Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 772
  • 390
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте , д-р Симоноски,
Обръщам се към Вас, с молба за мнение и препоръки, като специалист по нарушения на кръвосъсирването.
С хомозиготна мутация MTHFR, по алел 677, съм и увеличен риск от тромбози, не усвоявам фолиева киселина над 70 % , хомоцистеин 42. След прием за 3 месеца на комбинация метилиран вит В12 1000мкг, топ фолат 400 мкг и вит. В6 , хомоцистеинът намаля до около 38 - 39. Оперирана съм - ДВТ, висящи тромби във вена илиака и феморалис, лигатура вена сафена, последваща немасивна БТЕ. Д-димер винаги е бил в норма. Преди операцията, често правех кризи, свързани със задух, продуктивна кашлица с обилно отделяне на слузести пенести храчки и други симптоми, които най-вероятно са били основно поради микротромби в белия дроб, а някои - астматични ( според няколко лекари). Имам астма , смесен тип, алергия към много алергени, вкл. и медикаментозна. Тези кризи в голяма степен се овладяха с антикоагулантите, но не изцяло.  След БТЕ съм на терапия ксарелто 20 мг в продължение на няколко години. Наблюдавана съм от пулмолог и съдов хирург.
Тъй като продължавам да правя тромби, ми препоръчаха изследване анти Ха фактор в НКБ, при който се оказаха пикови стойности, много под долната референтна граница. Преминах на еликвис 2х5, повторих изследването, стойностите на 12-ти час от приема, отново са под долна граница. Заключението е , е  двете не ми действат достатъчно. За сега ме оставиха на еликвис.
Препоръчаха ми за 6 седмици да приемам 1 - 5 мг фолиева киселна.
Въпросите ми са:
1. Има ли някакъв риск при прием на такива дози фолиева кислена?
2. Наясно съм, че INR не се изследва при прием на тези антикоагуланти, но все пак стойностите му имат ли някакво значение ? Според мнение, изказано от лекар, имат. Изследвах го, стойността е 1, при реф. 0.8 - 1.2.
3. Моля за Вашето мнение, следва ли да остана на еликвис, при тази ситуация? Вие какво бихте препоръчали?

Благодаря предварително!

Здравейте, (късният отговор се дължи на забавяне в получаването на нотификациите).
Относно носителство на гените на тромбофилия, какво точно сте изследвали – MTHFR или има и други гени. Въпросът ми е насочен по този начин, тъй като имате склонност към тромбообразуване, както и тромботични инциденти, с което покривате критериите за приложения на антикоагулантна терапия. Това, което трябва да се прецизира, е коя антикоагулантна терапия е най-подходящата за Вас.
Моля да изпратите и и останалите клинико-лабораторни данни, с които разполагате, и ще Ви отговоря и за фолиевата киселина, Вит Б12, както и за антикоагулацията.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 10:42 от Рaдост

# 91
Здравейте според Вас как е изследването благодаря предварително
трябвали да приемам Б12

Здравейте (късният отговор се дължи на забавяне в получаването на нотификациите).
Вит Б12 Ви е в референтни стойности, не се налага приемът на такъв.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 10:43 от Рaдост

# 92
Здравейте! Бях ваша пациентка в Дървеница преди няколно години за лечение на лимфом.
Бяхте един от най-светните и адекватни, съвестни, вменяеми и последователни лекари! Благодаря на всички сили във вселената, че ми се паднахте точно вие. Успех!

# 93
Скрит текст:
Здравейте , д-р Симоноски,
Обръщам се към Вас, с молба за мнение и препоръки, като специалист по нарушения на кръвосъсирването.
С хомозиготна мутация MTHFR, по алел 677, съм и увеличен риск от тромбози, не усвоявам фолиева киселина над 70 % , хомоцистеин 42. След прием за 3 месеца на комбинация метилиран вит В12 1000мкг, топ фолат 400 мкг и вит. В6 , хомоцистеинът намаля до около 38 - 39. Оперирана съм - ДВТ, висящи тромби във вена илиака и феморалис, лигатура вена сафена, последваща немасивна БТЕ. Д-димер винаги е бил в норма. Преди операцията, често правех кризи, свързани със задух, продуктивна кашлица с обилно отделяне на слузести пенести храчки и други симптоми, които най-вероятно са били основно поради микротромби в белия дроб, а някои - астматични ( според няколко лекари). Имам астма , смесен тип, алергия към много алергени, вкл. и медикаментозна. Тези кризи в голяма степен се овладяха с антикоагулантите, но не изцяло.  След БТЕ съм на терапия ксарелто 20 мг в продължение на няколко години. Наблюдавана съм от пулмолог и съдов хирург.
Тъй като продължавам да правя тромби, ми препоръчаха изследване анти Ха фактор в НКБ, при който се оказаха пикови стойности, много под долната референтна граница. Преминах на еликвис 2х5, повторих изследването, стойностите на 12-ти час от приема, отново са под долна граница. Заключението е , е  двете не ми действат достатъчно. За сега ме оставиха на еликвис.
Препоръчаха ми за 6 седмици да приемам 1 - 5 мг фолиева киселна.
Въпросите ми са:
1. Има ли някакъв риск при прием на такива дози фолиева кислена?
2. Наясно съм, че INR не се изследва при прием на тези антикоагуланти, но все пак стойностите му имат ли някакво значение ? Според мнение, изказано от лекар, имат. Изследвах го, стойността е 1, при реф. 0.8 - 1.2.
3. Моля за Вашето мнение, следва ли да остана на еликвис, при тази ситуация? Вие какво бихте препоръчали?

Благодаря предварително!

Здравейте, (късния отговор се дължи на забавяне в получаването на нотификациите)
Относно носителство на гените на тромбофилия, какво точно сте изследвания са MTHFR или има и други генни. Въпросът ми е насчоен по този начин, тъй като имате склоност към тромбообразуване, както и тромботични инциденти, с което покривате критериите за приложениа на антикоагулантна терапия. Това което трябва да се прецизира е, коя антикоагулантна терапия е най-подходящата за Вас.
Моля, да изпратите и и останалите клиниколабораторни данни с които разполагате и ще Ви отговоря и за Фолиевата киселина, Вит Б12, както и за антикоагулацията.

Успешен ден,

Благодаря за отговора!

Направих изследване на панел тромбофилия през 2019г., като единствената открита мутация е MTHFR 677ТТ. Според заключението на НГЛ нямам тромбофилия, не усвоявам фолиева к-на над 70%. Направих изследвания с начални стойности:
хомоцистеин - 41,9 umol/l - реф. до 15
В12 - 187,10 pg/ml - реф. 197-771
В9 - 4,49 nmol/l -реф. 10,4-42,4
25 ОН вит D - 9,85 ng/ml - дефицит под 10
След прием на метилирани форми В9, В12 и В6, влязоха в реф. стойности, хомоцистеинът до около 38.
Последно изследвах това лято преди прием, но забравих, че пия профихол за висок холестерол, който съдържа неметилирани вит. В9, В12 и В6.  Предполагам, резултатите не са коректни.
В12 - 136,40 pmol/l - реф. 145 -569
В9 - 20,36 nmol/l - реф. 8.83 - 60.80
Сега пия профихол плюс, витамините са заместени с коензим Q10. Още не съм направила нови изследвания.

Отдават тромбозите на високия хомоцистенин, който, до колкото съм запозната, не може да се намали с витамини с повече от 30 % от изходните стойности.

Въпросите ми са по-скоро принципни, тъй като във форум няма как да се детайлизира всичко и не е коректно да очаквам персонална консултация. Затова Ви моля, по Ваша преценка, да ми дадете контакт на лично съобщение, за да уточним възможност за консултация.
Мисля, че при мен, след като новите антикоагуланти нямат достатъчно действие, е добре да се опита със синтром, а не да продължавам с еликвис. Предвид зачестяване на леки кризи, за които не е ясно дали са астматични, или такива от микротромбчета. Правя и алергологични изследвания с оглед поизясняване на ситуацията.

Благодаря предварително!

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 12:37 от Diorela

# 94
Здравейте, д-р Симоноски!
С доказана бета таласемия съм, бременна в 7г.с, приемам фолиева киселина 400мг.

Това са ми изследванията от днес, може ли Вашето мнение и нужно ли е да приемам още нещо?

# 95
Здравейте, д-р Симоноски!
С доказана бета таласемия съм, бременна в 7г.с, приемам фолиева киселина 400мг.

Това са ми изследванията от днес, може ли Вашето мнение и нужно ли е да приемам още нещо?
Здравейте,
Към настоящият момент сте със стабилно ниво на хемоглобин с оглед на таласемията.
Препоръчвам Ви да проследявате хемоглобиновото ниво по време на бременността, поне веднъж в месеца, тъй като има вероятност да се наблюдава спад.
Независимо от настоящите референтни стойности на желязото, ще Ви бъде полезно, ако се добави, да се приема веднъж дневно. При адекватен прием на железен препарат в правилна дозировка, може и да се спре/забави спад на хемоглобиновото ниво.
Лека вечер.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 17:53 от Рaдост

# 96
Здравейте, имам син на 2г. Месец април тази година беше на 1г6м, когато му откриха стафилококи в носа и паралелно с това му избиваха 8 зъба. Напипах подут лимфен възел зад ухото. Проведохме лечение, измина месец, лимфния възел не спадна и го заведох на педиатър. Оказа се, че все още е със стафилоки в носа и че надутите лимфни възли са  два и са с големина на лешник. Пуснаха му ПКК, която беше с отлични стойности. Излекувахме стафилококите успешно. Лимфните възли спаднаха, но все още ги напипвах. Лятото изкара още 1-2 вируса, което доведе отново до леко подуване и след това спадане. В момента единия почти не се напипва, доста е спаднал.
Нужно ли е според вас да направя консултация с хематолог или може би друг специалист за нови изследвания? Други оплаквания няма, мястото не е болезнено. Четох, че често се случва при деца, но държа да съм направила максималното за да съм спокойна.

# 97
Здравейте, д-р Симоноски! Благодаря за възможността за задаване на въпроси. Въпросът ми е може ли да се диагностицира полицитемия вера без да се извършва биопсия на костен мозък?

# 98
Здравейте, д-р Симоноски,

Бих била благодарна, ако може да изразите мнение, дали според показателите от кръвната ми картина, има наличние на анемия. Според личен лекар няма проблем с леките отклонения, но друг лекар/не хематолог/ е изказвал съмнения за лека форма на анемия. Тези отклонения са перманентни, т.е. винаги откакто пускам  пкк въпросните показатели са леко под долна граница или на нея. Понякога еритроцитите са съвсем леко над горна граница също. Желязо изследвах за първи път преди около месец, след промяна в диетата вече се е увеличило двойно. Публикувам резултатите от преди месец и сега.
Увеличените моноцити на първото изследване са в резултат на бактериална инфекция и нямат връзка с въпроса ми.
Към 22.11.24

Към 09.12.24:
ХЕМАТОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
Кръвна картина
WBC
5.9
10*9/L
4
10.50
RBC
5.22
10*12/L
4
5.4
HGB
143.0
g/L
120
160
HCT
0.401
L/L
0.36
0.47
MCV
76.7
fL
81
98
L
MCH
27.4
pg
27
33
MCHC
358.0
g/L
300
360
PLT
244.0
10*9/L
140
440
LYM%
31.8
%
20
40
MID%
8.4
%
0
10
NEU%
59.8
%
40
75
RDW-cv
13.8
%
0
16
Диференциално броене на левкоцити - автоматично
NEU%
59.8
%
40
75
MID%
8.4
%
0
10
LYM%
31.8
%
20
40
СУБСТРАТИ, МЕТАБОЛИТИ, ЕНЗИМИ - ОБЩИ
Глюкоза
5.24
mmol/L
2.78
6.05
ЕЛЕКТРОЛИТИ
Fe
11.81
umol/L
6.6
34.5

Благодаря предварително! 🙏

# 99
Здравейте,д-р Симоноски!
Бих Ви била благодарна ,ако може да изразите мнение!
От дете родители ми са ми казвали ,че имам анемия ,но желязо-дефицитна .. Реших да си пусна изследвания,за да проверя дали наистина това е причината,за постоянното главоболие ,отпадналост и постоянно сринатата ми имунна система..По насоки от близък приятел лаборант ,пуснах витамини - В9 ,В12 и желязо .Оказа се ,че желязото е в норма.Прикачвам и изследванията , хемоглобина винаги ми е бил в норма до този момент.
Благодаря Ви , предварително!

# 100
Здравейте, д-р Симоноски.
Имам бебета на 4 месеца, близнаци, недоносени.
Единия получи уроинфекция на 50 дни, влязохме в болница. Хемоглобина му падна много (60), наложи се кръвопреливане. От тогава е на добавка Малтофер, като последно миналия месец хемоглобина му беше 109, еритроцитите под 4.
Според детската хематоложка трябва да ги захранвам вече, но аз имам по - голямо дете и ранното захранване не е моето нещо. Необходимо ли е според вас?
И друго - възможно ли е тази невъзможност за качване на хемоглобина да е свързана с таласемия?
Благодаря.

# 101
Здравейте д-р Симоноски! Това са изследванията на дете на 1 година и 2 месеца.Според Вас има ли място за притеснение и какви препоръки бихте дали?Благодаря предварително!

# 102
Здравейте, д-р Наум Симоноски, поради главоболие, отпадналост, световъртеж сипуснах следните изследвания, от които ми казаха че имам желязо дефицитна анемия, вляха ми желязо венозно, кажете ми моля ви имам ли нужда от прием на б12 или фолиева киселина допълнително?

# 103
Здравейте д-р Симонски! Моля Ви за мнение ,тъй като ми препоръчаха хематолог.От ляво ниско долу на врата си намерих меко и подвижно топче местещо се при натиск. Ситуацията ме притеснява да не е рак или нещо подобно. Нямам абсолютно никакви симптоми  Говорих с личния лекар и потърсих информация в интернет . Споделиха ми че това е липом. Бях се притеснила да , че е възможно да е лимфен възел , но в последствие разбрах , че ако е подут има температура , болка изтръпване в него и прочие. Аз съм с поликистоза и в рискова група за инсулинова резистентност и с висок пролактин ,който се качва поне 2 пъти годишно. Нямам абсолютно никакви симптоми като температура или нещо друго , но се безпокоя все пак да не е лимфен възел и какви действия мога да предприема. Моля Ви да ми даде съвет или насоки ,защото съм доста притеснена. Благодаря предварително за Вашия отговор! Хубава вечер и Весели празници!

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 18:43 от В. Василева

# 104
Здравейте, имам син на 2г. Месец април тази година беше на 1г6м, когато му откриха стафилококи в носа и паралелно с това му избиваха 8 зъба. Напипах подут лимфен възел зад ухото. Проведохме лечение, измина месец, лимфния възел не спадна и го заведох на педиатър. Оказа се, че все още е със стафилоки в носа и че надутите лимфни възли са  два и са с големина на лешник. Пуснаха му ПКК, която беше с отлични стойности. Излекувахме стафилококите успешно. Лимфните възли спаднаха, но все още ги напипвах. Лятото изкара още 1-2 вируса, което доведе отново до леко подуване и след това спадане. В момента единия почти не се напипва, доста е спаднал.
Нужно ли е според вас да направя консултация с хематолог или може би друг специалист за нови изследвания? Други оплаквания няма, мястото не е болезнено. Четох, че често се случва при деца, но държа да съм направила максималното за да съм спокойна.
Здравейте,
Според информацията, която споделихте, най-вероятно се дължи на реактивни лимфни възли, вследствие на инфекциозен процес. При децата има вероятност дребни лимфни възли да персистиртат по-продължително време. За Ваше спокойствие бих Ви предложил, ако лимфните възли са на същия размер и още ги има, в края на 01.2025 г. да направите консултация с хематолог педиатър. До края на 01.2025 г, има достатъчно време, за да може, ако са реактивни, да намалеят/изчезнат.
Успешен ден.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:45 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт