Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 744
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Писала съм преди ,че след борбата с мухъл в банята ни в Англия ,купуваме само фасадна боя .Беше случайно откритие ,след като всички "маркови" латекси мухлясваха за по-малко от година и дори 2 пъти прешпакловахме тавана   . Разбира се,в.БГ няма такава влажност ,но вече ползваме само фасадна боя .Може да се тонира до много тъмно .

# 541
Нелина, а на тъмна боя различават ли се петната от мухъл още в зародиш?

# 542
  • Варна.
Не се сърди човече, можеш ли да препоръчаш дърводелец, който може да направи напр. библиотечка с рафтчета от чамови плоскости?
Не съм  "Не се сърди човече" но  наскоро си поръчвах кухня от чам изцяло от Велинград, мога да ти дам контакти да ги питаш колко би излязла една библиотека.

Ето снимка на долният ред само монтиран, горният още не сме го закачили.

Тук е момента да се оплача, че уж има някакъв лек прозрачен бял байц, но не е каквото очаквах. Лично аз мразя цвета на чама и най-вероятно макар да е нова в даден момент ще боядисам вратичките. За съжаление в момента нямам време и затова и само им се дразня.

Правих такава кухня. Също поръчахме шкафовете от фирма от Велинград, но при поръчката казах, че не искам да ги лакират, а само хубаво да са шлайфани и от от всички страни еднакво. После си ги лакирах вкъщи с маслен лак на Бохемит цвят орех.

# 543
  • В градината...
Angel_dust, оказа се доста трудно намирането на боя, която да бъде тонирана в много тъмни цветове. Базата е различна. Знам, че в София се намира.

# 544
  • София
Знам, че е различна, прозрачна е базата за тъмните, за свртлите бяла. Tikkurila luja имат и А и С база и няма проблем с тонирането. Продават ги в бриколаж, не само в софия, аз не съм купувала почти никакви бои за къщата от софия, защото тя не е в София. Но с такава боядисваме мокри помещения, не бани, баните са ни в плочки, така или иначе пералното и банята имат обща врата. Те вдига се влажността понякога, но не се облива с вода... Така че при обливане не знам какво би станало. Знам, от опит, че дулукс не държи на обливане, и мухлясва и след 2години почва да се бели... Та не знам де, може би с фасадни и бетонни бои да е по-добре в душ зона... 🤷‍♀️ 🤷‍♀️ 😂 Но предвид колко сгради в града с мухъл по фасадите съм виждала, знам ли и те всичките ли са читави и устойчиви. Предполагам помага отоплени, добра вентилация и тн в баня да съхне бързо.

# 545
Скрит текст:
Не се сърди човече, можеш ли да препоръчаш дърводелец, който може да направи напр. библиотечка с рафтчета от чамови плоскости?
Не съм  "Не се сърди човече" но  наскоро си поръчвах кухня от чам изцяло от Велинград, мога да ти дам контакти да ги питаш колко би излязла една библиотека.

Ето снимка на долният ред само монтиран, горният още не сме го закачили.

Тук е момента да се оплача, че уж има някакъв лек прозрачен бял байц, но не е каквото очаквах. Лично аз мразя цвета на чама и най-вероятно макар да е нова в даден момент ще боядисам вратичките. За съжаление в момента нямам време и затова и само им се дразня.

Правих такава кухня. Също поръчахме шкафовете от фирма от Велинград, но при поръчката казах, че не искам да ги лакират, а само хубаво да са шлайфани и от от всички страни еднакво. После си ги лакирах вкъщи с маслен лак на Бохемит цвят орех.
Това ли е лака?
https://farben.bg/maslen-lak-impregnant-bochemit/bochemit-profi- … maslen-lak-farben
Покритието какво е - мат, гланц .... и колко ръце се минава върху "голо" дърво?

# 546
  • Варна.
Това ли е лака?
https://farben.bg/maslen-lak-impregnant-bochemit/bochemit-profi- … maslen-lak-farben
Покритието какво е - мат, гланц .... и колко ръце се минава върху "голо" дърво?

С този, по-ниския клас на това което показваш.
https://malmuk.com/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1 … B5%D1%85-1%D0%BB/

Две ръце, като първата трябва да изсъхне много добре, мат е по-скоро.

Хубавото на този препарат е че не става на люспи дори и при мокрене, може да се опреснява на две години без шкурене, прониква в дървото в дълбочина. Използвам го и за външни проекти.

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 10:33 от Diki

# 547
Предполагам, че не става на люспи, по смисъл така го изтълкувах.

# 548
  • Варна.
Предполагам, че не става на люспи, по смисъл така го изтълкувах.

Благодаря, коригирах се.

# 549
  • В градината...
Когато търсех  тъмна боя, ходих в Бриколаж и Практикер - Русе и категорично казаха, че не могат да ми направят тъмна боя за баня, без значение на марка. От една група за ремонти четох друго за София, пак за тези магазини. Явно, не смеят ли, не знам. Даже на Бенджамин мур във Варна ми казаха, че не могат, а като звъннах в София - нямало проблем. Накрая в Русе ми предложиха тази боя.

# 550
В един от пловдивските магазини си има представители на всяка фирма и добре, че попаднахме на нашата, защото служителите на хипермаркета са много зле.

# 551
  • В градината...
Така, но ние и хипермаркети нямаме, та ходим до Русе Simple Smile

# 552
  • София
Аз доколкото съм чувала, фасадната боя не е ОК да се ползва вътре, защото сърдържа вредни вещества, които се изпаряват и вдишват.
Aila, добре изглежда кухнята, ще чакаме снимка на крайния резултат.
Разполагам с доста дървени плоскости от една редица вградени шкафове, които махнахме и ми жал да ги хвърля, още повече като виждам колко струват. Та затова търсех дърводелец - да ми направи от тях елемвнтарно шкафче под мивката в банята (няма да се мокри) или най-обикновена библиотечка тип икейската Billy.
Т.нар мебелисти се изглезиха с готовите плоскости на еггер и вече никой не се докосва до масив.
Бохемит естетик и аз използвам често, основно за външна употреба. За мебели бих му сложила отгоре финишно покритие, защото ми е прекалено матов.

# 553
И аз така знам. Поне за фасаген съм сигурна.

# 554
  • Пловдив
Нелина, а на тъмна боя различават ли се петната от мухъл още в зародиш?
Не сме боядисвали банята в тъмен цвят -винаги в бял .Съвременната екстериора боя -била акрилна или силиконова ,не мухлясва .Иначе ,на тъмно бежова боя се различаваха лесно .

Фасагенът (акрилна екстериора боя)е бил вреден за използване в интериор преди мнооого години ,когато в него се е добавяло олово .В днешни дни ,нито един производител не го използва за направата му ,затова е напълно безвреден за затворени помещения .

Общи условия

Активация на акаунт