Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 744
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Тези за радиатори и камини дали са подходящи и за нещо дето ще се пълни с вода и ще се чисти често? За високи температури знам че издържат и са супер, но сега се замислих дали не им е само това...
Признавам си че не съм проучвала и работила с такива де, само съм виждала боядисано в домове на други и ми е харесвало.

# 511
  • София
Погледнах в някакъв форум един поше като кола, друг с корабна боя... 🤷‍♀️

# 512
В Италия доста пъти са ми изскачали онлайн обяви за обновяване на стара вана, като директно в нея се инсталира нова, която представлява една тънка и лека PVC черупка.
Дали не се предлага същата услуга и в България?

# 513
В Италия доста пъти са ми изскачали онлайн обяви за обновяване на стара вана, като директно в нея се инсталира нова, която представлява една тънка и лека PVC черупка.
Дали не се предлага същата услуга и в България?

Ех, че хубаво. И у нас ще дойде тази благина, но към момента няма такава опция. Има специални бои, но не смея да самодействам- не съм работила с епоксидна боя и ме е страх доколко ще успея да спазя предписаното време до втърдяването.

# 514
В САЩ боядисват стари емайлирани (и леко поочукани) чугунени вани, преди препродажба на жилището, за по-евтино, и за "автентичност".  Гледам го по ТВ-то. Май не е епоксидна. Но веднъж споменаха, че не е най-устойчивата боя възможна, след време се налага ново боядисване. Там, обаче, имат по-голямо разнообразие на бои.

# 515
  • София
То има и няккави течни емайли, но срока на експлоатация бил 5години...

# 516
...Има нещо, което не ми допада, но не мога да разбера дали са дръжките или защото е недовършена...
Аз бих го направила в този стил (с цвят според интериора) като добавя дървени летви на гърба и завършаващ перваз в горния край:
Скрит текст:

# 517
  • София
Реших да споделя нещо ново за мен, видяно в Баухаус.
Първо, че тонират боя Протекта по RAL (ако на някого му трябва). Видях на същата марка спрей (май черен беше), който издържа до 800 градуса нагряване🤨.
И друго - Леко предлагат нови готови цветове бои за  врати и мебели, подходящи за всякакви повърхности. Цветовете не са много, около 8 , но са в актуалната гама - синкави, зеленикави, белезникави:))). Добре изглеждат.
Някой да ги е ползвал?
Аз самата в момента търся качествена боя, с която да си боядисам кухнята. Трябва разбира се, да е устойчива и на миене.
Гледах на Бенджамин Мур - 1 литър е 100 лв.🫣😳. Проблемът е, че покритието на МДФ-а започна да се бели. (След 25 години де, но кухнята е италианска). Решила съм да го сваля със сешоар или пистолет с горещ въздух, да мина плоскостта леко с шкурка, после грунд и накрая боя. Тези гръцките, които ги рекламират издръжливи ли са? Чудя се дали акрилната боя не е лош вариант за кухненски шкафове?

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 18:06 от Skiorche

# 518
  • Под сянката на разлистените кактуси
Кажете, моля, някой борил ли се е с пребоядисване на чугунена вана? Гледам клипове в мрежата. Работи се с епоксидна боя (логично, за да е устойчиво на топлина, почистване...), но не стяга ли много бързо? Дали някой може да посочи майстор с опит при боядисване на вани?

Твърде голяма и тежка е (към 200 кг), за да бъде изнесена от жилището (стар апартамент), а идеята да се реже с флекс на парчета не ме въодушевява предвид стружките и дима от флекса. Остава вариантът боядисване (съсипана е от абразивни препарати - свален е емайлът и на места покритието е протрито).

Шарлот, виж това:

https://www.suhstroi.com/blog/remont-na-starata-vana.html

В Щатите продават такива комплекти с емайл за поправка на вани, аз не съм  пробвала.

# 519
Благодаря, Туната, много по-малко са условностите в сравнение с боята, която четох с указание за работа. Другата определено не е за лаик.

# 520
  • София
...Има нещо, което не ми допада, но не мога да разбера дали са дръжките или защото е недовършена...
Аз бих го направила в този стил (с цвят според интериора) като добавя дървени летви на гърба и завършаващ перваз в горния край:
Скрит текст:
Хубаво е, съвсем друг стил е, трябва й работичница и инструменти за целта, не само четка и кофичка боя. Докато го накипри така ще й излезе колкото да си купи нова мебел или да си я изгради от до.. А в крайна сметка това е пдч... Не масив, че да мята толкова труд и финанси в него. Аз не помня така или иначе това освежаване дали не беше само за временно ползване.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 10:29 от Angel_Dust

# 521
  • В градината...
Скиорче, аз също  гледах новите бои на Леко за мебели, много са свежи. Ние на морето боядисахме вратите с тази новата, която споменах Йединка. Много добре изглеждат. Води се акрилен емайллак /което е взаимно изключващо се и май е просто реклама/.

# 522
  • София
След като има бои, които може да се тонират по желание, защо ще се ограничавате в готови цветове?
Иначе можеш да погледнеш на тикурила боите, мн сносни цени, каквото съм ползвала съм доволна от качеството.

# 523
Сократес също имат акрилен емайллак. Не се изключват акрилен и лак. Ползвах го. След изсъхване има блясък, но разходната норма е по-висока от тази на популярните блажни бои, а самата боя е относително скъпа. Преимуществото - бързо изсъхване, без миризма.

# 524
Аз съм пробвала Витекс върху МДФ врати - бяло, исках да удължа малко живота им. Там, където се пипат вратите (около дръжката) става много неприятно за няма и година. Изтърква се, пожълтява. Бях сложила и някакъв лак отгоре, не помня вече. Не бих го наравила пак - сваляне на врати, махане на дръжки, място за боядисване, съхнене, пак монтаж... е, може и на място да се боядиса, но няма как да стане добре според мен. Не си трува занимавката, поне с тази боя.
Боядисвах и един дървен шкаф (чам) също с бял Витекс и отгоре запечатка с лак. С добра предварителна подготовка. Шкафът се изтърка след първото поставяне на една кутия на него. Съхна един ден преди това.
Така че, ако се занимавате с боядисване на мебели, Витекс не препоръчвам, макар да имат много цветове - възможност за тониране, безплатно.

Общи условия

Активация на акаунт