Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 10

• 55 054
  • 908
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте. Бременна съм в 25 седмица и по препоръка направих обременяване с глюкоза. Имам час след два дни при доктора ми ,но бих искала да споделя с вас и моля за мнение.
Абсолютно нормални резултати. Нямате гестационен диабет.

# 751
Много Ви благодаря!

# 752
  • Варна
Здравейте! Бих била много признателна, ако някой с познания в областта погледне резултатите ми и ме насочи към правилния тип специалист. Вчера ми се обадиха от кръвен център с молба да даря кръв (редовен кръводарител съм, последно дарявах преди 3 месеца) и когато отидох на теста преди да ми вземат кръвта излезе, че хемоглобинът ми е твърде нисък за кръводаряване. Лекарката ме посъветва да направя изследвания при първа възможност, защото обикновено ми е висок (130-135). Тази сутрин пуснах и пълна кръвна картина + урина + пакет витамини (някои още не са излезли). Резултатите са:
Скрит текст:
В добавка - има 9-10 Еритроцита в урината (при норма до 1 на поле), както и желязото е 5.10 umol/l при реф. граници 10.7 - 32.2.
Нямам оплаквания, не съм променила начина си на живот и хранене, силно месоядна съм, цикълът ми свърши преди повече от седмица и не е бил обилен или необичаен. В момента нямам личен лекар (почина преди месец и все не смогвам да ида да се запиша при друг), затова ще съм много благодарна за насоки какъв специалист да търся.

# 753
Dive Според мен имате Желязодефицитна анемия. Най-добре отидете на хематолог.

# 754
Според мен има желязодефицитна анемия това показват ниския хемоглобин, желязо и MCV, MCH, обърни се към хематолог.
А това че ядеш месо, не значи че усвояваш правилно хр.вещества, вероятно и другите витамини ще са ниски. Ако е така търсиш проблема в черва, стомах.

# 755

Правя тези изследвания, защото се боря с хроничен косопад от две години (ТЕ). Тези левкоцити ме притесняват. За другите неща,ако може коментар.

# 756
Инсулинът е висок, хубаво е било и кр.захар да бяхте пуснали, но вероятно има ИР, която е съвсем възможна причина за косопад. Също така е хубаво да се провери щитовидната жлеза.
Вит.Д е в сериозен дефецит, което също може да е причина за косопада.

# 757
Инсулинът е висок, хубаво е било и кр.захар да бяхте пуснали, но вероятно има ИР, която е съвсем възможна причина за косопад. Също така е хубаво да се провери щитовидната жлеза.
Вит.Д е в сериозен дефецит, което също може да е причина за косопада.
А тези левкоцити и MONO, за какво говорят?

# 758
И трите завишени са бели кръвни телца (левкоцити, неутрофили, моноцити) обикновено са завишени при инфекция/възпалителен процес.

# 759
  • Варна
BellaSv, mibobo, много ви благодаря за насоката! Flowers Cherry Blossom Вече запазих час за хаматолог, макар и за след месец. Прочетох доста и за желязодефицитната анемия. Препоръките са за включване на храни в диетата, които всъщност консумирам всеки ден и затова ме озадачват стойностите в кръвната картина. Преди малко изляоха и останалите стойности, оказва се, че и Витамин Д е доста нисък, но другите са в норма.
Скрит текст:
Засега ще наблегна на "железните храни", както и на тези, които препоръчват за набавяне на вит.Д до прегледа. 
Още веднъж благодарности за съветите!

# 760
Пусни още една урина и потърси нефролог. Хич не е добре еритроцити там.
И Б12 е в долната част на нормата. Добре е да е над средата (това може да изчака консултацията с хематолога).

# 761
Еритроцитите са кръв в урината, може да са от песъчинки (да са надраскали), но наистина е хубаво да те види лекар. В12 както са казали преди мен, трябва да се качи още. Относно щитовидната, следващия път когато се изследваш пусни целия щитовиден профил, не само ТСХ, защото е абсолютно не информативен сам по себе си.

# 762
  • Варна
Още веднъж благодаря! Изследванията ги пуснах така, защото бяха пакетни в лабораторията, не съм имала намерение да изследвам щитовидна жлеза или чернодробни, например, просто си бяха в пакета Simple Smile абсолютен лаик съм и не бих се сетила какво да пусна. Просто вчера като каза тази лекарка да си пусна ПКК и витамини, така и направих още сутринта, макар да нямам абсолютно никакви оплаквания. Ще търся нефролог значи. Благодаря от сърце Simple Smile

# 763

Мислите ли, че са много завишени триглицеридите, за да се мине на статини?

# 764
Ами височки са, но и ГГТ е висок, ТСХ също проблемът е навързан. Смятам, че имате хипофункция на щитовидната жлеза, която забавя метаболизма и от там тръгват проблеми с липидната обмяна, инсулин и кръвна захар, черния дроб се омазнява и т.н.
Майка ми има проблем с ГГТ и много добре й действа Хепасейв, ако искате опитайте. Но като цяло трябва да се действа на няколко фронта - щитовидна, хранене и т.н. За холестерола преди статини някои пробват добавка с червен ориз, ако искате прочетете тя основно за ЛДЛ се препоръчва, но предполагам и на триглицериди би повлияла.

Общи условия

Активация на акаунт