Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 20

• 40 541
  • 767
  •   1
Отговори
# 720
Жаки, защо да не може да плаща с революта? Моето е с такава карта към моята и си плаща с нея навсякъде. На 15 ще стане скоро, но картата и е от поне 3 години.

# 721
Духи_пухи, и аз завидях 😊
Браво на детето 😍
Явно си го влече.
Моите само на мен чакат, а не е като да не са правили американски палачинки в баба си или при братовчедката... Но.... Вкъщи знаят, че мама е на линия 😳 Много лошо съм ги научила

Имат джобни, които им се дават в неделя, за училище. През ваканциите не даваме дневни, а различно, ако поискат и зависи за какво. Имат си събрани парички, но си ги кътат, пак мама да дава 😳
Даже чак неприятно ми стана скоро, като замрънкаха, че искали в Мола, за да харчели пари, все едно ги бера по дърветата. Хубаво им се накарах. И без това постоянно се купуват дрехи, уж все нямали, умалели били, обаче с тази реплика, много ме ядосаха.

# 722
Жаки, аз съм доволна от ДСК -има си физическа пластика, с която съвсем легално могат да си плащат. Но тя и с Револют може -дори и да няма пластика, трябва й NFC на телефона, или пък съответния аналог в айфонски телефон.
Нещо не успях да се впечатля от детето на 10, което готви толкова много неща, звучи ми нереално. Кога прави останалите неща, типични за възрастта му? Не е заяждане, наистина не виждам как 10 годишно дете може да се справи с толкова разнообразни по вид неща.

# 723
  • София
Е то сигурно не ги прави в един ден разбира се. Майката е синтезирала години назад вероятно. Аз също като дете бях подобна, много обичах да готвя, но щерката тц, нищо общо.

# 724
  • Пловдив
Защо? Във всяка област има таланти. Това не се среща под път и над път и затова изглежда нереално, а всъщност е напълно възможно. Талант не е само пеенето и рисуватето, таланти има във всички сфери на живота. И това са личности, които се открояват. Било в медицината, преподаването, готвенето...... Обикновено призванието върви с таланта. Аз, например, мога да изпека яйца. До там ми стига "таланта" с готвенето.......

# 725
Едно време, когато се събирахме с братовчед ми, точно на такава възраст много ни се правеха разни десерти. Наградата ни беше, че не ни напрягаха излишно заради разхищението на продукти. И хапваха от кулинарните ни шедьоври.
Тийн картата е към ДСК. За пътуванията и стипендиите си я ползва. Има и кеш, защото има места, където при малка сума, отказват да им се плати с карта. При пътувания знаем какви неща се изискват да се доплатят на място. Примерно при последното им пътуване за 4 дни из Пирин, имаха включени водач на групата, спанетата, 3 хранения на ден и двата трансфера от гарата до първата хижа и от последната хижа до населеното място за хващане на влака наобратно. Трябваше да имат налични суми за влак, за градския басейн последния ден и за чай и подобни неща от хижите. Когато пътуват в цивилизация, по-скоро са на база HB. СУмата е по-голяма тогава.

# 726
Е то сигурно не ги прави в един ден разбира се. Майката е синтезирала години назад вероятно. Аз също като дете бях подобна, много обичах да готвя, но щерката тц, нищо общо.
Ясно де, ама нали е на 10 детето, години назад пак ми е малко странно. Разбира се, никоя не съм, че да го подлагам на съмнение,  да кажем, че мисля, че просто е преувеличено самостоятелното приготвяне на всичко изброено.

# 727
Има деца които готвят на тази възраст. Моята се научи да глади, може да си направи инстантни спагети 😁😁😁 и евентуално да изпържи яйца! Иначе подрежда и чете. Доста чете.
Аз не плащам за извършени домашни задължения, дори и да е нещо извън нейните задължения. Може след като няколко пъти се е проявила, да излезем двете и да задоволят някоя нейна глезотия, но да дам пари Не!

# 728
  • София
Рали, има, има такива деца. На приятелка дъщерята от такава възраст меси и готви. Не с голяма интензивност и честота, но го прави сравнително често и с удоволствие. Също обича много да се грежи за животни. Както има деца отличници по всичко, така има деца с фокус извън учението и там се раздават.

# 729
Нещо такова грубо събрано... Обикновено след училище, когато й дойде музата, за разни поводи и без ..
Някои неща й се получават, други не особено. Не я спирам, помагам за всичко, за което иска помощ (но обикновено ме гони). Обаче батко й е супер доволен, че постоянно има нещо за ядене 😵‍💫 🤣
Скрит текст:

# 730
  • София
На мен по едно време (на около 9-10 години) ми даваха пари за домашни задължения, извън личните. Например, миене на печката, приготвяне на вечеря. (Не си представяйте Бьоф Строганов, а наденица с картофи на фурна или омлет и салата 😂).

Аз не съм давала пари за домашни задължения, но съм давала пари на голямата, когато ми е помагала за моята работа или когато е била "бавачка" на сестра си.
Това пише и в статията по-горе. Не пари за оправяне на легло, миене на баня и зареждане на миялната, а неща, за които семейството така или иначе би направило разход. Като автомивка, частни уроци по даден предмет за малките и тн. Намирам го за възпитателно, да. И за първи опит колко точно "струват" парите.

Имам и аз голяма дилема с джобните. Доколкото помня, едно време на мен ми даваха 50ст на ден, които стигаха за закуска и напитка. Примерно баничка/тутманик и айрян/боза. По същото време пакет цигари беше няколко лева, бутилка твърд алкохол също, поне 7-8 лева.

Сега, с джобните (примерно за пица на парче и сок), 8лв, може да се купува пакет цигари всеки ден или дори бутилка твърд нискокачествен алкохол всеки ден!
И хем 8-10 лева дневно за джобни ми се виждат нищо пари, хем с тях може да се купят какви ли не гадости. Ясно, че от нас зависи да сме говорили достатъчно, за да не се харчат за такива неща и че уж не се продават на непълнолетни, но достъпността на подобни вредности много ме смущава.

Голямата правеше съвсем сама палачинки на 9, като даже ми показваше как се отделят жълтъците от белтъците с пластмасово шише. После си ги премяташе доста ловко. За съжаление, днес (на 17) страстта ѝ за готвене се свежда до бисквити и кексове.

Малката (9) също има голямо желание и се справя със забъркването на тесто за кекс или питка. Помагам за печенето. Обаче тя ми е малко страхливичка и още известно време не я виждам да борави с ножове (за да реже) и с фурна, котлони. То и аз имам вина, че все я пазя, но за разлика от сестра си е малко некоординирана и все очаквам я да се среже, я да се изгори, я да изпусне нещо на краката си.

Духи, чудесно изглеждат печивата на дъщеря ти. Много жени не могат да се справят така.

# 731
Важното е, че може да прави мусака. Остава само да усвои още 69... и вече ще знае 70те неща за успешен брак 🤣🤣🤣🤣🤣

# 732
# 733
Аз пари още не съм давала за нищо. ( дъщеря ми е на 10г)
Когато я пратя до супера за нещо и давам пари в картата й. И преди съм казвала, но при нас вече физическите пари  са огромна рядкост.
Все пак от практическа гледна точка изтеглих 100е и и давам хартиени пари , за да може да ги смята и борави. За сега е пълна анархия  . Не се сеща къде и как да прибере рестото. Пуска го в торбата с покупката.. но ще се научи.
До гимназия, 12-13г не мисля да и давам пари. Когато ходят по лагери и пътувания или в у-ще е забранено да носят.

Малко ме стряска този електронен свят и факта, се не се сещат как да боравят с пари без карта.

Оговаряме се най вече с учене. Ако напише 3 страници упражнения по математика, може да гледа тв 1ч, на пример.

# 734
Ученето по никакъв начин не е в разрез с други занимания. У дома си имам една, която ако зависи от нея, ще спи в училището и се изпозаписва на какво ли не в него. У дома ни гони като за наследство при първа смяна да излиза на следобедна разходка с кучето, ако ще се прави пица, тя да я мята (точи и мята много яко), или ако ще правим козунак, да си го поеме след машината. Или да иска да сгроби нещо от Икеа. Просто е много любознателна и иска да види и пробва всичко, което не й е работа. Но и това е хубавото в случая, че е задоволяване на интерес, а не задължение. И да иска, няма плащане. И да искам, отказва плащане. Самовъзнаграждава се с удовлетвореността, че го може.

Общи условия

Активация на акаунт