Качествена дограма - 4

• 18 459
  • 379
  •   1
Отговори
# 225
Може би, но то е и в двете посоки - зимата искаш да не излиза, лятото да не влиза. Особено с големи витрини. Но те да си преценяват.

# 226
Да, но Ка Бяло Ка зимата изолира, но пуска и топлината, а 4С Бяло Ка не я пуска. То вътрешното Ка стъкло я върши тази работа с изолирането. Обаче 4 С не е панацея и не отменя охлаждането през лятото. На когото му се чете,  писали сме назад в темите.

# 227
Защо залагате на 4 сезона? Той държи слънцето вън, т.е. зимата грее слънце, а през прозореца топлината му НЕ влиза.
ЧС, дали се няма предвид да не губят топлина, според мен това означава топлоизолация, но може да бъркам...

Да, но Ка Бяло Ка зимата изолира, но пуска и топлината, а 4С Бяло Ка не я пуска. То вътрешното Ка стъкло я върши тази работа с изолирането. Обаче 4 С не е панацея и не отменя охлаждането през лятото. На когото му се чете,  писали сме назад в темите.

да , да не се губи топлина, не се изразих правилно.

Тоест 4 сезона не пропуска, и е по добре Ка стъкло, така ли?
Искаме на първо място шумоизолация, и да не излиза топлото зимата. 

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 15:34 от TeodoraBulgari1

# 228
  • Out of the Mix
От личен опит - да, 4С не е панацея, но като цяло държи по-хладни и ниски температури целогодишно, т.е. който обича да му е по-прохладно, си е идеално, а лятото определено си оказва влияние, и особено на южно изложение, където до обяд е сянка и няма преки слънчеви лъчи, помещението, като се е охладило през нощта, после чак късния следобед я проима нужда от климатик, я не, особено ако до стъклото не достигат пряко слънчевите лъчи.

Зимата така и така се отопляват помещенията, и с добрата външна изолация, реално топлината не излиза през стъклопакета и пак остава вътре.

Също не знам защо се мисли, че всичките стъкла 4С са затъмнени и едва ли не влизала достатъчно светлина, ми не е така, моите не са, а са едни много леко зеленикаво-жълти, гледайки отвън, но светлина бол, спускам и щорите лятото.

Според мен ЧС има предвид да се предпази стъклото, каквото и да е то от директното напичане.

# 229
Също не знам защо се мисли, че всичките стъкла 4С са затъмнени и едва ли не влизала достатъчно светлина, ми не е така, моите не са, а са едни много леко зеленикаво-жълти, гледайки отвън, но светлина бол, спускам и щорите лятото.

Всъщност всички имат влошена светлопропускливост и то съвсем не пренебрежима (не е 1 или 2 процента). То и най-прозрачното бяло стъкло не пропуска 100%. Но това е неизбежно и не значи, че става чак тъмно ако прозорецът е добре осветен. Но ако е на някое усойно място ...

Според мен ЧС има предвид да се предпази стъклото, каквото и да е то от директното напичане.

Точно така. Случи ли се директно огряване част от лъчите преминават през стъклото и затоплят помещението, а друга биват спрени и погълнати от стъклото, но от това то се нагорещява. Ако пипнете напечен прозорец той може да е горещ като радиатор. Ясно, че и това после топли помещението. Но ако лъчите се спрат преди да стигнат до прозореца всичко тава отпада. Остава само топлопреносът от външната температура на въздуха навътре, но там стъклопакетът има много добра изолация, а и разликата да е 10 до 15 градуса.

# 230
  • Пловдив
От личен опит - да, 4С не е панацея, но като цяло държи по-хладни и ниски температури целогодишно, т.е. който обича да му е по-прохладно, си е идеално, а лятото определено си оказва влияние, и особено на южно изложение, където до обяд е сянка и няма преки слънчеви лъчи, помещението, като се е охладило през нощта, после чак късния следобед я проима нужда от климатик, я не, особено ако до стъклото не достигат пряко слънчевите лъчи.
Ако лятото не достигат слънчеви лъчи до стъклото ,изобщо няма значение дали  външното е 4С или К .Навсякъде сме с  две К,  с огромни витрини на юг и днес за първи път у нас е 25° (вън 36°) ,досега беше 23-24° .Просто през нощта  Т падна на 25° след 01 ч.  .Не ползваме климатик ,все още .
Хиляда пъти сме го коментирали -какъвто и да е стъклопакетът ,най-вътрешното  винаги е К стъкло и лятото не трябва да влиза слънце ,за да  се избегне парниковия ефект  .

# 231
Revoker, какво означава така и така се топли? Отоплението е много по-скъпо от охлаждането. Месеците с отопление в България са повече от тези с охлаждане. Всеки може да си направи аритметиката кое е по-изгодно - да се охлаждаш или отопляваш, защото така и така лятото охлаждане си трябва 2 месеца.
Имам страхотни южни апартаменти. Единият с Ка стъклопакети. Зимата е разкош.
Другият е с 4 сезона от строителя, влизаш вътре, грее слънце зимата през огромната витрина, а аз потропвам до стъклото. Лятото си е топло вътре и ще слагам климатик...
С Ка стъклата отопление в слънчевите дни не ми трябва - работи минимално.

# 232
Драго, онзи ден ходих да поискам оферта в Роллпласт. Жената в офиса ме похвали, че отивам подготвена😊. Каза, че много обича, когато клиентите знаят какво искат, така че още веднъж ти благодаря за помощта🥰.
Изненада ме това, че вече балконските врати ги правят са се отварят освен нормално и на “ножица”. Аз й казах, че този път не искам да има тази функция, но тя ми каза, че вече така ги правят. Нали сегашната ни врата е такава и от това отваряне “на ножица” се изметна. Не знам дали са по-стабилни така само с две панти? Имали вече някакъв нов механизъм, който ги прави здрави.

# 233
Просто новите механизми са комбинирани и няма такива само с отваряне. И моите са такива, нищо им няма.
Ако си на ниско предлагат и взломоустойчив обков, май на същата цена или с малко доплащане.

# 234
Радвам се, че съм помогнала.
Да, питай за противовзломен обков колко оскъпява. Той има повече точки на заключване и ще опъва повече вратата.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 21:26 от drago_2008

# 235
На 5 етаж сме, но ще питам. Утре ще дойдат да вземат размери.

Ще си допълня коментара, че ми е спешно.
Е, дойде днес едно момче да вземе размери, но като че ли не ми вдъхна много доверие. Каза ми, че златния дъб има риск да се раздуе заради нагряването и е вероятно пак да се изметне дограмата. Изненада се, че искам вратата да е без делител, заради височината щяла да е по-стабилна с делител. Казах му че “други хора”😊 и неговата колежка от офиса са ми казали, че без делител е по-добре и той много се изненада, че от техния офис препоръчват врата без делител.
Взе размери, но като сравнявам сантиметрите с тези от чертежа на сегашната ни дограма (от 2007 г.) доста се различават. Прилагам преди:
И размерите от днес за новата дограма:

Как ви се струва, дали не е объркал нещо?

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 13:57 от Роси_

# 236
Какво ви е мнението за тази комбинация на стъклопакета?
5камерна дограма, алуминиева, 3троен стъклопакет -  4сез. 3.3.1/Бяло 4/Ка 3.3.1.+ Аргон 42мм

Казаха ми че е най добрата комбинация за това което искам:
-искаме да не са тъмни и да не се затъмняват стъклата, да се вижда отлично през тях
-да не спира влизането на топлината и светлината , но да спира излизането на топлината, да няма парников ефект
-перфектна шумоизлоция

# 237
  • Пловдив
Вече не искам да коментирам избора на 4С или К .Много е писано ,всеки може да направи информиран избор .
  Но,каква е идеята с двата триплекса?

# 238
Какво ви е мнението за тази комбинация на стъклопакета?
5камерна дограма, алуминиева, 3троен стъклопакет -  4сез. 3.3.1/Бяло 4/Ка 3.3.1.+ Аргон 42мм

Казаха ми че е най добрата комбинация за това което искам:
-искаме да не са тъмни и да не се затъмняват стъклата, да се вижда отлично през тях
-да не спира влизането на топлината и светлината , но да спира излизането на топлината, да няма парников ефект
-перфектна шумоизлоция
4 С не отговаря на изискване 1 и 2 и има по-лоши показатели спрямо Ка стъкло на тази позиция. Защо, може да прочетете в темите малко назад.

# 239
Здравейте.

Може ли малко помощ?
Ще правя ремонт на апартамент, където на спалня и хол са запазени старите дограми. Искам да ги сменя с алуминиеви такива.
1/ Коя фирма да избера? Интересува ме цена/качество.
2/ Възможно ли е да се сложат ролетни щори от вътрешната страна на терасите? Вече има сложена дограма. Етажа е 3-ти.
3/Как да го направя - преди да дойде ремонтна група или да разчитам, че те ще ми съдействат?

Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт