Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 761
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
Аз на една дама пращах координати, но трябва пак да ги видя, ще ти ги изпратя на лични. Тя после ми писа, че е много доволна - ще си поговорите, ще изпратиш снимки на първо време и ще се прецени какво може да се направи.   
Много ще съм благодарна 😊
Изпратих на лични.
Ангелче, много помниш Simple Smile, точно за тази дама беше - със спирта. Надявам се и сега да намерят решение.

# 586
Фурнирът, ако е само надигнат, но не липсват отчупени парченца, няма нужда от кит. Може да се залепи като се вкара лепило със спринцовка и после се затисне с нещо тежко. Ако се е накъдрил, може преди това да се изглади с ютия с пара. Потърсете клипчета в youtube за чалъмите.

# 587
Ако пък има отчупени парченца, може да се запълнят с восък за реставрация на дърво. Той е много твърд. Размеква се от топлината на ръцете, но при остъргване на малко парченце. Наслагва се пласт върху пласт - буквално се скулптира. След това втвърдява и може да се премахне излишното с шкурка. Восъкът е тониран и е възможно да се намери цвят, много близък до фурнира.

# 588
  • София
TsvetyS, честита къща! Пожелавам ремонтите да се случват с много настроение и малко нерви! Simple Smile
Технологията за пребоядисване на мебели е писана доста пъти, но да я припомня. Отнася се до боядисване с плътен цвят, не с лак, байц или масло за дърво.
Добър резултат се получава на фурнири, които не са лакирани. Ако са, е необходимо шкурене и надраскване на лака.
Първо се шкури повърхността, но не за да се свали покритие, а само колкото да се надраска. Почиства се от образувалия се прах и се нанася контактен грунд. Препоръката беше за Боро контакт, непременно да се обърне внимание да е без пясък. След нанасяне на грунда, в рамките на 2-3 часа, се нанася първа ръка боя, с валяче. Следващата ръка е добре да се нанесе при много добро изсъхване, най-добре на следващия ден. Трета ръка - при нужда.
 Аз съм преправяла голяма холна секция, с боя на водна основа Sokrates, слонова кост. Необходими бяха три ръце. Ползвахме секцията още няколко години и почти нямаше поражения, с оглед на това, че детето си караше колите по нея Simple Smile Подарихме я на възрастни комшии, които разместиха и пренаредиха модулите и още си я ползват.

# 589
Много благодаря за съветите , супер сте хора.Ще действам по насоките. Пък каквото е писано както се казва 🤣. За пръв път се впускам в такива занимания , набавям си необходимите инструменти. Пия билкови хапчета за упокоение , че търпението не ми е силна страна, а ме чака ремонт , реставрация на мебели и пренасяне на багаж.Но каквото мога ще спася от тези мебели защото си струват .
Масата си я представям черен мат или по скоро сатен. Ще кача снимки преди и след 😊

# 590
  • В градината...
Ще чакаме снимки, разбира се Simple Smile

# 591
Здравейте, ХЕЛП към всички спецове на тебеширената боя, боядисвам в бяло голям стар дървен лакиран гардероб, с велурен валяк, гардероба е леко зашкурен, защото има много много лак по него, но получавам ефект портокалова кора, на две ръце е в момента и ефекта е уау, къде бъркам??? Не искам да е състаряващ ефекта, а просто добро гладко матово покритие като съм си взела и лак за завършек.

# 592
  • София
Държите на тебеширената ли?
Два поста по-нагоре съм описала процеса, но с акрилна.

# 593
  • София
Според мен мн дебело е нанасяна, неразредена, или не е чакано да изсъхне добре или комбинация. По принцип се налага на няколко мн тънки слоеве, като всяка боя всъщност. Ако се търси гладко покритие, леко се зашкурява между слоевете.
В момента предполагам и това е решението. Да се зашкури до гладко и да се мине тънък слой, или колкото има нужда.
Разбира се, може самата боя да не е добра или валякът да е кофти.
Аз винаги когато ще правя нещо, особено за първи път пробвам на по-малък скрит участък или на някое отделно парче, за да видя как и дали стават нещата и тогава вече  пристъпвам към изпълнение, когато все пак съм усетила как горе долу трябва да се случат.

# 594
Ехее, тази табла се е получила страхотно.
Бих искала да помоля, ако може за актуална снимка колко е потъмняла в момента.
Извинявам се за забавянето. Ето:

Преди и сега (на живо дори е малко по-тъмно):
Скрит текст:

# 595
Тебеширена работих с дунапренов валяк. Равно стана - наистина през интервали от време нанасях отделните слоеве, след пълно изсъхване.

Тебешитената има добри адхезионни свойства и може да се поставя без грунд и без шлайфане. Покривността й също е добра. Там където с тебеширена стигат 3 ръце, с акрилна правя 5.

Проверете гъстотата, както Ви съветват, и отцеждайте валяка - да не  оставя много боя.

НСЧ, прекрасна е - сякаш естествена платина на времето - с Осмо ли беше третирала?

# 596
НСЧ, прекрасна е - сякаш естествена платина на времето - с Осмо ли беше третирала?
Не с Осмо. Експериментирах с разтвор от черен чай и вода, в която е накиснато домакинско телче + безцветен лак.

# 597
Здравейте, момичета. Имам нужда от помощта ви. Искам да спася стара кухненска маса с дъбов фурнир. На ръбчетата има леко надигнато, което ще се опитам да залепя, въпросът ми е с какъв лак да я запечатам отгоре, че да е много здраво. С лак на водна основа на Сократес се изтърка и побелява много бързо от капки вода. Вариант ли е яхтен лак. Моля за препоръки.

# 598
Ей това забърсах от една съседка, която го беше подготвила за изхвърляне. Горната част е ракла.

# 599
  • София
Шкафче за обувки, елемент от коридора на всеки образцов соц. дом:). Моето е почти същото, без ракла, с плъзгащи се врати, които не могат да се помръднат без канско усилие и със зелена тапицерия от изкуствена кожа. За сега е наказано на тавана. А дали ще му дойде времето някой ден…Съмнявам се, но ми е жал да го изхвъря. Доста стабилно е изработено и с естествен фурнир.
Ще чакаме реставрацията на твоето. Мидсенчъри-стилът е актуален!
За горния въпрос за лака - пробвайте паркетен лак сатен на Dyo (турската марка). Или на Сократес Movipur, а не мебелния.

Общи условия

Активация на акаунт