Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 821
  • 390
  •   1
Отговори
# 75

Здравейте докторе, по време на изследванията си бях в цикъл, СУЕ и CRP са малко над нормата. CRP обикновено ми е 0.5-1, сега се е качило до 3.1, което не знам как да го тълкувам. Каква би могла да е причината за това покачване?
(Имам болки в ушите, нещо като гърлена инфекция, отделно пия магнезий, калий, желязо и Б комплекс добавки като витамини).
Благодаря ви за времето.

# 76
  • Варна
Здравейте! Искам да Ви попитам следното: назначен ми е НМХ като профилактика , поради нискорискови мутации, който прилагам от началото на бременността . Развих алергия към препарата, дори и със смяна на по-пречистената версия е същото - обриви, непоносими сърбежи и отоци на голяма площ по кожата. Предложиха ми преустановяване. Има ли от какво да се притеснявам ? В 18 г.с съм .

# 77
Здравейте,само с пкк на бебе и родители може ли да се докаже таласемия майор?

# 78
Здравейте, и благодаря за възможността да задам въпросите си! Те да свързани с проблеми в кръвосъсирването
На 42г.съм с бета таласемия минор.
Преди 11год. , след раждането на дъщеря ми, се установиха стойности на фибриноген  в пъти под нормата. Другите фактори на кръвосъсирване бяха без отклонения. От тогава, тези стойности са все така ниски, към момента 0.58g/L при реф. стойности 2.00-4.00
Не съм имала спонтанни кръвоизливи, освен два дни след вадене на зъб , година след установяване на проблема. (2014г.)
При възникване на необходимост от някакъв вид мед. намеса, като поставяне на зъбен имплант напр. необходимо ли е предварително да се приложи фибриноген?

Как се проявяват негативни ефекти при пътувания със самолет при хора с таласемия минор? Има ли профилактика на тези състояния?

# 79
Здравейте. От месец започнах да вдигам температура. В началото си мислех, че е вирусна инфекция, въпреки че оплакванията ми бяха само температура и прилошаване сутрин.  След седмица се повтори еднократно вдигане със много силно втрисане. Сега две седмици по-късно пак съм с температура. Получавам гадене от храна, не ям месо от 10 години и съм диагностицирана през лятото с лактозна непоносимост /която ми беше направила доста поразии на стомаха и все още се възстановявам/. Сега започнах да включвам по малко месо, но като цяло ми се гади от храна. Хемоглобинът ми винаги е бил на долна граница. Цикъл нямам от две години -50г
Вчера си пуснах изследвания и според личният лекар - сринат имунитет и започваме да лекуваме вирусна инфекция. Изписаха ми Ф@ксеро на 12ч и ин0вирон. След като изпия АБ ще посетя и хематолог, мога ли тогава да пусна контролни изследвания и какво да добавя?

Скрит текст:

предварително благодаря

# 80
Здравейте. От месец започнах да вдигам температура. В началото си мислех, че е вирусна инфекция, въпреки че оплакванията ми бяха само температура и прилошаване сутрин.  След седмица се повтори еднократно вдигане със много силно втрисане. Сега две седмици по-късно пак съм с температура. Получавам гадене от храна, не ям месо от 10 години и съм диагностицирана през лятото с лактозна непоносимост /която ми беше направила доста поразии на стомаха и все още се възстановявам/. Сега започнах да включвам по малко месо, но като цяло ми се гади от храна. Хемоглобинът ми винаги е бил на долна граница. Цикъл нямам от две години -50г
Вчера си пуснах изследвания и според личният лекар - сринат имунитет и започваме да лекуваме вирусна инфекция. Изписаха ми Ф@ксеро на 12ч и ин0вирон. След като изпия АБ ще посетя и хематолог, мога ли тогава да пусна контролни изследвания и какво да добавя?

Скрит текст:

предварително благодаря
Здравейте,
Моята препоръка е да преведете ПКК, диференциално броене, Желязо, жск, феритин, вит б12, фолиева киселина, суе, црп.
Тези изследвания са достатъчни за консултация.

# 81
Здравейте, Д-р Симонски!
На какво могат да се дължат феритин и желязо в горна граница и почти липсваща фолиева?
Благодаря предварително!

# 82
Здравейте!
Бихте ли казали на какво се дължи повишен Феритин и Фолат при дете на 2г.?

Прилагам резултатите:

И втори въпрос: От около месец случайно забелязах ингвинални лимфни възелчета при мен. Погледнаха ги на ехограф и установиха, че най-големият е 9мм. Имам направена ПКК и ДКК в норма. Възможно ли е да се забелязват при по-слаби хора (45кг съм) без да са индикация за заболяване или каква според вас друга причина би могла да бъде?

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 03:43 от Darling*

# 83
Здравейте , д-р Симоноски,
Обръщам се към Вас, с молба за мнение и препоръки, като специалист по нарушения на кръвосъсирването.
С хомозиготна мутация MTHFR, по алел 677, съм и увеличен риск от тромбози, не усвоявам фолиева киселина над 70 % , хомоцистеин 42. След прием за 3 месеца на комбинация метилиран вит В12 1000мкг, топ фолат 400 мкг и вит. В6 , хомоцистеинът намаля до около 38 - 39. Оперирана съм - ДВТ, висящи тромби във вена илиака и феморалис, лигатура вена сафена, последваща немасивна БТЕ. Д-димер винаги е бил в норма. Преди операцията, често правех кризи, свързани със задух, продуктивна кашлица с обилно отделяне на слузести пенести храчки и други симптоми, които най-вероятно са били основно поради микротромби в белия дроб, а някои - астматични ( според няколко лекари). Имам астма , смесен тип, алергия към много алергени, вкл. и медикаментозна. Тези кризи в голяма степен се овладяха с антикоагулантите, но не изцяло.  След БТЕ съм на терапия ксарелто 20 мг в продължение на няколко години. Наблюдавана съм от пулмолог и съдов хирург.
Тъй като продължавам да правя тромби, ми препоръчаха изследване анти Ха фактор в НКБ, при който се оказаха пикови стойности, много под долната референтна граница. Преминах на еликвис 2х5, повторих изследването, стойностите на 12-ти час от приема, отново са под долна граница. Заключението е , е  двете не ми действат достатъчно. За сега ме оставиха на еликвис.
Препоръчаха ми за 6 седмици да приемам 1 - 5 мг фолиева киселна.
Въпросите ми са:
1. Има ли някакъв риск при прием на такива дози фолиева кислена?
2. Наясно съм, че INR не се изследва при прием на тези антикоагуланти, но все пак стойностите му имат ли някакво значение ? Според мнение, изказано от лекар, имат. Изследвах го, стойността е 1, при реф. 0.8 - 1.2.
3. Моля за Вашето мнение, следва ли да остана на еликвис, при тази ситуация? Вие какво бихте препоръчали?

Благодаря предварително!

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 14:17 от Diorela

# 84
Здравейте, докторе, диагностицирана съм с лимфом на Ходжкин преди една година. Оттогава сменихме три протокола на лечение и за сега никакъв успех. Предстои ми отново пет скенер, който според мен няма да покаже никакъв напредък. През месец май ми "събраха" стволови клетки. Въпросът ми е кога би трябвало да се прибегне до вливането на стволовите клетки? Нормално ли е вливането им преди сигурно достигане на ремисия?

# 85
Здравейте,от известно време съм с косопад и косата ми страда-суха,изтощена и без блясък.Посъветваха ме да ида на ендокринолог ,след това на кожен и от там на гинеколог.Всички казаха,че съм добре,но от четене сама си пуснах изследвания за желязото,витамин Д и установих,че имам дефицит и на двете.Слес 3 месеца прием на желязо и вит Д,сега съм си вдигнала желязото.Прикачвам снимки от изследванията,но искам да попитам ,защото ми казаха да се обърна към хематолог,за по-изчерпателна информация.Да продължавам ли да пия желязото или да го спра? Б12 ми е Витамин В12 ( Vit. B12 )/Beckman Coulter Access2      313,25   pmol/l Референтен интервал:133 - 675; Гранични стойности:107 - 133; Дефицит - под 107

# 86
Здравейте!
Бихте ли казали на какво се дължи повишен Феритин и Фолат при дете на 2г.?

Прилагам резултатите:

И втори въпрос: От около месец случайно забелязах ингвинални лимфни възелчета при мен. Погледнаха ги на ехограф и установиха, че най-големият е 9мм. Имам направена ПКК и ДКК в норма. Възможно ли е да се забелязват при по-слаби хора (45кг съм) без да са индикация за заболяване или каква според вас друга причина би могла да бъде?

Здравейте, (късният отговор се дължи на забавяне в получаването на нотификациите).
Относно завишените стойности на Феритин и Фолат при деца, най-вероятно се дължи на преходен момент, вследствие на инфекциозно-възпалителен характер, но за по подробна информация ще Ви помоля да се  обърнете към колегите хематолози с педиатрична насоченост.

Относно Вашия лимфен възел, за да може адекватно да Ви отговоря, е необходимо да имам малко повече информация, както и ПКК, ДКК, ЛДХ, СУЕ ЦРП, и дали към момента на ехографията сте имали някаква обща неразположеност, дали се променят през някакво време като размери, дали са болезнени и т.н.
Проследете ги и не се притеснявайте да ми пишете, ако искате и на ЛС.
Успешен ден.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 10:37 от Рaдост

# 87
Здравейте,от известно време съм с косопад и косата ми страда-суха,изтощена и без блясък.Посъветваха ме да ида на ендокринолог ,след това на кожен и от там на гинеколог.Всички казаха,че съм добре,но от четене сама си пуснах изследвания за желязото,витамин Д и установих,че имам дефицит и на двете.Слес 3 месеца прием на желязо и вит Д,сега съм си вдигнала желязото.Прикачвам снимки от изследванията,но искам да попитам ,защото ми казаха да се обърна към хематолог,за по-изчерпателна информация.Да продължавам ли да пия желязото или да го спра? Б12 ми е Витамин В12 ( Vit. B12 )/Beckman Coulter Access2      313,25   pmol/l Референтен интервал:133 - 675; Гранични стойности:107 - 133; Дефицит - под 107

Здравейте (късният отговор се дължи на забавяне в получаването на нотификациите).
Дали имате възможност да ми изпратите кръвната картина, както и серумните стойности на снимка, за да мога да прегледам и еритроцитните индекси и да мога адекватно да Ви отговоря,

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 10:38 от Рaдост

# 88
Здравейте, докторе, диагностицирана съм с лимфом на Ходжкин преди една година. Оттогава сменихме три протокола на лечение и за сега никакъв успех. Предстои ми отново пет скенер, който според мен няма да покаже никакъв напредък. През месец май ми "събраха" стволови клетки. Въпросът ми е кога би трябвало да се прибегне до вливането на стволовите клетки? Нормално ли е вливането им преди сигурно достигане на ремисия?
Здравейте (късният отговор се дължи на забавяне в получаването на нотификациите).
За да мога да Ви отговоря на посочените въпроси, имам необходимост от повече информация за Вас. Ако решите, може да ми изпратите на колко години сте, какъв точно е лимфомът на Ходжкин, както и в кой стадий сте към началото и какви линии на терапия са проведени.
Изпратете информацията на лично съобщение, за да няма разпространение да данните Ви.
Ще Ви очаквам.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 10:39 от Рaдост

# 89
Здравейте, Д-р Симонски!
На какво могат да се дължат феритин и желязо в горна граница и почти липсваща фолиева?
Благодаря предварително!

Освен предоставената информация, необходимо е да знам дали преди провеждане на това изследване сте имали прием на някакви мултивитамини, които съдържат желязо, или да сте приемали и някакви железни препарати.
Завишеният феритин може да има насока за инфекциозно/възпалителна генеза, също така необходимо е да знам дали към момента на изследването сте имали обща неразположеност или някакви оплаквания
Не се притеснявате да ми пишете и на ЛС.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 10:40 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт