Ваучери за храна?

• 36 768
  • 834
  •   1
Отговори
# 690
Имам казус, издадени са ми два ваучера от двама различни работодателя,защото работя на две места. Изтеглих приложение и активирах / регистрирах/ единия ваучер. Втория не мога, защото не ми приема приложението същото ЕГН. Не че е драма,но защо става така?

На коя фирма са?

# 691
Когато ваучерите бяха хартиени работодателя можеше да избере дали на заглавната страница на кочана да има имена в случая имаше моето име. Главния счетоводител на фирмата (който се изявява като управител) е събирал част от тези ваучери и ги е давал на домашната си помощница, както и лично. Последната им валидност е до края на тази година. За сумата, която коментирам не съм се разписала в списъка. Доколкото имам информация за 2024 (януари - юни) 2000 лв. са били оползотворени сега.
В момента не знам как стоят нещата с електронните ваучери и дали може да се стигне до такава ситуация.

А как разбрахте, че ваучерите са издадени на ваше име? Защото те не са поименни и може да ги полва всеки, на който му ги дадат.
Коя е фирмата напечатала ваучерите?

# 692
Томбоу

Когато ваучерите бяха хартиени работодателя можеше да избере дали на заглавната страница на кочана да има имена в случая имаше моето име. Главния счетоводител на фирмата (който се изявява като управител) е събирал част от тези ваучери и ги е давал на домашната си помощница, както и лично. Последната им валидност е до края на тази година. За сумата, която коментирам не съм се разписала в списъка. Доколкото имам информация за 2024 (януари - юни) 2000 лв. са били оползотворени сега.
В момента не знам как стоят нещата с електронните ваучери и дали може да се стигне до такава ситуация.

А как разбрахте, че ваучерите са издадени на ваше име? Защото те не са поименни и може да ги полва всеки, на който му ги дадат.
Коя е фирмата напечатала ваучерите?

# 693
Ваучерите са лични, но не и поименни. Независимо че на 1стр.може да е отпечатано името ви, че на картата за електронните също пише вашето име.
Търговските обекти не проверяват на кого е платежното средство. Така, както не проверяват ваша ли е дебитната/кредитна карта, с която плащате покупките.
В този смисъл работодателя използва нераздадените (заради отсъствия) ваучери, за да не изгорят и никой не ги пита вие ли сте това.
Защо изобщо ги поръчва в максимален размер е пълна мистерия за мен. Но вече поръчани - те са платени от джоба на собственика към издателя на ваучерите. Да ги остави, означава все едно да хвърли парите на улицата.
На същия принцип може да използва и електронните на напускащите работници. Само трябва да разплаща малки суми, защото за големи ПОСа ще иска ПИН, какъвто той няма от къде да има.
Но:
- за хартиените беше записано, че напусналия работник е длъжен да върне неизползваните.
(Винаги съм се чудила какво ще върнеш, ако си ги изхарчил. И как работодател ще провери, ако му кажеш, че си ги изхарчил, а в същност не си).
- за електронните е изрично записано, че НЕ Се връщат! Т.е напълно незаконно е да ви искат картата при напускане. Да не говорим, че в няе може да има суми за два три месеца назад.

Въпреки, че самата аз съм работодател раздаващ ваучери, винаги съм намирала за твърде дребнаво да изискваш да ти бъдат върнати 50 - 100 лв. Ще забогатееш ли с тях или кой знае какво ще прокопсаш.
Освен това, ако ваучерите се раздават/зареждат заедно със заплатата за предходен месец, работника практически няма как да напусне с по-голяма сума ваучери, защото има време да се изчисли точно дължимото.

# 694
Е, как ще подлежат на връщане, ваучерите обикновено се изплащат заедно със заплатата за приключил период, който работникът вече е отработил.
Ако напусна през декември, няма да си връщам ваучерите от ноември, а изработеното през декември ще получа най-късно до 28 януари.
В нашата фирма по-скоро напусналите не идваха на място да си получат хартиените ваучери към последната заплата. В такъв случай ги връщаха на издателя, а веднъж със заповед на ръководителя ги дариха на служителка в много тежко финансово и здравословно състояние. Не зная как точно са го оформили, но помогнаха на жената.

# 695
Е, как ще подлежат на връщане, ваучерите обикновено се изплащат заедно със заплатата за приключил период, който работникът вече е отработил.
Ако напусна през декември, няма да си връщам ваучерите от ноември, а изработеното през декември ще получа най-късно до 28 януари.
В нашата фирма по-скоро напусналите не идваха на място да си получат хартиените ваучери към последната заплата. В такъв случай ги връщаха на издателя, а веднъж със заповед на ръководителя ги дариха на служителка в много тежко финансово и здравословно състояние. Не зная как точно са го оформили, но помогнаха на жената.
Има фирми, които ги раздават текущо - в началото на месеца за настоящия. Наши са уж за храна в работно време. Такива се връщат при напускане, защото няма да се храни работейки във фирмата която ти ги е дала. Само, че е записано "неизползваните" без други уточнения. Нескопосано написано, както много други текстове на наредби и закони.

На горната потребителка дето се възмущаваше, че работодателя ги харчел сигурно е подобна ситуацията. Ставаше въпрос за хартиените.
Поръчват в началото на месеца пълен размер, а ги раздават на края според отработените дни. Не виждам по каква друга причина може да има остатъци.

# 696
В сегашната фирма не са обвързани с присъствие. За пълен месец се дават, с изключение на новопостъпилите, там е според дните.

# 697
И при нас винаги са се давали за предишен месец, след като е приключил и е изчислено присъствието. Също имаше по-скоро обратния проблем с хартиените, колеги напускат, заминават за чужбина например и не си ги търсят. И при нас гледаха да ги оползотворят, най-често като приспадаха бройката на нераздадените (и които не се очаква да са потърсени, защото може да има хора в болнични например) от следващата поръчка за ваучери. Не са били поименни никога.

# 698
  • Буркина Фасо
винаги ваучерите ни са били обвързани със заплатата ни.
колкото часове си изработил, толкова ваучери получаваш. по този начин нищо никога не връщаш. няма написване на имена в/у ваучерите. никой не го интересува колко свободни ваучери са останали у работодателя - всеки си гледа в неговата паничка. никога не е имало проблеми.  направо се чудя (като ви чета) защо си създавате проблеми ?!?!

# 699
При нас винаги са били на кочан, понякога в плик, но на кочан. Не по отделно.

# 700
Нашите са в пликче, отделно. А преди много години, когато аз раздавах ваучери, идваше едно огромно количество, подредено по номинали и списък на кой колко лева му се полагат. И започваше едно комплектуване и едно проверяване дали не си сбъркал. А в същото време колегите знаят, че ваучерите са пристигнали и само те питат кога ще ги даваш. Това при около 500--600 човека, имащи право на ваучери.

# 701
  • София
При нас ги дават на калпак в текущия месец. Затова не се занимават със смятане на присъствени дни и кой кога напуска или постъпва. И един ден да захапеш от месеца преди напускане, ще си получиш ваучерите и никой нищо не връща. Така и на тях не им се налага да смятат колко ваучери да поръчат.

# 702
При нас са месец назад, но винаги са една и съща сума - не са обвързани с присъствие. Като бяха хартиени си ни ги даваха на кочан. Който е в майчинство му ги събираха и идваше да си ги взима когато може.

# 703
  • Пловдив
При нас ваучерите се дават за текущия месец, без значение колко си присъствал или отсъствал. Ние сме на Плъкси/Pluxee, има ли идея някой в какъв период става превода от работодателя, към Плъкси и до нас. Четох някъде, че самите Плъкси бавят прехвърлянето, има ли такова нещо?

# 704
В началото ги бавеха, но сега вече не. Този месец получих за 03.01. ваучерите за декември, по-рано и от заплатата. Също съм на Плъкси.

Общи условия

Активация на акаунт