Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 761
  • 390
  •   2
Отговори
# 105
Здравейте, д-р Симоноски! Благодаря за възможността за задаване на въпроси. Въпросът ми е може ли да се диагностицира полицитемия вера без да се извършва биопсия на костен мозък?
Здравейте,
За да може да се направи адекватна преценка дали се касае за полицитемия вера, или за друго милопролиферативно заболяване, необходимо е да се проведат всички необходими критерии за поставяне на диагнозата, в това число и трепанобиопсия.
Препоръката ми е, изпратете ми документите, които имате досега, и ако имате някакви допълнителни въпроси, пишете ми на лично съобщение и ще Ви отговоря там.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:47 от Рaдост

# 106
Здравейте, д-р Симоноски.
С тромбофилия, мутация PAI-1 4G/4G съм и на терапия с Клексан 0.4 от началото на бременността.

Това са ми последните изследвания на коагулация, правени в 28 ГС, и за първи път имам отклонения от референтните. Има ли място за притеснение и следва ли да се променя терапията? АГ каза, че било нормарно фибриногенът да е завишен в трети триместър, но мен ме притеснява това, че реално е над реферетнтите и за трети триместър.

Тромбоцити 211 x10^9/L (реф 150 - 450)
Среден обем на тромбоцитите 11,8 fL (реф 8 - 13)
Протромбинова активност 127,0* % (реф 70 - 120)
Протромбиново време 10 секунди (реф 10 - 15)
INR 0,87 (реф 0,70 - 1,2)
Частично тромбопластиново време
активиран (aPTT) 28 секунди (реф 26 - 42)
aPTT съотношение 0,88 (реф 0,75 - 1,2)
Производен фибриноген 650* mg/dL (реф 150 - 600).

На предходното изследване в 22 гс е бил 382 mg/dl (реф 200-400).

Благодаря Ви предварително за отделеното време и весели празници!

# 107
Здравейте д-р Симонски ! Бихте ли коментирали следните изследвания . Правени са около две седмици след леко боледуване с гърло като поводът за притесненията е леко подути лимфни възли в областта на гушата . Благодаря

# 108
Здравейте , д-р Симоноски,
Обръщам се към Вас, с молба за мнение относно сина ми на 14 г. В детската градина много боледуваше. При една ангина му се увеличиха от едната страна шийните лимфни възли-колкото едър боб-няколко.Водих го на детски хематолог -нищо особено не каза а че е от инфекцията. Намаляха до лещено зърно и след прекарана варицела преди 2 год. пак се забелязват повече-подвижни меки-особено когато се разболее изпъкват. Правим 2 пъти в годината изследвания-в норма.  Възможно ли е да не изчезнат напълно и да се уголемяват с всяко раболяване?
Сега пак е с обилна хрема а преди 2 седмици бе с температура и антибиотик . днес пуснахме профилактични изследвания и моля да кометнирате резултата. Няма уринарни оплаквания. Личната каза уро инфекция

# 109
Здравейте, доктор Симоноски! Детето ми е на 6 години и две денонощия е с температура ( от 37.5 до 38 градуса) без никакви други симптоми. Прочетох в интернет,че това е един от симптомите на левкемия заедно с поява на синини по краката, каквито то постоянно има в областта на прасците ( които винаги съм отдавала на това,че може да се удря докато играе). Ще приложа резултати от кръвни изследвания,които са правени в края на ноември месец,когато също беше с температура няколко дни, но тогава имаше и кашлица. Ако може да ги погледнете и да ми кажете имам ли причина за безпокойство. Предварително благодаря!

# 110
Здравейте, д-р Симоноски,

Бих била благодарна, ако може да изразите мнение, дали според показателите от кръвната ми картина, има наличние на анемия. Според личен лекар няма проблем с леките отклонения, но друг лекар/не хематолог/ е изказвал съмнения за лека форма на анемия. Тези отклонения са перманентни, т.е. винаги откакто пускам  пкк въпросните показатели са леко под долна граница или на нея. Понякога еритроцитите са съвсем леко над горна граница също. Желязо изследвах за първи път преди около месец, след промяна в диетата вече се е увеличило двойно. Публикувам резултатите от преди месец и сега.
Увеличените моноцити на първото изследване са в резултат на бактериална инфекция и нямат връзка с въпроса ми.
Към 22.11.24

Към 09.12.24:
ХЕМАТОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
Кръвна картина
WBC
5.9
10*9/L
4
10.50
RBC
5.22
10*12/L
4
5.4
HGB
143.0
g/L
120
160
HCT
0.401
L/L
0.36
0.47
MCV
76.7
fL
81
98
L
MCH
27.4
pg
27
33
MCHC
358.0
g/L
300
360
PLT
244.0
10*9/L
140
440
LYM%
31.8
%
20
40
MID%
8.4
%
0
10
NEU%
59.8
%
40
75
RDW-cv
13.8
%
0
16
Диференциално броене на левкоцити - автоматично
NEU%
59.8
%
40
75
MID%
8.4
%
0
10
LYM%
31.8
%
20
40
СУБСТРАТИ, МЕТАБОЛИТИ, ЕНЗИМИ - ОБЩИ
Глюкоза
5.24
mmol/L
2.78
6.05
ЕЛЕКТРОЛИТИ
Fe
11.81
umol/L
6.6
34.5

Благодаря предварително! 🙏

Здравейте,
Прегледах резултатите Ви. Към настоящия момент на база 2-те изследвания през 11 и през 12 м Вие нямате анемичен синдром (хемоглобинът е в референтни стойности). Забелязах, че индексите на еритроцитите са леко извън референтните стойности.
Моята препоръка към Вас е да проведете нови изследвания през настоящия месец.
Ще Ви пиша на ЛС какви изследвания да си проведете и да ми ги изпратите.

Успешна Нова година Ви желая,

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 10:04 от Рaдост

# 111
Здравейте,д-р Симоноски!
Бих Ви била благодарна ,ако може да изразите мнение!
От дете родители ми са ми казвали ,че имам анемия ,но желязо-дефицитна .. Реших да си пусна изследвания,за да проверя дали наистина това е причината,за постоянното главоболие ,отпадналост и постоянно сринатата ми имунна система..По насоки от близък приятел лаборант ,пуснах витамини - В9 ,В12 и желязо .Оказа се ,че желязото е в норма.Прикачвам и изследванията , хемоглобина винаги ми е бил в норма до този момент.
Благодаря Ви , предварително!

Здравейте,
Прегледах изследванията Ви.
Към момента на провеждане на изследванията, Вие нямате анемия (хемоглобинът Ви е в референтни стойности).
Прави впечатление занижени стойности на фолиева киселина и към долна граница на Вит Б12.
Ако решите, може да ми пишете на ЛС и ще Ви дам моите препоръки.
На база тези изследвания, причината за Вашата умора е изключено да бъде с хематологична генеза.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 10:26 от Рaдост

# 112
Имам бебета на 4 месеца, близнаци, недоносени.
Единия получи уроинфекция на 50 дни, влязохме в болница. Хемоглобина му падна много (60), наложи се кръвопреливане. От тогава е на добавка Малтофер, като последно миналия месец хемоглобина му беше 109, еритроцитите под 4.
Според детската хематоложка трябва да ги захранвам вече, но аз имам по - голямо дете и ранното захранване не е моето нещо. Необходимо ли е според вас?
И друго - възможно ли е тази невъзможност за качване на хемоглобина да е свързана с таласемия?
Благодаря.

Здравейте.
Относно назначенията на колегата хематолог, моята препоръка е да ги спазвате, тъй като колегата има пълен преглед върху състоянието на детето/децата и можа най-компетентно и адекватно да Ви помогне.
Тъй като не работя с деца, не е професионално да изказвам каквото и да е мнение. За всички въпроси, свързани с децата, моля Ви да се обърнете към колегата детски хематолог.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 10:27 от Рaдост

# 113
Здравейте д-р Симоноски! Това са изследванията на дете на 1 година и 2 месеца.Според Вас има ли място за притеснение и какви препоръки бихте дали?Благодаря предварително!
Здравейте.
Моята препоръка към Вас ще бъде да проведете консултация с детски хематолог за да се установи причината за тези разминавания в референтните стойности на показателите.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 10:28 от Рaдост

# 114
Здравейте, д-р Наум Симоноски, поради главоболие, отпадналост, световъртеж сипуснах следните изследвания, от които ми казаха че имам желязо дефицитна анемия, вляха ми желязо венозно, кажете ми моля ви имам ли нужда от прием на б12 или фолиева киселина допълнително?

Здравейте.
Прегледах показателите Ви.
Въпросът към Вас е дали тези изследвания са проведени преди преливането на железен препарат, или след като е прелят и колко време след преливането са проведени.
Може да ми пишете и на ЛС за уточнение на тези детайли.
Според мен ще се наложи и допълнително прилагане на таблетна форма на железен препарат по схема с проследяване на серумното ниво, за да не се получи да изпаднете в същото/подобно състояние след известно време.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 10:29 от Рaдост

# 115
Здравейте д-р Симонски! Моля Ви за мнение ,тъй като ми препоръчаха хематолог.От ляво ниско долу на врата си намерих меко и подвижно топче местещо се при натиск. Ситуацията ме притеснява да не е рак или нещо подобно. Нямам абсолютно никакви симптоми  Говорих с личния лекар и потърсих информация в интернет . Споделиха ми че това е липом. Бях се притеснила да , че е възможно да е лимфен възел , но в последствие разбрах , че ако е подут има температура , болка изтръпване в него и прочие. Аз съм с поликистоза и в рискова група за инсулинова резистентност и с висок пролактин ,който се качва поне 2 пъти годишно. Нямам абсолютно никакви симптоми като температура или нещо друго , но се безпокоя все пак да не е лимфен възел и какви действия мога да предприема. Моля Ви да ми даде съвет или насоки ,защото съм доста притеснена. Благодаря предварително за Вашия отговор! Хубава вечер и Весели празници!

Здравейте.
Може да ми пишете на ЛС, тъй като ще имам няколко въпроса към Вас и ако мога да Ви помогна дистанционно, ще го направя.
Ако се наложи, ще искам да Ви прегледам, за да изключим лимфопролиферативно заболяване.

Приятен ден.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 10:29 от Рaдост

# 116
С тромбофилия, мутация PAI-1 4G/4G съм и на терапия с Клексан 0.4 от началото на бременността.

Това са ми последните изследвания на коагулация, правени в 28 ГС, и за първи път имам отклонения от референтните. Има ли място за притеснение и следва ли да се променя терапията? АГ каза, че било нормарно фибриногенът да е завишен в трети триместър, но мен ме притеснява това, че реално е над реферетнтите и за трети триместър.

Тромбоцити 211 x10^9/L (реф 150 - 450)
Среден обем на тромбоцитите 11,8 fL (реф 8 - 13)
Протромбинова активност 127,0* % (реф 70 - 120)
Протромбиново време 10 секунди (реф 10 - 15)
INR 0,87 (реф 0,70 - 1,2)
Частично тромбопластиново време
активиран (aPTT) 28 секунди (реф 26 - 42)
aPTT съотношение 0,88 (реф 0,75 - 1,2)
Производен фибриноген 650* mg/dL (реф 150 - 600).

На предходното изследване в 22 гс е бил 382 mg/dl (реф 200-400).

Благодаря Ви предварително за отделеното време и весели празници!

Здравейте.
При терапия с нискомолекулен фракциониран Хепарин (Клекасан), контролата на терапията/профилактиката се извърршва чрез изследване на активност на anti Xa.
Това би трябвало колегата, който го е назначил, да го проследява.
Препоръката ми е да направите консултация с хематолог, който Ви е най-близко, за адекватното проследяване на прилаганите инжекции.
Също така, трябва да се продължи с инжекциите и след раждането.

Ако имате допълнителни въпроси, може да ми пишете на ЛС, с каквото мога, ще Ви помогна.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 10:30 от Рaдост

# 117
Здравейте д-р Симонски ! Бихте ли коментирали следните изследвания . Правени са около две седмици след леко боледуване с гърло като поводът за притесненията е леко подути лимфни възли в областта на гушата . Благодаря

Здравейте.
На база проведените изследвания, Вие нямате отклонения от референтните стойности. А относно леко подутите лимфни възли, най-вероятно са реактивни вследствие на преминала инфекция.
За да може най-прецизно да Ви отговоря, ще трябва да наблюдавате дали тези ЛВ се променят във времето и ако има промяна, може да се наложи да дойдете на преглед при мен.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 10:31 от Рaдост

# 118
Здравейте , д-р Симоноски,
Обръщам се към Вас, с молба за мнение относно сина ми на 14 г. В детската градина много боледуваше. При една ангина му се увеличиха от едната страна шийните лимфни възли-колкото едър боб-няколко.Водих го на детски хематолог -нищо особено не каза а че е от инфекцията. Намаляха до лещено зърно и след прекарана варицела преди 2 год. пак се забелязват повече-подвижни меки-особено когато се разболее изпъкват. Правим 2 пъти в годината изследвания-в норма.  Възможно ли е да не изчезнат напълно и да се уголемяват с всяко раболяване?
Сега пак е с обилна хрема а преди 2 седмици бе с температура и антибиотик . днес пуснахме профилактични изследвания и моля да кометнирате резултата. Няма уринарни оплаквания. Личната каза уро инфекция

Здравейте.
Прочетох описанието от Ваша страна. При подрастващите има вероятност лимфните възли да са по-реактивни по време на боледуване. Не бих могъл да кажа дали изцяло биха изчезнали във времето, но това, което мога Ви препоръчам, е да ги наблюдавате и ако има сериозна промяна в размера им, тогава пак да се свържете с колегите хематолози (детски).

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 10:32 от Рaдост

# 119
Здравейте, доктор Симоноски! Детето ми е на 6 години и две денонощия е с температура ( от 37.5 до 38 градуса) без никакви други симптоми. Прочетох в интернет,че това е един от симптомите на левкемия заедно с поява на синини по краката, каквито то постоянно има в областта на прасците ( които винаги съм отдавала на това,че може да се удря докато играе). Ще приложа резултати от кръвни изследвания,които са правени в края на ноември месец,когато също беше с температура няколко дни, но тогава имаше и кашлица. Ако може да ги погледнете и да ми кажете имам ли причина за безпокойство. Предварително благодаря!

Здравейте.
При наличие на кръвна картина, ако има отклонения от референтните стойности, свържете се с колегите педиатри.
Но относно описанието, вероятността да бъде инфекция (вирусна/бактериална) е много по-голяма, отколкото веднага да смятате, че е хематологично заболяване.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 10:33 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт