Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 20

• 40 925
  • 767
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Дъщеря ми от 14 годишна ходи на гел лак. Понеже и двете сме при една и съща маникюристка, та момичето знае каква дължина да поддържа. Аз също съм с дълъг маникюр. Но дъщеря ми е много семпла откъм цветове. Обикновено е със светли тонове или френски. Няма никакви изгъзъци. Научила съм я, че колкото по-сложен е маникюрът, толкова по-проста е притежателката му. Grin
В класа им, от 20 момичета, само 2-3 са без лак. Имам чувството, че животът им зависи от маникюра.

# 466
И гел и аз няма да разреша, наскоро играхме настолна игра с познатата с големи нокти, едва хващаше частите на играта от масата. После децата много коментираха и се чудеха как се справя ежедневно с тези нокти. Не очаквам да поискат, но и съм насреща с няколко кутии лакове и декорации.

# 467
  • София
Amandine, гел лакът не означава непременно дълги ноктаци, които винаги са ми изглеждали нечистоплътно. Аз също си имам предел на дължината, тъй като работата ми е свързана с писане на компютър, и в един момент започвам да не оцелвам клавишите. А и естетически не стоят добре.

# 468
  • София
Моята 10-годишна си реже ноктите сама от доста време и не помня на колко години се научи. Май беше около 7, но до преди 1 година, макар че се справяше сама, понякога ме молеше аз да й ги режа.
Всъщност мислех, че е нормално на 7 г да ги реже сама, но майките на съучениците й тогава бяха толкова шокирани, че й давам да ги реже , че почти се замислях дали не трябва да се предам сама в Агенция за закрила на детето. Smiley Шегата настрана - няма възраст за тези неща според мен. Важно е детето да е уверено, а родителите - спокойни, че може да се справи.

С миенето на дългата й коса например до скоро проверявах дали е сложила равномерно шампоан и после дали го е изплакнала добре, защото все пропускаше един и същ участък от косата. В един момент се реорганизира ежедневието ни и се наложи няколко пъти да се изкъпе без моя надзор - ами справи се перфектно. Тогава разбрах, че явно моето присъствие в банята е отнемало от нейната увереност и затова е имало пропуски. Вече и двете не искаме и да чуем аз да я наглеждам.

А маникюр е рано да подържа и се радвам, че все още не е поискала. Когато поиска ще преценя според това на каква възраст е и ще коментираме заедно разумните варианти. Нейна съученичка подържа лек маникюр. Може да съм задръстена, но на 10-годишно дете не ми харесва как стои. Да, те вече са с пораснали гърди, окосмяване, цикъл, но маникюрът ми идва в повече. Лично мнение. Не ангажирам никого.

# 469
Ох гърди, косми и цикъл на 10г продължава да ме стряска Simple Smile Моята гца още изглежда дълече от това.., въпреки че е доста висока (1.53м) и около 37кг.
 Колкото е разсеяна и невнимателна, особено темата цикъл доста ме притеснява. Дано не и дойде още 2г на пример. В класа им още няма момичета с цикъл.

Малката ми дъщеря, на 7г. е доста по суетна. Там ще са повече войни, няколко пъти я хващам да се гримира преди у-ще и мием всичко в последния момент. Има мигли като на кукла... научила се е да си слага спирала.. хем ми е смешно, хем ..сега е само началото Simple Smile

Поне в нашето уще до 6ти клас вкл. не позволяват грим. Ако отидат случайно с грим ги пращат да се измият.

# 470
  • София
Като каза за гримове. Моето не е суетно , но мина и през такава фаза. Беше на около 8 г , когато влезнахме в магазин Лили с наши приятелки майка и дъщеря. Дъщерята е по-голяма от моята с 2 г., така че тогава е била на около 10 г. и някак без да ги видим успели двете да тестват оставените за целта руж, сенки и т.н. Обаче другото момиченце явно е опитвало и друг път или й се отдава, но не й личеше - много добре и дискретно беше тествала. Даже не разбрахме. Но моята беше една червена по лицето, на петна като някакъв обрив, обаче и през ум не ми мина, че това е грим. Стреснах се, че е получила някаква реакция от силното слънце. Казах, че отиваме до близката аптека да ни препоръчат нещо за мазане и госпожиците чак тогава си признаха, че са се гримирали. Laughing

# 471
😂😂😂.. милата.
И аз малката я хващах розова като прасенце. Поне моите ружове са розови и си личи че е грим.

Пак малката тренира худ. гим. и по състезания са много гримирани. От там сега и е занимавка да се маже..

# 472
Малката прави реакции към козметика и има много  чувствителна кожа , никакъв грим не иска да докосне, но каката си  пробва честичко. За РД сигурно ще и взема нещо в този дух да се радва.

Иначе гел лакът има много недостатъци - редовно момичетата се оплакват като го махнат от меки и препилени нокти, другото е ангажимента да ходиш редовно и да записваш часове, а и е разход и време. На тази възраст за подобни неща не мисля да плащам, по-скоро ще ги науча как да подържат красиви ноктите си сами, ще обясня плюсовете и минусите, пък в бъдеще сами ще си решават.

# 473
Момичета, за изваждане на първа лична карта на 14 години какви документи са необходими?
Не че не чета в сайта на МВР, но си имам едно наум за възможни изненади и искам да съм подготвена, тъй като времето ни ще е много ограничено.

При нас е немислимо с лак на училище и дъщеря ми не се лакира. В краткото време, когато са във ваканция и има възможност да е лакирана, не е успя да си изгради навик да се лакира. И аз ходя без лак, така че няма кой да ѝ бъде светъл пример в лакирВането. Но пък мърморя много за счупени и съответно с  различна дължина ноктите. Има хубава издължена нокътна плочка, която за радост не успя да развали през годините, когато си гризеше ноктите.
Тия дни като писахме за пиърсинг, пак я попитах не иска ли да ѝ пробият ушите - много иска, но пък щяло да боли.Simple Smile

# 474
Блу,
преди 3 г. вадихме на дъщерята. Трябваше 1 родител с лична карта и копие и оригинал на акта за раждане.
Но дъщеря ми има изваден български международен паспорт и само ни подадоха готовият вече формуляр да попълним за грешки, акт за раждане не поискаха. Такса поне преди 3 години нямаше. Ако детето има и друго гражданство, носете копие и оригинал от този документ, за всеки случай. Не знам, дали е задължително вписването на второто гражданство, но и аз сега ще вадя лична карта на сина и ще го впиша.
Иначе провери на страницата на МВР.
Да добавя в ЕС могат и децата с личната си карта да пътуват вместо с паспорт.

От сайта на МВР:  https://www.mvr.bg/dbds/%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1% … D0%B1%D1%89%D0%B0
За издаване на първа лична карта се представят и:

Документ за платена държавна такса (на лицата от 14 г. до 16 г. първата лична карта е безплатна);
Удостоверение за раждане, копие от което се прилага към заявлението, в случай, че заявителя не притежава валиден документ за самоличност, с който да се идентифицира.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 11:24 от Deni-meni

# 475
Deni-meni, много благодаря! Силно се надявах да се включи някой от живеещите в чужбина. Ние подновявахме паспортите на тримата миналата година и хем сякаш имаше въпрос за друго гражданство, хем нямам спомени да сме показвали някакво доказателство, но всъщност това е едно от нещата, за които си мисля.

# 476
Deni-meni, много благодаря! Силно се надявах да се включи някой от живеещите в чужбина. Ние подновявахме паспортите на тримата миналата година и хем сякаш имаше въпрос за друго гражданство, хем нямам спомени да сме показвали някакво доказателство, но всъщност това е едно от нещата, за които си мисля.

А другото гражданство съвместимо ли е с българското? Аз съм заотивала от 10г да отказвам БГ гражданствата на мен и момичетата. Да бе бие човек по главата защо ги правих тогава.. 
Официялно не са съвместими и трябва да изберем едното, но все не ми се занимава... а и бг документите ми са изтекли преди +5г.. сигурно ще ме и глобят..

# 477
Франция разрешава двойно гражданство. България също. При нас не стои въпрос за избор, ще си има и двете.

# 478
Дали второто гражданство е съвместимо с българското, ако въобще има детето, трябва Блу да знае. Не е нужно тук да го обсъжда с нас.

# 479
Разбира се, че си знам. Позволява.
Скрит текст:
В стъпките за придобиване на второ гражданство тук (ОК) изрично се започва с това, че те позволяват, но задължително трябва да проверим дали родната ни страна го позволява. И тогава с изненада разбрах, че има европейски държави, които не позволяват двойно гражданство и съответно поставят не само мигрантите в тях, но и собствените си граждани, които пък са мигранти в друга държава, пред много сериозна дилема.

Общи условия

Активация на акаунт