Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 810
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
И аз не бих правила такова нещо с тебеширена боя. Грунд и акрилна боя според мен, за такива силни наситени цветове. Отсичането на отделните участъци ще е пипкава работа, независимо какъв метод ползваш.

# 361
  • София
Не зназа грунд, на много места си е чисто дърво, мисля, че си се рисува съвсем ръчно, без отсичания, доста са им неравни и кривички линиите и това си е част от чара. Но естествено е хубаво предварителен проект да има.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 16:55 от Angel_Dust

# 362
Видях го шкафа в сайт и зарадвана отворих. Нооо цената е над 2500 лв.  Може би и шаблони да биха помогнали, но ще е много пипкава работа. Бих оставяла дърво - не искам да боядисвам плота. При мен са 4 чекмеджета. Може би извадени, да рисувам само тях и чекмедже на нощно шкафче - от същия (с комода) комплект, за да се свърже.

Не бях се сетила за декупаж, но нямам никакъв опит (освен великденски яйца).
Тебеширената боя би била бледа или нетрайна?

# 363
  • София
Естествено, пе вадиш и рисуваш. Рисуваш си с моливче леко очертанията и после оцветяваш, като в книжка. То не са някакви сложнотии тези рисунки в крайна сметка.
Може и да бъркам, но тебеширената не се ли лакира накрая задължително?

# 364
Вижте напр. във Vintage room трансфери, които се прехвърлят на мебелите, ако не искате да рисувате. Аз лично не съм правила, но може да им се обадите и да Ви обяснят как става

# 365
Тебеширените са по-скоро пастелни, млечни, даже и тъмните цветове. А на снимката са наситени.  Това имах предвид, иначе с всяка боя става.

# 366
# 367
  • София
Акрилна боя е това според мен. Само тя е толкова ярка и покрива така. Може би е ползван шаблон. Има някои повтарящи се мотива. Ако ви влече рисуването на мандали - ще ви е страхотен релакс направата.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 21:48 от Raya

# 368
Благодаря за идеята. Имам от детето книжки с мандали. Може да сваля модел от тях. А акрилна боя с какъв оцветител може да се тонира? Маслени бои за рисуване или оцветители за латекс? Май на водна основа ( оцветител за латекс) ще е по- правилно. Искам да си правя цветовете.

# 369
  • София
Купете си акрилни бои в тубички. Продават се във всяка книжарница, художествен магазин, супермаркет. Не ви трябват огромни количества. Все пак поне 20 мл да са.

# 370
Шарлот,и аз съм за акрил.В магазините за худ.материали има,но ще са ти нужни поне няколко комплекта.Според мен,първо щв трябва да боядисаш шкафчето за основа и да има еднакъв фон.
И да го покажеш после😊
Идеята е чудесна.

# 371
Моя приятелка си пребоядисва и рисува мебели от време на време, акрилни бои ползва и тя, винаги. Не знам обаче дали слага нещо за основа под боята и лак над нея, аз съм виждала само готовите неща на снимка и са много красиви, точно с наситени цветове. Беше направила няколко табуретки с твърда седалка на масички за кафе, като плотчето отгоре е голяма мандала - супер бяха станали. Много играчка е, но за който не е против да се позанимава става супер.

# 372
  • София
За да бъдат по-ярки цветовете е добре да се мине първо с бял грунд, но не е задължително. Акрилните бои са с много висока покривност и са издържливи. Не мисля, че е задължително да се лакира, но не пречи - ще е по-защитен самия предмет, не само боята. С лака трябва да се внимава, защото може да даде нюанс особено на бялото.

# 373
  • София
Ще правя бюджетен ремонт в една стара къща и помня, че в тази тема имаше преправяно кожено пано за антре от соц-а и го намерих на втора страница. Сега дилемата е дали да го правя бяло или някакво кафяво, подобно на вратата до него.

Металната закачалка е ръждясала на места и мисля да я изшкуря и мина с преобразувател, после да я пръсна със спрей. Бих взела нова, но не знам как ще я напасна с дупките.
Отдолу ще стои познатото на повечето шкафче за обувки

И за него се чудя дали да го оставя така, в добро състояние е все още, но ме дразни червеният нюанс.
Плочките са бели и светлосини, прозорецът и таванът ще са бели. За стените още се чудя. Стаята е северна и ми се иска да вкарам някакъв топъл цвят (без червено и оранжево, защото не ги харесвам особено). На срещуположната страна ще е един стар жълтеникав шкаф, но него ще го оправям впоследствие, най- вероятно ще е бял. Там металната закачалка е в добро състояние, само ще сменя огледалото и дръжките.

# 374
Аз бих оставила цвета - боята върху кожа винаги изглежда неестествено, освен ако не е предназначена специално за кожа.
Цветът е много хубав и придава характер на коридора ли е, антре ли е...каквото и да е.
Виж, шкафчето може да се боядиса и да му се добави подходяща фурнитура за освежаване на вида, включително бих помислила за крака, но бих го направила накрая - когато всичко останало е готово, то само ще си намери точния цвят.

Общи условия

Активация на акаунт