Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 60

• 42 009
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, мили момичета! Излязоха и моите резултати, имам ХПВ 56 и дисплазия 2ра група на биопсия (цитонамазката мисля, че е 1ва група, пише NILM). Лекарят ми препоръчва хирургическа конизация, но на мен много ми се иска да опитаме с изгаряне (не съм раждала). Бихте ли ме посъветвали кое да избера, дали “горенето” би било също толкова успешно? Има ли по-лоши последствия, ако не е и дисплазията се върне?

Питайте за leetz или направете консултация с още някой. Ако лекарят прецени, че скалпелна конизация е по-добър вариант за вас трябва да се вслушате. Имам приятелка след такава конизация, която си забременя и износи нормално, както и други дами из темата.
Горенето е много остарял метод и няма да даде нужния резултат за този случай. Аз лично се подведох преди време да изгоря раничка и участъкът си беше пак там и последваха нови биопсии и leetz. Тоест два пъти повече разходи и стрес ...

# 526
  • Sofia
    Pizziif аз горих раничка ужким всичко беше наред, цитонамазка 2гр след нея и втората контролна цито беше вече 3А с доста изменения.
Направих скалпелна конизация с чисти резекционни линии вече година и няколко месеца след нея без проблеми. Първата година е препоръчително да няма забременяване иначе всичко е възможно. Успех 🌸

# 527
  • София
Здравейте,
Моля за малко помощ за разчитането на хистология след хистероскопия: "Ендометриален полип с комплексна хиперплазия и умерена към тежка дисплазия". Имам правена цитонамазка от юни месец и съм I група. На ХЗТ съм от 6 години. Благодаря!

# 528
Здравейте,
Този месец си пуснах годишната цитонамазка на 9ти ден от МЦ, като отбелязвам че имаме репродуктивни проблеми и посещавам АГ доста често.
Резултата ми изглежда ОК, само не разбирам частта, в която пише, че е ограничена от кръв:

Дали някой може да погледне и да каже дали има нещо притеснително?
Мерси предварително!

# 529
  • София
Bili, само материал за изследване ли е взет при хистероскопията или полипът е отстранен?
sis, ограничена от кръв означава, че в пробата за изследване има повече кръв и това затруднява патологът, който гледа състоянието на клетките в материала.

# 530
  • София
Bili, само материал за изследване ли е взет при хистероскопията или полипът е отстранен?

Полипът е отстранен.

# 531
  • София
Това е идеално. Коментирайте с лекаря ти дали е взел други проби за изследване при хистероскопията, за да си сигурна, че няма други  засегнати от дисплазията участъци.

# 532
  • София
Не е взимала други проби. Поне не ми каза, когато ми се обади да коментира резултата. Не звучеше и да има нещо притеснително. Аз обаче се притесних след като прочетох из интернет. Изпратих на моята гинеколожка за мнение, но не ми отговаря. Моля само за малко обяснение, тъй като за пръв път се сблъсквам с тези термини. Има ли общо цитонамазката с дисплазията?

# 533
  • София
Дисплазията означава видоизменение на клетките, което се дели на степени. Често, но не винаги причината за нея е наличието на hpv вирус. профилактичният преглед включва цитонамазка, ехограф и колпоскопски преглед. Групата на цитонамазката сама по себе си не е гаранция, че човек е напълно здрав.
На първа страница има много хубави обяснения.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 10:27 от buni

# 534
Здравейте! Май месец ми направиха скалпелна конизация след CIN III. Януари месец родих със секцио, после почти 2 месеца със съпруга ми нямахме сексуолни контакти, имали сме 2 пъти преди да разбера резултата от биопсията, последва конизация и така. Въпросът ми е следния: при полов акт в началото изпитвам болки, усещам към коремната област, после отминават, на някоя вас случвало ли се ? От конизацията ли е, от секциото ли е, не знам вече.

# 535

Някой може ли да ми я разчете

# 536
Всичко е наред.

# 537
Здравейте , момичета ,
Преди седмица минах на Lletz и от два дни имам доста воднисто течение прилича малко на желе и от днес розово зацапване . До колкото разбрах от лекаря е нормално да се появят тези неща стиган да не е обилно кръвотечението . При вас как бяха нещата след процедурата ?

# 538
Здравейте, някоя дали е преглеждана от д-р Валери Иванов ( има частен кабинет, отделно е и към Майчин дом). За съжаление моето тримесечно лечение не доведе до подобрение, от II C, вече съм IIIA, Cin1... И още си нося hpv 31. Ако някоя има мнение и за д-р Илиана Бътева-Христова също ще ми е от полза. Не знам защо така се получи, очаквах да се подобрят нещатата, а то станало по-зле....
 Благодаря!

# 539
  • София
Здравейте, някоя дали е преглеждана от д-р Валери Иванов ( има частен кабинет, отделно е и към Майчин дом). За съжаление моето тримесечно лечение не доведе до подобрение, от II C, вече съм IIIA, Cin1... И още си нося hpv 31. Ако някоя има мнение и за д-р Илиана Бътева-Христова също ще ми е от полза. Не знам защо така се получи, очаквах да се подобрят нещатата, а то станало по-зле....
 Благодаря!

Да, аз, беше ми препоръчан от жена, която е раждала при него, тогава работеше в Шейново.
При мен не проведе адекватно лечение, писала съм преди години историята си да не се повтарям, но в общи линии довлоши нещата и по-лошото е, че отказваше да приеме, че подходът му не е правилен. Бях 3 месеца на легло заради постоянно кървене, което се влошаваше все повече, но отказваше да направи лийп, гори ме, лепи ме, няколко пъти ме ши под упойка. След 2 други мнения отидох при друг лекар, направиха ми конизация с ток и оттогава съм ок, надявам се.
Смятам, че може би не е лош лекар, но по-скоро не е специалист в областта, мисли си повече за бременности.

Общи условия

Активация на акаунт