Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 809
  • 421
  •   2
Отговори
# 165
Благодаря за отделеното внимание! Ако е удобно да ми кажете дали трябва да приемам допълнително желязо при тези резултати -
хемоглобин 130g/L при реф.120-160 ; желязо 8.3 mkmol/I при реф.6.0-26.0 ; феритин 9.0 mkg/I при реф. 10-120 ; ТЖСК 71 mkmol/I при реф.44.8-71.6 ; СЖСК 62.7 mkmol/I при реф. 27.8-53.7
Благодаря, Ви предварително! Хубав ден!
Здравейте.
Към настоящия момент нямате анемия, но показателите на желязото са в долния диапазон към долна граница и ако не се започне с прием на желязо, има голяма вероятност след време да развиете анемия.
На въпроса Ви, аз бих Ви препоръчал да пиете известни време някакъв железен препарат.
Успешен ден.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:37 от Рaдост

# 166
Здравейте д-р Симоноски и предварително благодаря за отговора!
След дълго лутане, с голяма благодарност към Ваш колега и след проведени генетични изследвания и налични изменения се констатира, че имам т.н рядка генетична анемия IRIDA. Приложено е венозно вливане на F....и стъпките са формулирани като чести изследвание и съответно вливане при необходимост. Свързах се с Институт по редки и генетични заболявания и регионалната здравна каса, но съм препратена към пациентски организации и спезиализираната болница, в която практикувате. Заболяването по мои разбирания няма официално МКБ, официален протокол за лечение, съответно медикаментите и манипулациите са платени...Въпросът ми е имате ли подобни пациенти, такъв ли е пътя и какъв е Вашият съвет?
П.с. Не съм от София, но ако е нужно бих посетила специализираното звено.

# 167
Здравейте д-р Симоноски и предварително благодаря за отговора!
След дълго лутане, с голяма благодарност към Ваш колега и след проведени генетични изследвания и налични изменения се констатира, че имам т.н рядка генетична анемия IRIDA. Приложено е венозно вливане на F....и стъпките са формулирани като чести изследвание и съответно вливане при необходимост. Свързах се с Институт по редки и генетични заболявания и регионалната здравна каса, но съм препратена към пациентски организации и спезиализираната болница, в която практикувате. Заболяването по мои разбирания няма официално МКБ, официален протокол за лечение, съответно медикаментите и манипулациите са платени...Въпросът ми е имате ли подобни пациенти, такъв ли е пътя и какъв е Вашият съвет?
П.с. Не съм от София, но ако е нужно бих посетила специализираното звено.
Здравейте.
IRIDA (Iron-refractory iron deficiency anemia) е рядко генетично заболяване, чието доказване се случва още в ранна детска възраст. Но за да може категорично да се докаже, е необходимо да се проведе генетично изследване.
Без проведено изследване може да има суспектни данни за наличие на този тип анемия, но това са косвени белези, които не доказват заболяването.
За да мога да Ви помогна, необходимо ми е повече информация за Вас.
Ако решите, може да ми пишете на ЛС.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:38 от Рaдост

# 168
Здравейте, дали бихте погледнали отклоненията в кръвта картина на сина ми на 14 години, правена преди дни заради вирус. За втори път в рамките на половин година излизат такива показатели, педиатърът и пулмолог по повод другвирус преди месеци смятат че не са обезпокоителни и че трябва да приема храни богати на желязо като жълтък, червено месо и леща. Дали трябва на нещо да обърнем внимание? Благодаря !

# 169
Здравейте, дали бихте погледнали отклоненията в кръвта картина на сина ми на 14 години, правена преди дни заради вирус. За втори път в рамките на половин година излизат такива показатели, педиатърът и пулмолог по повод другвирус преди месеци смятат че не са обезпокоителни и че трябва да приема храни богати на желязо като жълтък, червено месо и леща. Дали трябва на нещо да обърнем внимание? Благодаря !

Здравейте.
Относно показаните резултати от Ваша страна, наблюдава се констелация на инфекциозен процес, който е реактивен, т.е ще мине след известен период от време (това се отнася за левкоцитите), а относно еритроцити, както и индексите на еритроцитите, наблюдава се намаление на тези индекси.
Ако решите, може да ми пишете на ЛС и ще Ви дам допълнителни насоки.

Успешен ден.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 10:17 от Рaдост

# 170
Здравейте, д-р Симонски! Мога ли да приемам Детралекс/Хеморел докато имам тромбофилия? PAI 5G>4G, ACE, Factor XIII, TAFI - хетерозигот и b fribrinogen, VEGFA G>A, хомозигот. Благодаря!

# 171
Здравейте, д-р Симонски! Мога ли да приемам Детралекс/Хеморел докато имам тромбофилия? PAI 5G>4G, ACE, Factor XIII, TAFI - хетерозигот и b fribrinogen, VEGFA G>A, хомозигот. Благодаря!
Здравейте.
С каква цел Ви е назначен Детралекс и имали ли сте досега някакъв тромботичен инцидент, и по каква причина е проведено изследване за носителство на гените на тромбофилия?

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 10:17 от Рaдост

# 172
Здравейте! Тъй като се лутам преди да стигна до хематолог, Чак във вторник имам час,  реших да попитам и тук. През декември месец се чувствах отпаднала, замъглено зрение от време на време, мигрена, без грипоподобни симптоми. В началото на януари пуснах ПКК и излязоха леко завишени лимфоцити - горна граница 50.00, при мен 52.30. Всичко друго в норма. Съвсем леко завишени, но се притесних. Естествено прочетох кофти неща в интернет. Пуснах изследване за токсоплазмоза - отрицателен за минала и настояща инфекция. През това време се пробудих на няколко пъти от изпотяване вечер. Леко, без смяна на дрехи и чаршафи. Докато едната вечер не беше обилно, чаршафите бяха сухи, но се наложи да сменя и бельото си дори. На следващия ден Пуснах нова ПКК с Диференциално броене, този път само леко завишени еозинофили - горна граница 6.00, при мен 6.60. Преди това мина менструацията ми, която провокира херпес на устната /имам си го отдавна/, имах и обрив ситен по лицето без сърбеж. По принцип имам различни алергии също. Минах вчера и ехограф на лимфни възли - увеличен лимфен възел отдясно на шията под челюстта, отпред,1,46 см. Според докторът не е злокачествен. Реално от близо година усещам този лимфен възел, както и този от лявата страна на същото място. Не съм им обръщала внимание, досега. Дали от тревогата в момента или от нещо друго, усещам сухота в гърлото и понякога задух. Изключително съм притеснена. Благодаря Ви предварително за отговора!

# 173
Добър ден! Дъщеря ми е с алопеция ареата. Правихме много изследвания и накрая се установи, че има наличие на литий в организма,  дефецити на витамини. Пие 2м micellized vitamin d, citomix guna, smart hit b12, children dha, raw organic protein garden of life, magnesium drops n score. Сега й са й назначени изследвания за анализ на минерали в кръвта и тежки метали в урината. Косата й не спира да капе от месец преди да започне добавките, расте много и е много хубава, но се появиха много големи нови петна. Според вас след като всичко в имунната система влезе в норма и се изчисти организма дали ще се оправи косата на детето? Аз вече започвам да губя надежда и не знам какво да си мисля.

# 174
Здравейте! Тъй като се лутам преди да стигна до хематолог, Чак във вторник имам час,  реших да попитам и тук. През декември месец се чувствах отпаднала, замъглено зрение от време на време, мигрена, без грипоподобни симптоми. В началото на януари пуснах ПКК и излязоха леко завишени лимфоцити - горна граница 50.00, при мен 52.30. Всичко друго в норма. Съвсем леко завишени, но се притесних. Естествено прочетох кофти неща в интернет. Пуснах изследване за токсоплазмоза - отрицателен за минала и настояща инфекция. През това време се пробудих на няколко пъти от изпотяване вечер. Леко, без смяна на дрехи и чаршафи. Докато едната вечер не беше обилно, чаршафите бяха сухи, но се наложи да сменя и бельото си дори. На следващия ден Пуснах нова ПКК с Диференциално броене, този път само леко завишени еозинофили - горна граница 6.00, при мен 6.60. Преди това мина менструацията ми, която провокира херпес на устната /имам си го отдавна/, имах и обрив ситен по лицето без сърбеж. По принцип имам различни алергии също. Минах вчера и ехограф на лимфни възли - увеличен лимфен възел отдясно на шията под челюстта, отпред,1,46 см. Според докторът не е злокачествен. Реално от близо година усещам този лимфен възел, както и този от лявата страна на същото място. Не съм им обръщала внимание, досега. Дали от тревогата в момента или от нещо друго, усещам сухота в гърлото и понякога задух. Изключително съм притеснена. Благодаря Ви предварително за отговора!
Здравейте,
На база предоставената от Вас информация имате незначително увеличаване на лимфоцитите в процентно съотношение.
За начало бих искал да Ви помоля да ми пратите кръвната картина, както и останалите изследвания, които сте направили.
И тогава бихме могли да коментираме.
Успешен ден.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 11:21 от Рaдост

# 175
Здравейте! Тъй като се лутам преди да стигна до хематолог, Чак във вторник имам час,  реших да попитам и тук. През декември месец се чувствах отпаднала, замъглено зрение от време на време, мигрена, без грипоподобни симптоми. В началото на януари пуснах ПКК и излязоха леко завишени лимфоцити - горна граница 50.00, при мен 52.30. Всичко друго в норма. Съвсем леко завишени, но се притесних. Естествено прочетох кофти неща в интернет. Пуснах изследване за токсоплазмоза - отрицателен за минала и настояща инфекция. През това време се пробудих на няколко пъти от изпотяване вечер. Леко, без смяна на дрехи и чаршафи. Докато едната вечер не беше обилно, чаршафите бяха сухи, но се наложи да сменя и бельото си дори. На следващия ден Пуснах нова ПКК с Диференциално броене, този път само леко завишени еозинофили - горна граница 6.00, при мен 6.60. Преди това мина менструацията ми, която провокира херпес на устната /имам си го отдавна/, имах и обрив ситен по лицето без сърбеж. По принцип имам различни алергии също. Минах вчера и ехограф на лимфни възли - увеличен лимфен възел отдясно на шията под челюстта, отпред,1,46 см. Според докторът не е злокачествен. Реално от близо година усещам този лимфен възел, както и този от лявата страна на същото място. Не съм им обръщала внимание, досега. Дали от тревогата в момента или от нещо друго, усещам сухота в гърлото и понякога задух. Изключително съм притеснена. Благодаря Ви предварително за отговора!
Здравейте,
На база предоставената от Вас информация, имате незначително увеличаване на лимфоцитите в процентно съотношение.
За начало бих искал да Ви помоля да ми пратите кръвната картина както и останалите изследвания които сте направили.
И тогава бихме могли да коментираме.
Успешен ден,
Благодаря Ви за навременния отговор, докторе!
Прикачвам двете кръвни картини, тази с лимфоцитите е от 07.01., а тази с еозионофили на 29.01.

И резултат от ехограф, само текстовата част прилагам. Снимката е на диск и в момента не мога да я отворя.

И токсоплазма

Много Ви благодаря предварително!

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 11:44 от vctrvctr

# 176
Здравейте, д-р Симонски! Може ли да помоля да коментирате резултатите от кръвните изследвания на детето ни, на две годинки е? Има няколко показателя с леки отклонения от посочените референтни  стойности?
Благодаря предварително.

# 177
След спонтанен аборт ми назначиха тези изследвания и се оказа, че причината за него е тромбофилия. Детралекс ми е назначен за лечение на хемороиди, които се получиха по време на бременността, а след раждането, което беше нормално положението стана по-зле

Здравейте.
С каква цел Ви е назначен Детралекс и имали ли сте досега някакъв тромботичен инцидент, и по каква причина е проведено изследване за носителство на гените на тромбофилия?

# 178
Здравейте, д-р Симоноски. Ще помоля за коментар на приложените кръвни изследвания на жена на 37г. До колко са притеснителни ниските стойности на Тромбоцити (PLT) и завишени стойности на MPV. ПКК е направена при годишен профилактичен преглед, без налични оплаквания. Благодаря предварително за консултацията.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 21:43 от ~DaiSy~

# 179
Здравейте, д-р Симонски! Може ли да помоля да коментирате резултатите от кръвните изследвания на детето ни, на две годинки е? Има няколко показателя с леки отклонения от посочените референтни  стойности?
Благодаря предварително.

Здравейте,
От предоставените от Вас лабораторни изследвания отклонения има само на еритроцитните и тромбоцитните индекси. Тези отклонения принципно се дължат на реактивни/временни състояния.
На база тези изследвания показателите се приемат за нормални на хематологичните показатели.
Успешен ден.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 11:22 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт