Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 10

• 55 060
  • 908
  •   1
Отговори
# 735
Ами хубаво е всичките - ТСХ, ФТ3 и ФТ4, това е за функцията на жлезата. Иначе ТАТ и МАТ са антитела, които показват дали има автоимунно заболяване.

# 736
Моля за коментар на изследванията ми. Имам подобрения с предишни в гликирания хемоглобин и вит Д и В12.
Желязото много ли е ниско, трябва ли да приемам допълнително?
Струва ми се, че нямам инсулинова резистентност.

Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Референтни стойности
C-peptide ( C-пептид )      0.606   nmol/l   0.26 - 1.39 на гладно
Глюкоза ( Glucose )              5.59   mmol/l   3.60 - 6.10
Insulin ( Серумен Инсулин )   6.08   mU/l   2.60 - 25.00
HOMA ( IR ) индекс              1.51   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
Cortisol (Кортизол )¹           278.30   nmol/l   Виж забележка
Гликиран Хем.( HbA1c )      5.80   % (NGSP)   4.0 - 6.0 (6.0 - 6.5 повишен риск за диабет)

Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни/Терапевтични граници
Витамин В12 ( Vit. B12 )      328.00   pmol/l   140.00 - 570.00
Фолат в серум ( Folate )      25.50   nmol/l   10.40 - 42.40
Витамин D total                      77.40   nmol/l   50.00 - 120.00

Холестерол - общ                             5.07   mmol/l   До 5.20
Холестерол - HDL-Cholesterol       ↓   1.29   mmol/l   Над 1.55
Холестерол - LDL-Cholesterol calc.   ↑   3.09   mmol/l   До 3.00
Холестерол VLDL-Cholesterol              0.69   mmol/l   До 1.10
Триглицериди (Triglyceride )              1.51   mmol/l   До 1.70
Желязо (Fe)                                            11.30   µmol/l   6.60 - 34.00

# 737
От тези изследвания принципно няма ИР, но често тя се вижда при обременяване и трикратно измерване на глюкоза и инсулин. Сутрешния инсулин понякога е добър, а проблема лъсва след това, така че не може да се отрече на 100%, ако имате някакви симптоми и оплаквания най- добре обременяване.
Желязото не е толкова ниско, но е хубаво да е малко по-високо, може една опаковка Билкова кръв примерно да си вземаш. А в предвид наличие на няколко дефицити на витамини, висок ЛДЛ холестерол, триглицеридите също е добре да са до 1, е добре да се провери щитовидната жлеза.

# 738
Здравейте! Това са резултатите на съпругът ми на 37 години, с нормално телосложение, без оплаквания. ЛЛ веднага предписа медикамент, който да взима за постоянно, но му се иска да опита да коригира стойностите например чрез хранене. Ще съм благодарна за съветите.

# 739
Здравейте по тези изследвания може ли да се види дали имам инсулинова резистентност
Ако трябват и други какви точно трябва да са

# 740
  • На изток от Ада
Трябва глюкоза и инсулин има калкулатори в нета

# 741
Трябва глюкоза и инсулин има калкулатори в нета
Глюкозата е 4.92
Инсулина 10.88

# 742
  • На изток от Ада
То вие имате писано в изследването. 2.38…
Добре е.

# 743
Здравейте по тези изследвания може ли да се види дали имам инсулинова резистентност

Тези граници на инсулина са завишени, в другите лаборатории границата е до 10. А иначе добрия инсулин на гладно е 5-6, колкото трябва да е захарта. Та, по мое мнение инсулина е висок и вероятно имате ИР. Но това най-добре се разбира като се направи обременяване и се измерят трикратно кр.захар и инсулин.

# 744

Тези граници на инсулина са завишени, в другите лаборатории границата е до 10. А иначе добрия инсулин на гладно е 5-6, колкото трябва да е захарта. Та, по мое мнение инсулина е висок и вероятно имате ИР. Но това най-добре се разбира като се направи обременяване и се измерят трикратно кр.захар и инсулин.
Благодаря
И на мен ми се стори висок инсулина но HOMA IR излиза в норма

# 745
Това е резултата от цитонамазката ми днес, а съм на преглед в петък и дотогава ще съм супер притеснена, понеже винаги съм била с 2а или 2б.

# 746
Гликираният хемоглобин е в норма. Според повечето клинични ръководства сте с нормален обмен на глюкозата. Тук всички ги изкарват с инсулинова резистентност. Аз не съм съгласна, но това е форум. Питайте ен докринолог, не във форум.

# 747
добро утро,
приемът на желязо (тотема), би ли повлияло на изследванията на щитовидната жлеза. Обмислям да пусна пълен пакет изследвания за щитовидната жлеза

# 748
# 749
Здравейте. Бременна съм в 25 седмица и по препоръка направих обременяване с глюкоза. Имам час след два дни при доктора ми ,но бих искала да споделя с вас и моля за мнение.

Общи условия

Активация на акаунт