Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 10

• 54 966
  • 908
  •   1
Отговори
# 825
Здравейте, дали случайно някой знае какво означава нисък тромбокрит. Става въпрос за бебчето ни, а педиатърката никаква я няма.

# 826
Здравейте и благодаря предварително !
Септември правих ПКК с диференциално, показател MCV беше 98,8 при реф.96. Днес отново е 98 при същите референтни. Трябва ли да ме притеснява ? Самостоятелно не знам как се тълкува, другите показатели са ми в норма.

# 827
Може да се касае за дефицит на витамини В, вижте дали и MCH е към горна граница

# 828
Ако и MCH е към горна граница, може да се касае за дефицит на витамини В
Да, 32.8 към реф. 33. Ще пускам Б12. Вегетарианка съм, не съвсем, защото ям и риба, но винаги хемоглобин и пр. са ми били перфектни.

# 829
Хемоглобинът основно се влияе от желязото, витамините В по не му се отразяват. И фолиева е хубаво в този случай да провериш.

# 830
Аз пак с въпросче. Ходих днес до личната, за да обсъдим изследванията на детето, но се оказа, че е отпуска и да не е зян разходката боднах се и аз да видя железния панел. Най- вече заради чупливи нокти и тънка оредяваща коса. Та сега съм в чуденка, как се вързва този висок феритинин с ниското желязо. Някой ако има насоки, къде да чета, че чичко гугъл не ми даде особенно информация или аз не търся както трянва.

# 831
Здравейте Simple Smile
При нормални нива на желязо, феритин 13 единици и витамин б12-170 единици варианта за запълване на дефицита на б12 само инжекционен ли е?
 Не консумирам месо, като цяло не се храня редовно, а още по-малко здравословно... по отношение на б12 обаче проблемът е наследствен...( не, че с лошите ми хранителни навици не "допринасям, но все пак)
 Хемоглобинът ми е 135 Simple Smile

# 832
sergeeva11 феритинът е острофазов белтък и при боледувания понякога се покачва, например след Ковид е доста често срещано. Боледувала ли си скоро? А желязото ти не е чак толкова ниско, наближаваш средата на границата все пак. Провери си щитовидната как е, вит.Д, В12

lola92 доста ти е нисък В12 факт, с инжекции ще стане най-бързо, но аз от малко по-висок от твоя резултат съм вдигала с подезични таблетки или спрей, просто става по-бавно и трябва прием по-дълго време. Вероятно и фолиевата не ти е ок в този случай. И след като си попълниш нивата поддържай си ги, не се оставяй да изпадаш пак в дефицити.

# 833
mibobo, благодаря за милия отговор ♡
Най-вероятно ще пристъпя директно към инжекции.
 Чудя се за ниския феритин какви мерки се взимат. Желязото ми и 16 при долна граница  6.
 Като цяло колкото пъти последните години съм изследвала тези показатели картинката е една и съща. Добри стойности на желязо и хемоглобин, ниски феритин и б12...

# 834
Щом не се натрупва феритин или няма достатъчно активно желязо в кръвта или разпределението/движението му в тялото не е ок. Разширения железен панел включва сатурация на трансферин, церулоплазмин, мед, цинк ...някъде по веригата ако нещо не е добре и не се трупат запаси. Консултирай се с хематолог ако искаш.

# 835
  • Б
Това са изследвания на урина на жена 45+ години. Какво мислите за двете стойности, които са извън нормата?

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 16:50 от Здравец розов

# 836
Ако не беше огледална снимката, можеше и да се прочете...

Независимо от възрастта, не е редно да има нитрити и еритроцити в урината. Ако са пускани заедно с кръвни, покажи и тях. Според мен е за консултация с нефролог и то скоро Hands V

# 837
Здравейте,
Трябва ли да се притеснявам за нещо? От болницата ми казаха, че всичко е наред. Притеснява ме АЛАТ 50 при референтни стойности 45 и калий 5.8 при р.с. 5.1. Гледан съм на ехограф и не ми казаха нищо за черния дроб. ЛДХ 213 при граница 0-480, липаза 36 при граница 0-60 и ЦРП 0. Трябва ли да се притеснявам за нещо? Минал съм и КТ скенер на коремни органи и там няма нищо.

# 838
Преди години в болница ми взеха кръв за втори път, защото калият ми бил много висок. Още тогава ми казаха, че се получава и от грешки при взимането на кръвта. Може и при вас да се дължи на това.

# 839
sergeeva11 феритинът е острофазов белтък и при боледувания понякога се покачва, например след Ковид е доста често срещано. Боледувала ли си скоро? А желязото ти не е чак толкова ниско, наближаваш средата на границата все пак. Провери си щитовидната как е, вит.Д, В12

lola92 доста ти е нисък В12 факт, с инжекции ще стане най-бързо, но аз от малко по-висок от твоя резултат съм вдигала с подезични таблетки или спрей, просто става по-бавно и трябва прием по-дълго време. Вероятно и фолиевата не ти е ок в този случай. И след като си попълниш нивата поддържай си ги, не се оставяй да изпадаш пак в дефицити.
благодаря Mibobo. Не съм боледувала, но цяла година боря пародонтоза. С хипофункция съм, пия хормон. Наваксвам с витамин Д, че беше нисък, В12ми е на горна граница. Значи няма място за притеснение. Остава само холестерола да сваля, без статини, ама той хич не ще да мърда.

Общи условия

Активация на акаунт