Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 46 808
  • 383
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, направих профилактични изследвания и се установи, че хемоглобина ми е 90. Консултирах се с хематолог, кой ме увери че имам желязодефицитна анемия и ми предписа СОРБИФЕР ДУРУЛЕС - 2 таблетки дневно за два месеца. Също така ми препоръча да направя колоно и гастро - скопия, за да се провери дали имам проблеми в тази област. Аз се чувствах прекрасно, нямам виене на свят, нямам косопад, имам добър тонус. Откакто започнах на пия хапчетата почнах да задържам вода и увеличих теглото си. Това води и до нервен срив (но както и да е). Възможно ли е от хапчетата да задържам вода и да напълнявам? Трябва ли да си направя скопиите? Благодаря

Здравейте,
Предлагам Ви да ми пишете на ЛС, както и да ми изпратите изследванията, с които сте били при колегата ми и ще Ви дам инструкции.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 13:06 от Рaдост

# 376
Здравейте, не знам въпроса ми за хематолог ли е или за съдов хируг. След направена боуен терапия ми се появиха отоци по краката. Точно където беше натиска - там се появиха, и около глезените е подуто, защото и ахилеса обработваха. На приложената снимка се вижда къде е вдлъбнато и къде е подуто. Пуснах си ПКК - завишени левкоцити и неутрофили, понижени лимфоцити. За какво говори това? Трябва ли да се притеснявам от тези резултати?

Личната ми каза че е лимфостаза, изписа ми лимфомиозот, вече месец и половина го вземам, никаква полза. Даже отоците май са по-големи.

# 377
Скрит текст:
Здравейте, не знам въпроса ми за хематолог ли е или за съдов хируг. След направена боуен терапия ми се появиха отоци по краката. Точно където беше натиска - там се появиха, и около глезените е подуто, защото и ахилеса обработваха. На приложената снимка се вижда къде е вдлъбнато и къде е подуто. Пуснах си ПКК - завишени левкоцити и неутрофили, понижени лимфоцити. За какво говори това? Трябва ли да се притеснявам от тези резултати?

Личната ми каза че е лимфостаза, изписа ми лимфомиозот, вече месец и половина го вземам, никаква полза. Даже отоците май са по-големи.
Здравейте,
Нека започна от кръвната картина. Има някакъв инфекциозно/възпалителен процес и за това има незначително завишаване на левкоцититите, като те са увеличени заради по-високите неутрофили (знак за инфекциозно/възпалителен процес).
Относно отоците, за да се установи каква е причината, са необходими малко повече изследвания, като трябва да се установи дали има проблем с показатели (понижени нива на албумин или общ белтък), или има сърдечен проблем. Препоръката ми е да Ви прегледа колега със съответни изследвания и да установи дали не може проблемът да се реши и само с диуретик.
Към настоящия момент, на база тези изследвания, Вие нямате хематологични проблеми. Simple Smile

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 11:13 от Рaдост

# 378
Здравейте, д-р Симоноски!
Моля Ви за мнение относно тези изследвания. Имам силен косопад от около 2 седмици преди да ги пусна. Ендокринологът ми коригира и завиши дозата на хормона, каза ми, че имам анемия и ми предписа Сорбифер Дурулес 2х1 за 1 месец и след това 1х1 за още 1 месец и след това отново изследвания, за да видим какъв е резултатът. Напоследък не се храних пълноценно, бях подложена и на значителен стрес, което вероятно допринася за състоянието ми е момента. Бих била много благодарна за Вашето мнение дали предписаното лечение е подходящо и достатъчно, трябва ли да изследвам и В12, фолиева киселина или друго? Притеснява не силният косопад.

# 379
Скрит текст:
Здравейте, д-р Симоноски!
Моля Ви за мнение относно тези изследвания. Имам силен косопад от около 2 седмици преди да ги пусна. Ендокринологът ми коригира и завиши дозата на хормона, каза ми, че имам анемия и ми предписа Сорбифер Дурулес 2х1 за 1 месец и след това 1х1 за още 1 месец и след това отново изследвания, за да видим какъв е резултатът. Напоследък не се храних пълноценно, бях подложена и на значителен стрес, което вероятно допринася за състоянието ми е момента. Бих била много благодарна за Вашето мнение дали предписаното лечение е подходящо и достатъчно, трябва ли да изследвам и В12, фолиева киселина или друго? Притеснява не силният косопад.
Здравейте,
Действително кръвната Ви картина, както и симптоматиката, която споделяте, е характерна за железен дефицит.
Тъй като лечението не е еднократно, имам предвид трябва по-продължително време (няколко месеца) да се приемат таблетки, а това е с цел да може да се елиминира проблемът в дългосрочен порядък, за да не изпадате в подобно състояние, бих искал, ако имате възможност, да Ви консултирам в кабинета и да Ви дам назначенията и препоръките си.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 12:04 от Рaдост

# 380
Здравейте,
Действително кръвната Ви картина, както и симптоматиката която споделяте е характерна за железен дефицит.
Тъй като лечението не е еднократно, имам предвид трябва по продължително време (няколко месеца) да се приемат таблетки, а това е с цел да може да се елиминира проблемът в дългосрочен порядък, за да не изпадате в подобно състояние, бих искал ако имате възможност да Ви консултирам в кабинета и да Ви дам назначенията и препоръките си.

Успешен ден,

Благодаря Ви! Писах Ви на лични съобщения. Не съм от София.

# 381
Здравейте, д-р Симонски! Това са резултатите при пуснати кръвни профилактични изследвания на синът ми (на 22 год.). Моля, за тяхното разчитане!

# 382
Скрит текст:
Здравейте, д-р Симонски! Това са резултатите при пуснати кръвни профилактични изследвания на синът ми (на 22 год.). Моля, за тяхното разчитане!

Здравейте,
На база предоставената информация има увеличаване само на еозинофилите.
Бихте ли споделили дали имате домашен любимец (това е едната от причините за увеличени еозинофили)?
Също така може да ги повторите изследванията след 1 седмица и да проверим дали тази еозинофилия не е реактивна.
Ако продължава да бъде така висока, ще Ви дам насоки какво допълнително да се направи.
Успешен ден.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 09:56 от Рaдост

# 383
Скрит текст:

Здравейте,
На база предоставената информация има увеличаване само на еозинофилите.
Бихте ли споделили дали имате домашен любимец (това е едната от причините за увеличени еозинофили)
Също така може да ги повторите изследванията след 1 седмица и да проверим дали тази еозинофилия не е реактивна.
Ако продължава да бъде така висока, ще Ви дам насоки какво допълнително да се направи.
Успешен ден
В дома си не отглеждаме животно, но имаме котка на двора. Приятелката на синът ми има кучета и той често контактува с тях (от скоро). НО последните 3 години при всички годишни кръвни изследвания еозинофилите са били винаги завишени (но не толкова колкото сега), ЛЛ вдига рамене и казва "алергия". Синът ми няма някакви физически проявления на алергия, също така живее в друг град и жилище в което няма контакти с домашни животни.
Това са изследванията от 2024г.

Това са изследванията от 2023г.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 09:56 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт