Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 809
  • 421
  •   2
Отговори
# 180
След спонтанен аборт ми назначиха тези изследвания и се оказа, че причината за него е тромбофилия. Детралекс ми е назначен за лечение на хемороиди, които се получиха по време на бременността, а след раждането, което беше нормално положението стана по-зле

Здравейте, д-р Симонски! Мога ли да приемам Детралекс/Хеморел докато имам тромбофилия? PAI 5G>4G, ACE, Factor XIII, TAFI - хетерозигот и b fribrinogen, VEGFA G>A, хомозигот. Благодаря!
Здравейте.
С каква цел Ви е назначен Детралекс и имали ли сте досега някакъв тромботичен инцидент, и по каква причина е проведено изследване за носителство на гените на тромбофилия?
Здравейте,
Детралекс е консервативно лечение на хемороидална болест.
Относно противопоказания, не се наблюдават такива при носителство на гените на тромбофилия и прием на Детралекс.
Успешен ден.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 11:23 от Рaдост

# 181
Здравейте, д-р Симоноски. Ще помоля за коментар на приложените кръвни изследвания на жена на 37г. До колко са притеснителни ниските стойности на Тромбоцити (PLT) и завишени стойности на MPV. ПКК е направена при годишен профилактичен преглед, без налични оплаквания. Благодаря предварително за консултацията.
Здравейте,
Вие сте с по-ниски от референтните стойности тромбоцитите, трябва да се установи каква е причината за това състояние.
Ако решите, може да ми пишете на ЛС, ще Ви дам препоръка за последващи стъпки относно уточняване на причината за това състояние.
Успешен ден.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 11:24 от Рaдост

# 182
Здравейте доктор Симононски ,искам да попитам винаги ли феритина показва нивото на запаси от желязо или може да е показател и за нещо друго? Това са кръвните изследвания на моят баща  ,който е онкоболен и от доста време приема желязо като хранителна добавка . Винаги като спрем добавката обаче започва да изтръпва цялото му тяло и му става много лошо. Съответно веднага възобновяваме приема и нещата се оправят.

# 183
Здравейте доктор Симононски ,искам да попитам винаги ли феритина показва нивото на запаси от желязо или може да е показател и за нещо друго? Това са кръвните изследвания на моят баща  ,който е онкоболен и от доста време приема желязо като хранителна добавка . Винаги като спрем добавката обаче започва да изтръпва цялото му тяло и му става много лошо. Съответно веднага възобновяваме приема и нещата се оправят.
Здравейте,
Феритин представлява белтък, който съхранява желязото, т.е запасите от желязо, но едновременно представлява и острофазов белтък, който може да се увеличи/намали при определени състояния. Примерно увеличава се при хроничен вид на инфекции или при остри инфекции.
Онкологичните пациенти са със завишени стойности на феритин поради хроничен възпалителен процес, но в зависимост от онкологичната локализация има вероятност да бъде и с понижени стойности.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 11:25 от Рaдост

# 184
Здравейте доктор Симоноски,прикачвам резултати на съпруга ми,може ли да ги коментирате?

# 185
Здравейте доктор Симоноски,прикачвам резултати на съпруга ми,може ли да ги коментирате?
Здравейте,
Само тези изследвания ли сте провели, или има и някакви допълнителни?
Какво е неговото състояние, имал ли е някакъв инфекциозен процес (да е изстивал), или грип към момента на изследванията?

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 12:31 от Рaдост

# 186

Много благодаря. След като ви писах се разболя. Пи антибиотик до 29.01 като на третия ден възлите почти изчезнаха. Днес пуснахме изследвания отново. Но близките дни няма да успея да се свържа с доктор. Отклоненията възможно ли е да са от разболяването и медикаментите които взимаше включително много витамини(да отбележа че имам и дете на 7 на което отклоненията в показателите на кръвната картина са същите-той се размина само с обилна хрема)

Здравейте отново др. Симонски. Месец след боледуването на сина ми пуснах самаконтролни изследвания. 1 месец пие уринал и лактофлор севида. Лимфните възли почти изчезнаха. урината видях че се е изчистила но ме притесни че хемоглобина и еритроцитите са още завишени. Няма оплаквания. Висок е 1.85 и към 60кг ако има значение. Моля отново за вашия коментар

# 187
  • Банско
Здравейте, как мога да разбера дали аз или синът ми имаме анемия? Той е на 5 и много бързо се изморява на моменти, аз също имам такива моменти? Какви и колко изследвания трябва да направя за да разбера дали имаме анемия?

# 188

Много благодаря. След като ви писах се разболя. Пи антибиотик до 29.01 като на третия ден възлите почти изчезнаха. Днес пуснахме изследвания отново. Но близките дни няма да успея да се свържа с доктор. Отклоненията възможно ли е да са от разболяването и медикаментите които взимаше включително много витамини(да отбележа че имам и дете на 7 на което отклоненията в показателите на кръвната картина са същите-той се размина само с обилна хрема)

Здравейте отново др. Симонски. Месец след боледуването на сина ми пуснах самаконтролни изследвания. 1 месец пие уринал и лактофлор севида. Лимфните възли почти изчезнаха. урината видях че се е изчистила но ме притесни че хемоглобина и еритроцитите са още завишени. Няма оплаквания. Висок е 1.85 и към 60кг ако има значение. Моля отново за вашия коментар
Здравейте,
От кръвната картина, има завишени еритроцити, но незначително завишение на хемоглобин при 160 горна граница резултатът е 161, но хематокритът е в референтни стойности.
На база предоставените изследвания няма причина за притеснение, тези отклонения се дължат на реактивност или хемоконцентрация (взети са на жадно при силна дехидратация).

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:40 от Рaдост

# 189
Здравейте, как мога да разбера дали аз или синът ми имаме анемия? Той е на 5 и много бързо се изморява на моменти, аз също имам такива моменти? Какви и колко изследвания трябва да направя за да разбера дали имаме анемия?
Здравейте,
Може да пуснете следните изследвания:
ПКК, ДКК, желязо, ЖСК и феритин.
Щом ги имате резултатите, може да ми пишете.
Успешен ден.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:41 от Рaдост

# 190

Здравейте,
От кръвната картина, има завишени еритроцити, но незначително завишение на хемоглобин при 160 горна граница резултата е 161, но Хематокритът е в референтни стойности.
На база предоставените изследвания няма, причина за притеснение, тези отклонения се дължат на реактивност или хемоконцентрация (взети са на жадно при силна дехидратация)

Благодаря ви за успокоението. Трябва ли да се повторят и след колко време. Той е във пубертета точно. Дали това оказва влияние. Личната каза да спре месото но той е толкова злояд че...

# 191
  • somewhere over the rainbow
Здравейте, д-р Симоноски!

Изпращам Ви частта от ПКК, в която има отклонения:

Още:
Желязо - 2
Феритин - 3.8
ЖСК - 71.1

Нямам поставена такава диагноза, но предполагам се касае за желязодефицитна анемия. Все пак търся и Вашето професионално мнение. Така съм от години, като симптомите ми са постоянен косопад, запек и студени крайници. Имам много обилен цикъл. По два пъти годишно взимам Малтофер за 2-3 месеца, но очевидно без резултат. Дали може да ми препоръчате по-добър препарат?

Ще съм Ви благодарна за всякакво мнение!

# 192
Скрит текст:

Здравейте,
От кръвната картина, има завишени еритроцити, но незначително завишение на хемоглобин при 160 горна граница резултата е 161, но Хематокритът е в референтни стойности.
На база предоставените изследвания няма, причина за притеснение, тези отклонения се дължат на реактивност или хемоконцентрация (взети са на жадно при силна дехидратация)

Благодаря ви за успокоението. Трябва ли да се повторят и след колко време. Той е във пубертета точно. Дали това оказва влияние. Личната каза да спре месото но той е толкова злояд че...
Здравейте,
Няма никакви ограничения в храна, просто да консумира малко повече течности и най-много вода.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:43 от Рaдост

# 193

Изпращам Ви частта от ПКК, в която има отклонения:

Още:
Желязо - 2
Феритин - 3.8
ЖСК - 71.1

Нямам поставена такава диагноза, но предполагам се касае за желязодефицитна анемия. Все пак търся и Вашето професионално мнение. Така съм от години, като симптомите ми са постоянен косопад, запек и студени крайници. Имам много обилен цикъл. По два пъти годишно взимам Малтофер за 2-3 месеца, но очевидно без резултат. Дали може да ми препоръчате по-добър препарат?

Ще съм Ви благодарна за всякакво мнение!
Пишете ми на ЛС и ще Ви дам насоки.

# 194
Имам дете на 1г.
Още от 6-7м забелязахме нисък хемоглобин/под нормата.
На 10м ходихме при хематолог, направихме изследвания ( както и аз и бащата-не е наследствено). Желязото и феритин на детето също беше много под норма.Изписаха ни Малтофер по 15капки на ден. Пие го два месеца.
Вчера пуснах изследвания, хемоглобина е добре, но желязото все още е под норма.. детето си хапва доста добре, има много енергия, спи си по цяла нощ..
На 8м

На 10м

И сега

Прилагам изследванията и моля за мнение.
Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт