Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 47 761
  • 390
  •   1
Отговори
# 120
Я
Много благодаря. След като ви писах се разболя. Пи антибиотик до 29.01 като на третия ден възлите почти изчезнаха. Днес пуснахме изследвания отново. Но близките дни няма да успея да се свържа с доктор. Отклоненията възможно ли е да са от разболяването и медикаментите които взимаше включително много витамини(да отбележа че имам и дете на 7 на което отклоненията в показателите на кръвната картина са същите-той се размина само с обилна хрема)

# 121
Я
Много благодаря. След като ви писах се разболя. Пи антибиотик до 29.01 като на третия ден възлите почти изчезнаха. Днес пуснахме изследвания отново. Но близките дни няма да успея да се свържа с доктор. Отклоненията възможно ли е да са от разболяването и медикаментите които взимаше включително много витамини(да отбележа че имам и дете на 7 на което отклоненията в показателите на кръвната картина са същите-той се размина само с обилна хрема)

Здравейте,
Да, показателите Ви са както след или по време на инфекциозен процес. Към настоящия момент и на база тези изследвания нямате хематологични отклонения.
Ако има промяна в състоянието, чувствайте се спокойни да пишете пак.
Успешен ден,

# 122
Много Ви благодаря. Да мине време и пак ще ги повторим. Бъдете здрав и дано има повече доктори като Вас

# 123
Много Ви благодаря. Да мине време и пак ще ги повторим. Бъдете здрав и дано има повече доктори като Вас
Благодаря Ви,
Ако имате допълнителни въпроси, съм на линия.
Успешен ден.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:54 от Рaдост

# 124
Здравейте д-р Симоноски,

През лятото при профилактични изследвания на дъщеря ми, 14 годишна, излязоха завишени стойности на:
Hgb (Хемоглобин) - 152 g/L (118 - 150)
Hct (Хематокрит) - 0.454 L/L (0.350 - 0.430)
MCV (ср. обем на еритроцита) - 92.5 fL (77.0 - 92.0)
MPV (ср. обем на тромбоцита) - 11.8 fL (7.2 - 11.0)
ЛЛ препоръча да мерим кръвното налягане и след два месеца да повторим изследването. Кръвното беше в рамките на нормалното. При повторното изследване резултатите се оказаха абсолютно идентични с тези от първото изследване.
Преди няколко дни направихме изследването в друга лаборатория, като включихме и пикочна киселина, която излезе завишена.
Резултатите са:
Хемоглобин/HGB - 146 g/l (120 - 154)
Хематокрит/HCT - 0.416 l/l (0.355 - 0.450)
Среден обем на един еритроцит/MCV - 91 fl (78 - 93)
Среден обем на един тромбоцит/MPV - 10.5 fl (8.5 - 11.5)
Пикочна киселина/Uric acid H - 404.07 umol/l (153 - 349)

Ще съм Ви безкрайно благодарна, ако ги коментирате и дали има повод за тревога. Какво означава завишената пикочна киселина и как трябва да процедираме оттук нататък.

# 125
Здравейте д-р Симоноски,

През лятото при профилактични изследвания на дъщеря ми, 14 годишна, излязоха завишени стойности на:
Hgb (Хемоглобин) - 152 g/L (118 - 150)
Hct (Хематокрит) - 0.454 L/L (0.350 - 0.430)
MCV (ср. обем на еритроцита) - 92.5 fL (77.0 - 92.0)
MPV (ср. обем на тромбоцита) - 11.8 fL (7.2 - 11.0)
ЛЛ препоръча да мерим кръвното налягане и след два месеца да повторим изследването. Кръвното беше в рамките на нормалното. При повторното изследване резултатите се оказаха абсолютно идентични с тези от първото изследване.
Преди няколко дни направихме изследването в друга лаборатория, като включихме и пикочна киселина, която излезе завишена.
Резултатите са:
Хемоглобин/HGB - 146 g/l (120 - 154)
Хематокрит/HCT - 0.416 l/l (0.355 - 0.450)
Среден обем на един еритроцит/MCV - 91 fl (78 - 93)
Среден обем на един тромбоцит/MPV - 10.5 fl (8.5 - 11.5)
Пикочна киселина/Uric acid H - 404.07 umol/l (153 - 349)

Ще съм Ви безкрайно благодарна, ако ги коментирате и дали има повод за тревога. Какво означава завишената пикочна киселина и как трябва да процедираме оттук нататък.
Здравейте.
Към настоящия момент, с изключение на пикочната киселина, няма отклонение от референтните показатели.
Лекото увеличение на хемоглобин, при по младите най често може да се дължи да дехидратация (недостатъчна консумация на вода) както и има значение дали кръвта е взета на жадно.
Моята препоръка към Вас е да проследите изследванията, т.е. да ги повторите след 1 месец, като междувременно препоръчвам да консумира достатъчно вода ежедневно, да не е постоянно жадна.
Успешен ден.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:55 от Рaдост

# 126

Здравейте,
Към настоящия момент с изключение на пикочната киселина няма отклонение от референтните показатели.
Лекото увеличение на хемоглобин, при по младите най често ложе да се дължи да дехидратация (не достатъчна консумация на вода) както и има значение дали кръвта е взета на жадно.
Моята препоръка към Вас е да проследи те изследванията т.е. да ги повторите след 1 месец, като междувременно препоръчвам да консумира достатъчно вода ежедневно да не е постоянно жадна.
Успешен ден,

Благодаря! Ще последваме съвета Ви!

# 127
Здравейте, моля за консултация относно приложените изследвания. Доколкото виждам, има някои показатели извън норма, нужно ли е да предприемам някакви мерки към този момент. На 27г. съм.

# 128
Здравейте, моля за консултация относно приложените изследвания. Доколкото виждам, има някои показатели извън норма, нужно ли е да предприемам някакви мерки към този момент. На 27г. съм.

Здравейте.
На база предоставените от Вас лабораторни изследвания ще бъде необходимо да се стартира с прием на таблетки, тъй като сте с анемия.
Ако решите, пишете ми на ЛС и бих могъл да Ви назнача какво и как да приемате.
Ако не се започне прием на таблетки, състоянието ще се задълбочи при Вас, затова е необходимо да стартирате колкото е възможно по-бързо.
Успешен ден.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 11:53 от Рaдост

# 129
Здравейте, моля за консултация, изследванията са на 17 годишния ми син. Оплакванията са тревожност, апатия, сънливост, виене на свят, треперене на ръцете, депресия.

# 130
Здравейте! Може ли да се чувствам постоянно изморена от нисък феритин? Имам Хашимото и хипофункция на ЩЖ и от няколко години стойностите на феритина са ми под нормата. Мога ли да приемам някакви добавки и изобщо има ли смисъл да се задълбавам в този показател?

# 131
Здраввйте, д- р Симоновски
Какви са нормалните стойности на желязо при децата. Детето ми е на 8 години и стойноста на  желязото е 9,9 при норма от 7,16 - 29.5 . Може ли в случая да говорим за дефицит или не. Хемоглобина е 142. Детето боледува много често и постоянно е с напукани и сухи устни, които се пукат и кървят дори да не е изложено на атмосферни влияния.
Благодаря !

# 132
Здраввйте, д- р Симоновски
Какви са нормалните стойности на желязо при децата. Детето ми е на 8 години и стойноста на  желязото е 9,9 при норма от 7,16 - 29.5 . Може ли в случая да говорим за дефицит или не. Хемоглобина е 142. Детето боледува много често и постоянно е с напукани и сухи устни, които се пукат и кървят дори да не е изложено на атмосферни влияния.
Благодаря !

Здравейте.
Независимо от възрастта, референтните стойности са в зависимост от лабораторията, където се провеждат тези изследвания.
Относно показателите, според хемоглобина, който ми казвате, в момента няма анемия, а относно запасите на желязото – те се проследяват чрез феритин.
Не бих казал, че желязото е проблем в момента, по-скоро трябва да се прецени каква храна се консумира, количество сол, каква е хидратацията (колко вода консумира), какви др. течности консумира.
А относно честото боледуване, сезонът е с доста инфекции и по-скоро бих го отдал на този факт.
Успешен ден.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 13:03 от Рaдост

# 133
Здравейте докторе .Не знам дали въпроса е точно за вас ,чисто хематологично,но ще ви го задам.Предварително се извинявам.
Моята майка (63 г.) има завишени еритроцити в урината .
На какво може да се дължи това ,опасно ли е ,и към кого да се обърнем .Само да поясня ,че преди 20 дни и взеха гинекологична биопсия ,а от две години пие хапчета за разреждане на кръвта Еликвис ,поради прекарано заболяване.( пояснявам и  тези неща за по голяма яснота.

# 134
Здравейте, като дете са ми открили G6pD - дефицит. Един път съм изследвана като бебе и втори път на около 7 години - и двата резултата потвърждават дефицит на G6pD. Като бях бременна отново се изследвах (2пъти за по-сигурно) и такъв дефицит не беше открит - да ви питам възможно ли е това?

Общи условия

Активация на акаунт