Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 20

• 40 934
  • 767
  •   1
Отговори
# 420
По въпроса за пиърсингите децата ми знаят моето негативно мнение. Обикновено при нас въпросът е за 2 обица на ухото и то защото съученичка имаше 3 дупки. За пиърсинги по тялото винаги съм обяснявала, колко ме е страх от инфекции и последващи разранявания на мястото, например закачено при преобличане, дъфчене и т.н. Засега уддържаме фронта. То на мен с дъщерята ми остана още 1 година до пълнолетие, със сина още 4, но той пък възприема пиърсингите като женска работа, та и дума не може да става да си прави. Grinning

# 421
Рамацоти, а задължително ли е да е куче 🤔 Имала съм много и различни домашни любимци, баща ми само котка не разреши. Ако ще взимаме, бих избрала вълнист папагал, може и двойка. Лесно се гледат, интелигентенти са, привързват се като кучета и ми носеха огромна радост 😊 Тийн бих наказала със спиране на кеша или други любими екстри, щом прескача забрани, и аз няма да бонифицирам.

# 422
  • София
Моите не са прескачали забрани (май). Но и ние у дома рядко използваме думата "забранявам". Даже като че ли никак. Обикновено говорим и многократно обясняваме защо не позволяваме това или онова. Например голямата (на 17) излиза изключително рядко след 22:00 навън. Вечерният ѝ час е 21:30, като през лятото често пъти става 21:45 или 22:00, но след този час сме обяснили, че по закон не може да е сама навън. Теоретично, могат да я задържат в полицията.
В редките случаи, когато я пускаме на среднощни купони, винаги гледаме да има приятел на 18 (те повечето са такива, защото тя върви с горния набор) и баща ѝ винаги, винаги я чака пред заведението/дискотеката/апартамента, където е купонът.

По въпросите с пробиването и рисуването менеието ми е супер крайно и непопулярно, даже няколко пъти в тая тема съм писала, та няма да повтарям, но категорично не. Като стане на 18, да се обезобразява, щом ѝ е толкова важно.

Не сме "забранили" в този смисъл, просто обсъдихме, че не сме съгласни с пиърсинги и татуси до пълнолетие. Основен аргумент ни е незрялата психика и недообмислени желания, както и разбира се, рисковете от инфекции. Тя заявява, че веднага щом навърши 18, ще си пробие носа и ще се татуира. Само че до преди половин година искаше септум, сега вече не иска, а иск да е отстрани. Ако бяхме разрешили тоя септум, какво? След 5 години щеше да ни пита, защо, нали ние сме зрелите и уравновесените?

# 423
Как бихте постъпили ако забраните нещо, поради провинение и забраната я прескочат?
Ще има още по-сериозна забрана. Зависи обаче много за какво става дума. Понякога се налага да сме изобретателни и гъвкави.

# 424
Не беше изпълнила едно обещание, въпреки това я пуснах на рожден ден, бяха 2 рождени дни в два поредни дни и за вторият казах че няма да отиде, и въпреки това отиде у баба си и оттам е отишла на вторият, за който изрично казах да не ходи,поради неизпълнение на обещанието.

# 425
малката лисичка,
може би е добре вие с мъжа ти да обърнете по-голямо внимание на дъщеря си, отколкото на бебето. Тя явно има нужда и не да я наказвате, а просто да поговорите и проконтролирате някои неща. Знам, че във форума 100 души ще обяснят, как техните деца сами сещат за всичко и т.н., но при някои деца това не работи, дори да са опърничави тийнейджъри.

# 426
Това се опитваме, но нещо някъде куца.

# 427
Не знам, как да го обясня, но трябва да й затворите вратичките. Като е наказана - не може при баба си примерно, с приятели и т.н. Трябва да е вкъщи, пък нека гледа в една точка тавана, ако иска. Контролът за изпълнението е ваш.
И огледайте средата на детето, важно е.

# 428
Моето мнение не е популярно, аз позволявам почти всичко. Само за тату и пиърсинг казах като стане на 15 пак ще говорим и ако тогава още иска ще позволя. Есента се разбрахме че ще ходим да си дупчим заедно по още една дупка на ухото. Аз самата харесвам и не виждам причина да забранявам, те така пак може да си направят каквото решат, но може да стане някоя беля. По добре да знам.

За "наказанието" зависи от детето, аз бях кротка и изпълнителна, не зависимо дали съм съгласна. Но сестра ми нямаше наказание, което да я спре да прави каквото си е наумила.
Бих спряла джобните и сигурно бих прибрала телефон за известно време, ама моите още са по малки, а щерката е пълно копие на леля си, та не знам

# 429
  • Mars Hotel
Аз също не забранявам почти нищо, но тя и не ми е давала много поводи за това. Напълно съм съгласна с Бърди - много говорене и  управление на риска, доколкото е възможно. Примерно, ако иска да излиза вечер с приятели няма да ѝ забраня, но ще отида да я прибера с колата, вместо да я оставя да се оправя сама по градския транспорт и да съм на тръни през цялото време. Изобщо аз съм доста ларж и гледам да си пазя нервите (че и нейните също), та забраните и наказанията ги слагам по-скоро в графа ненужен разход на нерви и енергия. Ако въпреки цялото говорене е решила да направи нейното, просто ще се опитам да минимизирам последиците и това е. Така бих постъпила и с пиърсинг, и с татуировки.

Лисичка, не ви познавам и е напълно възможно и да греша, но от това, което чета в темата ми се струва, че ти и дъщеря ти сте в някаква битка за надмощие. Не се конфронтирай с нея за всяко нещо, подбирай си битките.

# 430
  • София
Аз съм много либерална, но когато кажа нещо държа да се изпълни. Давам право на една грешка. Първият път е грешка, незнание, липса на опит, което аз трябва да и обясня, ако го направи пак би било сериозен проблем. Постоянно й говоря, че ако загуби доверието ми всичко ще се промени много лошо.
Лисичке, мисля че трябва да понесе някакви последствия за действията си.

# 431
Избирай си битките. Многото незначителни забрани водят до тяхното игнориране.

# 432
  • София
Момичета, май неясно съм се изразила. Личната лекарка като видя стойността на вит. Д и каза незабавно да се започне прием, но че К2 е безсмислен като комбинация с първия, дава се само на бебетата и възрастни хора. Това, че други лекари го правят, за да се презастраховат, е отделен въпрос.

Против съм пиърсинги, татуировки, боядисване на косата... Бях против и ходенето на море без надзор от възрастен преди навършване на 18 г, докато не ме блъсна реалността. Sunglasses

Никога не съм наказвала дъщеря ми. Достатъчно е да спра да й говоря, тя това го понася изключително тежко.

# 433
  • Пловдив
Дъщеря ми, на 11 години, си проби сама втора дупка на ухото. Бодна обеца и към днешна дата даже не си спомня за това. И обеца няма, и дупка също, зарастна. На 13 си боядиса косата, сама, в червено. След две седмици и писна и започна да пищи какво да прави. Моят фризьор също си оскуба косата, но деликатно го премълча и я вкара в пътя, косата, с цената на една кола на старо. Защото не стана от раз.Тези неща сега ми изглеждат маловажни, но с ухото колко притеснения имах. От инфекции и какви ли не апокалипсиси. Пиърсинги си боде, изкуствени, по носа, но сега е с брекети и тези железа заместват останалите ламарини. За татуировки още няма желание. Там съм против. Никой не работи с индивидуални игли, защото са скъпи и хич не знам как се стерилизират. Хепатит, спин и прочие.....автоголове....Никога не съм изследвала витамини. Не познавам човек с нормални стойности на витамин Д. Моят никога не съм го изследвала, на дъщеря ми също. Но тя не се спира вкъщи, особено през лятото, и току виж нейният е с нормални стойности.

# 434
Лисичка,на 14 год.е късно за наказания и забрани.Опитай да възстановиш тая връзка с детето.Помисли дали не я игнорираш,обръщайки повече внимание на бебето.
Не забранявам дупки и рисунки.Аз самата имам.Тя знае,че от позицията на времето всичко,освен едно тату,смятам за грешка.Но тогава ми е харесвало и съм била щастлива с него.
Проблеми с дупката на пъпа съм нямала никога,също и с хрущялите.За разлика от нормалните обеци на ушите.Нищо не нося вече 16 год и нищо не е запушено.Дъшеря ми е на 16 и иска това лято да си пробие пъпчето и да носи моите обеци.Опитах се да отложа,но тя наистина го желае,затова ще търся добро студио.Тялото си е нейно.Затова и не и дупчих ушите от бебе Изчаках тя да поиска,и тя пожела преди 2 години Единстяеното,з акоето ще сезаптвам е да се дупчи по лицето и да се шари на места,които не могат да се скрият с дреха.Говорим много без нищо скрито и тя знае и осъзнава всичко.

Общи условия

Активация на акаунт