Набор 2003 - 2

• 32 462
  • 372
  •   2
Отговори
# 195
  • София
Около мен, всички деца, които последните години учиха в чужбина, се върнаха в България. Даже и такива, които си намериха работа и останаха някоя-друга година след дипломирането да живеят и работят навън.
Моята племеница учи в Германия и засега е категорична, че няма да остава там. Западна Европа вече не е това, което беше навремето, когато моите съученици и състуденти заминаха да живеят там. Уви.

Моят син записа трети курс в ТУ. Трудно му е, защото това, което учи, е ново за него. Колегите му, които са се занимавали с тази материа от ученическите си години, учили са в такива професионални гимназии, карат следването с по-голяма лекота. Радвам се, че се боричка и не се отказва. Ще видим.... Доколкото виждам - нямат излишни предмети, струва ми се, че това, което учат, все може да бъде от полза някой ден. Скоро си говорих с приятелка, че в моята специалност в първи курс кажи-речи всичко беше плява.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 14:57 от Vivi

# 196
  • България, София
Привет момичета!

Ели, дано младежът да се е съвзел и да се наслаждавате на почивката.

Виви, наистина западна Европа не е това, което беше.
Наскоро се видяхме със съсед, който от много години живее в Барселона. Беше си дошъл за малко в София и каза, че се чувства супер и много си му харесва. Е, то има разлика дали си във ваканция или не, но нещата, които дразнят, дразнят във всеки случай.

Наистина е хубаво, че много деца се завръщат в България. Дъщерята на една от най - близките ми приятелки завърши бакалавърската си степен във Великобритания. Така и не можа да си намери нещо по специалността там. Много й се искаше, но не се получи. Върна се тук миналата година, не без настояването на майка й. Но сега казва, че за нищо на света не съжалява. Работи и живее в София, работи си по нейната специалност, записа магистратура в НБУ по международна програма и е повече от доволна. Много нейни приятели - състуденти тази година също се завърнаха в България.

Моята госпожица изначално не искаше да учи в чужбина. Дали след това пътят й ще навън, никой не знае. Да сме живи и здрави!
И тя е натоварена доста  този семестър. Има дни, в които е от 08.00 ч. до 18.00 ч.
Вторник, обаче, е изцяло свободен, уж. От време на време си местят едно упражнение във вторник.
Всяка седмица носи разни прахчета, които са правили на едно от упражненията. Шегува се, че не би ги пила на този етап Joy

# 197
  • столицата

Всяка седмица носи разни прахчета, които са правили на едно от упражненията. Шегува се, че не би ги пила на този етап Joy
Velina, Simple Smile
Mst, какво право учи твоето дете? Правото като специалност е доста национално обусловено. Проучили ли сте признаването  на дипломата в БГ после?
Аз сега, покрай детето на една приятелка, се върнах в темата за изпита за юридическа правоспособност и новите моменти в правната й уредба Simple Smile Юристите ще ме разберат. Дори и Конституционният съд се произнесъл по темата, но не отговорил на важния въпрос 3 или 4 пъти имат право юристите да се явят на изпита преди да ги изхвърли системата.

# 198
Galimar, за мое съжаление си абсолютно права. Не съм проверявала как се придобива юридическа правоспобност, тичаааам.
Специалността й е "International and European law", бакалавър.
Тя е наясно с държавната ориентация на правото, вероятно и затова се ориентира към AI Safety, Въглеродни емисии, Зелена енергия. Оглежда се и за Опазване на културното наследство. Уж по-интернационално ориентирани. Търси си нейното място. Допуска и да се върне тук в СУ за магистратура.
Виж програмирането, инженерните науки (Eurocode извънредно много улесни всички инженери), медицината са си друга бира. Има нужда от приравняване на квалификацията понякога, но  в основата си са еднакви навсякъде.

# 199
  • столицата
Ще ми е интересно да споделиш. Но първо трябва да приравните дипломата. Май НАЦИД беше там институцията.
Много  правилно се ориентира детето ти към актуалните сфери. Браво!

# 200
  • София

Виви, наистина западна Европа не е това, което беше.
Наскоро се видяхме със съсед, който от много години живее в Барселона. Беше си дошъл за малко в София и каза, че се чувства супер и много си му харесва. Е, то има разлика дали си във ваканция или не, но нещата, които дразнят, дразнят във всеки случай.

Барселона….. любимият ми град.
На много места в Европа сме били и единствено в Барселона съжалих, че не съм се изнесла от България навремето. А никога не съм искала да живея в чужбина, въпреки възможностите.
Та- разбирам го този съсед. Simple Smile

# 201
  • Чикаго / София
Здравейте и от мен,

Много е хубаво да чета за деца искащи да се върнат в България, също и за такива, за които София не е центъра на България и искат да се върнат в по-малките градове. Би било чудесно и те да се развият и да има млади хора в тях.

Щерката се бори с третата година на Испански. Справя се за сега. Много е заета, и при тях третатат година е една от най-трудните. Броя на студентите е понамалял. До обаяд е на лекции, следобяд е на практика в болницата или във фермата към Университета - свършва към 6-7 привечер. Всеки ден. Събота и неделя учи по цял ден. Никакво свободно време няма за работа, поне за момента.

Още не знае какво ще прави след като завърши и къде ще живее. Почти е сигурна, че няма да е в САЩ. Има още време, ще видим.

# 202
  • столицата
Децата вече са космополити и светът е отворен за техните решения /макар днес и Франция да стартира проверки по границите си/
Моето твърди, че се чувства еднакво добре и в Бг, и в Австрия. Само да е жива и здрава , и да има късмет! Където и да е, за мен ще е най-важно тя да е щастлива и доволна от живота си. Аз все пак предпочитам да е в Европата, та да ми е наблизо.

# 203
  • гр.Варна
Децата вече са космополити и светът е отворен за техните решения /макар днес и Франция да стартира проверки по границите си/
Моето твърди, че се чувства еднакво добре и в Бг, и в Австрия. Само да е жива и здрава , и да има късмет! Където и да е, за мен ще е най-важно тя да е щастлива и доволна от живота си. Аз все пак предпочитам да е в Европата, та да ми е наблизо.
Много си права за Европа, ей ги къде са градовете, на 2 часа полет.
За разлика от набора кака му избра да учи в университ в Австрия, китно и зелено градче, Клагенфурт се казваше, със страхотен университет и там завърши през 2021.Много и харесваше и и липсва на моменти, но така се стече живота и, че се запозна в Германия с момче от Колумбия, омъжи се за него и в момента живеят в България. Спокойни и доволни са уж, а и покрай бебето което се роди преди 6 месеца нямат много време да мислят за местене.
Иначе са ми казвали, че за живот извън България са избрали Испания.

# 204
  • София
Не само Европа е различна, но и поколенията също са различни. Нашите деца са по-обгрижени и осигурени.Те не помнят 90те, хиперинфлацията, празните магазини. Днес родителите (40-50-60 годишни) дават в брой първа вноска за апартамент, купуват коли (не задължително луксозни), купуват апартамент в София, когато детето стане студент в София, че да не се мъчи по квартири и общежития. На два комплекта баби и дядовци се пада често едно внуче и то получава всичко. И тн. Защо да си дават зор в чужбина и да се борят сами. В София при мама е супер. Дори да няма сготвено всеки ден, то поне някой друг е напазарувал и хладилникът е пълен. Банята и кухнята са чисти. Грижите у дома са малко. В днешно време поривът за самостоятелност се среща рядко. Наблюденията са ми изцяло върху деца на близки и приятели и приятелите на децата ми.

# 205
  • София
Към всичко изброено като добавим и несравнимо по-добрите възможности за пътуване от преди, както и добрият климат у нас, дори и безопасността, видими са плюсовете спрямо минусите за оставане/връщане у нас.

# 206
Лютиче, шапка свалям на хората, които помагат на децата си. За мен е загубено време при наличие на ресурс да се мъчи и да пилее време, за същото време може да го удвои. Представяме си, че идва студент в София и му купуват студио. Много му е яко, не е на общак, кефи се, но завършва, за тия години е опознал и столицата, има предпочитания, примерно маха студиото и купува двустаен. Не е задължително да са пройдохи подкрепените деца, напротив. Сега говорим за възпитани нелигави и добри деца, не разните агресорчета, които не излизат от заведенията.

# 207
  • София
Аз не съм против да се помага на децата. Ако се разбира това от поста ми, съжалявам. Ние също помагаме на децата си според силите си. Само си давам гледната точка защо се получава така, че вече по-малко млади хора желаят да останат в чужбина в сравнение с преди. Дори не го намирам за лошо. И аз искам внуци наблизо, а не по Месинджър Blush

# 208
  • София
Аз съм много ЗА всички да се връщат от чужбина и да се реализират в България.

# 209
  • Сливен
Светът наистина се променя... и дано е добър за децата ни.
За нашето поколение масово пътуването в чужбина не беше възможно, аз например пътувах за първи път на запад заедно с голямото си дете, тя май беше на три. Сега децата пътуват на екскурзии, на лагери, имат близки в чужбина, виждат положителните и отрицателните страни на "тук" и "там", знаят езици, работят дистанционно, което ги прави по-свободни, и всичко това им дава различен от нашия мироглед. Искам да вярвам, че те ще успеят там, където ние не можем...

Общи условия

Активация на акаунт