Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 768
  • 421
  •   1
Отговори
# 225
Да, изпи три чаши вода, ето предходни:

От 2022:

От 2024:

И еритропоетин:

# 226
Да, изпи три чаши вода, ето предходни:

От 2022:
Скрит текст:

От 2024:

И еритропоетин:
Здравейте,
Бих Ви препоръчал да увеличи хидратацията (приема на течности) и след 1 месец повторете кр. картина и ми я изпратете пак.
На неговата възраст при такива незначителни увеличения на хемоглобин, хематокрит и еритроцитите по никакъв начин не може да се мисли за някакво заболяване.
Успешен ден

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:43 от Рaдост

# 227
И последно да попитам, възможно ли е ниския еритропоетин и MCHC да показват някакъв вид анемия или полицитемия вера?

# 228
И последно да попитам, възможно ли е ниския еритропоетин и MCHC да показват някакъв вид анемия или полицитемия вера?
Тези 2 маркера по никакъв начин не показват за анемичен синдром или пак за полицитемия Вера.
При тази възраст полицитемията е по-скоро казуистика.
А анемия няма, тъй като анемията означава хемоглобин поне 10 единици под долната граница.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:44 от Рaдост

# 229
Здравейте, д-р Симноски,

От няколко месеца имам симптоми на обща отпадналост, умора, падане на косата и задух.
Направих ПКК, желязо и феритин. На 29 години съм.

# 230
Здравейте, д-р Симноски,

От няколко месеца имам симптоми на обща отпадналост, умора, падане на косата и задух.
Направих ПКК, желязо и феритин. На 29 години съм.

Здравейте,
На база изследванията, които ми изпратихте, в тези изследвания няма отклонения от референтните стойности. Но тъй като нивото на феритин е по̀ към долната граница, бих искал да Ви дам някои препоръки, но пишете ми на ЛС и там ще Ви отговоря.

Успешен ден!

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 10:52 от Рaдост

# 231
Здравейте, имам бета таласемия минор (изследвана съм като дете, наследена е, нямам го на документ) и Хашимото. Обикновено желязото ми е било около 20, хемоглобина между 105-115. От края на лятото започнах да чувствам много силна умора (винаги съм била с по-малко енергия от останалите, но няма нищо общо с това което сега изпитвам), тялото ми буквално се мъчи да извършва нормални дейности, при елементарни движения започвам да изпитвам задух, да не ми достига кислорода, който поемам (макар сатурацията ми да е висока, особено ако е по стълби или лек наклон или се навеждам направо е жестоко усилие, съответно качвам компесаторно много висок пулс 150+от никакви почти движения, после като легна веднага пада на 60 и надолу, според кардиолози имам лек ортостатизъм POTS и пролапс на митрална клапа без изпускане на кръв и сърцето за сега е здраво), завива ми се свят, изтръпват ми краката, главата. Краката ми са вечно ледено студени, преди винаги са били по студени, но сега са студени до степен да изтръпват и да се схващат. Кръвното ми преди е било ниско около 110/60 120/70, сега от месеци е 87/43, 90/49, 92/50 макс 108/50 съм го измервала. Ходила съм при ваши колеги, но не получих много обстоен преглед, моля за мнение, това ограничи много живота ми, тялото ми сякаш постоянно се измъчва. В момента приемем 3000iU вит D и 200mg магнезий, пия си и Еутирокс 25мг. Преди съм пила b12 защото беше ниско.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 11:55 от Рaдост

# 232

Здравейте, бихте ли ми помогнали да разчета тези изследвания Simple Smile Направих ги понеже имам симптоми като умора, отпадналост и бързо сърцебиене при минимални упражнения/ходене

# 233
Здравейте, имам бета таласемия минор (изследвана съм като дете, наследена е, нямам го на документ) и Хашимото. Обикновено желязото ми е било около 20, хемоглобина между 105-115. От края на лятото започнах да чувствам много силна умора (винаги съм била с по-малко енергия от останалите, но няма нищо общо с това което сега изпитвам), тялото ми буквално се мъчи да извършва нормални дейности, при елементарни движения започвам да изпитвам задух, да не ми достига кислорода, който поемам (макар сатурацията ми да е висока, особено ако е по стълби или лек наклон или се навеждам направо е жестоко усилие, съответно качвам компесаторно много висок пулс 150+от никакви почти движения, после като легна веднага пада на 60 и надолу, според кардиолози имам лек ортостатизъм POTS и пролапс на митрална клапа без изпускане на кръв и сърцето за сега е здраво), завива ми се свят, изтръпват ми краката, главата. Краката ми са вечно ледено студени, преди винаги са били по студени, но сега са студени до степен да изтръпват и да се схващат. Кръвното ми преди е било ниско около 110/60 120/70, сега от месеци е 87/43, 90/49, 92/50 макс 108/50 съм го измервала. Ходила съм при ваши колеги, но не получих много обстоен преглед, моля за мнение, това ограничи много живота ми, тялото ми сякаш постоянно се измъчва. В момента приемем 3000iU вит D и 200mg магнезий, пия си и Еутирокс 25мг. Преди съм пила b12 защото беше ниско.
Скрит текст:

Здравейте,
Прегледах резултатите Ви, действително анемичният синдром е налице. Всички тези оплаквания, заедно и с повишения пулс, могат да се дължат на комплекс от причини освен анемията, трябва да изследвате и TSH.
Препоръката ми е, ако решите, да ми пишете на ЛС и ще Ви дам някакви насоки.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 11:57 от Рaдост

# 234
Скрит текст:

Здравейте, бихте ли ми помогнали да разчета тези изследвания Simple Smile Направих ги понеже имам симптоми като умора, отпадналост и бързо сърцебиене при минимални упражнения/ходене

Здравейте,
На база предоставените от Вас изследвания не се наблюдават сигнификантни и клинично значими отклонения, занижено ЛДХ, както и по-ниски стойности на фолиевата киселина. Препоръката ми е да започнете с прием на фолиева киселина.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 11:58 от Рaдост

# 235
А B12? В нормата ми е обаче е много близо до долната граница.

# 236
А B12? В нормата ми е обаче е много близо до долната граница.
Ако не сте вегетарианец или веган, за предпочитане е да се набави вит Б12 чрез храна, особено както е при Вас в референтни стойности, но към долната граница.
Ако решите, ми пишете на ЛС, ще Ви дам по-подробни указания.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 11:59 от Рaдост

# 237
Здравейте, д-р Симоноски!

Имам притеснение за сина си - на 6г е. Не знам дали работите с деца и удачно ли е да отправя питането си към Вас?

# 238
Здравейте, д-р Симоноски!

Имам притеснение за сина си - на 6г е. Не знам дали работите с деца и удачно ли е да отправя питането си към Вас?
Здравейте,
Тъй като не работя с деца, но искам да Ви помогна, ако зададете въпроса с оплакванията, не бих могъл да назнача терапия, но бих могъл да Ви дам насока, какви изследвания или към кой колега да се обърнете.
Ако решите, пишете ми на лично и ще Ви отговоря.
Успешен ден.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 11:13 от Рaдост

# 239
Здравейте, баща ми е на 74 години с рак на простатата. Лекуван е с хормонална терапия и пълен курс на лъчетерапия от средата на декември до средата на януари. Лечението беше определено като успешно от лекуващите лекари. Има аритмия от над 10 години, съвсем лек диабет, пие телексер като антикоагуланти, както и росата, ароба, беталок зок в момента. С катетър е. По време на лъчетерапията се зарази с бактерия, която не се повлия от 2 изпити вкъщи антибиотика, получи уринарен сепсис и го приеха в Пирогов за 3 седмици. Той се оплакваше от отпадналост и умора още преди да се влоши, в болницата съвсем се залежа. От 2 седмици е вкъщи като проведохме домашно лечение с още 2 антибиотика, но в края на другата седмица трябва да се вземе стерилна урина, за да се установи дали бактерията е изчезнала или продължаваме лечението. Беше престанал да яде, вече е захранен и има апетит. Овладели сме проблемите с чревния тракт в следствие от антибиотиците. Всеки ден идва вкъщи рехабилитатор, които го раздвижва и казва че има добър мускулен статус и по-скоро проблемът е психологически. Давам му магнезиев цират и хидролизиран колаген. Пие поне 1,5 литра вода на ден. Караме го да става от леглото и да се разхожда както и упражненията, които рехабилитаторът е показал. Въпреки това той се оплаква от непрекъсната умори, твърди че не може да ходи повече от 100 метра и настоява само да лежи. Трудно ми е да преценя дали наистина има проблем или е само в главата му и не трябва да го оставям без движение по-интензивно независимо от оплакванията му. В Пирогов на изписването казаха, че хранителни добавки от аптеката няма да му помогнат и отхвърлиха всичко за което попитах. Изрично забраниха обаче само витамин Б. Прилагам последните му изследвания от изписването на 4.3.2025. можете ли да ме посъветвате какво мога да предприема, за да си върне силите.

Общи условия

Активация на акаунт