Работа, кариера, търсене на промяна - въпроси и отговори с Гергана Нейкова

• 32 249
  • 62
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, lunna pateka!
Това е важен въпрос, но той попада в областта на счетоводните и данъчните консултации, които са извън моята експертиза като кариерен консултант. Според мен най-добрият вариант е да се консултирате със счетоводител, който да Ви даде точна информация спрямо Вашата ситуация.
Ако имате въпроси, свързани с намирането на дистанционна работа, кандидатстването или представянето пред работодатели, ще се радвам да помогна!

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 10:48 от Рaдост

# 31
Здравейте, с какви "трикове" една жена може да развие кариерата си като маникюрист. Съвсем скоро изкарах курс и искам да си дам силен старт

# 32
Здравейте, Tity_B!
Чудесно е, че сте завършили курса и сте готова да започнете като маникюрист. Важно е сега да се фокусирате върху това да ви забележат повече хора и да изградите клиентела.
Един от най-лесните начини е да започнете с хубави снимки на маникюрите, които правите – било то на приятелки или познати. Качвайте ги в Instagram, Facebook, TikTok, защото много хора търсят идеи и нови специалисти точно там. Няма нужда от сложни публикации – просто покажете работата си, добавете няколко думи и използвайте хаштагове, свързани с града или квартала Ви.
Също така, ще ви е от полза да се регистрирате в сайтове като studio24.bg и Grabo.bg. Там можете да добавите информация за услугите, които предлагате, както и къде точно се намирате. Така хората, които търсят маникюрист близо до тях, ще могат лесно да Ви открият.
Помислете и за създаване на промоционални пакети. Например може да предложите отстъпка за първо посещение, пакетна цена за няколко процедури или оферта „Доведи приятел и получи отстъпка“. Хората винаги се интересуват от добра цена, но ако останат доволни от качеството, ще се върнат отново. Така не само ще привлечете нови клиенти, но и ще изградите постоянна клиентела.
Препоръчвам Ви да следите професионалисти в индустрията – например, известни маникюристи и експерти, които споделят своите идеи и техники в Instagram, Facebook, TikTok или други платформи. Така ще можете да се вдъхновявате от тях и да черпите идеи, които да прилагате върху собствената си работа. Важно е да развивате творческото си мислене и да се опитвате да създавате нови идеи, които ще Ви отличат.
Също така, опитайте се, когато имате възможност, да се включвате в допълнителни курсове и обучения, които ще Ви помогнат да овладеете нови техники и да останете актуални в бранша. В света на маникюра постоянно се появяват нови продукти, инструменти и стилове, така че е важно да сте информирани и да се адаптирате към промените. Но винаги се водете от това да създавате и работите върху личния си стил.

Желая Ви успех!

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 11:00 от Рaдост

# 33
Страшно много ви благодаря за изчерпателния отговор!🫶🏻

Здравейте, Tity_B!
Чудесно е, че сте завършили курса и сте готова да започнете като маникюрист. Важно е сега да се фокусирате върху това да ви забележат повече хора и да изградите клиентела.
Един от най-лесните начини е да започнете с хубави снимки на маникюрите, които правите – било то на приятелки или познати. Качвайте ги в Instagram, Facebook, TikTok,  защото много хора търсят идеи и нови специалисти точно там. Няма нужда от сложни публикации – просто покажете работата си, добавете няколко думи и използвайте хаштагове, свързани с града или квартала ви.
Също така, ще ви е от полза да се регистрирате в сайтове като studio24.bg и Grabo.bg. Там можете да добавите информация за услугите, които предлагате, както и къде точно се намирате. Така хората, които търсят маникюрист близо до тях, ще могат лесно да ви открият.
Помислете и за създаване на промоционални пакети. Например, може да предложите отстъпка за първо посещение, пакетна цена за няколко процедури или оферта „Доведи приятел и получи отстъпка“. Хората винаги се интересуват от добра цена, но ако останат доволни от качеството, ще се върнат отново. Така не само ще привлечете нови клиенти, но и ще изградите постоянна клиентела.
Препоръчвам ви да следите професионалисти в индустрията – например, известни маникюристи и експерти, които споделят своите идеи и техники в Instagram, Facebook, TikTok или други платформи. Така ще можете да се вдъхновявате от тях и да черпите идеи, които да прилагате върху собствената си работа. Важно е да развивате творческото си мислене и да се опитвате да създавате нови идеи, които ще ви отличат.
Също така, опитайте се когато имате възможност да се включвате в допълнителни курсове и обучения, които ще ви помогнат да овладеете нови техники и да останете актуални в бранша. В света на маникюра постоянно се появяват нови продукти, инструменти и стилове, така че е важно да сте информирани и да се адаптирате към промените. Но винаги се водете от това да създавате и работите върху личния си стил.

Желая ви успех!

# 34
Страшно много ви благодаря за изчерпателния отговор!

Радвам се, че беше полезно! Успех!

# 35
Бих искала да се посъветвам с вас какво гледа един служител човешки ресурси в едно CV? Възрастта на кандидата ли е по-важна, или опита, който има?
Питам, защото от няколко месеца подавам редовно кандидатури, защото се налага да сменя работното си място и мисля, че имам необходимия опит за всички позиции, за които кандидатствам, но си мисля, че не ме търсят заради това, че вече влизам в 50-те г. Rolling Eyes На какво трябва да наблегна в автобиографията си, за да погледне сериозно на мен служител ЧР?

# 36
Бих искала да се посъветвам с вас какво гледа един служител човешки ресурси в едно CV? Възрастта на кандидата ли е по-важна, или опита, който има?
Питам, защото от няколко месеца подавам редовно кандидатури, защото се налага да сменя работното си място и мисля, че имам необходимия опит за всички позиции, за които кандидатствам, но си мисля, че не ме търсят заради това, че вече влизам в 50-те г. Rolling Eyes На какво трябва да наблегна в автобиографията си, за да погледне сериозно на мен служител ЧР?

Здравейте, Джина!

Възможно е причината да не получавате покани за интервю да не е свързана с възрастта, а с начина, по който CV-то Ви представя Вашия опит. Много кандидати с дългогодишен професионален опит не биват забелязани просто защото CV-то им не подчертава достатъчно ясно защо са подходящи за конкретната позиция.

Когато кандидатствате за работа, CV-то Ви може да бъде прегледано по два начина. В някои компании първо минава през автоматизирана система, която проверява дали съдържа точните думи и изрази от обявата. Ако тези думи липсват, CV-то може дори да не стигне до HR специалист. В други случаи се разглежда директно от човек, който за секунди решава дали опитът Ви отговаря на изискванията на позицията.

Затова дори с богат професионален опит може да не получите покана за интервю, ако CV-то не представя ясно и конкретно защо сте подходяща за точната роля. Ако кандидатствате за различни позиции, важно е да подчертавате най-подходящия си опит за всяка от тях, вместо да използвате едно и също CV навсякъде. Например, ако за една работа е важно, че сте ръководили екип, а за друга – че имате аналитични умения, тези детайли трябва да изпъкват спрямо изискванията на обявата.

Също така, не е задължително да посочвате година на раждане. В секцията за образование също може да пропуснете годината на завършване, тъй като за работодателя е по-важно какви квалификации и умения имате, а не кога точно сте ги придобили.

Ако изпращате CV-то си и няма резултат, препоръчвам Ви да го прегледате и да се уверите, че ясно показва най-силните Ви страни за конкретната позиция.

Успех!

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 15:40 от Гергана Нейкова

# 37
А как трябва да изпъкнат тези умения и опит? В коя част трябва да се наблегне? Като компетенции или като задължения на определената позиция? И относно образованието, при положение, че е в друга сфера, по която не съм работила, а опитът ми е в сферата, за която кандидатствам, но нямам диплома за завършено образование, как мога да го подчертая?

# 38
А как трябва да изпъкнат тези умения и опит? В коя част трябва да се наблегне? Като компетенции или като задължения на определената позиция? И относно образованието, при положение, че е в друга сфера, по която не съм работила, а опитът ми е в сферата, за която кандидатствам, но нямам диплома за завършено образование, как мога да го подчертая?

Здравейте отново, Джина!

Важно е да търсите пряко съвпадение между професионалния си опит и отговорностите, посочени в обявата. В CV-то трябва ясно да покажете, че вече сте вършили същите или подобни задачи, независимо в коя компания сте работили.

По отношение на компетенциите и уменията – правилото е същото. Опишете само тези, които имат отношение към ролята, за която кандидатствате. Това включва както ключови умения, така и курсове, квалификации или допълнителни обучения, които са релевантни за позицията.

Що се отнася до образованието, ако няма връзка с изискванията за позицията, не е необходимо да го акцентирате. Достатъчно е да посочите само последната придобита степен (бакалавър/магистър), без да включвате предходни образования, които нямат отношение към ролята.

# 39
Аз имам друг въпрос, много мислих къде ще е подходящо да го задам. Предполагам, че ще има и други хора в моето положение. Тази година ми е последна в университета уча за учител от 5-12клас. Още  миналата година ме одобриха в няколко училища, но сметнах, че към онзи момент е рано прехвърлянето ми по специалността.
В момента не работя мечтаната работа, за която и уча, но заплатата, която взимам е повече от прекрасна за града в който живея между 2600-2800. Притесненията ми са дали като учител бих успявала да вземам същата заплата, но разбира се там е една тема в което никой не си признава колко взима и са само догадки….

# 40
Аз имам друг въпрос, много мислих къде ще е подходящо да го задам. Предполагам, че ще има и други хора в моето положение. Тази година ми е последна в университета уча за учител от 5-12клас. Още  миналата година ме одобриха в няколко училища, но сметнах, че към онзи момент е рано прехвърлянето ми по специалността.
В момента не работя мечтаната работа, за която и уча, но заплатата, която взимам е повече от прекрасна за града в който живея между 2600-2800. Притесненията ми са дали като учител бих успявала да вземам същата заплата, но разбира се там е една тема в което никой не си признава колко взима и са само догадки….

Здравейте, Vamir!

Разбирам, че сте изправен пред важен избор – дали да останете в стабилната работа, която Ви осигурява добър доход, или да се насочите към учителството, което определяте като мечтана професия.

За да отговоря на основния Ви въпрос - учителските заплати са публично регламентирани и се определят от държавния бюджет, но зависят и от общината, училището и стажа. В началото възнаграждението няма как да достигне нивото на Вашата настояща заплата. Това е реалност, която е важно да вземете предвид.

В крайна сметка изборът зависи от Вашите приоритети – готов ли сте за компромис със заплатата, за да работите в сферата, която Ви вдъхновява? Или предпочитате да запазите финансовата стабилност и да потърсите алтернативен път към образованието?

Препоръчвам Ви да проучите реалните условия във Вашия град – говорете  с учители, информирайте се за възможностите и допълнителните стимули. Ако това е наистина Вашата посока, можете да започнете с участие в образователни инициативи или проекти в свободното си време - много общини работят в тази посока.

Това, че учите за учител и продължавате да търсите начин да влезете в професията, говори много за мотивацията Ви. Да искаш да работиш в сферата, за която си се подготвял, въпреки че знаеш за предизвикателствата, показва отдаденост и желание за развитие – а това е най-важното, независимо от обстоятелствата. Желая Ви много успехи и вдъхновение!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:36 от Рaдост

# 41
Здравейте,
Ако сме одобрени за дадена позиция как би се погледнало от работодателя да поискаме да видим къде ще е работното ни място/бюро? Например от значение е: осветеност на стаята, климатик, затворено пространство или опънспейс, шум, друго.
При моята професия заетостта е на пълен работен ден и няма възможност за хоум-офис и в тази връзка тези условия са важни.
Кога също е добре да поискаме да видим бъдещото работно място - още при интервю или като сме одобрени?
Благодаря предварително!

# 42
Здравейте,
Ако сме одобрени за дадена позиция как би се погледнало от работодателя да поискаме да видим къде ще е работното ни място/бюро? Например от значение е: осветеност на стаята, климатик, затворено пространство или опънспейс, шум, друго.
При моята професия заетостта е на пълен работен ден и няма възможност за хоум-офис и в тази връзка тези условия са важни.
Кога също е добре да поискаме да видим бъдещото работно място - още при интервю или като сме одобрени?
Благодаря предварително!

Здравейте, lada_sch!
В България все още не е масово възприето кандидатите да искат да видят работното си място преди започване. За повечето хора условията на работа са важни, но невинаги поставят този въпрос открито в процеса на подбора. Ако за Вас работната среда е от съществено значение, важно е как ще насочите разговора в тази посока.

Напълно разбираемо е да искате да видите работното си място, но ако го поставите директно веднага след офертата, това може да бъде възприето като прекалена претенция.

По-естествен вариант е в хода на интервюто внимателно да насочите разговора в тази посока, без това да изглежда като изискване. Например може да попитате:"Бих искала да разбера повече за работната среда – типът офис, организацията на пространството, колегите. Как е организирано работното място?" Така ще получите информация, без да създавате впечатление, че поставяте условия.

Ако вече сте одобрени и искате да видите работното място преди подписването на договора, може да подходите по-деликатно, като попитате дали компанията има такава практика:
"Има ли възможност новите служители да се запознаят с работната среда преди първия си работен ден?"

Това ще покаже интерес, без да създаде усещане за претенциозност. В България все още се очаква новият служител просто да се адаптира, но това не означава, че не можете да получите необходимата информация, ако я поискате по дипломатичен начин.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:39 от Рaдост

# 43
Здравейте,
Майчинство съм още 1година и понеже винаги обичам нови неща да уча, искам да започна нещо свързано с психология. И което да има развитие.
Въпроса е, че бакалавърските програми ми идват доста скъпи и не знам от къде да започна..
целта ми е някой ден да мога да си изкарвам допълнителни финанси с това.
Може ли съвет, препоръка, идея? 😊🌷

# 44
Здравейте. При кандидатстване за работа на пълен работен ден как се гледа на това, че си студент? Преди когато съм кандидатствала за работа получавах повече обаждания, отколкото сега с по пъстро Си Ви...
И също - кандидатстване по обява, където нямаме опит, а в обявата не е упоменато, че работата е подходяща за хора без опит удачно ли е и имаме ли шансове?

Общи условия

Активация на акаунт