храненето Grinning Висша математика с изчисляване от кое колко е изяла и само записвам на една дъска на хладилника. Grinning

# 407
https://www.pariteni.bg/novini/osigurjavane/spirat-vremenno-chas … ite-na-noi-249183
Минавам да споделя линк от НОИ с нова имформация относно болничните по майчинство.

# 408
Момичета, ние сме на 2-ри ден и много ме мъчи темата с храненето.
Опитвам я от вчера на гърда, но нещо не може да захване постоянно заспива там и нищо не върши.
С шишето няма проблем. Днес успях да изцедя около 15мл. та и дадох и това, другото АМ.
От къде се ориентирате колко точно трябва да приема, кога се увеличава дозата и най-вече как да знам ако е цокала от гърда дали изобщо е направила нещо и ако, да, дали й е стигнали и дали е необходимо додаване?

И последен въпрос от мен Blush дали е възможно да я прехраня, защото примерно ако си мисля, че нищо не прави гърда, а всъщност поеме нещо и после й додам цялото мляко, което ни оставят…

Направо като се приберем не знам какво ще правим, хич не се ориентирам за яденето, а тук в болницата никаква информация никой не ти дава..

# 409
Ох, сигурно ще прозвуча дразнещо, но наистина няма смисъл от филми. Щом наддава видимо, щом с памперса всичко е наред, позволи си малко релакс Simple Smile 400 гр. за 2 седмици е супер Simple SmileИдеални сте!
Честити да са новите бебета! На мамите бързо възстановяване пожелавам!

Fairybeb, през нощта е на АМ (някои дни и 1-2 хранения от деня). То аз я сравнявам и с баткото й малко, ама те имаха половин кило разлика при раждане още. На него никога не му стигаше и винаги ядеше по 10-20мл отгоре на ядене. На нея не й стигаше първата седмица и все търсеше. Тогава говорих и с неонатолозите да й вдигнат малко дозата, ама отказваха. После в нас първите дни ядеше топ. Сега нещо заспива по средата на яденето. Вчера например е изяла общо 90мл за двете нощни хранения, а от утре ориентировъчно трябва всяко хранене да й е толкова. Кърма 90мл иначе няма проблем да изпие. Изсуква там нещо и от гърда, но гледам да не я меря нарочно, че ще си набия филми. За 2 седмици е качила към 400гр, което да кажем е ок. Има и достатъчно напишкани и наакани памперси, та и това ме успокоява някак си. Абе цирк ми е с храненето Grinning Висша математика с изчисляване от кое колко е изяла и само записвам на една дъска на хладилника. Grinning

# 410
Здрасти AprilChe ,
Това да нормални терзания. Всички сме ги имали.
Детето си знае работата, ще откаже ,ако му идва в повече или е върне малко ,което е сигурен сигнал да спреш .
По-принцип от гърдата би трябвало да получи колкото трябва, ако не стигне едната и търси още, предлагаш другата. Поне в началото предлагаш винаги и двете гърди и тогава даваш АМ.
Ако се буди на 2-3 часа и си хапва и пълни памперсите, значи всичко е наред ✌️.

# 411
  • София
Честито за новите бебешки попълнения! Много щастие да носят на родителите си, да са здрави и усмихнати!
AprilChe, ако бебето е само на кърма, не е необходимо да мериш количествата, които изяжда, а само да следиш наддаването му. Нормално е в началото да е сънливо и да му е трудно да засуче, въпрос на време е да свикне. С пиенето от шише и особено с адаптираното мляко обаче не му помагаш. Ако искаш нещата с кърменето да се получат, най-добре се свържи с консултант. Той ще ти даде много информация и съвети и ще ти съдейства със схема как да изключите АМ. С първото ми дете началото с кърменето беше трудно - тя постоянно заспиваше, засукваше трудно, бях много притеснена. Проявих обаче упорство, консултирах се с ibclc, не съм ѝ давала никога АМ (включително в болницата им бях казала да не я хранят) и за няколко дни нещата влязоха в ритъм, стана истински спец. За първия месец качи 1,200кг и я кърмих две години и половина. Нормално е в началото да е предизвикателство, но е наистина за кратко и после ще влезете в синхрон.
Като говорим за хранене, този младеж сега е наистина много лаком. Още непосредствено след раждането си през целите два часа, за които ми го дадоха (докато бяхме още под наблюдение в родилната зала) сука и преглъща коластра настървено като ламя. Дори и през първата си нощ се будеше като часовник на два часа за кърмене. За разлика от дъщеря ми, с която стриктно броях да има поне 8-12 кърмения за денонощие, с този човек не ми се налага. Той сигурно ги докарва до 20. В болницата свали съвсем малко и веднага започна да качва, изписаха го с възстановено рождено тегло. Сега е на три седмици, премерих го и е качил 1,200г, на първата си детска консултация сигурно ще е наддал колкото за два месеца. Убеждавам се, че дете с дете не си прилича - нищо общо с дъщеря ми, която и до ден днешен не е много по яденето.

Последна редакция: пт, 12 апр 2024, 21:44 от hatred

# 412
  • София
Aprilche, аз още се чудя за храненето както се вижда, а вече е на 2 навършени седмици и уж трябва да съм се ориентирала Grinning Чак тези 2 дни я чувам да преглъща нещо като суче, ама днес си и повърна малко след гърдата. А в болницата на пробното кърмене им я върнах по-малко кг отколкото като ми я доведоха 20мин преди това (майка ми доста се смя, та поне един се забавляваше със ситуацията Grinning ).

# 413
  • София
JayRay, много се смях на твоето пробно кърмене. Напомни ми пробното ми кърмене с дъщеря ми преди 3 години - върнах им я с 5г по-лека след половин час кърмене. После често и вкъщи я замервах, за да проверя уж колко е изцокала и винаги излизаха някакви мижави порции, далеч от нормите за възрастта ѝ. Но качваше добре, даже отлично и спрях да се опитвам да измеря колко е изяла. После разбрах от консултанти по кърмене, че това е фундаментално погрешно и за разлика от АМ, кърмата не се мери. Следи се самото дете и дори не изключително и само наддаването му, а и разни други параметри - дали е в тонус, дали е хидратирано, дали покрива очакванията за съответната възраст и т.н.

# 414
  • Варна
Априлче, днес за мое щастие, една приятелка дойде да ме види и ме хвана в момент, в който я мъчих на гърда. Съответно на мен не ми се получава, малката се дере от яд и глад, и те така... Само си изми ръцете и като ме хвана и мен и нея, да ни намести правилно, да видиш как бързо засука... по-късно ми помогна и позната акушерка, която беше на смяна, също е и консултант по кърмене. Но това, защото ме познава, иначе никой нищо не ти показва или обяснява, много е тежко положението 🥺
Иначе борбата да засуче нормално няма да е лека, предвид размера на отвора на бибероните, с които ни дават да ги храним, то направо им се излива в устата...

# 415
С кърменето трябва постоянство и търпение, без да се психясваш и да цедиш да видиш колко яде.
Ние с моето момче бяхме разделени 2 седмици и му даваха в болницата АМ.
Мислих че няма да успея този път да кърмя, защото изцеждах по 20мл общо с помпа,но щом ми го дадоха всичко си тръгна - хапва само от гърда.Първата седмица го будих,че много спи,но вече е по-добре.За 11 дни сме 500 гр качени.

# 416
  • Варна
С кърменето трябва постоянство и търпение, без да се психясваш и да цедиш да видиш колко яде.
Мислих че няма да успея този път да кърмя, защото изцеждах по 20мл общо с помпа,но щом ми го дадоха всичко си тръгна - хапва само от гърда.Първата седмица го будих,че много спи,но вече е по-добре.За 11 дни сме 500 гр качени.
Кажи, моля те, как го будиш 😳
Направо в чудо се виждам, спи като пън 🤣🤣🤣
Даже на смяна на памперса не ми се събужда понякога...

# 417
Честити рожби , да са живи и здрави Теодор Даниел, Калоян и бебчето на marina an.

При нас храненето е само на кърма и се буди на 2часа -2,30 часа.
Аз на толкова и пикаех последните два месеца, та съм свикнала с бодувнето.
И ние бяхме така с малко гушкане го приучих за сега да прави 3 ч…❤

# 418
  • София
Аз само в болницата я будих. Ама като видях как им бият петичките да им задвижат рефлекси ужас ми стана.

Вкъщи яде в полусънено състояние. Жълтеницата мина май и реших да не я будя щом спи. После настава ужас иначе и е голямо пищене, че не се е наспала. Аз засега цедя доста повече от очакваното (предния път рекордът ми беше 30мл, сега и по 100мл стига). През нощта обаче ми се разказа играта - почти 3 часа будна бях за двете хранения и после присвиването и пръцкането. Поне само ръмжи, не плаче и се надявам така да мине периода.

# 419
  • София
Кажи, моля те, как го будиш 😳
Направо в чудо се виждам, спи като пън 🤣🤣🤣
Даже на смяна на памперса не ми се събужда понякога...

За буденето варианти са смяна на памперс, пощипване по рамото или петата, нещо което също помага е да изцедиш няколко капки кърма и да ги сложиш на нослето или устата на бебето. Хубавата новина е, че това с буденето не трае вечно, а само няколко дни/седмици. Като поукрепнат и им мине жълтеницата, се научават да сучат докато спят.

Общи условия

Активация на акаунт