Аблация на сърцето -12

• 34 381
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте отново.Моята аблация още не е минала.На 1 ви юли влизам в болница.На Джулай морнинг, дано ми е на късмет Стискайте палци.Имам един по-странен въпрос,но все пак да питам.Знам,че за операции и др.процедури в операционна,трябва да си без лак.Понеже от години съм с гел лак, та въпросът ми е за аблацията и коронарографията, трябва ли да си без лак.  Сърдечно Ви благодаря! Хубав и усмихнат ден на всички:blush:

Бях си с гел на ръцете, на краката обикновен лак. Не са ми казвали нищо по тази тема. Доколкото знам, с новите машини и техники, на места е отпаднало това с лака и следенето за кислород и т.н.

# 691
Здравейте отново.Моята аблация още не е минала.На 1 ви юли влизам в болница.На Джулай морнинг, дано ми е на късмет Стискайте палци.Имам един по-странен въпрос,но все пак да питам.Знам,че за операции и др.процедури в операционна,трябва да си без лак.Понеже от години съм с гел лак, та въпросът ми е за аблацията и коронарографията, трябва ли да си без лак.  Сърдечно Ви благодаря! Хубав и усмихнат ден на всички:blush:
Здравейте! На мен проф.Шалганов каза да махна гел лака на ръцете. Май заради пулсов оксиметър, който слагат на пръста.

# 692
Някой правил ли е аблация при Д-р Джинсов? И как преминава процедурата при него?

# 693
Майка ми на 63г излезе от ритъм на 20.06   ,в пирогов изписаха еликвидис и конкор.Направиха ЕКГ.
Чувстваше се зле ,мислехме че е зле от лекарствата ,записах ме преглед при друг кардиолог.Изписа същото лечение, да го продължим. Има ПМ,и има опасност за тромб,затова поне 4 седмици кръворазреждащо.Все още не е влезнала в ритъм.Предлагат елетрошок ако до тогава не се възстанови.Всеки ден живея със страх да не получи инсулт.Търся лекар който да прегледа обстойно и да каже може ли да се направи аблация.Кой лекар да избера,дали има риск докато дойде деня,ако изобщо е подходяща за нея.Колко е опасно това ПМ,поддържа средно кръвно,но  пулса варира от 80 до 125.От софия сме,търся насоки.Четох коментари много,но не я припознах в много от случаите

# 694
Колкото по-скоро се приложи електрошок, толкова по-голяма е вероятността да влезе в ритъм. Не мога да разбера защо в спешното не са го направили след няколко часа до едно денонощие на медикаменти, като майка Ви не е влязла в ритъм. Електрошокът е според мен съвсем безопасен. На мен на времето са ми го прилагали поне 2-3 пъти точно при излизане в ритъм.
Не отивайте пак в Пирогов, отидете в спешното отделение на Трета градска болница или в Аджибадем Сити клиник или в Токуда.
Електрошокът се прилага на гладно и жадно сутрин.

# 695
Не се тревожете излишно, щом приема кръворазреждащи, няма опасност от емболия.
Направете електрошок, няма нищо страшно и след това вероятно ще ви предложат аблация за ПМ.
Аз минах по този път, първо кардиоверзио, и след месец и половина аблация. Всичко ми е правено в Трета градска . След 2 месеца спрях всякакви медикаменти и си тренирам без прекъсване.

# 696
Аблация се прави на здраво сърце. Може и извън ритъм да се живее, с разреждащи. Но е добре да се направи електрошок и да се прецени дали е подходяща за аблация.
Токуда и НКБ препоръчвам, консултация с електрофизиолог, не обикновен кардиолог.

# 697
Здравейте!
Аз съм на 20 години и от 2020 г. насам имам редки, но много натоварващи пристъпи на суправентрикуларна тахикардия, като състоянието ми се отключи след прекаран COVID. Пристъпите се случват около 1–2 пъти в годината, обикновено след рязко движение, навеждане, силно хълцане или недоспиване, като пулсът ми се качва до 200–240 удара в минута и трае между 1 и 2 часа, след което спира внезапно, почти като „изключване на лампа“. Имам записано излизането от ритъм на ЕКГ 2 пъти.
Извън тези епизоди пулсът ми е нормален – 75–80 в покой, но понякога усещам леки прескачания, особено при стрес или спорт. Диагностициран съм с надкамерна тахикардия,SVT супервентикуларна тахикадрия на ЕКГ и ехото на сърцето е нормално. Кардиолог ми предложи да направя електрофизиологично изследване и аблация, за да се премахне ненужният път. Чувствам, че състоянието ми ограничава живота – преди бях много активен, скачах, спортувах, а сега се притеснявам и от тренировки, и от шофиране.
Пия бета-блокер oт 2месеца, но не искам да живея на лекарства цял живот. Искам да се върна към свободата и активността, и затова пиша тук – за да чуя от хора, които вече са преминали през аблация: колко време отне възстановяването, как се почувствахте след това, имахте ли повече прескачания в началото и изчезнаха ли, върнахте ли се към спорт, и съжалявате ли, че сте отлагали? Благодаря предварително за всички мнения – ще ми помогнат много в решението.Страх ме е да се подложа на аблацията и от 5г все отлагам. Ходих на преглед при др-Трайков и ми каза когато кажеш ела за аблация, но не мога да реша защото съм още млад и се притеснявам.

# 698
Точно защото си млад е добре да направиш ЕФИ и евентуално аблация. Аз съм/бях с твоята диагноза, също търпях много години, пристъпите бяха кратки и сами преминаваха. Но в един момент станаха продължителни и стигах до спешното. Тогава бързо взех решение и благодарение на д-р Трайков и екипа му, вече забравих за тях.
Действай, с годините се влошава положението. Възстановяването е бързо, аз дори болничен не ползвах, извън престоя в болницата.
Спорт - сам ще си прецениш кога си готов.

# 699
имам записан час за 9ти Юли да се срещна отново с др-Трайков, но може ли да ми обясните повече за самат аблация, колко време стояхте извън ритъм по време на аблацията, какво усетихте и от къде вкарват катетрите, защото някои ми казаха че е възможно и през ръката, аз бих предпочел от там честно казано

# 700
Доколкото имам представа, аблацията се прави като си в ритъм. Т.е. няма да те изкарат принудително от ритъм заради нея.
Катетрите се вкарват през малки разрези от вътрешната страна на бедрата близо до слабините. През ръката евентуално се вкарва катетър при коронарография, която няма нищо общо с аблацията. Това е съвсем друга процедура при която се търсят стеснени места в кръвоносните съдове и при необходимост там се вкарват стентове.
Самата аблация не е много приятна, но се изтърпява. Може изобщо да не боли, може при пускане на ток за 10-20 секунди в някоя точка от сърцето да се усеща тежест в гърдите, лека болка, загряване и т.н. някъде в горната половина на тялото от врата надолу, включително в раменете и ръцете до долния край на гръдния кош. При всеки е различно.
Най-досадното е, че по време на цялата процедура трябва да се лежи неподвижно, с леко разтворени крака и да се диша леко без дълбоки вдишвания. Естествено не трябва да се  киха и кашля.
Няма страшно.

# 701
Звучи доста неприятно, а защо не я правят с упойка? А Deva ти преди аблацията при натоварване усещала ли си прескачания и задъхване все едно на сърцето, чувстовто е все едно ти тежи на сърцето. А преди 2020та година нямах такъв проблем!

# 702
Доктора който я прие в пирогов,каза че не могат да приложат електрошок,защото не е сигурен от кога е извэн ритъм.Било опасно затова изписа кръворазреждащо.И аз мисле защо не е приета но незнам може би такъв е пронокола;(
Колкото по-скоро се приложи електрошок, толкова по-голяма е вероятността да влезе в ритъм. Не мога да разбера защо в спешното не са го направили след няколко часа до едно денонощие на медикаменти, като майка Ви не е влязла в ритъм. Електрошокът е според мен съвсем безопасен. На мен на времето са ми го прилагали поне 2-3 пъти точно при излизане в ритъм.
Не отивайте пак в Пирогов, отидете в спешното отделение на Трета градска болница или в Аджибадем Сити клиник или в Токуда.
Електрошокът се прилага на гладно и жадно сутрин.

# 703
Когато човек е извън ритъм и отиде (или го откарат с линейка) в спешно кардиологично отделение, обикновено го приемат и го включват на системи, като му се вливат - антиаритмично средство - най-доброто е кордарон, бетаблокер - примерно конкор, и антикоагулант за разреждане на кръвта. А това лечение продължава в спешното отделение часове, може и едно денонощие - до влизане в ритъм.  През това време на пациента се прави ехография на сърцето, кръвни изследвания, електрокардиограма  и т.н. И ако пациентът не се повлиява от медикаментозното лечение, кардиолозите база на общото състояние на пациента, историята на заболяването и т.н. решават дали да опитат и кардио-верзио, т.е. електрошок.
Не знам кога електрошокът е опасен.
Когато преди десетина -петнайсет години за пръв път не можаха да ме вкарат в ритъм с медикаменти и ми предложиха електрошок,  аз се притеснявах и попитах дали не е опасно. Шефът на спешното се засмя и каза, че електрошокът се използва за спасяване на хора със спряло сърце, инфаркти, клинична смърт и т.н. Той не убивал хора.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 18:16 от Stilgar

# 704
Макадамия беше доста време извън ритъм и я вкараха с електрошок. Значи не е опасно. Но може и други фактори да влияят. При по-възрастни да е рисковано.

Aizen, правилно си разбрал, индуцират ти аритмия, но това е за кратко, за да се премахне проблемната зона. Цялата процедура при мен беше час и половина, от вземане с леглото от стаята, до връщането обратно.
Не е страшно, катетри през ръката не може, само през бедрените вени. На някои мъже само през единия крак им вкарваха, на мен през двата. Болеше ме от натиска, понеже съм слаба. Болки в сърцето, не.
Не съм имала усещания, които описваш.

Общи условия

Активация на акаунт