91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - Тема 11

• 87 083
  • 556
  •   1
Отговори
# 555
  • На планетата Земя
Ето матурите на дъщеря ми от дипломата й (може да се избира между химия и биология.

Да, като в съответната област в Германия са, не се измислят от тукашните преподаватели.

Ето сайт, на който може да се търсят унита и специалности в Германия:

https://www.daad.de/en/studying-in-germany/universities/all-degree-programmes/

Относно конкурентноспособността - много са факторите, не може да се каже еднозначно. Ученикът така или иначе си получа българската диплома, ако тя е много добра, може да реши да си ползва нея, само трябва да вземе допълнително сертификат за езика, въпрос на стратегия е. Доколкото знам българските шестици в БГ диппломата не се приравняват на чиста единица, но не съм сигурна, защото дъщеря ми използва навсякъде немската диплома при кандидатстване.

# 556
  • София
Привет! Опитах се да прочета много информация назад, но съм нова тук и се извинявам предварително, ако се повтарям с някои въпроси.
Относно Немския отдел:
1. Матурите в края на 12 клас колко са и по какви предмети?
2. Матурите в 12 клас еднакви ли са като тези, които са в цяла Германия? Или се мислят тук, от преподавателите от Немски отдел?
3. Има ли някакъв сайт, обобщаващ информация за университети в цяла Германия или по области или трябва да търся по отделни университети информация за прием?
4. Доколкото разбирам от всичко написано, ученици, които не са от  Немски отдел,.приравняват БГ дипломи с оценка 6=15 точки. От цяла България. А децата от Немски отдел рядко имат пълните 15 точки. Това не ги ли прави неконкурентни с др съученици от България?

Предварително благодаря!
Mileto  е отговорила  на  другите  въпроси.  На  четвъртия  -диплома  от  БГ не се  приравнява на  15  точки дори да е  6,00 за  никого. Зависи от  специалност,  уни,  вид  прием  ( с NC или без), къде и  от  кого  се прави  приравняването, как се  сформира  бал и  т.н.  С  две думи - няма  нещо  универсално за навсякъде. Бг  дипломите са   БЕЗ  включени оценки от  ДЗИ в  общия  успех, последните  просто са  вписани.  Масово немските  университетеи  ги  включват обаче,  при  това  с тежест  от 50 %,  за  да  са равностойни  условията  с  тези  за техните  кандидати.  Иначе  от  БГ  биха  излезли   стотици  пълни отличници. Всяко дете  от немския  отдел  получава и бг  диплома,   след като  си издържи   двате  ДЗИ.  По  БЕЛ  задължително  се  явява,  по  втората  има   опции  да му  се признае  оценка  от немския  абитур. Ако реши да кандидатства с  българската като  обикновено  по-висока  в специалност, изискаваща  почти максимален  успех,  примерно медицина, трябва  да докаже  ниво на  владеене на немския.   За  целта се  явява на  изпит за  сертификат С1  извън  НЕГ.  Не му е  позволено да  държи  ДСД2.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 13:35 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт