Американски колеж - тридесета тема

• 78 520
  • 764
  •   1
Отговори
# 540
  • София
В тези 8 дни на срок влизат кратките боледувания (до 3 дни) и семейните причини. Поне така ми обясниха миналата година на мен.

# 541
  • София
Mиналата година бяха така:
т. 2.4.1 Допустим брой отсъствия за един срок - допустимият брой отсъствия за учебен срок е 58 учебни часа (59-то отсъствие надхвърля лимита). Този брой включва отсъствия по уважителни и по неуважителни причини. Всяко закъснение ще се брои като 0.5 от едно отсъствие, следователно две закъснения се равняват на едно цяло отсъствие от учебен час.
Доколкото помня от правилника болничен престой не се включваще в тези 58 часа.
Сега съм извън дома, за да ги чета, но съм сигурна, че при по-сериозно заболяване без нужда от болнично лечение (дано не се случва на никого) от Колежа ще проявят разбиране. Знаете че целта е да не се отсъства за екскурзии в учебно време.

# 542
  • София
При нас в транскрипта за всяка учебна година се вписват броя дни с отсъствия. Знам от сина ми, че се отсъстват децата и си ходят по почивки. Как, не знам, но е факт. Той не желае да отсъства, освен ако не е болен. С визитите за колежите предстои да разбера как ще се случват нещата. Някои колежи просто не предлагат посещения в почивен ден.

# 543
Здравейте.  Дъщеря ми ще е 7-ми клас. От София сме. Някой може ли да ми каже къде бих могла да я запиша за курс или при учител за подготовка за изпита? Ще съм ви много благодарна. Може ли сама да се подготви? Има ли подходящи учебни помагала? Реална ли е възможността детето да спечели по-голяма стипендия и как става това? Благодаря предварително.

# 544
  • София
Здравейте , и двете ми момчета не са посещавали специализирани курсове и са приети на първо класиране. Ако имате добра училищна подготовка, заедно с уроците по български и математика, които вървят със седмокласниците , не мисля, че друго ще Ви е необходимо.

# 545
Здравейте.  Дъщеря ми ще е 7-ми клас. От София сме. Някой може ли да ми каже къде бих могла да я запиша за курс или при учител за подготовка за изпита? Ще съм ви много благодарна. Може ли сама да се подготви? Има ли подходящи учебни помагала? Реална ли е възможността детето да спечели по-голяма стипендия и как става това? Благодаря предварително.

Здравейте, има учебни центрове, които правят подготовка за Колежа. Проверете ги в нета. Щях да ви дам конкретика, но сте си забранили личните съобщения. В нашия случай прецених, че няма нужда да ходи цяла година на курсове, имат едни съкратени през пролетната ваканция, мисля. Идеята е не да дадат знания, а да правят пробни изпити, защото форматът е специфичен и е хубаво детето да е подготвено поне в този аспект. Съветвам ви дори да не ходи на курс, да отиде на 2-3 пробни изпита, защото има немалко случаи на деца, дисквалифицирани защото са нарушили някакво правило от типа да не започваш следваща част от теста, преди да е изтекло времето по предишната и от сорта… Не стига, че си на изпит, ами имаш да мислиш и за хиляда административни условия. Поне този стрес да бъде спестен и детето да знае какво го очаква. Успех!

# 546

Здравейте, ако детето Ви учи в математическа гимназия и мине няколко пробни изпита за трениране на формата, както Ви писа Мак, може без курс/уроци да бъде прието. В противен случай препоръчвам курс по математика за матура плюс Иван Симеонов, ПЧМГ.
За есето се изисква добра езикова култура, владеене на правопис и граматика, следване на указанията на задачата и логично и аргументирано мислене. Ако търсите курс препоръчвам Елмира Йонова за основен курс по БЕЛ плюс Лого 3 за особености за есето. В Лого 3 има и пробни изпити.
Успех!

# 547
  • софия
За Йонова е закъсняла с около 2 години. Не за друго, а просто няма места.

Иначе се присъединявам към препоръката за наблягане върху математиката и запознаване с формата на изпита.

Честит първи учебен ден на випуск 2029!
Пожелавам им да продължават да бъдат будни, любопитни, иновативни, нови приятели, Колежът да мястото, където ходят с желание!

Честит първи последен учебен ден на дванадесетокласните!
Да се справят успешно с новия етап, който им предстои - Университет или друго - Животът на възрастните, да продължават да бъдат любопитни, будни, търсещи и преодоляващи новите предизвикателства!

Честит първи учебен ден на всички колежани!
Да е успешна новата учебна година!

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 09:21 от zvаnchе

# 548
Ако имате пари за подготвителни курсове забравете за "по-голямата стипендия".
Има немалко ученици, които са влезли без платена специална подготовка, но това са най-вече много активни деца, които сами са си поставили за цел колежа и правят всичко за да влязат. За другите ми се струва, че без подготовка няма да влязат, а и с подготовка не се знае. Има достатъчно родители с пари за високите такси и за подготвителните курсове.

# 549
Дано е успешна новата учебна година за всички деца!

Изпратих моя младеж на първи учебен ден. Интересно ми е с какви впечатления ще се върне.

Кога изпращат необходимите данни за ползване на engage?

# 550
Нека да внеса яснота за прословутите отсъствия. От тази година са разрешени 8 дни на срок. Няма значение дали са от лекар, по домашни причини без предварително уведомяване или с предварително уведомяване с декларация. Това са 58 часа.
Самата служителка, с която говорих, каза, че е притеснена и не знае как ще се впишат по-дълги заболявания. Лежане в болница ще е извън тези 8 дни, но не знаеше дали ковид и грип ще се водят като сериозна причина и дали ще се включват в тези осем дни.
Каза, че обратната връзка трябва да дойде от родителите, което го разбирам като ние да изразим притесненията си за отсъствията по болест, за да върнат поне стария вариант.

# 551
Ако имате пари за подготвителни курсове забравете за "по-голямата стипендия".
Има немалко ученици, които са влезли без платена специална подготовка, но това са най-вече много активни деца, които сами са си поставили за цел колежа и правят всичко за да влязат. За другите ми се струва, че без подготовка няма да влязат, а и с подготовка не се знае. Има достатъчно родители с пари за високите такси и за подготвителните курсове.

Благодаря!

# 552
  • София
Първо успешна учебна година на всички колежани. На завършващите желая много хубави новини!

Ако са го оставили 58 часа е по-добре от 8 дни. Иначе по 8 дни (+/- няколко дни ако са 58 часа) на срок се връзват точно въпросните 15 дни на МОН. Аз не съм сигурна дали проблем са по-тежките извънболнични заболявания или по-скоро по-кратките неразположения. Миналата година 12-то класничката ми страдаше от остри мигрени (предполагам заради стреса). Не беше в състояние нито да приема, нито да предава в такива дни, въпреки медикаментите. ЛЛ я освободи веднъж защото беше с ковид и 3 освобождавания от мен за мигрена (тогава по толкова се полагаха) и хоп изведнъж април месец се оказа, че трябва да си стиска последния разрешен ден, в случай че я поканят от унито на интервю в учебен ден. Броила съм ги час по час и това, което ѝ помогна беше, че ковида беше на границата между първи и втори срок и хващаше един ден от първия + ваканционния ден. Но моето дете много се стресира. Надявам се другите да нямат такива проблеми.

Белисима, стипендиите са по социален критерий. Ако детето ще се бори за пълна стипендия, първо трябва да е одобрено по социален критерий и едва след това заедно с другите подобни кандидати ще се състезава, пишейки есе. Ако спечели пълна стипендия, доколкото знам подписвате договор със задължения за успеха на ученика. Ако детето не бъде одобрено за пълна стипендия, може да кандидатства за друг процент намаляване на таксата и на база на предложената ви отстъпка да прецените дали да я запишете или не. В този случай обаче, отстъпката е година за година. Ако първата година са ви дали някаква отстъпка, следващата могат да ви дадат по-голяма или по-малка. Това зависи от вашето финансово положение. Може да унаследите имот или да продадете такъв, може да останете без работа. Фактите се променят, променя се и решението на комисията.

# 553
Първо успешна учебна година на всички колежани. На завършващите желая много хубави новини!

Ако са го оставили 58 часа е по-добре от 8 дни. Иначе по 8 дни (+/- няколко дни ако са 58 часа) на срок се връзват точно въпросните 15 дни на МОН. Аз не съм сигурна дали проблем са по-тежките извънболнични заболявания или по-скоро по-кратките неразположения. Миналата година 12-то класничката ми страдаше от остри мигрени (предполагам заради стреса). Не беше в състояние нито да приема, нито да предава в такива дни, въпреки медикаментите. ЛЛ я освободи веднъж защото беше с ковид и 3 освобождавания от мен за мигрена (тогава по толкова се полагаха) и хоп изведнъж април месец се оказа, че трябва да си стиска последния разрешен ден, в случай че я поканят от унито на интервю в учебен ден. Броила съм ги час по час и това, което ѝ помогна беше, че ковида беше на границата между първи и втори срок и хващаше един ден от първия + ваканционния ден. Но моето дете много се стресира. Надявам се другите да нямат такива проблеми.

Белисима, стипендиите са по социален критерий. Ако детето ще се бори за пълна стипендия, първо трябва да е одобрено по социален критерий и едва след това заедно с другите подобни кандидати ще се състезава, пишейки есе. Ако спечели пълна стипендия, доколкото знам подписвате договор със задължения за успеха на ученика. Ако детето не бъде одобрено за пълна стипендия, може да кандидатства за друг процент намаляване на таксата и на база на предложената ви отстъпка да прецените дали да я запишете или не. В този случай обаче, отстъпката е година за година. Ако първата година са ви дали някаква отстъпка, следващата могат да ви дадат по-голяма или по-малка. Това зависи от вашето финансово положение. Може да унаследите имот или да продадете такъв, може да останете без работа. Фактите се променят, променя се и решението на комисията.

Благодаря

# 554
Ден едно мина😄 Остават още не знам колко😄 Започвам да гледам ваканциите.
Миналата година дадоха 5 дни компенсация заради по-ранния старт на учебната година. Дано и тази е така!

Общи условия

Активация на акаунт