Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 756
  • 421
  •   1
Отговори
# 210
Благодаря Ви!
Статини за момента не са назначени, тъй като човека отказва да пие много хапчета и ЛЛ прецени, че е по- добре да вдигнем нивата на витамините - желязо, Д и б- комплекс като това можело да понижи холестерола (не знам дали е така) и след това да изпише статини.
Какво е мнението Ви на лекар специалист за този подход?

ПС приема лекарства за високо кръвно

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 16:08 от sd.ad

# 211
Здравейте, докторе! Според приложението е здраве тази година ми предстоят ваксини против тетанус и дифтерия. При положение , че съм с лимфом на Хочкин и още се лекувам удачно ли е да се ваксинирам? Благодаря!

# 212
Здравейте, докторе! Според приложението е здраве тази година ми предстоят ваксини против тетанус и дифтерия. При положение , че съм с лимфом на Хочкин и още се лекувам удачно ли е да се ваксинирам? Благодаря!
Здравейте,
Принципно няма противопоказания да проведете реимунизационните ваксини, но моята препоръка е да изчакате, докато Ви приключи лечението, т.е през втората половина на годината, поточно след като приключите лечението и проведете ПЕТ скенера.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:53 от Рaдост

# 213
здравейте д-р Симонски,
Имам ЖДА досега пиех ампули тотема, но от тях получавам изсъхване на устата и изтръпване на езика след 2-та ампула, въпреки това успявам да пия 10-11 дни. Имам и хронична уртикария. Бяха ми изписали сорбифер дурулес, но поради уртикарията не посмях да го приемам, а тотемата бях пила преди/ след раждането и нямах проблем. Въпросът ми е при факта, че имам хронична уртикария без да се е открила причината, мога ли да приемам Сорбифер’а или да приемам друго лекарство? Пила съм и фероглобин с което успях да вдигна хемоглобина от 97 на 115 за 10 дни, но феритина не мога да вдигам с него. Това ми е изследването от 10 декември, бях пила 10 дни тотема и с пауза 20 дни без железни добавки. . Искам да отбележа, че имам обилен цикъл.

# 214
Здравейте, ще си позволя да ви задам още един въпрос. При тромбофилия нужно ли е да се пият кръво-разреждащи лекарства за всеки случай. Например преди да забременея пиех Натаспин

# 215
здравейте д-р Симонски,
Имам ЖДА досега пиех ампули тотема, но от тях получавам изсъхване на устата и изтръпване на езика след 2-та ампула, въпреки това успявам да пия 10-11 дни. Имам и хронична уртикария. Бяха ми изписали сорбифер дурулес, но поради уртикарията не посмях да го приемам, а тотемата бях пила преди/ след раждането и нямах проблем. Въпросът ми е при факта, че имам хронична уртикария без да се е открила причината, мога ли да приемам Сорбифер’а или да приемам друго лекарство? Пила съм и фероглобин с което успях да вдигна хемоглобина от 97 на 115 за 10 дни, но феритина не мога да вдигам с него. Това ми е изследването от 10 декември, бях пила 10 дни тотема и с пауза 20 дни без железни добавки. . Искам да отбележа, че имам обилен цикъл.
Здравейте,
Няма противопоказания да се приема Сорбифер поради желязодефицитната Ви анемия.
За да може напълно да се ликвидира проблемът при Вас, необходимото е да се приема Сорбифер или др. препарат достатъчно дълго, преди да се спре.
Ако решите, може да ми пишете на ЛС и бих Ви дал препоръки как точно и колко време да го приемате.

Лека вечер.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:54 от Рaдост

# 216
Здравейте, ще си позволя да ви задам още един въпрос. При тромбофилия нужно ли е да се пият кръво-разреждащи лекарства за всеки случай. Например преди да забременея пиех Натаспин
Здравейте,
За да се приемат лекарства, действащи на кръвосъсирването (антиагреганти или антикоагуланти), е необходимо да има покриване на критериите за тази цел.
Натаспин има някакъв ефект, но този ефект не е доказан, Натаспин е хранителна добавка.
За да мога да Ви отговоря дали за Вас е препоръчително са се приемат някакви др медикаменти, пишете ми на ЛС, тъй като ще имам малко специфични въпроси към Вас.
Лека вечер.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:54 от Рaдост

# 217
По този повод повдигам пак въпроса си  /мнение 155 в дискусията/ - за тромбофилия поради фактор Лайден. Бях Ви изпратила  и допълнителна информация като съобщение.

# 218
Здравейте, д-р Симонски,
Дъщеря ми е хетерозиготен носител на фактор V Лайден. Научихме го по трудния начин, когато в края на 6-ия месец на първата си бременност направи белодробна емболия. Доизноси и роди като беше на 2х0.9 клексан. Цялата втора бременност изкара на 2х0.4. Известно време след това продължи с клексана, но сега /второто дете е на 5 години/ единственото, което прави, е че лети с компресиращи чорапи.
Съпругът ми е носител на въпросния дефектен алел, и на 68 г. се оказа с напълно задръстена с тромби вена. Последва операция по спешност. Оттогава е на 2х5мг еликвис. Неговата майка, си е отишла на 48 години от внезапен инфаркт - предполагам, че е била носител.
И сега, на въпроса - какви показатели и колко често би трябвало да проследява дъщеря ми, за да не се стигне до фатални усложнения. Въобще има ли показатели, които следят "гъстотата" на кръвта? Тя е на 42, много пълна, живее в Германия. Има ли смисъл, когато се прибере в БГ да Ви посети, евентуално с някакви изследвания /защото там не става "да си предпишеш" изследвания/? Трябва ли да настоява за някакво диспансеризиране при специалист?

Потребителка от форума със сходни проблеми ме помоли да задам и следния въпрос:  "Има ли протокол за превенция при хора, предлазположени към тромбози, ако не са имали инцидент до момента?  А при инцидент, какъвто е БТЕ? "
Здравейте,
Отговорих ви на ЛС
Успешен ден,

# 219
Здравейте д-р Симоноски.Моля за помощ.Пиша Ви относно баща ми на 69г.Преди 2 години го диагностираха с анемия.Пи желязо и фолат.От пролетта на 2024 не е пил нищо.Поради неврологични проблеми е пил
 милгамма преди 2 седмици.Моля за мнение какви действия да предприемем.Извинявам се за хаотично то писане,но съм доста притеснена

# 220
Здравейте д-р Симоноски.Моля за помощ.Пиша Ви относно баща ми на 69г.Преди 2 години го диагностираха с анемия.Пи желязо и фолат.От пролетта на 2024 не е пил нищо.Поради неврологични проблеми е пил
 милгамма преди 2 седмици.Моля за мнение какви действия да предприемем.Извинявам се за хаотично то писане,но съм доста притеснена
Скрит текст:
Здравейте,
Отговарям Ви с въпроси, тъй като имам нужда от уточняваща информация.
Къде се намира баща Ви, в кой град сте, какво е състоянието му?
Тази информация е необходима, тъй като има доста голяма вероятност да се наложи да направи консултация с хематолог, но да не бъде онлайн, тъй като ще се наложат и доста разширени и задълбочени изследвания.

Ще очаквам отговорите Ви,

Лека вечер.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:40 от Рaдост

# 221
Здравейте д-р Симоноски.От София сме.Баща ми се чувства горе-долу добре.Има си апетит.Просто се оплаква от това,че няма сила като ходи,бързо се уморява и има слабост в краката.

# 222
Здравейте, Д-р Симонски! Синът ми(17г) има стомашни проблеми, открихме му хранителна непоносимост, в същото време много ниско кръвно, понякога достигащо 77/44, но долната граница никога не е повече от 60. , това са последните изследвания. Хемоглобинът и еритроцитите са завишени от 3 години, при консултация с хематолог, не получихме отговор защо, мислите ли че може ниското кръвно да се дължи на анемия, защото MCHC е ниско и също хематоложката назначи изследване на еритропоетин, който беше под нормата.

# 223
Здравейте д-р Симоноски.От София сме.Баща ми се чувства горе-долу добре.Има си апетит.Просто се оплаква от това,че няма сила като ходи,бързо се уморява и има слабост в краката.
Здравейте,
Моля Ви да ми пишете на лично съобщение колкото е възможно по-бързо, тъй като искам да Ви дам някакви насоки, които са важни.
Ще Ви очаквам.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:41 от Рaдост

# 224
Здравейте, Д-р Симонски! Синът ми(17г) има стомашни проблеми, открихме му хранителна непоносимост, в същото време много ниско кръвно, понякога достигащо 77/44, но долната граница никога не е повече от 60. , това са последните изследвания. Хемоглобинът и еритроцитите са завишени от 3 години, при консултация с хематолог, не получихме отговор защо, мислите ли че може ниското кръвно да се дължи на анемия, защото MCHC е ниско и също хематоложката назначи изследване на еритропоетин, който беше под нормата.

Здравейте,
На база предоставените от Вас изследвания, към настоящия момент има няколко неща, които трябва да се уточнят.
Дали по време на кръвовзимането синът Ви е бил жаден, дали е пил достатъчно течности предишните дни.
Констелацията по-скоро насочва за хемоконцентрация (жаден или пребиване на високо надморско равнище)
Препоръката ми е да повторите изследванията след около 1 месец и да ми пишете пак.

Успешен ден, ако има допълнителни въпроси, съм на линия.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:42 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт